Balkonovka

Porada před realizací, doporučení, rady, nápady týkající se plánovaných ostrovních nebo poloostrovních systémů, projektování, zkušenosti, schémata, vhodné komponenty
Tom0007
Reputace: 0
Lokalita: Prostejov

Balkonovka

Nový příspěvek od Tom0007 »

Zdravim mam v planu realizovat balkonovku...kdyz se mi libi nejaky set,tak je bez baterie. Nebo ji ma,ale nema osetrene pretoky a nebo je stridac s baterii jedna krabice.
Uvazoval jsem treba o setu https://mikrofve.cz/products/fotovoltai ... ku-do-site kdyby k tomu sla pripojit baterie https://www.lidl.cz/p/vale-akumulatorov ... p_products. Baterie by ppdle popisu mela spolupracovat se vsemi prodavanymi stridaci a pretokum by mel zamezit smart metr.
Pripadne cely set https://www.lidl.cz/p/vale-solarni-balk ... p_products a k nemu nejaky smart metr, ktery zamezi pretokum.
Technicke neresim u distribuce egd by to melo byt v pohode.
Stala spotreba je cca 400-500w od nejakych 12h kdy vse nabehne(akvaria,teraria) jinak je to cca 180w.
Proto mi prijde pouziti s baterii jako lepsi reseni.
Jestli nekdo resil podobne pozadavky a realizoval takovou balkonovku.... budu rad za kazdou radu.
S fotovoltaikou teprve zacinam.
Soban
Reputace: 281
Lokalita: Zlaté Hory / Olomouc
Systémové napětí: 24V
Výkon panelů [Wp]: 3600
Kapacita baterie [kWh]: 16
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE

Re: Balkonovka

Nový příspěvek od Soban »

Balkonovky jsou ongrid měniče takže přetoky dělají.
Jak jseš u edg jak píšeš tak to nemusíš řešit....
A nebo použít kombikrabicu s baterkou a napojit ty spotřebiče přímo a DS neřešit na zimu vypneš a přepojíš na DS.
3,6kWp ::pv:: | 2x MUST PV18-3024 VHM, 3kW/24V | 16kWh *batt*
Valdano
Reputace: 191
Lokalita: Česká Lípa

Nový příspěvek od Valdano »

Odkazovaná balkonovka z Lídlu sice podporuje připojení té baterie, ale dle mého názoru nepodporuje žádný Smartmetr.

Mikroměnič SPD-800 v té balkonovce MIKROFVE podporuje Smartmetr, který se v té sadě přímo dodává. Zmíněný měnič je stavěný na to, aby zamezoval přetokům na základě měření tím Smartmetrem a dle mého názoru se k tomu měniči dá připojit i ta odkazovaná baterie. Odkazovaná baterie obsazuje 2 vlastní MPPT regulátory. FV panely se napojí na vstup té baterie a výstup baterie se napojí na oba vstupy pro FV panely na mikroměniči SPD-800 viz videa s instalací.

Nicméně k té baterii tam nejsou moc dobré recenze viz níže. Takže to bude chtít vyzkoušet jak se to bude chovat a jestli s tím ten mikroměniči SPD-800 nebude mít nějaké problémy.

Vizuálně to vypadá dobře, ale po připojení musela být elektrárna na balkoně resetována. Skutečný problém je však tento: Lze ji používat pouze s aplikací. Bez aplikace ani neuvidíte, zda zařízení funguje. K této aplikaci se nemůžete připojit. Podpora aplikace je k ničemu. Pokud kontaktujete Storcube, odkážou vás na prodejce. Navíc jsou recenze potlačeny. Cena je lákavá, ale bez jakéhokoli přínosu je to příliš drahé? Velmi nás štve značná časová investice k dosažení tohoto výsledku.

V diskusi na YoutTube k tomu druhému videu tam také někdo zmiňuje, že mu aplikace k tomu nefungovala respektive se mu nepodařilo spojit s tou baterii přes Wifi a tak ji vrátil, ale na tom videu je patrné, že s tím autor žádné problémy nemá. Takže asi záleží případ od případu.
Valdano

Ta baterie je dost drahá. Přeci jen 1kWh za 10000 Kč to už je trochu moc. Možná by stálo za to zvážit vlastní sestavení baterie z prizmatických článků LiFePo4 + BMS a MPPT a hlavně bylo by to více pod kontrolou.
Franta2776
Reputace: 330

Nový příspěvek od Franta2776 »

18190Wp=13500Wp jihovýchod 27x500Wp, 4690Wpjihozápad Leapton 14x335Wp, cca 8000W 90ks vakuové trubice jihozápad, Lifepo4 17Sx260Ah, trakční gel 800Ah), Axpert Max 7200VA, Easun Isolar 5500VA,Multiplus 2 48/5000,MPPT 150/85
Pojízdná FV 200Wp=2x100Wp flexibilní+4x280Ah lifepo4+měnič 1500W
Valdano

Tak v Německu to zatím jede, ale už mají obavy z příchodu nové normy IEC 60364-7-751. Mezinárodní normy IEC sice nemají pro německý trh přímou platnost, ale bude záležet jak se tomu do budoucna přizpůsobí německé předpisy, které by jim do toho mohly hodit vidle.

Německý provozovatel přenosové soustavy varuje před prudkým nárůstem fotovoltaiky.
Franta2776
Reputace: 330

Nový příspěvek od Franta2776 »

Naše elektřina bude asi jiná než v Německu apod.Když tam to jde a u nás ne.Nebo máme hloupé elektrotechniky😂
18190Wp=13500Wp jihovýchod 27x500Wp, 4690Wpjihozápad Leapton 14x335Wp, cca 8000W 90ks vakuové trubice jihozápad, Lifepo4 17Sx260Ah, trakční gel 800Ah), Axpert Max 7200VA, Easun Isolar 5500VA,Multiplus 2 48/5000,MPPT 150/85
Pojízdná FV 200Wp=2x100Wp flexibilní+4x280Ah lifepo4+měnič 1500W
Soban

Záleží k čemu to vlastně chce......

Osobně než tu balkonovku bych si tam postavil regulérní FVE.

Pokud není místo a je fakt místo pouze na dva panely tak bych dal co nejvýkonnější a pořídil 3kW měnič s 24V https://www.mivvyenergy.cz/cs/menice-na ... 3000w.html a k tomu nějakou baterku https://www.mivvyenergy.cz/cs/baterie/l ... 88kwh.html

A pak na to můžeš napojit třeba i ledničku a světla, jak moc se můžeš pak rozšoupnout si skontroluj zde kolik ti panely dají zda se to oplatí https://re.jrc.ec.europa.eu/pvg_tools/en/
JirkaE
Reputace: 175
Lokalita: Kousek od Rozvadova
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 7900
Kapacita baterie [kWh]: 38

Nový příspěvek od JirkaE »

Pravděpodobně jde u balkonovek o tu pořizovací cenu a o to místo, nebo balkon a podobně.

Můj pohled pro balkonovku v ČR je jediný.

- Vše malé na jednu fázi.
- Změření trvalého celodenního odběru .
- Pro 230W mikroměnič a panel na 200W
- Pro 400W mikroměnič a panel na 370W a podobně

Bez přetoků a jeden panel nikomu nikde nepřekáží a sousedy a úrady nedráždí...

Edit: to samozřejmě není návod ;) jen můj pohled
Teplota vody jen z FV (nyní již Victron) : Bojler 1
Teplota vody jen z FV (předehřev Sapro) : Bojler 2 a Bojler 3

Výkon jednotlivých stringů on-line : Victron MPPT-1 / Victron MPPT-2 / String 3 zůstává pro ohřev vody
Porovnání všech 3 stringů a teploty vody String 1 - String 3
Tom0007
Reputace: 0
Lokalita: Prostejov

Nový příspěvek od Tom0007 »

U edg podle toho co pisou je provozovani vzdy povolene,ale pri prihlasovani chteji znat jak jsou osetrene pretoky,jsou tam i presna cisla.
U nas jsem se zadnych zkusenosti s tema bateriema nedopatral,ale pokud jsou s tim problemy,tak tezko rict.
Misto bohuzel prilis neni,tim ze je to panelak , konce zabradli mame zkosene a vypln zabradli je nejaky polykarbonat, tak je to komplikovanejsi. Aby panely na stranach neprecnivaly,nevim jestli by to byl problem.
Tim ze zacinam mi prisla balkonovka jednodusi reseni pokryt stalou spotrebu. Naplno vse jede az po dvanacte,dopoledne je to minimum. Proto jsem premyslel o baterii,ktera by se nabijela a dodavala by i po tom co by slunko na panely uz nesvitilo.
Jeste jsem nasel toto https://www.fotovoltaikaprobyt.cz/p/mar ... ni-zdarma/ ale ta cena i kdyz udajne jde vyridit dotace,ale zase je vse v jedne bedne a tezko rict jak je to se zarukou a servisem. Nikde jinde krom techto stranek jsem to nenasel.
Tim 3kw menicem myslis jako ostrov na ktery by bylo napojeno jen par spotrebicu?
Soban

Jasně na ten 3kW měnič připojíš pouze něco, protože dva panely co dáš na balkon tě asi celou spotřebu nedají.

Dal by se použít i menší měnič ovšem pak k tomu ani krátkodobě nepřipojíš třeba rychlovarku či ledničku která nemá invertor.

Problém s tímto je akorát hluk z chlazení, určitě to nechceš mít doma, takže když bude na balkoně prší na něj, dal by se dát třeba na balkon?

Taky by se to dalo řešit vlastní mppt a měnič.....

Podle mě to chce přeměřit balkon, jaké dva panely se ti tam vlezou, čili s jakým výkonem můžeš počítat, pak třeba použít mppt od victronu, je drahý, ale nemá ventilátor takže nedělá hluk a pak třeba nějaký měnič který při malém výkonu nespouští ventilátory.

Takže první zjisti jaké panely se vlezou, a kolik energie z toho lze dostat, při tvém umístění, aby jsi nezjistil že pro ušetření 1kWh za měsíc se to při současné ceně neoplatí.