Legalizace Fve
Souhrn tématu
Legalizace ostrovní fotovoltaické elektrárny (FVE) zahrnuje zejména revizi elektroinstalace, statický posudek a požárněbezpečnostní řešení (PBŘ). U instalace 5,2 kW s baterií 40 kWh je klíčové zajistit správné kabeláže, odpínače, přepěťové ochrany a splnění požadavků na statiku střechy. Pojišťovny často vyžadují revizní zprávu, přičemž největší komplikací bývá právě požárněbezpečnostní posouzení, zvláště u větších systémů s bateriemi a DC trasami nad 120 V.
- bokser01
- Reputace:123
- Lokalita: Okolí Pardubic
- Systémové napětí: 24V
- Výkon panelů [Wp]: 12120
- Kapacita baterie [kWh]: 44,7
- Chci prodávat energii: NE
- Chci/Mám dotaci: NE
Re: Legalizace Fve
My teda barák pojištěný máme ale když vidím kolik za těch let odešlo peněz na pojistné a nikdy jsme po nich nic nepotřebovali (jasně určitě jenom dobře ale...) Tak si říkám jestli to dává smysl 
MUST 3KW 80A MPPT 24V/ 3,75kWp stringy 5s3P 200wp + 5s1P 150wp. 2 měnič MUST 3KW 80A MPPT 24V 6370Wp stringy 2S4P 400wp bifacial + 2S1P 410wp + 2S3P 395wp Baterie 28KWh lifepo4 (4X 8S 280Ah EVE), Celek tedy 10120Wp
3.6.2026 přidány 2 měniče MUST 3KW 80A MPPT 24V a Grencell 3kw + 16Kwh lifepo4 (2X 8S 314Ah EVE)
3.6.2026 přidány 2 měniče MUST 3KW 80A MPPT 24V a Grencell 3kw + 16Kwh lifepo4 (2X 8S 314Ah EVE)
- cipis
- Moderátor
- Reputace:1057
- Lokalita: blízko Brna
- Systémové napětí: 24V
- Výkon panelů [Wp]: 18+ kWp
- Kapacita baterie [kWh]: 40+26
- Chci prodávat energii: NE
- Chci/Mám dotaci: NE
Re: Legalizace Fve
No tak prostě jak se psalo na začátku - sežeň prvně revizáka, co bude chtít.
Před xx lety to oprávnění montovat FVE nebylo potřeba. Tak máš jistě instalaci z té doby.
Úplně stejně ten statický posudek, ten je potřeba poslední dva roky.
Být pojišťovnou, tak mě zajímá ta statika a požárko, revize až ve druhém sledu.
Protože to máš 120+, tak máš trasy samostatné požární úseky, takže ti dávno neplatí původní požárněbezpečnostní řešení.
Ono to není jen o elektrice ... Že máš kabely jaké mají být (jaké specifikoval projektant v projektu), je jasné, konektory, upevnění, odpínače v rozváděči, přepěťovky, to máš jistě v souladu.
Statika je také jednoduchá, buď vyhovuje nebo nevyhovuje.
Jak tak nad tím přemýšlím, tak větší problém, než ta elektrika, bude pro tebe to PBŘ. Máš instalaci ne malou (píšeš 40 kWh baterka), takže se spíše posereš z tohoto, než z revize káblíků a panelů na střeše. Na baterku revizi nepotřebuješ, je do 120V, jenže na panely a trasy 120V DC a baterkárnu PBŘ ano.
Před xx lety to oprávnění montovat FVE nebylo potřeba. Tak máš jistě instalaci z té doby.
Úplně stejně ten statický posudek, ten je potřeba poslední dva roky.
Být pojišťovnou, tak mě zajímá ta statika a požárko, revize až ve druhém sledu.
Protože to máš 120+, tak máš trasy samostatné požární úseky, takže ti dávno neplatí původní požárněbezpečnostní řešení.
Ono to není jen o elektrice ... Že máš kabely jaké mají být (jaké specifikoval projektant v projektu), je jasné, konektory, upevnění, odpínače v rozváděči, přepěťovky, to máš jistě v souladu.
Statika je také jednoduchá, buď vyhovuje nebo nevyhovuje.
Jak tak nad tím přemýšlím, tak větší problém, než ta elektrika, bude pro tebe to PBŘ. Máš instalaci ne malou (píšeš 40 kWh baterka), takže se spíše posereš z tohoto, než z revize káblíků a panelů na střeše. Na baterku revizi nepotřebuješ, je do 120V, jenže na panely a trasy 120V DC a baterkárnu PBŘ ano.
rikolami píše: čtv zář 17, 2026 10:31 pmNo já jsem skoro na 400V na stringu takže jsem na tom jinak.
Každopádně když by se stal průser tak by pojišťovna určitě šla po revizní zprávě
18+ kWp v provozu, 7+ kWp čeká na montáž/zapojení
Regulátory Epever a Victron
MP 24/5000 + Deye mikroinvertory 1+2,25+0,8 kW (můj byt + máti byt)
MP 24/1200 inet, sit, kamery atd.
Phoenix 24/5000 vytěžování do akumulačních kamen
Epever 3kW vytěžování do bojlerů + žebříky
1 kW "nabíječka" 24 V
40+ kWh staré olovo 26+ kWh Li-Ion
několik dalších MP jako záložní zdroje na různých místech
Modře píši jako moderátor, černě jako člen.
Regulátory Epever a Victron
MP 24/5000 + Deye mikroinvertory 1+2,25+0,8 kW (můj byt + máti byt)
MP 24/1200 inet, sit, kamery atd.
Phoenix 24/5000 vytěžování do akumulačních kamen
Epever 3kW vytěžování do bojlerů + žebříky
1 kW "nabíječka" 24 V
40+ kWh staré olovo 26+ kWh Li-Ion
několik dalších MP jako záložní zdroje na různých místech
Modře píši jako moderátor, černě jako člen.