Fórum | MyPower.CZ | Obnovitelné zdroje energie - energetická soběstačnost | Poslední návštěva: sob pro 03, 2022 7:53 am


V někerých oblastech Austrálie byla dosažena grid parity

Nezařaditelné
Předchozí

Re: V někerých oblastech Austrálie byla dosažena grid parity

Příspěvekod abrams » úte zář 13, 2011 8:03 pm

Další věc je , že ja na světě je hromada různejch ups , ta má je s kusem železa vomotanýho měděným drátem .
teď sem to změřil , když jede je na vstupu kulový :roll: , tak nevím .
3,96kWp monokrystalů + 2x regl PCM60X + 24kWh LiFePO4 + 6kW HF sínus měnič , celé na 52V systému .
Chibi v textu vyhrazeny :D
Uživatelský avatar
abrams
 
Příspěvky: 2766
Registrován: ned črc 17, 2011 11:19 am
Bydliště: Brno

Re: V někerých oblastech Austrálie byla dosažena grid parity

Příspěvekod tomas » úte zář 13, 2011 8:11 pm

mypower.cz píše:
abrams píše:Zdravím ,
UPSka je se sítí spojena jen za normálního stavu a když zálohuje tak se od sítě odpojí protože obyč přepínací relé :-)


Ja jsem na APC RS 1000 nameril nejake napeti na vstupu 230V do ni v momente kdy jela na baterii a 230V do UPS bylo odpojeno. Ted nevim kolik V to bylo ale vim ze tam neco bylo protoze jsem delal nejake upravy na 230V rozvodech a vypnul stridac ale na druhe strane byla UPS ktera zacala jet na baterii jak jsem vypnul stridac. Jsem si to promeril jestli tam neni elektrika at do toho muzu sahat a neco tam bylo prave z te UPS ze vstupu! na coz jsem hledel jak na vrata. Kdyz jsem UPSku odpojil od kabelu ktery do ni vedl 230V tak to napeti zmizelo. UPS tady u sebe uz nemam, maji ji rodice, tak jak tam nekdy pojedu zas, tak to muzu jeste vyzkouset. Ale jsem si 100 pro jisty ze to napeti lezlo ze VSTUPU do UPS. ne z vystupu ale z nepripojeneho vstupu.. Jak rikam.. hledel jsem na to jak na vrata, pac na odpojenem VSTUPU by nemelo byt nic z bezp. duvodu. napeti ma byt na vystupu UPS ne na nepripojenem vstupu, ze jo ..

*batt* => STRIDAC (OFF) => (VOLTMETR) => UPS => SPOTREBIC

Tak tam kde je nakresleny voltmetr se mi objevilo napeti zpet z UPSky. Stridac byl odpojeny fyzicky kabelem, ale kabel vedl do vstupu UPSky.

presneji

(VOLTMETR) => UPS => SPOTREBIC


Tam se dostalo asi nějaké napětí přes odrušovací kondenzátory. Napětí tam je, ale proud 0, nic A. Něco podobného dělají některé televize (bez galvanického oddělení sítě) mezi konektorem pro anténu a uzemněním to jiskří ale nekope. Také může být vadná UPS. Chtělo by to více přeměřit, potom bude jasno.
Uživatelský avatar
tomas
 
Příspěvky: 2442
Registrován: pon bře 07, 2011 11:05 am
Bydliště: Třinec

Re: V někerých oblastech Austrálie byla dosažena grid parity

Příspěvekod tomas » úte zář 13, 2011 8:14 pm

abrams píše:Další věc je , že ja na světě je hromada různejch ups , ta má je s kusem železa vomotanýho měděným drátem .
teď sem to změřil , když jede je na vstupu kulový :roll: , tak nevím .

A to jsem doufal že UPSky už mají pulzní měniče s malým feritovým trafkem, podobně jako měniče napětí. Asi jak která.
Uživatelský avatar
tomas
 
Příspěvky: 2442
Registrován: pon bře 07, 2011 11:05 am
Bydliště: Třinec

Re: V někerých oblastech Austrálie byla dosažena grid parity

Příspěvekod jhladik » stř zář 14, 2011 6:33 am

mypower.cz píše:
abrams píše:Zdravím ,
UPSka je se sítí spojena jen za normálního stavu a když zálohuje tak se od sítě odpojí protože obyč přepínací relé :-)


Ja jsem na APC RS 1000 nameril nejake napeti na vstupu 230V do ni v momente kdy jela na baterii a 230V do UPS bylo odpojeno. Ted nevim kolik V to bylo ale vim ze tam neco bylo protoze jsem delal nejake upravy na 230V rozvodech a vypnul stridac ale na druhe strane byla UPS ktera zacala jet na baterii jak jsem vypnul stridac. Jsem si to promeril jestli tam neni elektrika at do toho muzu sahat a neco tam bylo prave z te UPS ze vstupu! na coz jsem hledel jak na vrata. Kdyz jsem UPSku odpojil od kabelu ktery do ni vedl 230V tak to napeti zmizelo. UPS tady u sebe uz nemam, maji ji rodice, tak jak tam nekdy pojedu zas, tak to muzu jeste vyzkouset. Ale jsem si 100 pro jisty ze to napeti lezlo ze VSTUPU do UPS. ne z vystupu ale z nepripojeneho vstupu.. Jak rikam.. hledel jsem na to jak na vrata, pac na odpojenem VSTUPU by nemelo byt nic z bezp. duvodu. napeti ma byt na vystupu UPS ne na nepripojenem vstupu, ze jo ..

*batt* => STRIDAC (OFF) => (VOLTMETR) => UPS => SPOTREBIC

Tak tam kde je nakresleny voltmetr se mi objevilo napeti zpet z UPSky. Stridac byl odpojeny fyzicky kabelem, ale kabel vedl do vstupu UPSky.

presneji

(VOLTMETR) => UPS => SPOTREBIC


tipuji: 1) jakési zbytkové napětí by tam mohlo býti, vyzkratovat vstup a znova změřit nebo
2) je to výrobek, který funguje do prvního úrazu...
?
jhladik
 
Příspěvky: 99
Registrován: pon čer 27, 2011 5:02 pm

Re: V někerých oblastech Austrálie byla dosažena grid parity

Příspěvekod jhladik » stř zář 14, 2011 6:43 am

abrams píše:Zdravím ,
UPSka je se sítí spojena jen za normálního stavu a když zálohuje tak se od sítě odpojí protože obyč přepínací relé :-) .
Pokud by nějak selhalo tak PRÁSK a tma , čehož si hodiny všimnou jen jako zkratu .
Já mám systém udělanej jako UPS kterej přes den nepřímo nabíjím z panelů a k večeru "vypnu" hlavní jistič u hodin ,
což je má svobodná volba . Podotýkám že kvůli FVE mi vyněnili křižíka za digitální čtyřkvadrant .
Takhle jedu více méně od června a od eonu doposud žádná reakce a to každej měsíc stahujou data z elektroměru :) .
ZLATEJ KŘIŽÍK , pozorovat to hrbatý hliníkový kolečo jak se točí v protisměru , no paráda :yes: .

Ta moje UPSka pude co nejdříve do pr**** , za rok spálí 300kWh !!! Nabastlím to přes 500W sínus co má volnoběžnou spotřebu "jen" 10W :idea: .

Elektronům zdar


ano, jedno z řešení je dle mého názoru relé (2 stavy-1 připojení domovních rozvodů na svůj zdroj, 2 připojení domovních rozvodů na distribuční síť). Další možnost, jak nebýt propojen s přenosovou soustavou je galvanické oddělení, což může být např. oddělovací trafo (7000W 230V /30A cca. 850 Euro ). Nevýhodou je cena a účinnost(kterou neznám, ale je menší než 1 ;) )
?
jhladik
 
Příspěvky: 99
Registrován: pon čer 27, 2011 5:02 pm

Re: V někerých oblastech Austrálie byla dosažena grid parity

Příspěvekod matej » stř zář 14, 2011 11:32 am

jhladik píše:Další možnost, jak nebýt propojen s přenosovou soustavou je galvanické oddělení, což může být např. oddělovací trafo (7000W 230V /30A cca. 850 Euro ). Nevýhodou je cena a účinnost(kterou neznám, ale je menší než 1 ;) )

Takto velké trafo bych typnul s účinností na >98%. Tam bych problém neviděl.
Ale, považuje se podle toho nového zákona galvanické oddělení za dostatečné? Přece jenom i když je to galvanicky oddělené, tak je to "propojené" přes trafo .. :?:
Pravda a Láska zvítězí!.
?
matej
 
Příspěvky: 823
Registrován: čtv zář 01, 2011 5:30 pm

Re: V někerých oblastech Austrálie byla dosažena grid parity

Příspěvekod tomas » stř zář 14, 2011 11:45 am

Trafo vám nezabrání aby jste nebyl z rozporu s novou vyhláškou o neoprávněné dodávce elektřiny č. 82/2011, §9 odst 11 a 12.
Uživatelský avatar
tomas
 
Příspěvky: 2442
Registrován: pon bře 07, 2011 11:05 am
Bydliště: Třinec

Re: V někerých oblastech Austrálie byla dosažena grid parity

Příspěvekod xChaos » stř zář 14, 2011 11:45 am

mypower.cz píše:[V USA by s timto pristupem moc dlouho neprezili pac by je nekdo legalne zastrelil pri vstupu na cizi pozemek.


toto není přístup k vlastnictví, který bych zrovna já obhajoval - dávám přednost vlastnictví, které vychází spíše ze společenské smlouvy a je touto smlouvu garantováno, než vlastnictví, jehož zdrojem je násilí jednoho jedince vůči druhému :-)

ale souhlasím, že ta úřednická zvůle týkající se FV se dá očekávat ve chvíli, kdy to bude alespoň trochu rentabilní. V komunikacích jsou tyhle věci dost ošéfované, a předpokládám, že ve chvíli, kdy by to skutečně reálně směřovalo k tomu, že bude mít domácnost na výběr z připojení několika různými optickými vlákny, se začne za nepovolené výkopy nejspíš střílet.

Mě by zejména zajímala otázka sdílení přebytků v rámci nějaké menší komunity - např. jednoho bloku domů. Že by např. záložní energocentrála nemusela startovat v deseti domech, ale jenom v jednom. (Zajímá mi to proto, že se pohybuji spíše v problematice sousedských sítí pro přístup k Internetu: ty vznikly v době, kdy byla cena internetového připojení absurdně nadsazená. Dnes čelíme konkurenci nadnárodních koporací, které expandují díky snadném přístupu k úvěru... ale vždy mě zajímalo, zda by něco jako "sousedské elektrány" nebo ekonomičtějším řešením, než úplná individuální soběstačnost, která hodně eliminuje úspory z rozsahu...)
?
xChaos
 
Příspěvky: 10
Registrován: čtv zář 08, 2011 7:43 pm

Re: V někerých oblastech Austrálie byla dosažena grid parity

Příspěvekod xChaos » stř zář 14, 2011 11:50 am

tomas píše:Trafo vám nezabrání aby jste nebyl z rozporu s novou vyhláškou o neoprávněné dodávce elektřiny č. 82/2011, §9 odst 11 a 12.


ono toto je trochu složitější.. v USA vznikly problémy např. s úrazy elektrikářů, když někdo vypnul hlavní pojistky, za kterými visela nějaká fotovoltaika s invertory ... a ejhle, ona síť byla pořád pod proudem a nešlo jí "vypnout". toto se částečně dá řešit nějakým inteligentnějším přifázováním... ale stejně to pro "tradiční paradigma" rozvodné sítě představuje téměř neřešitelný problém. Bude potřeba to celé promyslet znovu, a musí to vznikat "zdola".. ne direktivně "shora".

OZE budou nejspíš potřebovat jakousi "energetickou LAN", která bude výrazným způsobem oddělená od "páteřní sítě"... prostě by se předem vědělo, že jde o jiné dráty podléhající jinému režimu. pokud vím, tak ale např. obce mají dnes zakázáno si paralelní rozvodné sítě budovat.. úlitbou za toto byly ty vysoké výkupní ceny energie z FV (přitom vysoké výkupní ceny nejsou žádnou zárukou autonomie.. zaručují spíše přilákání spekulantů...)
?
xChaos
 
Příspěvky: 10
Registrován: čtv zář 08, 2011 7:43 pm

Re: V někerých oblastech Austrálie byla dosažena grid parity

Příspěvekod tomas » stř zář 14, 2011 12:47 pm

xChaos píše:OZE budou nejspíš potřebovat jakousi "energetickou LAN", která bude výrazným způsobem oddělená od "páteřní sítě"... prostě by se předem vědělo, že jde o jiné dráty podléhající jinému režimu. pokud vím, tak ale např. obce mají dnes zakázáno si paralelní rozvodné sítě budovat.. úlitbou za toto byly ty vysoké výkupní ceny energie z FV (přitom vysoké výkupní ceny nejsou žádnou zárukou autonomie.. zaručují spíše přilákání spekulantů...)

Na něco podobného jsem se ptal v prvním komentáři zde: http://www.solarninovinky.cz/2010/index.php?rs=9&rl=2011071804&rc=5&rm=15
Z odpovědi moc chytrý nejsem, ale prý bez licence není možné s elektřinou obchodovat, vytvářet vlastní distribuční sítě a ani prodávat sousedům. A získat na to licenci bude zde jen pro vyvolené (ČEZ a atd..). A pokud už ji náhodou získáte, tak to změní tak, aby se vám to nevyplatilo. Nejlépe se zeptat přímo v ERU.
Uživatelský avatar
tomas
 
Příspěvky: 2442
Registrován: pon bře 07, 2011 11:05 am
Bydliště: Třinec

Re: V někerých oblastech Austrálie byla dosažena grid parity

Příspěvekod jhladik » čtv zář 15, 2011 9:57 am

tomas píše:Trafo vám nezabrání aby jste nebyl z rozporu s novou vyhláškou o neoprávněné dodávce elektřiny č. 82/2011, §9 odst 11 a 12.


Ano souhlasím. Trafo je jen pro "oddělení" mé vlastní soustavy od distribuční sítě. (458/2000) a abych i přes toto trafo nedodával, tak to musím zajistit jinak. Např. hybridním stídačem, který ošetří i nelegální dodávku (82/2011). Nebo se mýlím?
?
jhladik
 
Příspěvky: 99
Registrován: pon čer 27, 2011 5:02 pm

Re: V někerých oblastech Austrálie byla dosažena grid parity

Příspěvekod abrams » čtv zář 15, 2011 11:25 am

Zdravím ,

já si myslím že nejlepší , nejednodužší a nejspolehlivější je přepínací relé nebo stykač :-) .
Další možností je oddělený okruh 231V , nebo-li dvě zásuvky vedle sebe , jedna síťová a druhá z měniče . což je dost
nákladá cesta , tahat po baráku druhou el. instalaci a pak furt jako blbec přehazovt zástrčky :-( .
Koupil jsem tři 1din stykače 1x spínací a 1x rozpínací kontakt jež sem zapojil na 1x přepínací s hluchou mezerou mezi
kontakty cca 5mm . Funguje to na výbornou :yes: .

Elektronům zdar
3,96kWp monokrystalů + 2x regl PCM60X + 24kWh LiFePO4 + 6kW HF sínus měnič , celé na 52V systému .
Chibi v textu vyhrazeny :D
Uživatelský avatar
abrams
 
Příspěvky: 2766
Registrován: ned črc 17, 2011 11:19 am
Bydliště: Brno

Předchozí

Zpět na Ostatní

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: CC [Bot] a 0 návštevníků

Reputation System ©'