Výměna topné příruby bojleru Dražice

Ohřev TUV, aku nádrže, boilery, ohřívače vody, vytápění, klimatizace
Uživatelský avatar
fugas
Příspěvky: 2184
Registrován: sob pro 21, 2013 6:58 pm

Výměna topné příruby bojleru Dražice

Příspěvek od fugas »

Ahoj ve spolek.
Už jste někdo měnil topnou přírubu v dražickém bojleru?Tedy originál přírubu s jednou jímkou pro těleso,za přírubu s dvěma jímkami pro dvě tělesa?Zdá se mi to jako ideální způsob,jak se vyhnout přepínání sítí u běžného bojleru.Stačilo by přidat termostat a každé těleso si bude žít vlastním životem.
Příruba pro 200l bojler by vyšla na nějakých 1500Kč ,stávající 2kW těleso se jen přehodí a nechá ve spolupráci s DS.Pak jen koupit ještě těleso pro FVE dle dispozic.Z běžného bojleru je rázem bojler s dvěma vzájemě nezávislými zdroji ohřevu.
Isolar 5kW (Axpert klon), LiFePo4 202Ah Lishen 18s.Nyní v přestavbě P106 Electric z projektu LiFePo4 na LiIon 100Ah.
mobilik
Příspěvky: 2677
Registrován: úte úno 04, 2014 9:06 am
Bydliště: Neďaleko Košic (SR)

Re: Výměna topné příruby bojleru Dražice

Příspěvek od mobilik »

Ano je to fajn, ale nebolo by lepsie to riesit systemom ze spodna spirala na FVE a niekde v strede mat este spiralu na DS a ta by zohroevala len cisto vrch bojlera a tym padom bybsa skor vypla ak by FVE nestihala. ;-)
Čo bolo bolo, bude len horšie...
Uživatelský avatar
fugas
Příspěvky: 2184
Registrován: sob pro 21, 2013 6:58 pm

Re: Výměna topné příruby bojleru Dražice

Příspěvek od fugas »

Tam bohužel není moc na výběr.Jímky pro tělesa jsou těsně nad sebou.Tedy v mém přípdě,kdy mám vodorovný bojler.Tedy těleso a termostat pro FVE instalovat na spodní pozici.Pak je spíš otázka,kde jsou přesně umístěny jímky pro termostat a tepelnou ochranu.Tepelná ochrana bude pravděpodobně výš a tak by se její jímka snad dala použít společně s termostatem pro DS.
Kdo má bojler umístěný svisle,tam je to prašť jako uhoď.Každopádně si to chce potěžkat v ruce a bude jasno.
Mě by ale stačilo to řešit tak,že termostat FVE nastavím na maximum a termostat DS někam například na 40C,abych zajistil teplou vodu i když z přebytků nic nebude,nebo pokud by byl bojler vyčerpán ve večerních hodinách pod stanovenou minimální mez teploty z DS.
Isolar 5kW (Axpert klon), LiFePo4 202Ah Lishen 18s.Nyní v přestavbě P106 Electric z projektu LiFePo4 na LiIon 100Ah.
kodl69
Příspěvky: 7394
Registrován: sob črc 19, 2014 8:56 pm
Lokalita: severně od Brna
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 8kWp
Kapacita baterie [kWh]: 12kWh
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE

Re: Výměna topné příruby bojleru Dražice

Příspěvek od kodl69 »

dražický boiler má jímku pro termostaty dost velkou, dostal jsem do ní bez problému dva bezpečnostní a pod ně dva provozní termostaty, jsou stejně hluboko jako byly původně, ty konce kapilár jsou dost malý, vlezou v podstatě vedle sebe. Těleso na zakázku za 1100Kč je jistě levnější než příruba, a další těleso, termostaty i s kabeláží cca 500Kč(stejně by se musely koupit). Sice to těleso dělají do klasickýho OKCE 80-160 jenom1+1kW, ale nikde není napsaný, že se na přebytky nemůžou použít obě.
P.S. u rodičů si pamatuju ležatý boiler jako domácí tragédii, stačilo z 200l boileru odebrat 50l vody, smíchalo se to a tekla jenom vlažná - 80l svislý funguje líp než 200l ležatý...
ostrov skoro 8kWp neustále ve stádiu zrodu: smartshunt(ex WBJR), MPPT150/45, MPPT 250/100(ex midnitesolar 150 clasic lite), 16S a různě P cca 340Ah Winston, MP II 5000,( ex Powerjack 8kW, ex samodomo cca 4kW). 48V DC rozvody a spotřebiče.
Uživatelský avatar
fugas
Příspěvky: 2184
Registrován: sob pro 21, 2013 6:58 pm

Re: Výměna topné příruby bojleru Dražice

Příspěvek od fugas »

kodl69 píše:dražický boiler má jímku pro termostaty dost velkou, dostal jsem do ní bez problému dva bezpečnostní a pod ně dva provozní termostaty, jsou stejně hluboko jako byly původně, ty konce kapilár jsou dost malý, vlezou v podstatě vedle sebe. Těleso na zakázku za 1100Kč je jistě levnější než příruba, a další těleso, termostaty i s kabeláží cca 500Kč(stejně by se musely koupit). Sice to těleso dělají do klasickýho OKCE 80-160 jenom1+1kW, ale nikde není napsaný, že se na přebytky nemůžou použít obě.
P.S. u rodičů si pamatuju ležatý boiler jako domácí tragédii, stačilo z 200l boileru odebrat 50l vody, smíchalo se to a tekla jenom vlažná - 80l svislý funguje líp než 200l ležatý...
Tak to jsi mě potěšil,s tou jímkou pro čidla.Použití dělené spirály dohromady mě vrací k počátečnímu problému se střídáním sítí.Termostaty mám.Takže jsem finančně cca o 400-500Kč výš oproti dělené spirále a aspoň vyčistím bojler :)
Jinak jsem s ležákem nikdy neměl potíž.Pokud je termostat mezi 50-60C,tak nemáme šanci ho v běžném provozu vytočit,to bychom museli stát frontu před koupelnou aspoň tři.Těší mě,že ta myšlenka je reálná a půjdu do toho.
Isolar 5kW (Axpert klon), LiFePo4 202Ah Lishen 18s.Nyní v přestavbě P106 Electric z projektu LiFePo4 na LiIon 100Ah.
Kostěj
Příspěvky: 580
Registrován: úte úno 25, 2014 9:33 pm
Lokalita: Dobrovicko
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 9200
Kapacita baterie [kWh]: 16
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE

Re: Výměna topné příruby bojleru Dražice

Příspěvek od Kostěj »

fugas píše:Už jste někdo měnil topnou přírubu v dražickém bojleru?Tedy originál přírubu s jednou jímkou pro těleso,za přírubu s dvěma jímkami pro dvě tělesa?
Dával jsem do dražické NADO750 topnou přírubu se třemi suchými jímkami (TPK210-12). Přestože jsem vodu musel vyčerpat a zase zpět napustit (tam jde o vodu z okruhu topení), šlo to docela dobře. Původně jsem NADO koupil se záslepkou.
Uživatelský avatar
fugas
Příspěvky: 2184
Registrován: sob pro 21, 2013 6:58 pm

Re: Výměna topné příruby bojleru Dražice

Příspěvek od fugas »

Díky.
Přece jen špekuluju jak z toho co nejefektivněji a nejlevněji.Takže nakonec asi dojde na to dělené těleso.A to AC/DC.AC bude natvrdo z DS s termostatem kolem 40°C a o DC by se měl postarat Tristar 45A zapojen jako vytížení baterek.Termostat od DC bude na 70°C,spínat to bude SSR.Tristar se bude o baterky myslím dobře starat a ještě povede evidenci.Ten regl mi jaksi zbyl,tak bude makat.
EDIT: Zrovna dělám testy s pájkou 24V a samozřejmě musel přitáhnout *cloud* :evil:
Isolar 5kW (Axpert klon), LiFePo4 202Ah Lishen 18s.Nyní v přestavbě P106 Electric z projektu LiFePo4 na LiIon 100Ah.
Uživatelský avatar
fugas
Příspěvky: 2184
Registrován: sob pro 21, 2013 6:58 pm

Re: Výměna topné příruby bojleru Dražice

Příspěvek od fugas »

Tak jsem naprosto spokojen.LOGO! zajistí jeden celý nabíjecí cyklus a pak už při napětí floatu budou přebytky likvidovány v bojleru po celý zbytek dne.
Isolar 5kW (Axpert klon), LiFePo4 202Ah Lishen 18s.Nyní v přestavbě P106 Electric z projektu LiFePo4 na LiIon 100Ah.

  • Podobná témata
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek