Způsoby uchování el. energie
Baterie, dobíjení, údržba, zapojení, diskuze i nad jinými způsoby uložení energie
-
Re: Způsoby uchování el. energie
Téma bylo nadhozeno zde: https://forum.mypower.cz/viewtopic.php?f=18&t=203
Kdyz se kapacita ve wattsekundach vydeli 3600, abychom dostali watthodiny, vyjde smesne male cislo. Je to proste prilis drahe, navratnost v nedohlednu ...
Kdyz se kapacita ve wattsekundach vydeli 3600, abychom dostali watthodiny, vyjde smesne male cislo. Je to proste prilis drahe, navratnost v nedohlednu ...
Měnič Xantrex XW6048; 0,5 baterie Tesla Model 3 (40 kWh)
-
- Lokalita: Mělník
- Systémové napětí: 48V
- Výkon panelů [Wp]: 8550
- Kapacita baterie [kWh]: 32
jose: to neni o navratnosti jako takove, prime ... ale o usetreni vyklu baterek ... Ulozeni takovych 100Wh muze byt zajimave a tak ...
-
- Lokalita: Trnava
- Výkon panelů [Wp]: 4900
- Kapacita baterie [kWh]: 7,5
- Chci prodávat energii: NE
- Chci/Mám dotaci: NE
Počítať síce vieš ale počítal si aj s tým čo si nevypočítal? Nehovorím že tvoj nápad je zlý, ale keď spojíš do série dva kondenzátory ich kapacita sa zmenší. Tuším takto: (2600x2600):(2600+2600)=1300F a to máš iba dva kondenzátory do série. Potrebuješ ich 6 čo ti dá konečnú hodnotu. To je okolo 350 F. To číslo 350 je +- od oka, nechcelo sa mi to počítať. Ešte stále sa ti to oplatí? Ono by to bolo možno dobré ako doplnková batéria na vyrovnanie odberu v sieti a keby na chvílu zašlo slnko za mrak a potom zasa vyšlo von.
Keď sa ti mám priznať tak takéto niečo idem robiť ale v úplne menšom merítku a ako som písal na vyrovnanie odberu. V tomto prípade pripojím kapacitu priamo za panele kôli premávaniu oblakov cez slniečko a ďalšie kondenzátory pôjdu na výstup meniča kôli kolísaniu odberu a hneď ich využijem aj ako filter VF v kombinácii s odrušovacími cievkami hlavne kôli môjmu audio koníčku. A aby som nezabudol tieto kondenzátory za meničom poslúžia aj ako rozbehový kondenzátor, vďaka nim budem môcť rozbehnúť motory z väčším výkonom bez problému.
Keď sa ti mám priznať tak takéto niečo idem robiť ale v úplne menšom merítku a ako som písal na vyrovnanie odberu. V tomto prípade pripojím kapacitu priamo za panele kôli premávaniu oblakov cez slniečko a ďalšie kondenzátory pôjdu na výstup meniča kôli kolísaniu odberu a hneď ich využijem aj ako filter VF v kombinácii s odrušovacími cievkami hlavne kôli môjmu audio koníčku. A aby som nezabudol tieto kondenzátory za meničom poslúžia aj ako rozbehový kondenzátor, vďaka nim budem môcť rozbehnúť motory z väčším výkonom bez problému.
-
Nemam ted cas se rozepisovat, ale nastuduj si razeni kondiku ... Kdyz je das paralelne, tak kapacita se scita a kdyz je das seriove, tak se scita 1/ kapacita ...
-
- Lokalita: Trnava
- Výkon panelů [Wp]: 4900
- Kapacita baterie [kWh]: 7,5
- Chci prodávat energii: NE
- Chci/Mám dotaci: NE
Ďakujem ti že si ma naučil spočítavať napr. paralelne zapojené kondenzátory, nikdy som totiť že keď dám 4ks 10 000uF kondenzátory paralelne tak budem mať 40 000uF. Prevedieš mi prosím túto hodnotu ešte do F lebo to tiež ešte neviem.
Ja som sem nedošiel počítať a tak, ide mi o to že som ti chcel povedať že ti rapídne klesne kapacita tým sériovým pospájaním, no jasne môžeš dať 10 paralelne a potom takýchto packov zapojiť 6 do série, ale za tú cenu? To si môžeš kúpiť už poriadne velké lifeypo, alebo zriešiť z číny prietokovú batériu. Určite dobre vieš že ten kondenzátor sa pomerne rýchlo vybije takže to môže fakt slúžiť len ako krátkodobé vyrovnanie odberu. A to vybíjanie 5mA za 12 hodín mi príde byť ako pekná blbosť. Prajem vela šťastia z nezmyselne velkým a drahým kapacitorom.
Ja som sem nedošiel počítať a tak, ide mi o to že som ti chcel povedať že ti rapídne klesne kapacita tým sériovým pospájaním, no jasne môžeš dať 10 paralelne a potom takýchto packov zapojiť 6 do série, ale za tú cenu? To si môžeš kúpiť už poriadne velké lifeypo, alebo zriešiť z číny prietokovú batériu. Určite dobre vieš že ten kondenzátor sa pomerne rýchlo vybije takže to môže fakt slúžiť len ako krátkodobé vyrovnanie odberu. A to vybíjanie 5mA za 12 hodín mi príde byť ako pekná blbosť. Prajem vela šťastia z nezmyselne velkým a drahým kapacitorom.
-
Proc by to samovybijeni byla blbost ? JE to primo z datasheetu kapacitoru, takze by to melo byt blizke realu. Kapacitor je nechova jako jakykoliv elektrolyticky kondenzator. Pomoci kapacitoru muzu uchovat energii i mimo baterky a tedy v dlouhodobejsim meritku jim usetrit nemalo cyklu, tedy pridat na zivotnosti. Nebo by mohlo byt zajimave, mit ten capacitor-pack velmi blizko panelu (kdyz bez problemu zvlada mrazy) a odstranit tim nejakou cast z moznych ztrat na kabelech.
Ciste teoreticky (nepocital sem to) by mohl jit zkombinovat joule-thief a kapacitor, aby z panelu za spatneho pocasi vytahnul maximum ...
Ciste teoreticky (nepocital sem to) by mohl jit zkombinovat joule-thief a kapacitor, aby z panelu za spatneho pocasi vytahnul maximum ...
-
- Podobná témata
- Odpovědi
- Zobrazení
- Poslední příspěvek
-
- 48 Odpovědi
- 5396 Zobrazení
-
Poslední příspěvek od ACDC
-
- 4 Odpovědi