po pár letech provozování poloostrovního systému vidím akumulátory jako největší slabinu. Před 2 lety jsem koupil 3 nové gelovky VRLA 200Ah každá, přesný typ je tento
http://topbaterie.cz/yucell/trakcni-gelova-baterie-yucell-pg200-12-200ah-12v-vrla-%28102839%29.html
A po dvou letech jsem předevčírem přeměřil kapacitu všech třech jako celku, který mám zapojený paralelně. Je sotva 220Ah. Přitom to nabíjí Tristar MPPT60, takže max proud 60A, což je tak akorát (C/10 max na jednu baterii) a nikdy nebyly vybité víc jak týden. Automatická nabíječka spíná při 11,3V.
Tak nevím, jestli taky sulfatace, protože u gelovek asi oxidace nepřipadá v úvahu. No každopádně jsem z toho dost rozladěný, protože celková cena byla lehce pod 30 tisíc a počítalo se s životností 6-10let a ono je to po 2 letech v háji i když jsme to moc netrápili.
Uvítal bych nějaké zkušenosti s gelovými bateriemi a desulfatací, popřípadě jiné rady, jak se tomuhle opotřebení vyhnout. Na LiFePo4 se srovnatelnou kapacitou (500-600Ah) bohužel nemám