Řízení spotřeby
Souhrn tématu
Řízení spotřeby v malých fotovoltaických systémech zahrnuje použití ongrid střídačů a inteligentní regulaci výkonu podle aktuální výroby FVE. Přebytečná energie je směřována do elektrického bojleru, přičemž je třeba řešit technické problémy jako virtuální zastavení elektroměru nebo harmonické zkreslení. Navrhuje se použití zdrojů konstantního proudu či napětí pro lepší řízení výkonu a zvažuje se integrace hybridních střídačů s bateriemi pro zvýšení soběstačnosti a snížení odběru z distribuční sítě.
- xmasin
- Reputace:103
Re: Řízení spotřeby
A to je věc, co se mně zrovna nelíbí, proto hledám řešení před konverzi DC/AC a pak buď zpátky na DC nebo nějak inteligentně na AC. Já plánuji na DC straně tak 350 - 400V.kodl69 píše:V případě ongrid střídače, který je skoro jistě beztransformátorový, bude ale potom napětí na výstupu druhého střídače pro boiler mít značně rozdílný úrovně proti zemi....(možnost průšvihu díky součtu s napětím DS, při napětí panelů cca 400V může být chvilkama na výstupu střídače pro boiler až 800V proti zemi, a to už končí sranda.
Spíš bych se zamyslel, co od FV očekávám a co mi reálně může přinést. Při dnešních cenách el. energie je ongrid bez zelenýho bonusu nesmysl, spíš bych viděl jako zajímavej systém s bateriemi a hybridním měničem s "přicucáváním" ze sítě pro snížení hodnoty hlavního jističe na celej dům na 1x20A bez omezení komfortu užívání a s alespoň částečným zálohováním spotřeby z vlastního zdroje. A pokud dokoupíš těch panelů aspoň 3kWp tak potom budeš půl roku bez dodávek z DS....
- xmasin
- Reputace:103
Re: Řízení spotřeby
Po dotazu na ERÚ na jejich výklad následujícího odstavce ve vyhlášce o připojení
jsem dostal odpověď, že toto ERÚ nepřísluší:„technické řešení mikrozdroje, které zamezuje dodávce elektřiny do distribuční soustavy v místě připojení, s výjimkou krátkodobých přetoků elektřiny do distribuční soustavy, které slouží pro reakci omezujícího zařízení, ale které nezvýší hodnotu napětí v místě připojení,“
takže jsem došel k závěru, že právně mikrozdroj připojit můžu, ale technicky nejsem schopen realizovat podmínky, které připojení povolují, takže opět s námi vyběhli. Přemýšlím, že ještě napíšu na distribuční společnost, aby mně zaslali jejich stanovisko.Posuzovat zda jde pouze o krátkodobý přetok elektřiny do distribuční soustavy, který slouží pro reakce omezujícího zařízení, ale který nezvýší hodnotu napětí v místě připojení nebo o neoprávněnou dodávku je na obecné úrovni velice problematické. Konkrétní časová definice není ve vyhlášce č. 16/2016 Sb. uvedena, protože Energetický regulační úřad může vydávat podzákonné právní předpisy pouze v rozsahu svého zmocnění a ustanovení podzákonných právních předpisů musí respektovat vyšší právní sílu zákonných právních. Obecně lze pouze konstatovat, že v případě přetoků mikrozdrojů do elektrizační sítě nesmí být zvýšena hodnota napětí v místě připojení v souladu s § 16 odst. 2 písm. b) vyhlášky č. 16/2016 Sb., přičemž zvýšení hodnoty napětí v místě připojení může z podstaty věci zjistit pouze distributor.