Návrh poloostrovnej FVE pre začínajúceho nadšenca do FVE

Souhrn tématu

Téma se věnuje návrhu poloostrovní fotovoltaické elektrárny (FVE) pro začínajícího nadšence, který plánuje instalaci na střechu garáže či dílny. Diskutuje se zde o parametrech systému, jako je výkon panelů, typ střídače, kapacita baterie a bezpečnostní opatření včetně manuálního přepínání mezi FVE a distribuční sítí. Autor hledá rady a zkušenosti ohledně bezpečnosti, funkčnosti a správného zapojení systému s ohledem na reálné provozní podmínky a budoucí rozšíření.
unicast
Reputace:482
Lokalita: JV od pekla :)
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 5100
Kapacita baterie [kWh]: 49
Chci/Mám dotaci: NE

Re: Návrh poloostrovnej FVE pre začínajúceho nadšenca do FVE

Nový příspěvek od unicast »

Nikdy, nikdy, nikdy, znovu opakuji, nikdy nepřipojuj panely k zařízení, ke kterému nejsou připojeny baterie (nebo alespoň příslušně spočítaná a nadimenzovaná odporová zátěž). A už vůbec nikdy neodpojuj baterii od zařízení, ke kterému jsou připojeny panely. Přípustnou výjimkou je jedině požár baterie (ani plynování ne, tam by vzniklý oblouk mohl iniciovat explozi těch plynů, když to hoří, tak už je to jedno).

Pokud nemáš jak bezpečně odpojit panely, udělej to, až se setmí a už je nezapojuj, dokud tam nějaký ten odpínač nedáš.
Ghost86
Reputace:9
Lokalita: SK - Kysuce
Chci prodávat energii: NE

Nový příspěvek od Ghost86 »

Bateria sa nevypina - ok, pochopene.

Pokud nemáš jak bezpečně odpojit panely, udělej to, až se setmí a už je nezapojuj, dokud tam nějaký ten odpínač nedáš. - mam poistkovy odpinac, mam HW switch na menici.

A už vůbec nikdy neodpojuj baterii od zařízení, ke kterému jsou připojeny panely. - Ako je mozne, ze velke firmy toto nedodrzuju, ked je to take dolezite a davaju napr taketo navody? 😃

unicast

Pohoda, se zárukou Tě pošlou do háje a prodají Ti nový měnič 😃
Mex
Reputace:401
Lokalita: Brno
Systémové napětí: >48V

Nový příspěvek od Mex »

No on se asi nedá stanovit obecný postup. Bude to závislé na konkrétním měniči a koncepci FVE.

Například to pravidlo "nikdy nepřipojuj panely k zařízení, ke kterému nejsou připojeny baterie" ... já v tomto režimu rutinně jedu několik měsíců.
Prostě jen měnič, panely a dům jako zátěž.
Takže zrovna u mého měniče to rozhodně neplatí.

Při vypínání nedělá problém napětí, ale proud.
Takže když chci odpojit panely (a nechci čekat na noc nebo nemám nějaký systém rapid-shutdown), tak je třeba jim odebrat zátěž.
Jinak to bude u samostatného MPPT, který to jen cpe do baterek, a jinak to bude u kombibedny, která z toho napájí DC meziobvod a tedy i výstupní měnič.

Pokud se u kombibedny umí měnič nějak vypnout elektronicky (ne mechanickým vypínačem, odpojujícím panely!), tak je to asi optimální.
Pokud ne, tak bych měniči sebral zátěž tím, že bych odpojil AC výstup.
A stejně tak by to chtělo nějak odpojit nabíjení baterky, aby v té chvíli nedělala zátěž panelům ona. Ale to samozřejmě závisí na konkrétní konfiguraci.

U samostatného MPPT to asi bude chtít nějak logicky (ne fyzicky!) ten MPPT vypnout, nebo nějak vypnout jeho výstup do baterek.

Proto říkám, že univerzální postup podle mě neexistuje.
Ale asi obecně platí univerzální pravidlo, že hlavně používej hlavu.
unicast

Ono právě při odpojení to napětí problém udělat může. Cívky jsou potvory, když nabité cívce přerušíš obvod, tak zvýší napětí (kondenzátorový ekvivalent: pokud ho vyzkratuješ, zvýší proud). Naštěstí nemáme ideální cívky, každá má i nějaký reálný parazitní odpor, takže nedají nekonečné napětí, ale takové napětí, které nepřežije ten mosfet, co je za nimi, dají úplně v pohodě. Ano, dá se tam někam nacpat nějaký transil apod., který to přepětí svede, ať už opakovatelně nebo třeba i destruktivně, ale jsi si jist, že tam je?
Naposledy upravil(a) unicast dne ned kvě 24, 2026 12:01 am, celkem upraveno 1 x.
Ghost86

No v mojom pripade DEYE (all in one box), mi dava zmysel vzdy zacat vypinanie - stlacenim tlacidla (on/off). Menic potom proste prestane menit. Tym sa odpoji akakolvej zataz, ktora by prebiehala. Potom teda panely (DC switch na menici). Potom kludne istice (grid, load -whatever) a nakoniec bateria (ak je to nutne v pripade servisu-whatever).

Zapinanie, asi v poradi:
1. Bateria
2. On switch menic
3. PV switch panely
4. grid a load.

Samozrejme, tie kroky su postupne s nejakym rozumnym odstupom, nie vsetko naraz za dve sekundy.
Mex

Nový příspěvek od Mex »

Pokud má měnič tlačítko on/off, tak super, pak je to skutečně snadné.

U zapínání - rozumné měniče jsou chytrá zařízení. Takže když jim připneš baterku nebo panel, tak to neznamená, že to okamžitě začnou používat.
Třeba u mě je interval 5 minut po připojení panelů, kdy měnič ještě z nich nic nebere, ale testuje si je.
Což je mimochodem jedna z věcí se kterou bojuju. Teoreticky by se měl dát ten interval nastavit (zkrátit) přes Modbus, ale ze zatím neznámého důvodu mi to nastavení nechce fungovat.

Pokud je ten tvůj měnič hybridního typu, tak bych mu napřed připojil AC 230V. Tím začne žít elektronika a ošéfuje si další průběh.
Nicméně postup zapínání by měl být zřejmě popsaný i v manuálu.
Ghost86

Dakujem Mex. Ano, ma to on/off switch, ale manual som pozeral a nenasiel som tam nic take konkretne o tomto.
Asi to obecne pravidlo co pisal: pouzivat hlavu je najlepsie a vzdy zabezpecit vypnutie funkcie "menica" a potom odpojit DC a potom AC.

Pri zapinani je to asi jedno, ci zapnem najskor AC grid, (potom menic tlacidlom) a potom DC bateriu - alebo naopak. Menic si tu elektroniku nastartuje bud z baterie alebo z gridu. To znie asi najbezpecnejsie.
cipis
Moderátor
Reputace:1013
Lokalita: blízko Brna
Systémové napětí: 24V
Výkon panelů [Wp]: 18+ kWp
Kapacita baterie [kWh]: 40+26

Nový příspěvek od cipis »

K cemu je ti tento postup?
Proc to vypinas?
Postupy se budou zasadne lisit v tom, jestli odpinas pruser nebo z nejakeho servisniho ucelu to proste chces vypnout.
Podstatne je to pruserove odepnuti. A to jinak, nez odepnutim panelu (a nejlepe hned nahore, proto ty spouste u jisticu), nemuzes bezpecne zahajit. Od panelu mas v baraku nejvyssi DC napeti, takze je priorita se tohoto zbavit jako prvniho. Dalsi v poradi je ACout, ale bezna spotreba, ne kriticke veci typu osvetleni schodiste/chodby, odvetravani, cerpadla, atd. Tyto veci odpinas az jako uplne posledni.
Takze FVE stop, Central stop a Total stop.
18+ kWp v provozu, 7+ kWp čeká na montáž/zapojení
Regulátory Epever a Victron
MP 24/5000 + Deye mikroinvertory 1+2,25+0,8 kW (můj byt + máti byt)
MP 24/1200 inet, sit, kamery atd.
Phoenix 24/5000 vytěžování do akumulačních kamen
Epever 3kW vytěžování do bojlerů + žebříky
1 kW "nabíječka" 24 V
40+ kWh staré olovo 26+ kWh Li-Ion
několik dalších MP jako záložní zdroje na různých místech
Modře píši jako moderátor, černě jako člen.
Mex

Nový příspěvek od Mex »

No, řekl bych, že postup odepínání při průseru bude spíš záviset na typu toho průseru.

Tady panuje utkvělá představa, že nebezpečné je napětí. A tak že je třeba hlavně odepnout to, co má nejvyšší napětí.
Ale pokud mám na střeše třeba 5kWp panelů, tak ty nikdy nedají víc než těch zhruba 5kW, i když by se stal libovolně fatální průser.
Kdežto taková baterka klidně dodá té energie třeba 10x víc, než je její jmenovitý výkon, se kterým počítám.

Takže začít odepnutím měniče tlačítkem (pokud tedy měnič ještě nějak funguje) je podle mě dobrý začátek.

Ještě k tomu napětí: třeba ve statistikách požárů aut je výrazně vyšší procento požárů spalováků než BEV. A u těch spalováků je velké procento způsobeno poruchou elektroinstalace, tedy baterkou a kabely na srandovních 12V.
Dokonce jsem někde zaznamenal jakousi statistiku, že i mezi požáry BEV je snad víc než polovina způsobena právě nízkonapěťovým okruhem.

Tady se z každého jen trochu vyššího napětí dělá hrozný strašák.
Přitom všichni doma máme roztahané po celých barácích 230V rozvody, často i v dost mizerném stavu, zapojujeme do toho všelijaké staré spotřebiče s nalomenou šňůrou atd. A nikdo se z toho nehroutí.