Robotická sekačka
Sekačky, křovinořezy, motorové pily, elektrické nůžky a další zahradní technika...
- youda
- Reputace: 920
Robotická sekačka
Ahoj chlapi,
máte někdo robotickou sekačku? Zajímalo by mne, jestli to dává smysl, nebo je to jen další krám do baráku.
Když jsem na tím přemýšlel, tak mne hned napadlo několik otázek:
- Robotická sekačka určitě neumí sama vysypat koš na trávu.
- Možná trávu ani nesbírá.
- Kolik asi bude stát oprava po najetí na šutr?
- Nebude jí vadit, když občas narazí na drn nebo krtinec?
- Půjdou za pár let vyměnit baterky?
- Nemají na to zálusk zloději?
Určitě existuje i spousta dalších věcí, které třeba před koupí člověka nenapadnou a zjistí je až provozem. Máte nějakou takovou zkušenost?
Díky!
Youda
máte někdo robotickou sekačku? Zajímalo by mne, jestli to dává smysl, nebo je to jen další krám do baráku.
Když jsem na tím přemýšlel, tak mne hned napadlo několik otázek:
- Robotická sekačka určitě neumí sama vysypat koš na trávu.
- Možná trávu ani nesbírá.
- Kolik asi bude stát oprava po najetí na šutr?
- Nebude jí vadit, když občas narazí na drn nebo krtinec?
- Půjdou za pár let vyměnit baterky?
- Nemají na to zálusk zloději?
Určitě existuje i spousta dalších věcí, které třeba před koupí člověka nenapadnou a zjistí je až provozem. Máte nějakou takovou zkušenost?
Díky!
Youda
Youdova ostrovní laboratoř 20kWp: https://youda.mypower.cz
-
- Reputace: 106
Re: Robotická sekačka
Resil jsem a nakonec nekoupil (mame malou zahradu). k otazkam:
- nema to kos, je to mulcovac, tzn travu to rozdrti a necha na miste. V principu je to lepsi protoze tak vznika hnojivo pro samotny travnik.
- nuz je maly takze asi moc ne, ale proc by mel byt sutr, to prece pak vadi I bezne sekacce
- drn nevadi, jen se tupi noze
- maji ochranu pinem, tzn nemelo by to byt tak easy, ale asi to nebude neprolomitelne
- baterky netusim, nemel jsem rozdelanou, ale zkusil bych google.
Jinak ji ma kamarad a chvali si, ale nema nejakou z tech nejlevnejsich. Muzu se zeptat na typ.
- nema to kos, je to mulcovac, tzn travu to rozdrti a necha na miste. V principu je to lepsi protoze tak vznika hnojivo pro samotny travnik.
- nuz je maly takze asi moc ne, ale proc by mel byt sutr, to prece pak vadi I bezne sekacce
- drn nevadi, jen se tupi noze
- maji ochranu pinem, tzn nemelo by to byt tak easy, ale asi to nebude neprolomitelne
- baterky netusim, nemel jsem rozdelanou, ale zkusil bych google.
Jinak ji ma kamarad a chvali si, ale nema nejakou z tech nejlevnejsich. Muzu se zeptat na typ.
- youda
Aha 
Ta moje "zahrada" je spíš tankodrom, takže chvilkama zapadnu i s velkou sekačkou. Jsem dost línej a tak to občas nechám pár týdnů bez sekání. Když už se na to nedá koukat a vyrazím, tak jsou to pak samý pampelišky, metrový lopuchy a sem tam šutr. Nevím kde se pořád berou, už jsem jich vyházel tři kýble. Říkal jsem si, že robotická by trávu udržovala pořád, takže lopuchy by neměly šanci.
Jo, taky mi na zahradu padají šišky, který se z tý vysoký trávy dost blbje vyhrabujou. Stará 2kW elektrická si snima bez problémů poradila. Ikdyž soused u toho valil bulvy přes plot, když jsem sekačku poprvé využil v režimu "drtič větví".
Jednou za dva roky musím na elektrické sekačce vyměnit celý list, jak je dožvejkaný. Dvě sekačky už jsem postupně musel vyhodit na sběrný dvůr, což ale u běžné elektrické není nijak velká ztráta. Pokud by se ale po najetí na šutr odpravila robotická za 50 papírů, tak to by mě asi omejvali. Tak proto ten strach.

Ta moje "zahrada" je spíš tankodrom, takže chvilkama zapadnu i s velkou sekačkou. Jsem dost línej a tak to občas nechám pár týdnů bez sekání. Když už se na to nedá koukat a vyrazím, tak jsou to pak samý pampelišky, metrový lopuchy a sem tam šutr. Nevím kde se pořád berou, už jsem jich vyházel tři kýble. Říkal jsem si, že robotická by trávu udržovala pořád, takže lopuchy by neměly šanci.
Jo, taky mi na zahradu padají šišky, který se z tý vysoký trávy dost blbje vyhrabujou. Stará 2kW elektrická si snima bez problémů poradila. Ikdyž soused u toho valil bulvy přes plot, když jsem sekačku poprvé využil v režimu "drtič větví".
Jednou za dva roky musím na elektrické sekačce vyměnit celý list, jak je dožvejkaný. Dvě sekačky už jsem postupně musel vyhodit na sběrný dvůr, což ale u běžné elektrické není nijak velká ztráta. Pokud by se ale po najetí na šutr odpravila robotická za 50 papírů, tak to by mě asi omejvali. Tak proto ten strach.
-
- Reputace: 61
Roboticka je tak na anglicky travnik - jen roviny nebo velmi mirne kopecky .Noze jsou vetsi žiletky - takze je pouzitelna jen když seka nepretrzite po 1mm.Mulcovani není uplne na furt - zakyselu je se travnik.Taky jsem zaznamenal stiznost na baterky které se celkem v tom pecou na slunci a není s tim moc co delat(pry snad něco jako slunecnik...)
- youda
No jo, to s pečením baterek mne vůbec nenapadlo. Ale všimnul jsem si, že třeba na Husqvarnu dělají "domeček". Jednou si tu robotickou určitě pořídím, ale předtím je teda nutný všecko zorat, srovnat a vypěstovat ten anglickej...achjo, já to tušil.
- redcrown
- Reputace: 75
Co jsem tak posbíral zkusenosti, tak jedině Husqvarna. Kdo má opravdu anglický trávník, tak to funguje luxusně. Soused ji pustil i do 14 dní staré trávy a poradila si s tím celkem hravě. Je to samo nouzové řešení.
V provozu: poloostrov 19kWp, 4x XTM4000-48, 4xVT80, 18kWh LFP 14S10P + Batrium
-
- Reputace: -1
Dobrý den. Máte zkušenosti s touto [reklamština]sekačkou[/url]? Teď se mi rozbila od Bosch, takže chci jinou značku 

-
- Reputace: 305
Doba se posunula. Nějak se u mě po 30 letech sekání trávy se vyvinul odpor k této činnosti. Jaké máte nabité zkušenosti za 3,5roku od posledního příspěvku?? Případně co máte doma??
18190Wp=13500Wp jihovýchod 27x500Wp, 4690Wpjihozápad Leapton 14x335Wp, cca 8000W 90ks vakuové trubice jihozápad, Lifepo4 17Sx260Ah, trakční gel 800Ah), Axpert Max 7200VA, Easun Isolar 5500VA,Multiplus 2 48/5000,MPPT 150/85
Pojízdná FV 200Wp=2x100Wp flexibilní+4x280Ah lifepo4+měnič 1500W
-
- Reputace: 81
- Lokalita: Znojemsko
- Systémové napětí: 48V
- Výkon panelů [Wp]: 5500
- Kapacita baterie [kWh]: 11
- Chci prodávat energii: NE
- Chci/Mám dotaci: NE
mam to stejne, 1500m2 + psi smecka, ktera je schopna vyhrabat diry, kde zapadne i dite ... zacal jsem se divat po cinskych pasovych svahovkach, jsou sice na RC 2,4 GHz, takze bych si musel sednout a prekopat to na samoovladani ...
string1 - 5.5kwp 3S4P - 460wp | 3x Multiplus ii 3000VA 1F systém | Lifepo4 230AH 48V + Seplos BMS, Lifepo4 310AH 48V + Seplos BMS
-
jj já mám u baráku 1500m2.Přemýšlím nad něčím takovým.
https://www.roboticky-vysavac.cz/dreame-a1-pro#tabs
nebo ušetřit a natáhnout drát
https://www.mountfield.cz/roboticka-sek ... i-1sek6013
https://www.roboticky-vysavac.cz/dreame-a1-pro#tabs
nebo ušetřit a natáhnout drát
https://www.mountfield.cz/roboticka-sek ... i-1sek6013
18190Wp=13500Wp jihovýchod 27x500Wp, 4690Wpjihozápad Leapton 14x335Wp, cca 8000W 90ks vakuové trubice jihozápad, Lifepo4 17Sx260Ah, trakční gel 800Ah), Axpert Max 7200VA, Easun Isolar 5500VA,Multiplus 2 48/5000,MPPT 150/85
-
- Reputace: 88
- Lokalita: Dobrovicko
- Výkon panelů [Wp]: 9200
- Kapacita baterie [kWh]: 16
Máme druhým rokem Mammotion LUBA AWD 1000, seká cca 700m velmi mírný svah. Je to rozpačité. Plusy: pohon všech kol, vyjede všude, kde nesepne názové čidlo. Nepotřebuje lemovací drát, má satelit. Umí sekat pod libovolným úhlem. Možnost ručního sečení přes appku-mobil-bluetooth. Dešťový senzor - schová se. Dva bubny s volně uchycenými nožíky. Mínusy: Nastavení mapy chvíli trvá, pokud chce žena zjara nesekat kus trávníku s jarní květenou, je to opruz. Možnost definování jen tří ploch pro sekání (ale libovolný tvar + exclude plochy). Občas vypadne satelit, obvykle pod silně olistěným stromem - chvíli trvá, než ji přemluvím pokračovat. Párkrát se zahákla za nárazník o tenký strom. Párkrát vyjela z mapy (jen kousíček) a byla zmatená, zasekne se. Zpřesňující pevná stanice - je trochu problém najít místo, odkud ji sekačka vždy dobře vidí. Baterka zatím dobrá. Celkově ano, ale příště zkusíme jinou značku (nejspíš Segway Navimow).
-
To je dobrá poznámka s tím stromem. Já mám na zahradě velký stromy. Když se ztratí, tak ji poponeseš kousek vedle??Mám obavu,že mi po vypadnutí satelitu spadne do bazénu.
-
- Reputace: 81
- Lokalita: Znojemsko
- Výkon panelů [Wp]: 5500
- Kapacita baterie [kWh]: 11
tak tam potrebujes mit neco co jede na RTK GPS, co si namapuje zahradu a je ti jedno, zda tam mas 100letou lipu ... a na drat bych se ****, to je za me krok zpet, kor kdyz mas taky velku zahradu
string1 - 5.5kwp 3S4P - 460wp | 3x Multiplus ii 3000VA 1F systém | Lifepo4 230AH 48V + Seplos BMS, Lifepo4 310AH 48V + Seplos BMS
-
Na Aliku jsou za dobrý prachy tyto od nějakých 610UUSD:
https://nl.aliexpress.com/item/10050087 ... pt=glo2nld
-
Někdy stačí na sekačce zmáčknout dvě tlačítka a chytne se. Někdy to nestačí a je třeba poponést. Zajímavý je, že to samý místo podruhé většinou projede bez problému. Asi záleží, kde se v tu dobu flákají satelity. Ale nespadne nikam, jak si sekačka není jista, kde je, tak okamžitě stojí.Franta2776 píše: sob kvě 03, 2025 9:01 pmKdyž se ztratí, tak ji poponeseš kousek vedle??Mám obavu,že mi po vypadnutí satelitu spadne do bazénu.
-
- Reputace: 215
- Lokalita: Liberec
- Výkon panelů [Wp]: 7820
- Kapacita baterie [kWh]: 32
To bude podvod.Franta2776 píše: sob kvě 03, 2025 9:39 pmNa Aliku jsou za dobrý prachy tyto od nějakých 610UUSD:
7820Wp, SV 12° 1710Wp Poly, J 90° 1820Wp Mono, JZ 12° 1680Wp Poly, JZ2 12° 1800Wp Mono, J 40° 810Wp Hyundai
MP2 5000VA, MPPT1 150/60tr, MPPT2 150/60tr, 16.8kWh 17S 310Ah AKU1, 15.2kWh 17S 280Ah AKU 2, 2xJK-BMS
MP2 5000VA, MPPT1 150/60tr, MPPT2 150/60tr, 16.8kWh 17S 310Ah AKU1, 15.2kWh 17S 280Ah AKU 2, 2xJK-BMS
-
Ještě doplní syn: Jestli robosekačku, tak Lubě se vyhnout. Jednoduchý chyby v softwaru jsou neopravený po třech letech, aktualizace toho spíš víc rozbijou než opraví. Změna mapy (aby v jednom rohu jela o kousek jinak) je práce na 10 min když to jde dobře, jindy to po půl hodině vzdám. Jejich aplikace je svinstvo. Je pořád ve stavu těsně před kolapsem, třeba na tu úpravy mapy máte jeden pokus, druhej nikdy nejde spustit, dokud aplikaci úplně nezabijete a nepustíte znovu. Sekačka se při ztrátě signálu zastaví a čeká na lepší: občas se sama rozjede, občas se rozjede hned jak v appce kliknu na pokračovat, občas k ní musím dojít a máčknout na hardwarové tlačíko, a občas vůbec. Ty listnatý stromy a zdi domů tomu vadí nejvíc, RTK pouze pomáhá s odchylkami způsobené atmosferickými vlivy, s "posílením signálu pod stromy" to nepomůže vůbec. Část zahrady prostě nemáme namapovanou, protože tam signál v léťe prostě není. Naštěstí nemáme svah v nějakým potůčkem, ptž Luba po zastavení drží polohu jen dokud ji nedojde baterka (1-3 hodiny), pak se odbrzdí kola a, pokud je ve svahu, ráda se dojede vykoupat.
To vše by se ale dalo zkousnout, kdyby plánování tras a navigace nebyly na úrovni můry snažící se proletět zavřeným oknem. Občas nabourá do stromu, a místo objetí jen x-krát za sebou rovně couvne a zas nabourá rovně před sebe. Často se snaží překážku objet, ale i takovej tenčí stromek (10cm průměr) je schopnej ji zastavit na 5 minut, kdy člověk kouká jak se o něj bokem oprírá a snaží se otočit, takže při tom na sebe hrabe hlínu. No-Go zóny jsou zlost, když je v blízkosti jedné druhá (do 1.5 metru cca). Při vyhýbání jedné nabourá do druhé, při vyhýbání druhé se posere z první, no je to extrém. Kraje kolem no-go zón objede dle nastavení vůbec/jednou/dvakrát/třikrát, ale trasy obvodu to ubírá zevnitř ven, takže pokud nevybere 3 obvody, nechá kolem překážky né 10 cm trávy, ale 30+. Samozřejmě navigace těch kruhů je strašná, takže objetí jednoho sloupku trvá tak 10 min celkem, mezitím se 5x zastaví a pípá, že znovu startuje.
Problémy co osobně nemám ale četl jsem: Do sekačky i RTK stanice vniká voda, nabíjecí kontakty korodují, pružinky nabíjecích kontaktů selhávají, rotační buben se rozletí sám od sebe, upadne kolo (ta zadní náprava je extrémně poddimenzovaná) a tuna dalších. Ty novější verze s kamerou fungují ještě hůř než bez ní, zastavují před stíny, kamerou bourá do spodků aut a laviček (i když je musí vidět), při ztrátě signálu stejně zastaví, jen o pár metrů dál, no hrůza.
Baterka po koupi posekala zahradu na 1 mezinabití, vrátila se s 70%. Teď třetí sezónu se musí nabít 2x a vrátí se skoro prázdná.
Kdo na to má nervy, rád mu naši sekačku prodám, ale nikomu bych to nepřál.
Kamarád má segway navimow a je to nebe a dudy. I přístup vývojářů je na jinym levelu, když máte problém, zadáte ticket a do mesíce je většinou opraveno. Příští koupě bude ta.
/rant over
Jinak obecně k robosekačkám: sekaj pomalu, ale je to jedno, když u toho člověk nemusí stát. To "mulčování" je ve skutečnosti jen nesbírání trávy, takže sekat často (ob den), nebo jsou na trávníku vidět stébla mrtvé trávy, co se lepí na nohy. Čím rovnější trávník tím lepší, ale pokud tam nejsou vysloveně díry, poradí si skoro každá. Obvody budou mít vždycky přerostlou trávu (pokud nemůže jet jedním kolem úplně mimo trávník), ale to je přijatelné mínus jinak posekaného trávníku. Žiletky nebudí moc důvěry, ale když to nehobluje drny, seká to cajk i x-tou senónu. "Pouze RTK" řešení bych už nevolil, tehdá jsem nechtěl kameru kvůli soukromí, ale bez ní to asi prostě nejde. (Luba to nedá ani s kamerou). Drát je přežitek, nejde jen o sraní se s tím po každé zimě, ale i o tom, jak robot naviguje. Pokud spoléhá na drát, tak naviguje s inteligencí padajcího kamene. Nějakej kámen akorát ztupí žiletku, jinak by se nemělo nic stát. Drny a krtince můžou vadit, záleží na velikosti. Zloději to moc nekradou, ty sekačky bejvaj vázaný na účet a bez toho to nejde rozchodit. Výměna baterek asi záleží na značce, ale i horší baterka většinou není problém, jen to prostě poseká po extra nabití, takže to místo 2 hodin seká 4 nebo 6.
To vše by se ale dalo zkousnout, kdyby plánování tras a navigace nebyly na úrovni můry snažící se proletět zavřeným oknem. Občas nabourá do stromu, a místo objetí jen x-krát za sebou rovně couvne a zas nabourá rovně před sebe. Často se snaží překážku objet, ale i takovej tenčí stromek (10cm průměr) je schopnej ji zastavit na 5 minut, kdy člověk kouká jak se o něj bokem oprírá a snaží se otočit, takže při tom na sebe hrabe hlínu. No-Go zóny jsou zlost, když je v blízkosti jedné druhá (do 1.5 metru cca). Při vyhýbání jedné nabourá do druhé, při vyhýbání druhé se posere z první, no je to extrém. Kraje kolem no-go zón objede dle nastavení vůbec/jednou/dvakrát/třikrát, ale trasy obvodu to ubírá zevnitř ven, takže pokud nevybere 3 obvody, nechá kolem překážky né 10 cm trávy, ale 30+. Samozřejmě navigace těch kruhů je strašná, takže objetí jednoho sloupku trvá tak 10 min celkem, mezitím se 5x zastaví a pípá, že znovu startuje.
Problémy co osobně nemám ale četl jsem: Do sekačky i RTK stanice vniká voda, nabíjecí kontakty korodují, pružinky nabíjecích kontaktů selhávají, rotační buben se rozletí sám od sebe, upadne kolo (ta zadní náprava je extrémně poddimenzovaná) a tuna dalších. Ty novější verze s kamerou fungují ještě hůř než bez ní, zastavují před stíny, kamerou bourá do spodků aut a laviček (i když je musí vidět), při ztrátě signálu stejně zastaví, jen o pár metrů dál, no hrůza.
Baterka po koupi posekala zahradu na 1 mezinabití, vrátila se s 70%. Teď třetí sezónu se musí nabít 2x a vrátí se skoro prázdná.
Kdo na to má nervy, rád mu naši sekačku prodám, ale nikomu bych to nepřál.
Kamarád má segway navimow a je to nebe a dudy. I přístup vývojářů je na jinym levelu, když máte problém, zadáte ticket a do mesíce je většinou opraveno. Příští koupě bude ta.
/rant over
Jinak obecně k robosekačkám: sekaj pomalu, ale je to jedno, když u toho člověk nemusí stát. To "mulčování" je ve skutečnosti jen nesbírání trávy, takže sekat často (ob den), nebo jsou na trávníku vidět stébla mrtvé trávy, co se lepí na nohy. Čím rovnější trávník tím lepší, ale pokud tam nejsou vysloveně díry, poradí si skoro každá. Obvody budou mít vždycky přerostlou trávu (pokud nemůže jet jedním kolem úplně mimo trávník), ale to je přijatelné mínus jinak posekaného trávníku. Žiletky nebudí moc důvěry, ale když to nehobluje drny, seká to cajk i x-tou senónu. "Pouze RTK" řešení bych už nevolil, tehdá jsem nechtěl kameru kvůli soukromí, ale bez ní to asi prostě nejde. (Luba to nedá ani s kamerou). Drát je přežitek, nejde jen o sraní se s tím po každé zimě, ale i o tom, jak robot naviguje. Pokud spoléhá na drát, tak naviguje s inteligencí padajcího kamene. Nějakej kámen akorát ztupí žiletku, jinak by se nemělo nic stát. Drny a krtince můžou vadit, záleží na velikosti. Zloději to moc nekradou, ty sekačky bejvaj vázaný na účet a bez toho to nejde rozchodit. Výměna baterek asi záleží na značce, ale i horší baterka většinou není problém, jen to prostě poseká po extra nabití, takže to místo 2 hodin seká 4 nebo 6.
-
Díky za info, situaci jsi mi zkomplikoval:))))
-
- Reputace: 9
- Lokalita: Galanta
- Výkon panelů [Wp]: 5730
- Kapacita baterie [kWh]: 14,3
A co ta parkside roboticka kosacka? My sme si ju nedavno kupili,za tie peniaze ok. Integraciou do HA cez local tuya sa da ciastocne poriesit ten nezmyselny sw.
Rozmyslam aj nad yuka mini pred dom,ale napr nahradna bateria stoji okolo 250, do parkside idu tie obycajne 20V baterie za 30 euro.
Rozmyslam aj nad yuka mini pred dom,ale napr nahradna bateria stoji okolo 250, do parkside idu tie obycajne 20V baterie za 30 euro.
6x Longi 370 JV+ 6x Longi 370 JZ 4440 Wp, 3x430 Longi JZ 1290 Wp | Victron 150/35 MPPT | Must PV1800 Pro 5,2 kW | 16x LiFePo4 280Ah
-
Přemýšlím nad ní, jako vstupní sekačkou.On ten vývoj jde rychle za 3 roky bude zdokonalený bezdrát standard, teď co pátrám, tak to neni dokonalý Já mám pozemek na rovinĕ 45x40m dům a bazén na okraji pozemku, takže bez wifi a velké stromy.Uprostřed pozemku zahrádka se musí odjíždět.
Čistá plocha k sečení bude cca 1100m2 na rovině.
Čistá plocha k sečení bude cca 1100m2 na rovině.