Axpert KING 1 fazove nebo 2 fazove zapojeni

Měniče Axpert
salinm1
Příspěvky: 43
Registrován: čtv srp 14, 2014 12:50 pm

Axpert KING 1 fazove nebo 2 fazove zapojeni

Příspěvek od salinm1 »

Ahoj,

Konečně jsem se dostal k dalšímu rozšíření mé FVE a začal jsem váhat jestli mam dát 2 kingy paralelně nebo každého na jednu fázi ve druhém případĕ vidím výhodu, že mi dokážou ze sítě v případě potřeby dososávat až 2x 25A, ale zase budu muset řešit co dát na jakou fázi, prosim jak toto řešíte poku jedete na 1 fázi a není dostatečný výkon na střeše ani v baterii? A požadovaný výkon z ds je na 1 fázi moc?

Děkuji za radu jde mi o to, abych nemusel maželce dát seznam zakázaných kombinací spotřebičů,když budou prázdné baterie.
rva
Příspěvky: 3710
Registrován: úte dub 23, 2013 10:21 am
Lokalita: Kousek od Lysé nad Labem
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 46000
Kapacita baterie [kWh]: 40
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE
Bydliště: Kousek od Lysé nad Labem

Re: Axpert KlNG 1 fazove nebo 2 fazove zapojeni

Příspěvek od rva »

Pro případ takové katastrofy je v podružném rozvaděči v kuchyni přepínač fází, kterým část spotřebičů přepnu z fv na jinou fázi z DS. Může se to stát výjimečně v zimě. https://www.aliexpress.com/item/675781123.html
_______________________________________________________________________
43 kWp, LiFePO4 46 kWh,
EPSolar 60 A/150 V ET6415N + 3x Isolar SM II (5 kW, 450 V, 80 A) + Axpert PIP 5048MS
salinm1
Příspěvky: 43
Registrován: čtv srp 14, 2014 12:50 pm

Re: Axpert KlNG 1 fazove nebo 2 fazove zapojeni

Příspěvek od salinm1 »

Tak jsem se rozhodl pro paralelni zapojeni na 1 fazy a dost jsem pohorel, jelikoz kdyz najela zatez tak hup do Fautu 72 at jsem delal co jsem delal z toho jsem ji nedostal a nakonec mam pocit ze mi odesla 230V strana jelikoz mttp u jednoho z menicu bezi, nabiji baterii vse tvari se ze jede, ale na vystupu neni ani V tak zitra kouknu dovnitr jestli neodeska nejaka pojistka nebo nebo jineho nema nekdo napad co se stalo ohledne F72 a pripadne ze na vystupu neni ani V? Dekuji za jakoukoliv radu po 2 letech poprve co me Axpert zazlobil
Uživatelský avatar
gupa
Příspěvky: 2239
Registrován: sob pro 29, 2012 10:22 pm
Lokalita: pod Brnem
Systémové napětí: 24V

Re: Axpert KlNG 1 fazove nebo 2 fazove zapojeni

Příspěvek od gupa »

Parametr 28 nastaven? Postup pro start dvou paralelně zapojených správný? Není přepanelováno? Dvojitá konverze si s nadproudy a nadnapětí neporadí. (po vyhledání google s tímto errorem)

https://powerforum.co.za/topic/6620-axp ... ment=80062
3x2000VA-VMP-par, NiCd 24V, 22x210-320Wp, 2x85A-VMPPT
salinm1
Příspěvky: 43
Registrován: čtv srp 14, 2014 12:50 pm

Re: Axpert KlNG 1 fazove nebo 2 fazove zapojeni

Příspěvek od salinm1 »

Ano parametr 28 byl nastaven na PYL na obou, prepanelovano neni, ale je mozne ze byla chba v tom ,ze jeden menic mel jeste ze solaru stavu a druhy nic?
Uživatelský avatar
gupa
Příspěvky: 2239
Registrován: sob pro 29, 2012 10:22 pm
Lokalita: pod Brnem
Systémové napětí: 24V

Re: Axpert KlNG 1 fazove nebo 2 fazove zapojeni

Příspěvek od gupa »

PYL je asi někde jinde, toto je odkaz na lepší příručku pro paralelní zapojení. https://docplayer.cz/218686128-Axpert-k ... rucka.html
3x2000VA-VMP-par, NiCd 24V, 22x210-320Wp, 2x85A-VMPPT
Soban
Příspěvky: 3624
Registrován: pon úno 07, 2022 10:11 pm
Lokalita: Zlaté Hory / Olomouc
Systémové napětí: 24V
Výkon panelů [Wp]: 3600
Kapacita baterie [kWh]: 16
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE
Bydliště: Zlaté Hory

Re: Axpert KlNG 1 fazove nebo 2 fazove zapojeni

Příspěvek od Soban »

Napadá mě je na obou strojích stejná verze SW?
3,6kWp ::pv:: 600Wp (4x 150Wp 4S) + 1kWp (2x 500Wp 2S) + 2kWp (4x 500Wp 2S2P) | 2x MUST PV18-3024 VHM, 3kW/24V | 16kWh *batt* (2x 12V/200Ah AGM) + 25.6V/120Ah + 25.6V/125Ah + 25.6V/230Ah LiFePO4 | Jak nepostavit FVE Zlaté Hory :home:
salinm1
Příspěvky: 43
Registrován: čtv srp 14, 2014 12:50 pm

Re: Axpert KING 1 fazove nebo 2 fazove zapojeni

Příspěvek od salinm1 »

Na SW kouknu, ale mel by bytvstejny koupil jsem radeji 2 kingy nove, abych se vyhnul temto problemum. A jeden si necham do rezervy ten starsi nebo caem jeste pripojim. Odpoledne zacnu zkoumat, proc mi nejede ta 230V cast. Nema s tim nekdo zkusenosti?
Plazivec
Příspěvky: 458
Registrován: čtv kvě 07, 2020 2:35 am

Re: Axpert KING 1 fazove nebo 2 fazove zapojeni

Příspěvek od Plazivec »

Hele, ty kingy zapoj paralelně na 1f abys měl dostatek výkonu pro případ. Pokud to zapojíš na 2f, pořád budeš omezen 5kW na fázi a lecjakej pitomej soubeh byť na minutu ti shodí jeden z kingů a tím celou větev. Příklad, peču ptáka, třeba kačenu, běží pračka, manželka zapne myčku. 7kW půl minuty a jsi down. Můj případ zkušebního provozu na jeden King. A to jsem si myslel, že už je domorodé osazenstvo dostatečně vyškoleno. To bys ty spotřebiče musel umět hodně dobře rozhodit na 2f, počítaje mobilní žrouty typu rychlovarka. Při 1f zapojení oba kingy budeš střídavě na noc vypínat a tím je šetřit a šetřit taky baterku. Nebo třeba v zimě se stáhneš do ulity, omezíš radikálně spotřebu a pojedeš na jednoho, dokud to půjde. Stejně cca na dva měsíce v roce vypneš celou FVE. Pokud to uděláš na 2f oba poběží celou dobu a budou se opotřebovávat, kondy se budou hřát tak jako tak, baterku budou žrát v noci oba dva. Za mě je to blbost.
7,5 kWp
--východ == 2,25 kWp == Epever Tracer 5415AN
--Jih ===== 3,00 kWp == Epever Tracer 8420AN
--Západ == 2,25 kWp == Epever Tracer 5415AN
2x Axpert king1 Parallel
3x150ah Lion

  • Podobná témata
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek