Sledování spotových cen

Souhrn tématu

Diskuze se zaměřuje na sledování spotových cen elektřiny v reálném čase, dostupnost dat a možnosti jejich využití pro řízení nabíjení baterií. Uživatelé řeší, jak získat aktuální ceny, jak funguje plánování s bateriemi a jaké jsou ekonomické výzvy spojené s distribucí a poplatky. Zmiňuje se také budoucí vývoj trhu s elektřinou a vliv bateriových systémů na vyrovnávání cenových špiček.
Konik
Reputace:0
Lokalita: České Budějovice
Výkon panelů [Wp]: 10
Chci/Mám dotaci: NE

Re: Sledování spotových cen

Nový příspěvek od Konik »

Nešlo by uvažovat tak, že (čísla si vymýšlím) chci nechávat rezervu 20% soc. Takže mám k dispozici 80% soc k prodeji. Ze zkušenosti vím, že 80% při plném výkonu vybíjím 2 hod. Takže (pokud jde o léto) dnes vím, že zítra budu vybíjet 2hod=8 čtvrthodin.
(A dále počítat jen ve čtvrthodinách, respektive si spárovat %SOC se čtvrthodinou.) Program najde 8 intervalů s nejvyšší cenou a bude v to dobu vybíjet. Pokud chci program rozšířit na týden, tak v sobotu (a v neděli) po druhé hodině porovná dnešní večerní prodejní ceny se zítřejšími ranními, zda nebudou vyšší a nevyplatí se počkat. (A v zimě bude nakupovat, co to půjde)
Pro zimu budou platit pro nákup do baterií (většinou během noci) analogická pravidla, jako platila v létě pro prodej.. Nějak je třeba ošetřit bojler (tepelné čerpadlo), aby se nahříval za nejnižšší ceny. Pokud by snad i v zimě nějaké % SOC přebývalo, přepočtu na dobu vybíjení a automatika má dva úkoly: najít nejdražší čtvrthodiny a porovnat "nákupní" cenu s prodejní. Nákupní je v uvozovkách, protože musím počítat se ztrátou uložení-vybíjení a zahrnout do ní vše co jsem zaplatil za 100%, když z toho prodávám vlastně jen 80% - 20% jsou ztráty.
Nejkomplikovanější jsou přechodová období, kdy by se to také dalo formulovat. Výše cen je ovlivněna předpovědí počasí, se kterou obchodníci také počítají. Takže by se dala jen doplnit podmínka, že pokud se do 13 hod nedobije do 60% soc, potom porovnat rozdíl nákupních cen a cen prodejních (ne špičky, na ni těch 40% už mám, ale těch sedmých a osmých nejvyšších) a pokud se to vyplatí, tak dokoupit.
Naprogramovat to ale schopen nejsem...