solarassistant a viacero BMS RS485

Baterie, dobíjení, údržba, zapojení, diskuze i nad jinými způsoby uložení energie
Adrianb
Příspěvky: 206
Registrován: pon zář 13, 2021 9:32 pm
Lokalita: Slovensko, TR
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 15kwp
Kapacita baterie [kWh]: 60kwh Li-Ion
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE
Bydliště: Turčianske Teplice

solarassistant a viacero BMS RS485

Příspěvek od Adrianb »

Ahojte, nakoľko som v komunikáciách fakt blbý, mal by som otázku.
Mám niekoľko batériových packov (zatiaľ 8 a pribudne snáď ešte niečo), každý cez svoju BMS od LLT s funkčnou RS485.
Prevádzkujem monitoring cez solarassistant raspberry.
Skúšal som cvične zapojiť jednu BMS cez prevodník 485-USB, funguje to. Naivne som zapojil ďalšiu paralelne a samozrejme to tak nefunguje.
Je možnosť nejak prevádzkovať viacero BMS cez nejaký paškvil prevodník alebo neviem čo ala arduino alebo hocičo, aby som do rpi dostal finálne hodnoty z BMS? hlavne ide o prúd Z a DO batérie kôli výpočtu SOC.
Ide mi o to, že virtual BMS v solarassistant nefunguje úplne OK + by som chcel vidieť aspoň zpriemerovanú teplotu batérie. Rátam s jedným USB vstupom do rpi, preto priemer teploty.
Možno k tomu nejaký touch displej na rýchlu kontrolu packov. Pretože SA na to reagovať proste nebude. Ale to už je možno moc? :roll:
BMSky používam smart, ale je to mierne nekomfortné prebehnúť všetky packy na telefóne čo sa s nimi deje :( Ďakujem za odpovede

ešte ma napadlo použiť bočník od victronu aby som aspoň videl reálnu hodnotu Z a Do bateriek, komunikácia by s SA mala byť ok. no neviem sám
Adrianb
Příspěvky: 206
Registrován: pon zář 13, 2021 9:32 pm
Lokalita: Slovensko, TR
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 15kwp
Kapacita baterie [kWh]: 60kwh Li-Ion
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE
Bydliště: Turčianske Teplice

Re: solarassistant a viacero BMS RS485

Příspěvek od Adrianb »

Vidím že niesom jediný a dnes Vyriešené posledným update od SA (zatiaľ beta). Každá BMS síce potrebuje svoj prevodník 485-USB ale multi BMS funguje. Dnes cvične vyskúšané na dvoch packoch. Musím doobjednať prevodníky :) takže tak.
Soban
Příspěvky: 3430
Registrován: pon úno 07, 2022 10:11 pm
Lokalita: Zlaté Hory / Olomouc
Systémové napětí: 24V
Výkon panelů [Wp]: 3600
Kapacita baterie [kWh]: 16
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE
Bydliště: Zlaté Hory

Re: solarassistant a viacero BMS RS485

Příspěvek od Soban »

Podle mě by ta BMS nemusela mít svůj převodník, ale ty dva vodiče spojit normálně dohromady.....

Na jedné RS485 může být 32 zařízení.

Problém taky může být že zakončovací odpor na sběrnici musí být pouze na té poslední BMS od které už vedení nepokračuje dále.

Dále zda tam není problém v SW.

Jinak neměl by být problém připojit více BMS přes ty RS485 -> USB převodníky, ale tady zase může být problém zda SW počítá že můžeš mít více převodníků RS485 -> USB
3,6kWp ::pv:: 600Wp (4x 150Wp 4S) + 1kWp (2x 500Wp 2S) + 2kWp (4x 500Wp 2S2P) | 2x MUST PV18-3024 VHM, 3kW/24V | 16kWh *batt* (2x 12V/200Ah AGM) + 25.6V/120Ah + 25.6V/125Ah + 25.6V/230Ah LiFePO4 | Jak nepostavit FVE Zlaté Hory :home:
Adrianb
Příspěvky: 206
Registrován: pon zář 13, 2021 9:32 pm
Lokalita: Slovensko, TR
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 15kwp
Kapacita baterie [kWh]: 60kwh Li-Ion
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE
Bydliště: Turčianske Teplice

Re: solarassistant a viacero BMS RS485

Příspěvek od Adrianb »

paralelne JBD BMSky na rs485 nefungujú. Písal som aj na podporu a funguje to len cez prevodník pre každú BMS osobitne.
Viacero prevodníkov by nemal byť problém. čakám ešte na usb hub a napichám tam všetky. Uvidíme :)
lzahradil
Site Admin
Příspěvky: 921
Registrován: ned srp 12, 2012 1:18 am
Lokalita: blízko Plzně
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 5840
Kapacita baterie [kWh]: 28
Bydliště: CZ

Re: solarassistant a viacero BMS RS485

Příspěvek od lzahradil »

Na rs485 může být obecně vícero zařízení. Jen s tím musí software uvnitř zařízení počítat.
Mám takhle na "dvojlince" připojené paralelně regulátory Epsolar. Žádný odpor 120ohm, nic dalšího jsem nepotřeboval. Jediné co je nutné, aby v zařízení šlo nastavit ID zařízení. Aby při dotazu bylo jasné které má odpovědět.

Mám tu na testování JBD BMS. Má integrován i Pylontech protokol. Takže když se jí zeptám po pylontech protokolu tak odpoví. Snaha byla rozchodit to s axpertem. Ale. JBD se chová jako slave. A Axpert se jako slave chová také.
Předpokládám že na cihlách Pylontech se dá přepnout zda má jet v master nebo slave módu. Pokud master, pak zřejmě odesílá info které Axpert čte.
JBD mám rozjetou na čtení a pomocí utility v telefonu nastavuju hodnoty o napětí atd... Ale existuje něco čím v ní dokážu změnit i něco víc? Jestli tam např nebude ta volba zda má fungovat jako master/slave.
Pokud ne, pak je řešení propojení s axpertem přes rs485 jen takové že se mezi to vsadí např esp32 s rs485 a ESP bude dávat příkazy jak na stranu o JBD tak na stranu k axpertovi.

Jsem trochu mimo téma s tím axpertem ale o komunikaci to je..
FVE 5,84kWp [Axpert 5048MK - LiFePO4 580Ah@48V (zatím) | 3x Axpert MSXE 2400W - NiCd 800Ah@24V]
Adrianb
Příspěvky: 206
Registrován: pon zář 13, 2021 9:32 pm
Lokalita: Slovensko, TR
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 15kwp
Kapacita baterie [kWh]: 60kwh Li-Ion
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE
Bydliště: Turčianske Teplice

Re: solarassistant a viacero BMS RS485

Příspěvek od Adrianb »

Tak hub prišiel a samozrejme že to nefunguje... Respektíve funguje ale nie s počtom zariadení koľko mám. A to ešte chcem čosi rozšíriť :roll:
Neviem kde je chyba, či to už nedáva Rpi alebo ja už neviem. Celé JBD riešenie RS485 je ako lízať zmrzlinu cez sáčok :roll: Každá BMS cez prevodník, aby človek mal milion usb portov k dispo a zariadenie ktoré to zvládne. Alebo neviem aké ešte existuje riešenie na pripojenie xy hentých BMS po 485.
Každopádne 10 zariadení mi na USB spolu funguje ok. (dva meniče, 8 BMS alebo jeden menič 9 BMS... a tak dookola). Akékoľvek pripojenie ďalšieho USB = zamŕzanie Rpi. A je jedno či využívam všetky porty na Rpi alebo na HUB-e.
Uživatelský avatar
Lubik
Příspěvky: 437
Registrován: pon úno 15, 2021 10:04 pm
Lokalita: Praha
Bydliště: Praha

Re: solarassistant a viacero BMS RS485

Příspěvek od Lubik »

Mám Rpi3 s jednim USB portem kde mám invertor. Potřebuji připojit RS485 s BMS . Bude fungovat USB hub nebo kam připojit ?
Panely 4x 280W , 4x330W Isolar 5kVA,48V 230 Ah
Adrianb
Příspěvky: 206
Registrován: pon zář 13, 2021 9:32 pm
Lokalita: Slovensko, TR
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 15kwp
Kapacita baterie [kWh]: 60kwh Li-Ion
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE
Bydliště: Turčianske Teplice

Re: solarassistant a viacero BMS RS485

Příspěvek od Adrianb »

hej v pohode cez malý hub. Tam pár zariadení nehrá rolu
Uživatelský avatar
Lubik
Příspěvky: 437
Registrován: pon úno 15, 2021 10:04 pm
Lokalita: Praha
Bydliště: Praha

Re: solarassistant a viacero BMS RS485

Příspěvek od Lubik »

Adrianb píše:hej v pohode cez malý hub. Tam pár zariadení nehrá rolu
Díky zkusím. Škoda že solarassistant je pouze image a nedá se něm nic změnit
Panely 4x 280W , 4x330W Isolar 5kVA,48V 230 Ah
Adrianb
Příspěvky: 206
Registrován: pon zář 13, 2021 9:32 pm
Lokalita: Slovensko, TR
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 15kwp
Kapacita baterie [kWh]: 60kwh Li-Ion
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE
Bydliště: Turčianske Teplice

Re: solarassistant a viacero BMS RS485

Příspěvek od Adrianb »

na to je tu podpora zo strany SA. Ak sa ti niečo nezdá, tak im treba napísať. Zatiaľ sú reakcie hodne rýchle a poradia maximum čo vedia na diaľku ;)
eman
Příspěvky: 883
Registrován: pát srp 31, 2012 9:20 pm
Lokalita: Praha
Systémové napětí: 48V
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE

Re: solarassistant a viacero BMS RS485

Příspěvek od eman »

Ten USB HUB má externí napájení nebo tahá z RPi? Tolik zařízení RPi určitě neutáhne bez ohledu na to, že je to jenom převodník.
Adrianb
Příspěvky: 206
Registrován: pon zář 13, 2021 9:32 pm
Lokalita: Slovensko, TR
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 15kwp
Kapacita baterie [kWh]: 60kwh Li-Ion
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE
Bydliště: Turčianske Teplice

Re: solarassistant a viacero BMS RS485

Příspěvek od Adrianb »

Hub má aj napájanie. Tam problém nie je.
Soban
Příspěvky: 3430
Registrován: pon úno 07, 2022 10:11 pm
Lokalita: Zlaté Hory / Olomouc
Systémové napětí: 24V
Výkon panelů [Wp]: 3600
Kapacita baterie [kWh]: 16
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE
Bydliště: Zlaté Hory

Re: solarassistant a viacero BMS RS485

Příspěvek od Soban »

Taky už se může vyskytovat problém s rychlostí komunikace kdy RPI nemusí stačit reagovat, či problém s impedancí sběrnice - kdoví jak ty zařízení dodržují normy.
3,6kWp ::pv:: 600Wp (4x 150Wp 4S) + 1kWp (2x 500Wp 2S) + 2kWp (4x 500Wp 2S2P) | 2x MUST PV18-3024 VHM, 3kW/24V | 16kWh *batt* (2x 12V/200Ah AGM) + 25.6V/120Ah + 25.6V/125Ah + 25.6V/230Ah LiFePO4 | Jak nepostavit FVE Zlaté Hory :home:
Adrianb
Příspěvky: 206
Registrován: pon zář 13, 2021 9:32 pm
Lokalita: Slovensko, TR
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 15kwp
Kapacita baterie [kWh]: 60kwh Li-Ion
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE
Bydliště: Turčianske Teplice

Re: solarassistant a viacero BMS RS485

Příspěvek od Adrianb »

áno, myslím že som dosiahol asi limit toho čo dokáže Rpi3B+ obsluhovať na USB naraz.
10 zariadení a koniec.
Mal som HUB na 10USB, skúsil som aj tri HUBy po 4 zariadenia, výsledok rovnaký. Kašlem na to. Ak JBD nemieni riešiť tento problém s ich akože RS485 (kým nepôjde rs 485 paralelne s xy zariadeniami tak sa nejedná o plnohodnotnú RS485. A ak je pre nich obrovský problém implementovať pre komunikáciu device ID pre ich zariadenia, tak je to také celé čínske... funguje to na 50% a viac od toho nečakaj :D ), prechádzam na plán B aby som aspoň videl reálnu energiu z a do bateriek :) snáď sa mi to podarí k spokojnosti ;)

  • Podobná témata
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek