účinnost a použití agregátů pro dosažení 100% soběstačnosti
Diskuze o energetické a životní soběstačnosti. FVE, vytápění, voda, potraviny, bydlení mimo síť, decentralizace, pěstování potravin a osobní nezávislost.
-
- Reputace: 12
- Lokalita: Rožňava, SR
- Systémové napětí: 48V
- Výkon panelů [Wp]: 7700
- Kapacita baterie [kWh]: 14,3
- Chci prodávat energii: NE
- Chci/Mám dotaci: NE
Re: účinnost a použití agregátů pro dosažení 100% soběstačnosti
Ospravedlňujem sa, ale toto som nečítal. Samozrejme edukácia je tiež racionálna motivácia.
Ostrov 7,7kWp, 1f menič Daxtromn 10kW, LiFePo4 14,3kWh, tepelné čerpadlo LG Therma V Monobloc 9kW, ohrev vody z prebytkov, HomeAssistant
-
Áno, ten pocit som zažil nedávno. Škoda len, že u nás sú výpadky DS pomerne zriedkavé.JirkaE píše: stř črc 02, 2025 9:10 am
Motivace ? Důvody ?
Musí být vždy finanční ? A co ten pocit samotný a navíc tady všichni píšeme - že je to hlavně krásný koníček...
Jiný se denně oddávají hospodám a bulí... Jiný vráží statisíce do tetování, nebo tunningu auta.
I když musím mít kanistr z benzínem za rohem - a je to jiný druh závislosti - ten ,,pocit" nenahradí nic.
Stejně krásný pocit, jako když zhasne celá vesnice a Tvůj dům celý svítí jak stromeček uprostřed zhasnuté pustiny, kde běhají lidi s baterkami a hledají svíčky....![]()
Ostrov 7,7kWp, 1f menič Daxtromn 10kW, LiFePo4 14,3kWh, tepelné čerpadlo LG Therma V Monobloc 9kW, ohrev vody z prebytkov, HomeAssistant
-
- Reputace: 16
- Lokalita: Berounsko
- Výkon panelů [Wp]: 6,4kWp
- Kapacita baterie [kWh]: 16kWh
No to je otázka co do toho započítáš. Já pokud budu připojenej na síti tak za tu 1MWh dám majlant, jak jsem psal na počátku pokud bych počítal jen s tou EE tak už tak jsem cca na 8Kč/kWh s 1/3 účinnosti. Pokud druhou třetinu energie zbytkového tepla využiju na ohřev TUV, jsem pod hranicí toho za co to koupíš bez všech těch poplatků.Aldron píše: stř črc 02, 2025 7:06 amUž názov diskusie je absurdný. Treba trochu počítať a zistíme, že akákoľvek elektrina aj v malom množstve vyrobená agregátom na benzín, naftu, LPG či CNG je drahšia ako z DS. Alebo tu má niekto vlastný vrt a rafinériu, že sa v týchto súvislostiach bavíme o 100% energetickej sebestačnosti?
A jak jsem psal je to pouze prototyp, zkušební model domácnosti, který pak třeba vývoj posune někam jinam.
Easun 6,2kW, JK-BMS, 16x 295Ah REPT, 6,4kWp 22°na JJV
-
S kogeneráciou to samozrejme dáva väčší zmysel. Najväčší zmysel by mi to však dávalo v kombinácii s drevom ako obnoviteľným zdrojom miesto LPG. Tu je však asi skôr priestor na nejaké kutenie ako komerčné riešenia.
-
Dřevo nee. Ono to vypadá hezky, ale ta automatizace je pak naprostý nesmysl. A hlavně by to musel být skutečně obrovský dům, aby se to dalo vůbec provozovat. Oheň musí hořet, ten minimální výkon aby to jelo, roztápění a utlumení je problém. Drobné zlepšení by byli peletky, ale tam už se o soběstačnosti nedá hovořit ani uprostřed lesa. Já potřebuji dodat cca 1MWh ročně. Další domy které postavím na tom doufám budou ještě lépe.
Plyn je v zimních měsících asi to nejvíc eko co se dá provozovat. Protože ta směs z rozdílu když od distribuce odeberu nebo neodeberu, bude pravděpodobně limitovat ke 100% uhlí. Pozor neplést si to s celým energetickým mixem. Vždy je potřeba počítat ten poslední nasazený zdroj.
Plyn je v zimních měsících asi to nejvíc eko co se dá provozovat. Protože ta směs z rozdílu když od distribuce odeberu nebo neodeberu, bude pravděpodobně limitovat ke 100% uhlí. Pozor neplést si to s celým energetickým mixem. Vždy je potřeba počítat ten poslední nasazený zdroj.
-
Pokiaľ sa bavíme o nezávislosti v zmysle "nemám v mieste stavby prístup k DS", tak určite bude agregát na plyn v kombinácii s FV dobrým riešením. Pokiaľ sa bavíme o 1MWh el. energie, tak to už je množstvo, ktoré sa určite viac oplatí nakúpiť z DS ako vyrábať elektrocentrálou. Pokiaľ sa jedná o celkové množstvo energie vrátane tepla, tak to už je iná pesnička. Ako sa v tom dome vlastne bude kúriť?
-
Topení je čistě EE, tedy tam odpadní teplo nepoužiju, ale jedná se o pasiv, já mám spotřebu tepla vždy pod 1MWh/rok někdy i jen 600kWh.
Je možné část energie předat i ve formě ohřátého vzduchu přes RJ. Ale o to mi fakt až tak moc nejde. Primárně bych to rád tedy předal ve formě chlazení agregátu do vody.
Je možné část energie předat i ve formě ohřátého vzduchu přes RJ. Ale o to mi fakt až tak moc nejde. Primárně bych to rád tedy předal ve formě chlazení agregátu do vody.
-
jinak jsem zatím našel:
KS 5000E G https://allegro.cz/produkt/jednofazovy- ... 7662265814 za 22k ale asi to nebude invertor
a pak tahle: https://allegro.cz/produkt/jednofazovy- ... 2873075552.
Výkonově by to bylo ok, ale otázka jestli ty větší (které už tam zase nemaji to i) nemají lepší účinnost a větší životnost.
Pak bych kouknul klidně na nějakou čínskou Čínu, než na evropskou Čínu alá Heron. Třeba by to bylo ještě znatelně levnější.
KS 5000E G https://allegro.cz/produkt/jednofazovy- ... 7662265814 za 22k ale asi to nebude invertor
a pak tahle: https://allegro.cz/produkt/jednofazovy- ... 2873075552.
Výkonově by to bylo ok, ale otázka jestli ty větší (které už tam zase nemaji to i) nemají lepší účinnost a větší životnost.
Pak bych kouknul klidně na nějakou čínskou Čínu, než na evropskou Čínu alá Heron. Třeba by to bylo ještě znatelně levnější.
-
- Reputace: 178
- Lokalita: Česká Lípa
Elektrocentrály značky Heron zde mají oficiálního dovozce a širokou servisní podporu včetně náhradních dílů pro servisní centra. Pokud si koupíte nějakou čínu, která zde žádnou podporu nemá a shánění náhradních dílů bude velmi pochybné, tak vám to v případě nějaké vážnější závady nikdo neopraví (o nějaké záruce ani nemluvě) a díly budete problematicky shánět bůhví kde. Ten odkaz co tu byl na tu čínu byl cca 3 krát dražší než ten Heron, a to ani není jisté, že to byla cena včetně DPH jinak by to bylo tak 4 krát dražší. Nákup takového zařízení není nějaká drobnost za pár dolarů, u které zcela oželíte záruku nebo náhradní díly. Na to je třeba myslet předem, abyste nekoupil něco co bude po první vážnější závadě prakticky neopravitelné a na vyhození. 

-
Nemám žádnou větší zkušenost jakýmikoliv agregáty, ale Heron je prostě Čína a tam se to samé, dá většinou objednat výrazně levněji než tady u překupníka. Klidně i za polovic. Co se týče rychlosti dopravy, ND a nebo záruky, to bývá zpravidla také lepší. Ale jak jsem psal neznám tento segment výrobků. Někde se to vyplatí koupit tady jinde vůbec.
-
Třebas něco na tenhle způsob: https://www.aliexpress.com/item/1005004902079417.html?
DC 60V (chtělo by to o chlup snížit napětí)
vodou chlazené, tedy ideální na využití odpadního tepla a je to na LPG
Jakou to může mít účinnost?
-
- Reputace: 85
- Lokalita: Posázaví
Ten výkon 5kW je maximální a je otázkou, jestli to není čínských 5kW. Trvalý bude max 2/3. Doprava je dalších +$500, k tomu případné clo (nezjišťoval jsem) a určitě DPH. Bez záruky. Nějak nevidím tu výhodnost.
-
Výkon mě netrápí kdyby to jelo na 2kW tak je to pořád ok. Naopak budu muset najít nejideálnější pracovní bod, kde bude nejvyšší účinnost.
Spíš mě trápí co vše je tou vodou chlazeno? Jen válec? Hlava? Výfuk určitě ne, ale tam to jde asi poměrně jednoduše dořešit.
Ano cena produktu vs zbytek bude asi dost značná. předpokládám že překročí 25k, v EU jsem ho zatím nenašel.
Prostě vlastně vůbec řeším pro a proti jen AC a nebo DC rovnou do baterie. Když o tom přemýšlím, tak mi přijde že napřímo z AC toho do zátěže ve výsledku moc nepůjde, pokud to budu chtít nějak automatizovat.
Spíš mě trápí co vše je tou vodou chlazeno? Jen válec? Hlava? Výfuk určitě ne, ale tam to jde asi poměrně jednoduše dořešit.
Ano cena produktu vs zbytek bude asi dost značná. předpokládám že překročí 25k, v EU jsem ho zatím nenašel.
Prostě vlastně vůbec řeším pro a proti jen AC a nebo DC rovnou do baterie. Když o tom přemýšlím, tak mi přijde že napřímo z AC toho do zátěže ve výsledku moc nepůjde, pokud to budu chtít nějak automatizovat.
-
- Reputace: 146
Tohle konkrétní dává maximálně 20% do mechanické práce, maximálně 1/3 do vody a zbytek do vzduchu. Mohlo by to dávat smysl tak pro 20kgLPG/rokcuki píše:Třebas něco na tenhle způsob: https://www.aliexpress.com/item/1005004902079417.html?
Výhodu to má ve snadném napojení přímo na baterie.
3,6kWp GWL Poly + 8,82kWp Canadian Mono, 3x PIP4048MS, 4x80P14S = 4480Cells 18650 (~840Ah/44kWh)
Elektrárna: https://emoncms.trenet.org/dashboard/view?id=3
TČ: https://emoncms.trenet.org/dashboard/view?id=21
-
- Reputace: 146
Sem tam se v ČR najde bazarový inzerát za vyšší cenu.cuki píše:Ano cena produktu vs zbytek bude asi dost značná. předpokládám že překročí 25k, v EU jsem ho zatím nenašel.
3,6kWp GWL Poly + 8,82kWp Canadian Mono, 3x PIP4048MS, 4x80P14S = 4480Cells 18650 (~840Ah/44kWh)
- youda
- Reputace: 934
Takze klasicka plynova lahev 10 Kg vyprodukuje cca 33kWh a pak ji musim vymenit?Valdano píše: stř črc 02, 2025 4:26 amTřeba 1F elektrocentrála Heron s provozním výkonem 7,3kW na LPG. Deklarovaná spotřeba LPG: 0,36kg/kWh. Výstup elektrocentrály připojíte na AC vstup vašeho měniče Easun 6,2kW a ten se postará o dobíjení baterie z AC vstupu. Přebytek výkonu elektrocentrály pokryje případné ztráty na měniči při dobíjení tak aby byla dodávka do baterie těch požadovaných až 6kW a s drobnou rezervou i více.cuki píše: stř črc 02, 2025 12:05 amMám jen představu že bych rád dodával cca 1-6kW do baterie... Tedy má aktuální představa je účinný agregát (ideálně LPG), klasika 1f... Co na to použít?
Tedy i kdybych snizil spotrebu EE na 10kWh denne..a zanedbal ztraty konverzemi, tak pojedu 2x tydne pro novou?
A 10 MWh, ktere behem nekolika zim spotrebuju mne bude stat asi tak 150 tisic v plynu? (Pocitam max 500 Kc za jednu lahev)
To neni zrovna malo. To uz se snad vyplati prisetrit, nakoupit 200 kWp panelu, jeden smetak na snih a budu to mit bez nakladu na palivo az do smrti.
Youdova ostrovní laboratoř 20kWp: https://youda.mypower.cz
-
- Reputace: 143
- Lokalita: pod Brnem
- Systémové napětí: 24V
Velká výzva vedle LPG nebo CNG je WG.
1kg je zhruba po převodu energií 2kWh.
Kontinuální zplyňování dělá za hodinu u středně velké třídy soustrojí (asi 500-1000kg váhy stroje a 5x5x3m prostoru) okolo 160m3 plynu. (to byla mj. moje loňská roční spotřeba metanu) Kolik stojí celková přeměna nevím. Ale vidím u WG a DC budoucnost.
1kg je zhruba po převodu energií 2kWh.
Kontinuální zplyňování dělá za hodinu u středně velké třídy soustrojí (asi 500-1000kg váhy stroje a 5x5x3m prostoru) okolo 160m3 plynu. (to byla mj. moje loňská roční spotřeba metanu) Kolik stojí celková přeměna nevím. Ale vidím u WG a DC budoucnost.
3x2000VA-VMP-par, NiCd 24V, 22x210-320Wp, 2x85A-VMPPT, ABC-&-XYZ mypower.cz
- youda
Takže něco na principu generátoru dřevoplynu?
Jo, to by bylo krásné, ale koukám, že úplně easy to není.
Jo, to by bylo krásné, ale koukám, že úplně easy to není.
-
Tak já nemám hrad ale pasivní dům. Celková potřeba Energií je 2,5-3-5MWh a počítám že slunce dokáže vyrobit cca vše krom té jedné MWh.youda píše: stř črc 02, 2025 6:18 pm
A 10 MWh, ktere behem nekolika zim spotrebuju mne bude stat asi tak 150 tisic v plynu? (Pocitam max 500 Kc za jednu lahev)
To neni zrovna malo. To uz se snad vyplati prisetrit, nakoupit 200 kWp panelu, jeden smetak na snih a budu to mit bez nakladu na palivo az do smrti.
Kdybych měl kam dát další panely, tak je tam pošlu, protože nic nestojej. Ale mám celou střechu pod panely (6k4Wp). Navíc prostě pokud nesvítí a je mlha tak to prostě nedá vůbec nic.
Jedna 10Kg bomba má cca 130kWh energie cca 1/3 z toho agregátem dostaneš do EE Tedy něco přes 40kWh za 300Kč= To je asi 7k5Kč/kWh Tedy těch tvých 10MWh je někde na 75-80kKč za EE, ale pokud by jsi využil další alespoň 1/3 z tepla, tak už je to 3,25Kč/kWh. Bez žádných aditivních poplatků za příkon a večerní rychlík na Vídeň.
- youda
Jasně, plynová fosilní dobíječka je určitě cesta, ale opravdu jen pro ty, kterým v zimě chybí tak ten 1MWh a nejsou moc rozežraní.
Já mám, BEZ TOPENÍ, spotřebu více než 20kWh EE denně, celý rok. Topení navrch k tomu. Ale to je tím, že jsem zmlsanej.
I s touto mojí spotřebou by asi dobíjení plynem smysl dávalo. Mám sice 20kWp, ale s ubohou orientací východ-západ, takže mi chybí EE na cca 50% zimních dní, což dělá právě tak tu 1MWh.
Až budu stavět další barák, tak to bude taky jasnej pasiv a k tomu 2 hektary louky. Na první půlce budou osázené panely, na druhé půlce stromy na otop
PS: A vlastně se nám krásně ukazuje to, co věděli už feudálové - jediné, co člověka a jeho rodinu dokáže dlouhodobě udržet při životě a v komfortu, je dostatek půdy.
Já mám, BEZ TOPENÍ, spotřebu více než 20kWh EE denně, celý rok. Topení navrch k tomu. Ale to je tím, že jsem zmlsanej.
I s touto mojí spotřebou by asi dobíjení plynem smysl dávalo. Mám sice 20kWp, ale s ubohou orientací východ-západ, takže mi chybí EE na cca 50% zimních dní, což dělá právě tak tu 1MWh.
Až budu stavět další barák, tak to bude taky jasnej pasiv a k tomu 2 hektary louky. Na první půlce budou osázené panely, na druhé půlce stromy na otop

PS: A vlastně se nám krásně ukazuje to, co věděli už feudálové - jediné, co člověka a jeho rodinu dokáže dlouhodobě udržet při životě a v komfortu, je dostatek půdy.