Odříznutí se od reklam

Obecná diskuze na téma "soběstačnost" s využitím alternativních zdrojů energie, jejich využití v běžném životě, potravinová soběstačnost atd.
Soban
Příspěvky: 3794
Registrován: pon úno 07, 2022 10:11 pm
Lokalita: Zlaté Hory / Olomouc
Systémové napětí: 24V
Výkon panelů [Wp]: 3600
Kapacita baterie [kWh]: 16
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE
Bydliště: Zlaté Hory

Re: Odříznutí se od reklam

Příspěvek od Soban »

cipis píše: ned říj 20, 2024 12:02 am Pokud si člověk bude doma provozovat server, tak nejspíš včetně DNS. Udržoval lokální hosts je z hledisky správy nesmysl, je to nereálné udržel konzistentní. A zvláště, když jsou tam i zařízení typu mobil, kde to není na chviličku.
Veřejka, DNSko, mail, web, ..., prostě co je potřeba. Dá se normálně provozovat.
Ale nese to sebou tunu dalších věcí. Třeba to, když vypadne elektřina, tak žádný mail nedojde. Dají se sice objednat "doménové" koše včetně hostingu, ale to jsou zase další a další peníze. Není to vůbec žádná sranda.
Kdysy jsem měl pronajatý server v serverovně u wedosu a dělal vše, už jsem to nepotřeboval, tak u wedosu zůstal DNS a mail a zbytek jsem zrušil.

Právě proto aby se maily přijímaly pořád....

A ostatní služby co potřebuji (které jsou pouze pro mě běží na RPI u mě doma na optice 500/500M)
cipis píše: ned říj 20, 2024 12:02 am Roky jsme provozovali vlastní server, včetně mailu. A když to za ty roky shrnu, tak to byly jen starosti. Dnes už bych do toho znovu nešel.
Tohle je věc pro firmy, velké firmy, pro domácnost nebo soukromníka to nemá smysl. Stráví víc času udržováním a aktualizací, než vlastní prací.
Tak udržování a aktualizace není až tak náročná jak používáš OS který má 5 let podporu, takže pak stačí zautomatizovat instalování aktualizací, a jednou za 5 let aktualizace komplet OS kde už bývají problémy že už se musí upravovat konfiguráky....

A taky je rozdíl jak tam máš 5 domácích uživatelů a né jak na komerčních kde jsou tisíce......
3,6kWp ::pv:: | 2x MUST PV18-3024 VHM, 3kW/24V | 16kWh *batt*