Prosím o radu

Popis a ukázky samostatných ostrovních elektráren nepřipojených do rozvodné sítě s akumulací energie.
fufland
Příspěvky: 7
Registrován: úte bře 28, 2023 7:43 pm
Lokalita: Liberec

Prosím o radu

Příspěvek od fufland »

Ahoj,
prosím o radu. Již nevím co bych zkusil. Mám 3 MultiPlus II zapojené do tří fází. V běžném provozu se mně z panelů dobíjí baterka. Když je potřeba tak to jede do všech fází z baterky, když se ale má připojit AC IN, tak se mně v logu zobrazí chyba "Detekováno chybné otáčení fáze" Nejprve jsem zkusil otočit vstupní fáze, jelikož šást domu má původní kabeláž kde jsou dva černé a jedne hnědý. Po přepojení OK, opět do okamžiku, kdy jsem potřeboval připojit AC vstup. Dnes jsem si půjčil jednoduchý měřák na sled fází. Tím jsme změřil vstup a ten je v pořádku a sled je správný. Když ale tímto měřákem zkouším změřit výstup, tak mám to vždy hlásí správné pořadí i když měřím L2 proti L1.
Co mně prosím uniká, nebo co dělám špatně.
0.png
0.png (17.2 KiB) Zobrazeno 763 x
1.png
Předem děkuji za radu
Přílohy
ver1.zip
(1.9 KiB) Staženo 73 x
Diablo1st
Příspěvky: 1619
Registrován: pon lis 01, 2021 7:41 pm
Bydliště: SR MY

Re: Prosím o radu

Příspěvek od Diablo1st »

Máš dobre určené, ktorý MP2 má byť L2 a ktorý L3? Victron má na toto nastavenie aj video na victron profesional.
Victron ESS AC Coupling:
2,75kWp on-grid + 3,3kWp RS450/100 + MP2 5kVA + 17x280Ah + JK BMS
fufland
Příspěvky: 7
Registrován: úte bře 28, 2023 7:43 pm
Lokalita: Liberec

Re: Prosím o radu

Příspěvek od fufland »

V konfigurátoru jsem si nechal rozblikat vždy odpovídající jednotku. V rozvadeči mám normálně na jističi L1 L2 a L3 a tomu odpovídají na zdi měniče. Kontroloval jsem i kabeláž, jestli jsem někde nenatáhl blbě drát, ale z L1 jde drát do první a když si L1 nechám probliknout v konfigurátoru, tak LED blikají na správné. Stejně tak i zbylé fáze.
PavelR
Příspěvky: 3118
Registrován: ned led 29, 2012 3:59 pm
Lokalita: Žabčice
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 29139
Kapacita baterie [kWh]: 12
Chci prodávat energii: ANO
Chci/Mám dotaci: NE

Re: Prosím o radu

Příspěvek od PavelR »

jednoduchý. Pokud to hlásí tuto hlášku máš na ac inu levotoč. Prohoď dvě fáze na ac inu a pak se přifázují. Samozřemě to bude tak i na outu takže pozor na motory, čerpadla atp. Při prvním paralelním připojení technik distrubice požaduje i v elektroměráku pravotoč což předpokládám máš když připojuješ výrobnu nebo mikrozdroj.

Od nějaké verze FW a veconfig to už má akceptovat i levotoč.
fufland
Příspěvky: 7
Registrován: úte bře 28, 2023 7:43 pm
Lokalita: Liberec

Re: Prosím o radu

Příspěvek od fufland »

Podle měřáku pravotočicé pole na vstupu je. Pokud ale tímto měřákem zkouším výstup tak mně hlásí na všech fázích pravotočivé pole a to i když prohodím měřící sondy a mělo by to hlásit levotoč.
Diablo1st
Příspěvky: 1619
Registrován: pon lis 01, 2021 7:41 pm
Bydliště: SR MY

Re: Prosím o radu

Příspěvek od Diablo1st »

Skús si zohnať lepší merák.
Victron ESS AC Coupling:
2,75kWp on-grid + 3,3kWp RS450/100 + MP2 5kVA + 17x280Ah + JK BMS
fufland
Příspěvky: 7
Registrován: úte bře 28, 2023 7:43 pm
Lokalita: Liberec

Re: Prosím o radu

Příspěvek od fufland »

Tak dnes mně to změřil místní elektrikář a jak vstup tak výstup má správný sled fází a správnou rotaci. Nemůže být problém v nastavení asistentů? Nevím jestli asistent pro případ přetížení musí být jen v masteru. Já je mám všechny ve všech. Mám v podstatě ovládání OUT2 při nabití, pak reakci na AUX1 aby se "spustil generátor" a při přetížení to samé.
Uživatelský avatar
gupa
Příspěvky: 2192
Registrován: sob pro 29, 2012 10:22 pm
Lokalita: pod Brnem
Systémové napětí: 24V

Re: Prosím o radu

Příspěvek od gupa »

Soft, uložit nastavení parametrů, měniče dát do standalone, znovu config zapojení do třech fází, nahodit zresetovaný parametry ze zálohy a dnes už nevím kčemu byla ta fajka group. Zkusit ji odfajfkout. Nutné stejný firmware. Postuzp pro standalone má průvodce. Tuším že bylo nutné ručně napojit rj45 s MK ke každému MP zvlášť k tomuto počinu aby byly čistě odmazaný bez provázání hubu... víc si nepamatuji, dal jsemMP potom paralelně a fungují tak víc jak deset let stále bez problému. Možná jsem to tu i popisoval kdysi, tak najít mé přípěvky s MP a VeCOnfig jak jsem se stím kdysi trápil já.

Edit: jestli má dip nastavení tak zkotrolovat aby nebylo aktivované.

Edit: další přepínání z nebo na DS (už nevím) díky pomocníkovi, relé a ACIn se tu také nedávno řešilo, tazatel nakonec zaplatil p. Kolaříkovi a ten ho navedl jak to provést bez problému. třífázová victron MP konfigurace má několik špeků
3x2000VA-VMP-par, NiCd 24V, 22x210-320Wp, 2x85A-VMPPT

  • Podobná témata
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek