Chov slepic

Souhrn tématu

Chov slepic vyžaduje správné podmínky, jako je vhodná podestýlka a dostatek prostoru. Volný výběh o velikosti kolem 20 arů je dostačující pro menší počet slepic, zatímco 1 hektar by uživil stovky kusů. Slepice preferují stín a rozmanitou stravu, například ovoce nebo lesní plody, což podporuje jejich trávení. Elektrické sítě jsou efektivní, ale nákladné. Příliš velký výběh může snižovat efektivitu chovu, protože slepice více běhají a méně přispívají k údržbě zahrady.
Brumla
Reputace:14
Lokalita: Beroun
Výkon panelů [Wp]: 13,9 kWp
Kapacita baterie [kWh]: 51 kWh
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE

Re: Chov slepic

Nový příspěvek od Brumla »

Někde jsem kdysi četl??? Slepičář??? Že pro volný chov slepic je třeba cca 300 m2 pololesa na kus... tam jsou schopny se od jara do podzimu uživit samy. Jeden známý od Klatov má Šumavanky, hejno, ani sám neví, kolik, protože ty, co má na chov, drží v kurníku pod dohledem, ( jen tak mimochodem, záznamy na prodej má na rok dopředu plný ) . Kohoutky a mezi ně pár slepiček má celoročně na volno. V tom volném výběhu se běžně přirozeně rozmnožují. ptal jsem se ho, proč,vysvětlil to jednoduše, baví ho to. v tom oploceném lese pěstuje totiž Daňky a slepice mu zajišťují čistotu. Byl jsem s ním jednou u krmelce navést krmení... ty slepičí potvory slyšely čtyřkolku a už čekaly u krmelce na to, co budou moct ukrást daňkům...Fakt jich byly desítky...takže hektar louky byl špatný příklad... slepice dobrovolně na louku nevlezou, pokud jsou v lese.
Kajap
Reputace:18
Lokalita: Okoli

Re: Chov slepic

Nový příspěvek od Kajap »

Říká se tomu: permakulturní zahrady. Potřebujou (nejen slepice) stín a také něco jinýho než trávu - třeba nějaký ovoce nebo lesní plody spadnutý na zem… mají silný trávení takže se skoro všechno…

Už proto pohádka o tom jak volně chované slepice mají lepší vajíčka než kontrolovaného chovu, to je jen marketingový blaf jako skoro všechno …

Známý herec z bony a klid se napil v kravině mléka od krávy když běžel okolo a stal se z něho mrzák (to dnes stále spousta blouznivců preferuje nepasterované mléko pod vlivem “ezo matek”. Riziko malé ale o to fatálnější.

Jogurt mi přitom krásně roste i z krabicáku… když bylo v létě plnotučný krabicový s víčkem za 8 nebo 9, tak to jogurt vyšel na 10 Kč, v krámě 50-90,- (litr)… stačí 3+1 hodina v 42°C a 2 lžičky jogurtu do krabice a hotovo.