Sám vyrobím, sám spotřebuji, zaplatím PRE.
Alternativní zdroje energie a právní úprava, revize, nařízení ...
-
- Lokalita: Doubravička
- Systémové napětí: 48V
- Výkon panelů [Wp]: 8700
- Kapacita baterie [kWh]: 25
- Chci prodávat energii: NE
- Chci/Mám dotaci: NE
Re: Sám vyrobím, sám spotřebuji, zaplatím PRE.
Souhlasím s abramsem, trafo přetokům nezabrání. Vzpomínám si na minulý rok, kdy se mi zbláznil STUDER a čerstvě nabité aku, mi zase vrátil na zpět, do elektrárny. Nikdy jsem nepřišel na to, čím to bylo. Teď mám raději předřazený stykač a jistím se odpojením (galvanicky ) od sítě.abrams píše:Edit : na ERU je evidentně jen hejno krys a žádný odborník z oboru .
Edit 2 : trafo je galvanický oddělovač , ale nikterak nezabrání případným přetokům .
*
Kéž by se mi někdy podařilo galvanicky se odpojit (nepřipojit) a poslat ERU a všechny energetiky, elektrárny a vůbec všechny úřady ke všem čertům.
24x Solární panel JINKO SOLAR 225 Pmpp=225W, 2x Regulátor STUDER VT-80, 2x Střídač Studer XTM 4000-48, BSP, RCC, 1x AKU 48V LFP200Ah 1x AKU 48 V LFP280Ah. Řizení a dohled, SDS, vlastní vyčítání arduinem DUE v krabičce (ARMOSY), export dat do RPi s databází a html stránkou.
http://95.85.214.80, viewtopic.php?t=4809
-
- Lokalita: pod Brnem
- Systémové napětí: 24V
Použití zásuvek místo spínačů jsem viděl i u měničů jak na přívodu, tak na odvodu z měniče, fyzicky to vypadá jak míchačkový přípoj. Tam směřuje moje přestavba FVE, mít bloky a ty prostě napíchnou do zásuvky poté, co jinou zástrčku vytáhnu.
3x2000VA-VMP-par, NiCd 24V, 22x210-320Wp, 2x85A-VMPPT
-
Tak nám tedy vysvětlete čím se UPS odlišuje od ostrovní elektrárny. Já si teda výrobnu představuji odlišně. V tom případě i dynymo na mém kole je výrobna?
24x Solární panel JINKO SOLAR 225 Pmpp=225W, 2x Regulátor STUDER VT-80, 2x Střídač Studer XTM 4000-48, BSP, RCC, 1x AKU 48V LFP200Ah 1x AKU 48 V LFP280Ah. Řizení a dohled, SDS, vlastní vyčítání arduinem DUE v krabičce (ARMOSY), export dat do RPi s databází a html stránkou.
-
Zdravím, zaručeně bez přetoků to půjde zkrátka jen s off-grid měničem, to je snad jasné. Žiju s přepínáním sítí už nějaký ten pátek, v praxi, pokud na to zrovna nekoukám, ani nevím, kdy se co přeplo - ať žije automatizace. Nevím, co ještě bych měla od baráku prepnout, aby to bylo galvanicky oddělené, zkrátka přepínám oba pracovní vodiče.
Rozum sice zůstává stát nad těmi "půlvlnami" u přifázovaných měničů, jedná-li se o jakousi virtuální dodávku, kdy v bilanci dejme tomu vteřiny teče výkon dovnitř, tedy nedovedu pochopit, koho nebo co může taková "dodávka" ohrozit.
Což ale asi nebyl případ toho smolaře s dopiskem. Ale i tak si tohle zaslouží piublicitu, protože je tady potenciálně trestaný ten, kdo na svoje náklady bez zisku a nechtě krátkodobě pokrýval spotřebu jednoho, maximálně dvou sousedů. Kteří tu spotřebu ještě zaplatili, a někomu jinému...
No ale netvařme se překvapeně, jak jsme si to udělali, tak to tady máme...
Rozum sice zůstává stát nad těmi "půlvlnami" u přifázovaných měničů, jedná-li se o jakousi virtuální dodávku, kdy v bilanci dejme tomu vteřiny teče výkon dovnitř, tedy nedovedu pochopit, koho nebo co může taková "dodávka" ohrozit.
Což ale asi nebyl případ toho smolaře s dopiskem. Ale i tak si tohle zaslouží piublicitu, protože je tady potenciálně trestaný ten, kdo na svoje náklady bez zisku a nechtě krátkodobě pokrýval spotřebu jednoho, maximálně dvou sousedů. Kteří tu spotřebu ještě zaplatili, a někomu jinému...
No ale netvařme se překvapeně, jak jsme si to udělali, tak to tady máme...
Inteligentní ostrov - www.vati.cz
-
Ano i já se vydávám tímto směrem. Toto je podle mne jediné řešení.gupa píše:Použití zásuvek místo spínačů jsem viděl i u měničů jak na přívodu, tak na odvodu z měniče, fyzicky to vypadá jak míchačkový přípoj. Tam směřuje moje přestavba FVE, mít bloky a ty prostě napíchnou do zásuvky poté, co jinou zástrčku vytáhnu.
-
Tady se ale neřeší ostrovní elektrárna (nespojená se sítí), ale systém zdroje a spotřebičů připojený k síti.Frenky píše:Tak nám tedy vysvětlete čím se UPS odlišuje od ostrovní elektrárny.
-
No, jak se oddělit naprosto dokonale je galvanické oddělení trafem, usměrnit a pak zase rozstřídat. Podle mě jediná 100% ochrana před dodávkami do sítě a ještě být i galvanicky oddělený. Jinak stačí jen usměrnit a rozstřídat. Přes ty diody to fakt zpět neprojde.
-
RRR píše:Tady se ale neřeší ostrovní elektrárna (nespojená se sítí), ale systém zdroje a spotřebičů připojený k síti.Frenky píše:Tak nám tedy vysvětlete čím se UPS odlišuje od ostrovní elektrárny.
Dobrá vzdávám se.
Ale jak je to vlastně se záložní elektrocentrálou (EC), na spoustě míst (nemocnice, datová centra, hasiči ....) EC prokazatelně existuje a prokazatelně jsou napojena na elektrizační soustavu. Připojení oběktu (budovy, zařízení, vysílače) se děje pouze stykačem sítě a stykačem EC. Jde ve smyslu zákona také o výrobnu ? Pokud ano tak prokazatelně vím asi o 300 místech, kde tato výrobna není nikde registrována.
-
Jenže ono to nesmí projít ani tam.8milan8 píše:No, jak se oddělit naprosto dokonale je galvanické oddělení trafem, usměrnit a pak zase rozstřídat. Podle mě jediná 100% ochrana před dodávkami do sítě a ještě být i galvanicky oddělený. Jinak stačí jen usměrnit a rozstřídat. Přes ty diody to fakt zpět neprojde.
-
- R.I.P.
-
Nejste, ale toto prostě není legální provedení.mypower.cz píše:jsem neviditelny .. Nevadi
-
- R.I.P.
A duvod ? Takhle pracuje jakakoliv UPS Pak tedy vsechny UPS jsou nelegal Panely nahradme slapacim kolem a dynamem a jsme pak take nelegal. V tom pripade je nelegal i dobijeni baterky automobilu ze site (kdyz auto nestartuje) a z alternatoru, kdyz mame nastartovano. Mam pocit ze se tu pohybujeme nekde v absurdnu.. A nebo prosim o citaci ze zakona proc je to nelegal a co legal je ...
PS: Dobijec je spotrebic. Stejne jako treba zehlicka.
PS2: Z principu vlastne ani neexistuje cesta jak by proud mohl pretect zpet.. a vse se chova jako spotrebic.
PS3: Pokud tvrdite ze dobijenim baterii odjinud se dostavame do ilegality.. tak to zrejme asi nee .. V tom pripade bychom si se zakoupenim panelu museli zridit certifikovane mereni, abychom vlastne vedeli kolik jsme vyrobili. A toto je ale pro situace kdy EON napriklad provozuje nejaky od DS oddeleny system, ma zakazniky a ty fakturuje.. Podnika..
Jestli mala chata s panelem kde je selekce bud sit, nebo ostrov je nelegal.. tak to tedy nevim:) Pak asi kazda solarni kalkulacka s moznosti napajeni ze site (adapterem) je nelegal ..
PS: Dobijec je spotrebic. Stejne jako treba zehlicka.
PS2: Z principu vlastne ani neexistuje cesta jak by proud mohl pretect zpet.. a vse se chova jako spotrebic.
PS3: Pokud tvrdite ze dobijenim baterii odjinud se dostavame do ilegality.. tak to zrejme asi nee .. V tom pripade bychom si se zakoupenim panelu museli zridit certifikovane mereni, abychom vlastne vedeli kolik jsme vyrobili. A toto je ale pro situace kdy EON napriklad provozuje nejaky od DS oddeleny system, ma zakazniky a ty fakturuje.. Podnika..
Jestli mala chata s panelem kde je selekce bud sit, nebo ostrov je nelegal.. tak to tedy nevim:) Pak asi kazda solarni kalkulacka s moznosti napajeni ze site (adapterem) je nelegal ..
-
Ano souhlasím, je to absurdno. Už jsem to tu psal. UPSka není zdroj (výrobna)! Tudíž nikomu nevadí. To šlapací kolo a dynamo nechápu?? ale pokud tím chcete dodávat energii do systému, který není oddělen od DS tak je to samozřejmě také nelegální, to samé alternátor v autě.mypower.cz píše:A duvod ? Takhle pracuje jakakoliv UPS Pak tedy vsechny UPS jsou nelegal Panely nahradme slapacim kolem a dynamem a jsme pak take nelagal. V tom pripade je nelegal i dobijeni baterky automobilu ze site (kdyz auto nestartuje) a z alternatoru, kdyz mame nastartovano. Mam pocit ze se tu pohybujeme nekde v absurdnu.. A nebo prosim o citaci ze zakona proc je to nelegal a co legal je ...
-
Napadlo mne pořídit k mým 24V (24-36V) i triodinu, ale napětí a regulace do triodiny by bylo řízeno spínacím a regulačním prvkem z ostrovní výrobny. Je to oddělené ? Jde jen o hřídel a spínanou cívku z ostrova na stykači a buzeno z ostrova na rotoru dynama.
8milan8 píše:No, jak se oddělit naprosto dokonale je galvanické oddělení trafem, usměrnit a pak zase rozstřídat. Podle mě jediná 100% ochrana před dodávkami do sítě a ještě být i galvanicky oddělený. Jinak stačí jen usměrnit a rozstřídat. Přes ty diody to fakt zpět neprojde.
-
- R.I.P.
slapaci kolo a dynamo je zdroj. Stejne jako elektrocentrala. Stejne jako alternator v aute, stejne jako panel s regulatorem, stejne jako turbina, stejne jako citron, ten se da take pouzit jako zdroj .RRR píše:Ano souhlasím, je to absurdno. Už jsem to tu psal. UPSka není zdroj (výrobna)! Tudíž nikomu nevadí. To šlapací kolo a dynamo nechápu?? ale pokud tím chcete dodávat energii do systému, který není oddělen od DS tak je to samozřejmě také nelegální, to samé alternátor v autě.mypower.cz píše:A duvod ? Takhle pracuje jakakoliv UPS Pak tedy vsechny UPS jsou nelegal Panely nahradme slapacim kolem a dynamem a jsme pak take nelagal. V tom pripade je nelegal i dobijeni baterky automobilu ze site (kdyz auto nestartuje) a z alternatoru, kdyz mame nastartovano. Mam pocit ze se tu pohybujeme nekde v absurdnu.. A nebo prosim o citaci ze zakona proc je to nelegal a co legal je ...
PS: Takze tvrdite tedy ze do ilegality se dostavame kdyz k baterii UPS pripojime paralelne jiny zdroj nez jeji vlastni dobijec baterie a obratime funkci prepinaciho rele v ni tak aby preferovala baterii co nejdele to jde ? A kde jste to vycetl ?
-
Prý v normálním civilizovaném světě jsou rotopedy, a jiné hnané stroje v posilovnách alternativně propojeny se střídači a jsou to normální výrobny dodávající elektrickou energii ve velkoměstě. Napadlo mne to jako byznys, otevřít posilovnu a zákazníky lákat na minimální poplatky za posilování za podmínky - dojděte posilovat za třetinu ale musíte odpotit alespoň 1/2 hodiny a dát 200Wh do DS.RRR píše:To šlapací kolo a dynamo nechápu?? ale pokud tím chcete dodávat energii do systému, který není oddělen od DS tak je to samozřejmě také nelegální, to samé alternátor v autě.
-
- Lokalita: Brno
Zdravím ,RRR píše:Nejste, ale toto prostě není legální provedení.mypower.cz píše:jsem neviditelny .. Nevadi
... né , fakt , co je na tomto zapojení nelegálního ? Je to přece to samý jako normální odběr el. z DS do domu , jehož majitel před spaním de schodit hlavní jistič u hodin a nahodí jej až bude potřebovat el. , né snad ? Pokud by toto odpojení od DS bylo ilegální , tak dem žalovat ČEZa , E-ona a PRE za používání ilegálních zařízení jejichž používáním je porušován zákon ... .
Tohle je už fakt na palici ... .
Mimochodem , co by zákazník odebírající el. z DS mám právo vypnout hlavní jistič kdy se mi zachce , a nikdo nemá právo mi toto jednání zakazovat , natož mě za to trestat (krom tímto jednáním postižených členů domácnosti ) .
Elektronům zdar
3,96kWp monokrystalů + 2x regl PCM60X + 24kWh LiFePO4 + 6kW HF sínus měnič , celé na 52V systému .
Chibi v textu vyhrazeny
Chibi v textu vyhrazeny
-
- R.I.P.
To neni nic novehogupa píše:Prý v normálním civilizovaném světě jsou rotopedy, a jiné hnané stroje v posilovnách alternativně propojeny se střídači a jsou to normální výrobny dodávající elektrickou energii ve velkoměstě. Napadlo mne to jako byznys, otevřít posilovnu a zákazníky lákat na minimální poplatky za posilování za podmínky - dojděte posilovat za třetinu ale musíte odpotit alespoň 1/2 hodiny a dát 200Wh do DS.RRR píše:To šlapací kolo a dynamo nechápu?? ale pokud tím chcete dodávat energii do systému, který není oddělen od DS tak je to samozřejmě také nelegální, to samé alternátor v autě.
-
No hlavní jistič je jistící prvek, to je mimo poředstavy ouřady s vyhláškou a pravidly okolo distribuční soustavy a oddělení DS od drobné domácí výrobny FVE někde do 10kWp.abrams píše:Mimochodem , co by zákazník odebírající el. z DS mám právo vypnout hlavní jistič kdy se mi zachce , a nikdo nemá právo mi toto jednání zakazovat , natož mě za to trestat (krom tímto jednáním postižených členů domácnosti ) .
-
Ano, a tyto zdroje (a jejich spotřebiče) se samozřejmě nesmí v žádném případě (tedy pokud to nemáte povolené) spojit s DS. Co na tom nechápete?mypower.cz píše:slapaci kolo a dynamo je zdroj. Stejne jako elektrocentrala. Stejne jako alternator v aute, stejne jako panel s regulatorem, stejne jako turbina, stejne jako citron, ten se da take pouzit jako zdroj .
PPDSmypower.cz píše:PS: Takze tvrdite tedy ze do ilegality se dostavame kdyz k baterii UPS pripojime paralelne jiny zdroj nez jeji vlastni dobijec baterie a obratime funkci prepinaciho rele v ni tak aby preferovala baterii co nejdele to jde ? A kde jste to vycetl ?