Fórum | MyPower.CZ | Obnovitelné zdroje energie - energetická soběstačnost | Poslední návštěva: čtv bře 23, 2023 2:54 am
jose píše:se akumulace na dva dny provozu může občas hodit
goodbie píše:A co sem říkal??!
solárník píše:joseff - jednoduchá otázka ale odpověď na knihu o 100 stránkáchNo pár let mi to trvalo, než jsem to dokopal do dnešní podoby. Takový experiment, který se pořád zpřesňuje. Ale v tomhle vlákně je to offtopic, takže jen naznačím:
- výkon solárního pole znám, orientaci taky, pozici Slunce dovedu vypočíst, úhel solárního pole znám. Z toho dokážu pomocí matematického modelu (je jich několik, já používám Bird-Hulstrom) vypočíst v jakýkoli čas výkon solárního pole kdyby bylo v danou hodinu a minutu jasno (součet přímého a rozptýleného záření).
- na http://www.yr.no/place/Czech_Republic/Central_Bohemia/Kladno/hour_by_hour_detailed.html (příklad pro Kladno) lze najít celkem slušnou hodinovou předpověď oblačnosti pro jakékoli místo v ČR. Úspěšnost této předpovědi mi nepřísluší komentovat, někdy to sedí pěkně, někdy je to horší, ale rozhodně lepší než nic. Posupem času jsem odvodil převodní tabulku mezi oblačností a procentuálním výkonem pole (Oblačnost Total 100% odpovídá zhruba statisticky 10% výkonu solárního pole).
- no a konečně jestliže znám stav akumulátorů v Ah, průměrnou spotřebu z nich a příkon střídačů, můžu (integrací hodnot minutu po minutě) vypočítat, jestli (s přihlédnutím na všechno, co jsem doteď zmínil) mám zapnout jeden nebo oba mé střídače, nebo vůbec nezapínat. Jinými slovy mi to spočítá předpověď stavu akumulátorů po západu slunce v případě, že střídače nepojedou, nebo pojede jeden, nebo pojedou oba (střídače jedou přímo z panelů takže když jsou vypnuté, všechna energie jde do Tristaru na nabíjení aku). No a program vybere variantu, kdy se aku nabijí na 100% (pokud možno) a výnos střídačů bude co nejvyšší.
- tohle všechno se mi přepočítává každých 15 minut, protože předpověď počasí je nepřesná, takže se to upravuje podle reálných dosavadních výsledků pro aktuální den.
No nevím, jestli jsem to vysvětlil srozumitelně
jenže jsem ještě nezaznamenal že by jsi ty články nabil do plna. To, že mají nižší napětí při nabíjení (bavíme-li se o nabíjení) je právě známkou, že by klidně ještě nějakou energii zvládly absorbovat.goodbie píše:,články mají menší hustotu i napětí
to je pravděpodobné ale potom by tedy desulfátor vypínal pozdě a tedy vybíjel sulfatovanou baterii.a bylo by tedy potřeba zvednout napětí kdy má vypnout.pkougl píše:odhadoval bych že pokud jsou baterie seriově a na jedné je desulfátor tak vlasní spotřebou desulfátoru je v baterii méně nenegie a tím pádem není dobitá tak jako ta bez desulfátoru - prostě nedobitá
Pavel
a při nabíjení? Jaké je napětí na blocích když nabíjení končí?goodbie píše:.a to menší napětí není při nabíjení ale v klidu.
solárník píše:C2 2n2 a ne 22n, jak je v obou schématech (12 i 24V verzi) uvedeno.
Uživatelé procházející toto fórum: CC [Bot] a 0 návštevníků