převodník RS232/LAN

Home Assistant, Arduino, SDS, Raspberry, Linux, vzdálený dohled, automatizace, měření, opensource, closedsource, hotová řešení, DIY, stavebnice, komponenty, software, postupy, návody, schémata, rady, zkušenosti ...
Uživatelský avatar
redcrown
Příspěvky: 1133
Registrován: pát říj 12, 2012 8:15 pm
Bydliště: Severní Čechy

převodník RS232/LAN

Příspěvek od redcrown »

Ahoj,
hledám reference na levné převodníky RS232/LAN.
Zatím jsem udělal dobrou zkušenost s převodníkem Hi-link HLK-RM04 Serial-Wifi-Ethernet Wifi Module RS232/RS485 AP Routing Module za cca. 500Kč, např. zde https://www.ebay.com/itm/Hi-link-HLK-RM ... 0005.m1851,
pro práci s Greenbonem. Je i panem Trochtou potvrzený, že funguje.
Pak se mi dokonce tento převodník po kulervoucích experimentech podařilo rozchodit i se Studer Xcom 232.
Nyní ale potřebuji už dvě rozhraní, jednak na GB a na Xcom. Potřebuji tedy koupit další, a protože jsem sadomasochista, tak bych zkusil něco dalšího.
Narazil jsem na HLK-RM08K Serial Network/Wireless Two-serial Port UART WIFI Module MT7688K, https://www.ebay.com/itm/HLK-RM08K-Seri ... 0008.m2219
který by mohl obsluhovat tyto dvě zařízení. Jestli to dobře chápu, tak by měl mít dvě nezávislé RS232 linky. Myslíte, že by to mohlo fungovat?
Už vůbec nejsem odborník na galvanické oddělení, tak nevím, jestli je to dobrý nápad to dávat do jednoho zařízení.
Zase na druhou stranu si říkám, že je to za skoro stejné peníze a použít jen jeden sériový port můžu vždycky.
díky za pomoc při výběru.
V provozu: poloostrov 19kWp, 4x XTM4000-48, 4xVT80, 18kWh LFP 14S10P + Batrium
PavelR
Příspěvky: 3118
Registrován: ned led 29, 2012 3:59 pm
Lokalita: Žabčice
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 29139
Kapacita baterie [kWh]: 12
Chci prodávat energii: ANO
Chci/Mám dotaci: NE

Re: převodník RS232/LAN

Příspěvek od PavelR »

Ahoj,
ja mam dobrou zkusenost s https://www.aliexpress.com/item/3279350 ... 1c0ds2ebpN

uptime uz pres 3 mesice a v pohode.
Uživatelský avatar
tomas
Příspěvky: 2567
Registrován: pon bře 07, 2011 11:05 am
Bydliště: Třinec

Re: převodník RS232/LAN

Příspěvek od tomas »

Ale ten má jen jeden sériový port, ne? Redcrown potřebuje dva porty.
Chci elektrárnu s licencí a s prodejem přebytků nebo komunitní výměnou energie: ANO
xmasin
Příspěvky: 1765
Registrován: čtv čer 28, 2012 9:45 pm

Re: převodník RS232/LAN

Příspěvek od xmasin »

Převodníkům se dvěma a více porty bych se raději vyhnul. Testoval jsem dvouportový Wiznet https://www.wiznet.io/product-item/wiz125sr/ a zjistil jem, že se mezi sériovými linkami přepíná, takže občas docházelo k problémům, kdy jsem na linku 1 data posílal a z linky 2 měly být data odesílány. Nakonec jsem od víceportových převodníků upustil a používám jednoportové.
P.T.
Příspěvky: 12
Registrován: pon úno 17, 2020 10:28 pm

Re: převodník RS232/LAN

Příspěvek od P.T. »

Ahoj,
nemáte někdo zkušenosti s převodníky z "aliexpressu" nebo "ebay" ? Dá se k tomu někde dohledat dokumentace nebo SW...? Líbí se mi, že to není jen modul ale rovnou v boxu a rád bych nějaký zkusil / použil ke Greenbonu…

PavelR - jak to bylo s tím tvým? A co přes něj jedeš?

Díky
rokytna
Příspěvky: 177
Registrován: pát úno 14, 2020 8:35 am

Re: převodník RS232/LAN

Příspěvek od rokytna »

Vždyť je tolik Českých výrobců co tohle dělají, i v boxu, za slušné peníze, se zárukou a návody a podporou...
Třeba známý Papouch, nebo SDS když už to teď vedle řeším, ... nebo pro jeden kus si koupit nějaký bazarový xPort který po zapnutí nativně dělá UART/Eth...
ostrovní FVE
P.T.
Příspěvky: 12
Registrován: pon úno 17, 2020 10:28 pm

Re: převodník RS232/LAN

Příspěvek od P.T. »

No taky jsem našel … ale Papouch je o cca 2tis dražší (a taky nevím jak by "makal" s Greenbono- asi ano ale nevím jestli už to někdo zkoušel... a vyhodit 5tikilo za pokus je přijatelnější než cca 3tis.).
SDS? nemyslel jsi SOS? tam jsem našel, ale mají spíš také moduly (bez boxu). Pokud jsem tam našel něco "boxovaného" tak jen na obj. a cena většinou na dotaz.
xmasin
Příspěvky: 1765
Registrován: čtv čer 28, 2012 9:45 pm

Re: převodník RS232/LAN

Příspěvek od xmasin »

U Papoucha jde zařízení proti záloze půjčit, takže pokud nebude fungovat, tak jim ho vrátíš. Ale myslím, že Papouch fungovat bude.
P.T.
Příspěvky: 12
Registrován: pon úno 17, 2020 10:28 pm

Re: převodník RS232/LAN

Příspěvek od P.T. »

Diky za info, ale jak řikam, není to za 2násobnou cenu ale 4násobnou... a to se mi (možná někoho pohorším) ale zdá moc velký rozdíl. I proto jsem se ptal na tu "čínu".
rokytna
Příspěvky: 177
Registrován: pát úno 14, 2020 8:35 am

Re: převodník RS232/LAN

Příspěvek od rokytna »

- stejně až (tuším od '21) na zboží z činy začne platit DPH a clo od 0 Kč ceny nahoru, tak se to nevyplatí kupovat (leda že by to proclili dovozci a dali do skladu v EU, ale i tak si to nechají zaplatit, a na ceně se to pozná)
- snažme se podpořit výrobce v ČR (a OK, podpořme i SR výrobce), věřím že se nám to všem vrátí... ale zbytečně necpat peníze ven do Polska, Číny, atd. . . je fakt že naopak Taiwan bych podpořil, to jsou frajeři co v ČR masivně investují, palec nahoru
- ... ať nejsem úplně off-topic, tak SDS je český "síťový dohledový systém" viz google... SOS je velkodistributor součástek a moduly co mají jsou obvykle eval-kity a ty jsou drahé

Asi nejsnazší jít do rPI, koupit nějaký Zero, a využije se to nejenom na převod RSxxx/UART/TCP ale ještě se to dá použít na kdovíjakou automatizaci a logování.
ostrovní FVE
xmasin
Příspěvky: 1765
Registrován: čtv čer 28, 2012 9:45 pm

Re: převodník RS232/LAN

Příspěvek od xmasin »

U SOSelectronic mají různé moduly i od jiných výrobců než Wiznet, ale Wiznet vychází nejlevněji a zatím jsem na něm rozchodil vše, co jsem potřeboval.
P.T.
Příspěvky: 12
Registrován: pon úno 17, 2020 10:28 pm

Re: převodník RS232/LAN

Příspěvek od P.T. »

Rokytna: Já potřebuji nyní čistě jen převodník pro Greenbono…

SOS - wiznet je ok , ale je to modul a musel bych ho do něčeho "dobastlit", proto jsem koukal po té "číně" - ostatně moc nevěřím, že i to co prodávájí "čeští výrobci" není čína… Ovšem s "Polskem" souhlasím - i to co jen jde přes Polsko je většinou šrot.

No s tím clem a DPH uvidíme. Ale myslím si, že nákup za 5-600,- + clo a DPH nebude více jak tisícovka... což je stále oproti 3tis. dost rozdíl.
Ale to už je jiná otázka...
PavelR
Příspěvky: 3118
Registrován: ned led 29, 2012 3:59 pm
Lokalita: Žabčice
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 29139
Kapacita baterie [kWh]: 12
Chci prodávat energii: ANO
Chci/Mám dotaci: NE

Re: převodník RS232/LAN

Příspěvek od PavelR »

P.T. píše:Ahoj,
nemáte někdo zkušenosti s převodníky z "aliexpressu" nebo "ebay" ? Dá se k tomu někde dohledat dokumentace nebo SW...? Líbí se mi, že to není jen modul ale rovnou v boxu a rád bych nějaký zkusil / použil ke Greenbonu…

PavelR - jak to bylo s tím tvým? A co přes něj jedeš?

Díky
ma to webovy rozhrani kde se da nastavit jak potrebujes.
Ja to pouzivam na RS485 elmery, teplomery, IO boardy ... vse pres modbus.
P.T.
Příspěvky: 12
Registrován: pon úno 17, 2020 10:28 pm

Re: převodník RS232/LAN

Příspěvek od P.T. »

PavelR - díky a dá se k tomu někde dohledat nějaké další technické info? Přecejen i do toho web rozhraní se asi "leze" přes nějakou defaultní IP,...
Díky
jarinox
Příspěvky: 75
Registrován: pon zář 01, 2014 10:33 am

Re: převodník RS232/LAN

Příspěvek od jarinox »

Odporúčam https://www.usriot.com/products/ .. používam ich viac rokov. Prednosťou je maximálna spoľahlivosť.. na rozdiel od tých lacných prevodníkov na aliexpress s w7500. Pozor na fake USR-TCP232 s w7500 a podobne.. predávané na ebay a aliexpress - nefungujú korektne, teda ak sa ich vôbec podarí rozbehať.
daffyx
Příspěvky: 94
Registrován: ned lis 04, 2018 8:33 pm

Re: převodník RS232/LAN

Příspěvek od daffyx »

jarinox píše:Odporúčam https://www.usriot.com/products/ .. používam ich viac rokov. Prednosťou je maximálna spoľahlivosť.. na rozdiel od tých lacných prevodníkov na aliexpress s w7500. Pozor na fake USR-TCP232 s w7500 a podobne.. predávané na ebay a aliexpress - nefungujú korektne, teda ak sa ich vôbec podarí rozbehať.
Tak souhlas, mam je na epever rs485ce a na elektromerech modbus na 485, a musim rici ze kdyz je to za upskou nebo na baterii jede to rok v kuse... fungují proti PLC i PC spolehlivě. Jen to chce opravdu kupovat ty pravé, i když i ty s tim wiznet chipem ve tvaru modulu jedou taky a cena tuším kolem 200kč ebay
PavelR
Příspěvky: 3118
Registrován: ned led 29, 2012 3:59 pm
Lokalita: Žabčice
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 29139
Kapacita baterie [kWh]: 12
Chci prodávat energii: ANO
Chci/Mám dotaci: NE

Re: převodník RS232/LAN

Příspěvek od PavelR »

P.T. píše:PavelR - díky a dá se k tomu někde dohledat nějaké další technické info? Přecejen i do toho web rozhraní se asi "leze" přes nějakou defaultní IP,...
Díky
google a zadat typ? ;)

jedina nevyhoda je ze nema moc sirokej rozsah napajeni takze pro 48V systemy je treba nejaky DCDC menic.
Treba moxy vetsinou umi od 12 do 60V.
P.T.
Příspěvky: 12
Registrován: pon úno 17, 2020 10:28 pm

Re: převodník RS232/LAN

Příspěvek od P.T. »

PavelR - omlouvám se, ano u tohohle typu to jde bez problémů nalézt. Co jsem našel na aliexpresu trochu jiné modely, tak tam jsem toho i po mnoha pokusech moc nenašel. ( a nebo hledám blbě). Proto jsem se ptal. Díky
P.T.
Příspěvky: 12
Registrován: pon úno 17, 2020 10:28 pm

Re: převodník RS232/LAN

Příspěvek od P.T. »

Kdo jste kupovali USR-TCP232... jak poznat ten pravej od fake?

  • Podobná témata
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek