Výpočet nutného výkonu FVE
Rady, schémata a diskuze o všem z oblasti elektroinstalací pro solární systémy a ostrovní provoz. Fotovoltaické panely, regulátory, baterie, střídače, měniče, ochrany, rozvody a výběr částí. Praktické zkušenosti, měření, úspory.
-
- Reputace: 6
Re: Výpočet nutného výkonu FVE
TČ má i jedno minus, a to že bez elektřiny nejede. Za cenu TČ a jeho instalace můžete mít ostrovní nebo hybridní FV systém.eman píše:TČ má plus vtom, že může přitápět i ohřívat TUV realitivně kdykoliv.
-
Jaký sklon je nezbytný pro funkci Heat-Pipe kolektorů?bert píše:Len treba vedieť, že sa nedajú použiť HEAT-PIPE kolektory. Tie totiž pracujú len v šiklej polohe.
-
- Reputace: 239
- Lokalita: Praha
- Systémové napětí: 48V
- Chci prodávat energii: NE
- Chci/Mám dotaci: NE
SJM píše:TČ má i jedno minus, a to že bez elektřiny nejede. Za cenu TČ a jeho instalace můžete mít ostrovní nebo hybridní FV systém.eman píše:TČ má plus vtom, že může přitápět i ohřívat TUV realitivně kdykoliv.
Já také nemám na mysli tzv. komerční extrémě předražená tepelná čerpadla. Stejně vybavené čerpadlo koupím v číně za 30tis. Instalaci bych si provedl sám.
10kWp JJZ, 3x SmartSolar 150/85, 3xVictron MP II 5kVA v paralelním režimu, Smartshunt, Cerbo GX, 16x400Ah LiFePO4 s JK BMS B2A24S20P + JK BMS Invertor
-
- Reputace: 22
Tak to bych se na soláry vykašlal - ty v zimě moc nefungují, narozdíl od tč. Na ohřev tuv(s tč země-voda) bude roční spotřeba za cca 3t kč. Vzhledem k napájení z FV nebo baterií bych doporučil spíš jednofázový kompresor. Odpadne 3-f střídač.eman píše:No zatím mám dvě varianty, jak ulevit rodinému rozpočtu. Koupit tepelné čerpadlo nebo více kolektorů. Obojí bych koupil přímo v Číně, kde dostanu i s dopravou úplně jinou cenu, než tady. TČ má plus vtom, že může přitápět i ohřívat TUV realitivně kdykoliv a nemusím čekat na slunce.
Soláry mi v ročně uspoří cca 15proc na vytápění, což je o ničem.
-
Potíž je v tom, že si s FV v zimě nezatopí.SJM píše:TČ má i jedno minus, a to že bez elektřiny nejede. Za cenu TČ a jeho instalace můžete mít ostrovní nebo hybridní FV systém.eman píše:TČ má plus vtom, že může přitápět i ohřívat TUV realitivně kdykoliv.
-
Obávám se, že v této ceně to bude "předělaná klimatizace". Dbal bych u tč z číny na použití značkového kompresoru a dostatečně dimenzované výměníky.eman píše:
Já také nemám na mysli tzv. komerční extrémě předražená tepelná čerpadla. Stejně vybavené čerpadlo koupím v číně za 30tis. Instalaci bych si provedl sám.
-
- Reputace: 3
Pokud chceš ulevit rozpočtu, tak zateplení. V zimě bude teplo a v létě zima.
- tomas
- Reputace: 242
Zapojoval jsem stavebnici tepelného čerpadla od pana Žeravíka http://www.eltex-km.cz/ a spokojenost. Navrhne, sestaví případně prodá jednotlivé díly na tepelné čerpadlo na míru dle přání.eman píše:SJM píše:TČ má i jedno minus, a to že bez elektřiny nejede. Za cenu TČ a jeho instalace můžete mít ostrovní nebo hybridní FV systém.eman píše:TČ má plus vtom, že může přitápět i ohřívat TUV realitivně kdykoliv.
Chci elektrárnu s licencí a s prodejem přebytků nebo komunitní výměnou energie: ANO
-
- Reputace: 239
- Lokalita: Praha
- Systémové napětí: 48V
- Chci prodávat energii: NE
- Chci/Mám dotaci: NE
Jardat:
Zatepleno už mám. Je to novostavba TZ 4kW/-15°C. Další zateplení už bylo neekonomické.
tomas:
Žeravík už je překonaný. Jeho samodomo TČ je prakticky stejně drahé, jako některé komerční řešení. Já mohu použít jenom čerpadlo vzduch/voda. Stavěl jsem s zavedené zahradě, kterou jsem nechtěl rozbagrovat a vrt je ekonomicky úplně mimo realitu.
Zatepleno už mám. Je to novostavba TZ 4kW/-15°C. Další zateplení už bylo neekonomické.
tomas:
Žeravík už je překonaný. Jeho samodomo TČ je prakticky stejně drahé, jako některé komerční řešení. Já mohu použít jenom čerpadlo vzduch/voda. Stavěl jsem s zavedené zahradě, kterou jsem nechtěl rozbagrovat a vrt je ekonomicky úplně mimo realitu.
10kWp JJZ, 3x SmartSolar 150/85, 3xVictron MP II 5kVA v paralelním režimu, Smartshunt, Cerbo GX, 16x400Ah LiFePO4 s JK BMS B2A24S20P + JK BMS Invertor
-
- Reputace: 3
A co pořídit teplovzdušné kolektory ?
A nebo umístit FV panely na tracker. Zvýší to výrobu a lépe pokryje spotřebu domácnosti. Nicméně návratnost tohoto řešení je diskutabilní
A nebo umístit FV panely na tracker. Zvýší to výrobu a lépe pokryje spotřebu domácnosti. Nicméně návratnost tohoto řešení je diskutabilní
Naposledy upravil(a) Jardat dne pon zář 03, 2012 6:54 am, celkem upraveno 3 x.
-
Pan Žeravík má některé stavebnice s jednofázovými kompresory s malým výkonem, které by mohly najít uplatnění právě ve vašem domě s malou tepelnou ztrátou. To ovšem za předpokladu, že byste neměl zájem pouze o TČ vzduch/voda (např. pro možnost pasivní klimatizace u TČ země/voda, stabilita zdroje ad.).eman píše:Jardat:
tomas:
Pro malý výkon TČ by postačoval vrt jako zemní kolektor poměrně nehluboký. Setkal jsem se i s firmami, které vrtají "na mokro" a veškerý vyvrtaný materiál odvádějí do kontejneru, tj. poškození zahrady by mohlo být minimalizováno - pokud byste vrt nechal provést např. u vjezdu na pozemek nebo v blízkosti plotu.
Naposledy upravil(a) SJM dne úte zář 04, 2012 8:49 am, celkem upraveno 1 x.
-
- Reputace: 0
Bert dobre radí, ak sa dá väčší sklon tak v lete nie je toľko prebytkov a pomôže to aj v zime. Veľa ľudí ale nevie, že v "letnom polroku" (apríl-setpember = duben-září) dopadne 70% energie a v zimnom len 30% (říjen-březen). Ak to dom a jeho technické riešenie umožňuje tak stačia aj 3-4 panely a dá sa podporiť pomocou akumulácie napr. aj kúrenie, nie len TUV. Kolektory fungujú aj v zime, nízke teploty nevadia ale čím je viac slnka tak tým lepšie. Minimálne aspoň dokážu predohriať vodu a verte, že je rozdiel ohrievať vodu z 10°C napr na 60 a z 30 na 60.eman píše:2+3děti. Fototermikou myslíte klasické kolektory? Ty jsem zamítnul, kvůli vysokým přebytkům v létě a nulovému výkonu v zimě.
Príklad - skúsenosť od človeka z 5. března 2012: "Kolektory mám instalovány na svém RD druhou sezónu. Systém 2ks kolektorů + 200litrů akumulace. Včera teplota v aku nádobě z 10 na 49°C při venkovní teplotě 6°C. Šlape to skvěle." Samozrejme bez slnka by to nešlo, takže predpodkladám, že bolo krásne jasné počasie.
Pracujem v tejto oblasti takže myslím, že viem čo-to poradiť v oblasti termických kolektorov, ale nejako som sa tu do konverzácie nehrnul aby to tu nebolo brané ako reklama - nakoniec to môže dopadnúť štýlom "za dobrotu na žebrotu" a to naozaj nemám za potreby. Dalo by sa toho popísať ešte veľa, ale nechcem tu byť zbytočne za iniciatívneho blbca

Fórum sledujem už dlhšie, ale skôr zo súkromných dôvodov

Nezávislosti zdar