low cost FVE co funguje
Souhrn tématu
Diskuze se zaměřuje na plánování a realizaci nízkonákladové fotovoltaické elektrárny (FVE) pro rodinný dům s cílem celoroční soběstačnosti. Autor sdílí zkušenosti s výběrem komponentů, jako jsou měniče, baterie LiFePo4 a možnosti využití přebytků energie pro ohřev vody a vytápění. Dále se řeší otázky týkající se připojení k distribuční síti, výhod a nevýhod různých typů měničů a praktické rady pro stavbu FVE svépomocí.
- zmatek
- Reputace:1
- Lokalita: Jablonec nad Nisou
- Systémové napětí: 48V
- Chci prodávat energii: NE
- Chci/Mám dotaci: NE
Re: low cost FVE co funguje
Jsem si toho vědom. Ale děkuji za upozornění. Zatím uvažuji ostrov a ona se certifikace časem určitě podaříValdano píše: čtv dub 09, 2026 12:43 pmMáte uvedenu Lokalitu: Jablonec nad Nisou tj. distribuční území ČEZ Distribuce. Pokud předpokládáte oficiální připojení Victron Multiplus II 6k5 k DS tak jen upozorňuji, že ČEZ Distribuce vyžaduje výhradně jen českou certifikaci měniče, kterou zatím Multiplus II 6k5 nemá. Zmíněný měnič byl uveden na trh v ČR v rozmezí srpna a září 2025, ale dodnes jeho česká certifikace ještě nebyla provedena. To může být důvodem k tomu, že Vám ČEZ Distribuce připojení k DS nepovolí. EU prohlášení o shodě ani EU certifikáty, které má NKON na svém webu ani žádný z certifikátů, který je pro Multiplus II 6k5 přímo na webu Victronu bez české certifikace měniče nestačí. Českou certifikaci mají měniče řady Multiplus II zatím jen ve verzích 3000, 5000, 8000, 10000 a 15000.zmatek píše:Bude se jednat o 3x Victron Multiplus 2 6k5.
- zmatek
- Reputace:1
- Lokalita: Jablonec nad Nisou
- Systémové napětí: 48V
To zní jako seriózní přístup. Jako u nás Deye baterie 16kWh za 60tis a na NKON za 45. To už je na více kuse solidní rozdíl!pibi píše: čtv dub 09, 2026 1:24 pmReklamaci u Nkonu jsem řešil, poslali jinou BMS, než jakou jsem objednal, omluvili se, e-mailem poslali štítek na zpětnou zásilku, jen jsem ji nalepil na balík a odnesl do místní pobočky tuším DPD, do týdne byla doma ta správná.
- dipos
- Reputace:22
- Lokalita: Jindřichov u Krnova
- Systémové napětí: ~60 V
- Výkon panelů [Wp]: 2 700
- Kapacita baterie [kWh]: VŽDY bude 0 kWh
To je klasická 2 + 1 zdarma. Je třeba být stále ve střehu, jak říkával Franta Kocourek. 
Sluneční ohřívárna TUV 2,7 kWp, ECO Solar Boost 3,5 kW PRO, Boilery 120 L + 100 L