Fórum | MyPower.CZ | Obnovitelné zdroje energie - energetická soběstačnost | Poslední návštěva: pát pro 09, 2022 7:52 pm


Arduino Mega Gateway pro Home Assistant

Automatizace, řízení, měření, logování a programování s využitím platformy Arduino.
Předchozí

Re: Arduino Mega Gateway pro Home Assistant

Příspěvekod 007ToMMaS » pát bře 25, 2022 8:40 pm

Pani, otázka, je možné arduino napájať aj z pinov meniča? Používajú to na napájanie wifi modulu.
Taktiez otázka, je tento projekt funkčný aj na iné meniče napr easun? Čo sú klony axperta?

Ďakujem
3,2kWp REC320NP - juh
2,88kWp - Phonosolar PS450M5GFH-24/TH- východ
IGridSV-IV5.6KW, 2x Li-ion - 48V / 156Ah =312Ah
EPsolar 200VDC/50A 5420AN
?
007ToMMaS
 
Příspěvky: 1045
Registrován: sob zář 15, 2012 7:53 pm

Re: Arduino Mega Gateway pro Home Assistant

Příspěvekod proasnet » sob bře 26, 2022 8:30 am

007ToMMaS píše:Pani, otázka, je možné arduino napájať aj z pinov meniča? Používajú to na napájanie wifi modulu.
Taktiez otázka, je tento projekt funkčný aj na iné meniče napr easun? Čo sú klony axperta?

Ďakujem


Teoreticky ano, ale nemám to tak zapojené. Nevím jaké jde z měniče napětí pro wifi.
Tento můj projekt je pro měniče voltronic s původním protokolem, prý je novější protokol, někde jsem četl, ale nesetkal jsem se s ním a Axpertino by s ním nefungoval, resp. musely by se změnit příkazy a CRC.
Když se podíváš o pár příspěvků výše, uvidíš fotky mojich měničů. Jeden je easun a druhý je mppsolar, fyzicky téměř stejný HW. Takže, funguje na Axpertech, Easunech i MPP Solarech a všech těchto klonů co mají totožný protokol.
Mám i v podpisu jaké mám měniče, jsou to ty oba co jsou na fotkách.
A další věc kterou jsem tu zmiňoval, plná verze je psaná pro 24 i 48V, ale 48 jsem neměl jak vyzkoušet. Ta verze lite, kterou jsem včera o pár příspěvků výše zveřejnil upravenou pro Mega ve zdrojáku, by měla funguvat bez problému na obou, nemá totiž nastavování měničů, a tím se liší typy 24V a 48V, netestoval jsem tento poslední zroják, upravoval jsem to v práci a bez přítomnosti měniče.
JV 1,38kWp + 1,1kWp JZ 700Wp, iSolar SMV 3KW 24V Plus, MPP Solar PIP3024MSXE , panely Chaori, CanadianSolar, Lifepo4
?
proasnet
 
Příspěvky: 214
Registrován: čtv kvě 27, 2021 11:06 am
Bydliště: Je to neobvyklé, jsem Čech žijící na Slovensku..Rajecké T.

Re: Arduino Mega Gateway pro Home Assistant

Příspěvekod 007ToMMaS » sob bře 26, 2022 8:49 am

Ďakujem za info. Skúsim to, lebo ten ich wifi modul je v podstate úplne k ničomu lebo jedine co robí je graf spotreby ale výroby vôbec.
3,2kWp REC320NP - juh
2,88kWp - Phonosolar PS450M5GFH-24/TH- východ
IGridSV-IV5.6KW, 2x Li-ion - 48V / 156Ah =312Ah
EPsolar 200VDC/50A 5420AN
?
007ToMMaS
 
Příspěvky: 1045
Registrován: sob zář 15, 2012 7:53 pm

Re: Arduino Mega Gateway pro Home Assistant

Příspěvekod 10055 » stř bře 30, 2022 6:31 am

Tak Mega konečně včera dorazila,
chvíli mi trvalo najít jak se zadává jméno a heslo pro MQTT (jako v jakém sledu) ale doplněno a nahráno.
Jaké bylo mé překvapení když jsem zjistil že z toho kabelu co je u měniče je stejný konektor :o takže nejdou spojit.
No nic, proměření a výroba vlastního kabelu.
Data na Webu Megy se objeví, zařízení se zapíše i do HA ale již bez dat.
Po několika pokusech o restart jak Megy tak HA jsem, dokonce na test odstraněno jméno a heslo co používám na MQTT, ale data v HA nejsou :dontknow:

Dělám něco blbě? :?
měnič Easun 8kW, Baterie Lifepo 16S280A 15kW x 2 = 30kW, 7200kWp Amerisolar 450 8S2P J/Z + 3900kWp Leapton650 V,
Jinak jsem Robert - nick používám už dlouho a jsem na něj zvyklý
?
10055
 
Příspěvky: 196
Registrován: ned lis 21, 2021 8:29 am
Bydliště: Zubří

Re: Arduino Mega Gateway pro Home Assistant

Příspěvekod antoni_sk » úte dub 05, 2022 2:08 pm

Ahojte, megu síce mám doma, ale ked som pozeral ten ethernet shield tak ten stojí viac ako Mega (cca 20€), navyše v mieste kde bude môj nový ISolar SPS 3kW nemám možnosť sa pripojiť eth.káblom do mojej LAN.
Rozmýšlam skôr využiť ESP32 ktorá je cenovo cca ako mega a navyše má vyšší výkon, väčšiu RAM a má wifi pripojenie... bude teda tento projekt fungovať aj na ESP32 ? samozrejme zdroják musím upraviť pre wifi pripojenie do domácej wifi
FV-1, 60°, 2019 3x Suntech STP280-20/Wfw (840Wp), EPSOLAR LS3024B (30A)
FV-2, 35°, 2020 3x CSUN 280-60P (840Wp), EPEVER LS3024B (30A),
FV-3, 35°, 7/2020 4x Trinasolar TSM-235 (940Wp), SRNE ML 40A MPPT
FV-4, 35°, 10/2021 2x Moser 220Wp (440Wp), EPEVER LS3024B (30A),
FV-5, 45°, 9/2022 6x Trinasolar 235Wp (1400Wp), Easun ISolar SPS 3kW
Meniče: Carspa 3000W (špičk.9000W), Easun ISolar SPS 3kW
batérie: 16x 200Ah LiFePo4 (24V) + 8x 280Ah LiFePo4 (24V)
Uživatelský avatar
antoni_sk
 
Příspěvky: 655
Registrován: pát lis 17, 2017 3:14 pm
Bydliště: Liptov

Re: Arduino Mega Gateway pro Home Assistant

Příspěvekod proasnet » stř dub 27, 2022 6:29 am

10055 píše:Tak Mega konečně včera dorazila,
chvíli mi trvalo najít jak se zadává jméno a heslo pro MQTT (jako v jakém sledu) ale doplněno a nahráno.
Jaké bylo mé překvapení když jsem zjistil že z toho kabelu co je u měniče je stejný konektor :o takže nejdou spojit.
No nic, proměření a výroba vlastního kabelu.
Data na Webu Megy se objeví, zařízení se zapíše i do HA ale již bez dat.
Po několika pokusech o restart jak Megy tak HA jsem, dokonce na test odstraněno jméno a heslo co používám na MQTT, ale data v HA nejsou :dontknow:

Dělám něco blbě? :?


Dal jsi tam tu poslední verzi Lite kterou jsem tu zveřejnil?
Bohužel teď nemám absolutně čas to ladit, dělám na jiných projektech.
Ale ta plná verze s displejem mi doma běží na dva měniče úplně hladce bez problému a celkem blbuvzdorně. Dokonce jsem měnil PC na HA s novou instalací HA a okamžitě to fungovalo.
JV 1,38kWp + 1,1kWp JZ 700Wp, iSolar SMV 3KW 24V Plus, MPP Solar PIP3024MSXE , panely Chaori, CanadianSolar, Lifepo4
?
proasnet
 
Příspěvky: 214
Registrován: čtv kvě 27, 2021 11:06 am
Bydliště: Je to neobvyklé, jsem Čech žijící na Slovensku..Rajecké T.

Re: Arduino Mega Gateway pro Home Assistant

Příspěvekod 10055 » stř dub 27, 2022 7:12 am

To víš ze ano.
Nové entity se v HA objeví ale bez hodnot.
Hodnoty se mi zobrazovaly pouze na web rozhrani
měnič Easun 8kW, Baterie Lifepo 16S280A 15kW x 2 = 30kW, 7200kWp Amerisolar 450 8S2P J/Z + 3900kWp Leapton650 V,
Jinak jsem Robert - nick používám už dlouho a jsem na něj zvyklý
?
10055
 
Příspěvky: 196
Registrován: ned lis 21, 2021 8:29 am
Bydliště: Zubří

Re: Arduino Mega Gateway pro Home Assistant

Příspěvekod proasnet » stř dub 27, 2022 2:31 pm

10055 píše:To víš ze ano.
Nové entity se v HA objeví ale bez hodnot.
Hodnoty se mi zobrazovaly pouze na web rozhrani

Aha. Me do delalo u prvnich verzi kdyz nebyla osetrena availability.
Ale do toho posledniho Lite kodu jsem zkopiroval kus z plny verze kde to chodi. Ono se to nekdy chytilo, ale delalo to problemy po restartech arduina po aktualizaci programu. HA potom mel bud zamrznuty hodnoty nebo entity psaly ze nejsou k dispozici. Zitra se na to jeste mrknu a dam kdyztak vedet. Kazdopadne je problem nekde v obsluze knihovny pro HA. Kdyz ukazuje dobre web tak potom arduino cte z menice dobre.

Zkus se jeste podivat v HA v nastavenich do karty zarizeni ci dostava nejake payload..pripadne kolik jich prijal za nejaky cas

Screenshot_20220427-153458_Home Assistant.jpg
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.
JV 1,38kWp + 1,1kWp JZ 700Wp, iSolar SMV 3KW 24V Plus, MPP Solar PIP3024MSXE , panely Chaori, CanadianSolar, Lifepo4
?
proasnet
 
Příspěvky: 214
Registrován: čtv kvě 27, 2021 11:06 am
Bydliště: Je to neobvyklé, jsem Čech žijící na Slovensku..Rajecké T.

Re: Arduino Mega Gateway pro Home Assistant

Příspěvekod proasnet » čtv dub 28, 2022 7:07 am

10055 píše:To víš ze ano.
Nové entity se v HA objeví ale bez hodnot.
Hodnoty se mi zobrazovaly pouze na web rozhrani


Dobré ráno. Omlouvám se za předchozí zveřejněný kód Lite verze. Našel jsem chybu, která způsobuje prázdné entity v HA.
Důvod byl ten, že availability se nemohla nastavit na true, protože podmínka nebyla splněná. Funkce Inverter_receive nenastavovala proměnnou inverter_isonline. Chybku jsem opravil a opět zveřejňuji kód.
Upozorňuji však, že z důvodu nedostatku času jej nemohu testovat a ladit ( jen verze Lite, plná verze odladěná je ).
Pokud budou stále nějaké problémy s Lite verzí, budu vděčný za připomínky.

Sumárum - beží jen na Arduino Mega 2560 s ethernet shield + převodník RS232 na UART, připojený do arduina Serial1 !!!
Upravte si IP adresu MQTT Brokeru, většinou je to IP Home Assistanta na kterém běží MQTT broker jako Addon
Kód: Vybrat vše
#define BROKER_ADDR IPAddress( 192 , 168 , 0 , 249 )


Pokud je váš MQTT zabezpečený jménem a heslem, tak je potřeba doplnit do kódu přihlašovací údaje na začátku programu:
Kód: Vybrat vše
#define BROKER_USERNAME     "user" // replace with your credentials
#define BROKER_PASSWORD     "pass"

a v setup():
Kód: Vybrat vše
mqtt.begin(BROKER_ADDR, BROKER_USERNAME, BROKER_PASSWORD);

jinak ponechte v setup() toto:
Kód: Vybrat vše
mqtt.begin(BROKER_ADDR);



AxpertinoGW_lite_V0.31.rar
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.
Naposledy upravil proasnet dne čtv dub 28, 2022 7:14 am, celkově upraveno 2
JV 1,38kWp + 1,1kWp JZ 700Wp, iSolar SMV 3KW 24V Plus, MPP Solar PIP3024MSXE , panely Chaori, CanadianSolar, Lifepo4
?
proasnet
 
Příspěvky: 214
Registrován: čtv kvě 27, 2021 11:06 am
Bydliště: Je to neobvyklé, jsem Čech žijící na Slovensku..Rajecké T.

Re: Arduino Mega Gateway pro Home Assistant

Příspěvekod 10055 » čtv dub 28, 2022 7:09 am

jé super, odpoledne doma to testnu a dám vědět
nejpozději snad zítra
měnič Easun 8kW, Baterie Lifepo 16S280A 15kW x 2 = 30kW, 7200kWp Amerisolar 450 8S2P J/Z + 3900kWp Leapton650 V,
Jinak jsem Robert - nick používám už dlouho a jsem na něj zvyklý
?
10055
 
Příspěvky: 196
Registrován: ned lis 21, 2021 8:29 am
Bydliště: Zubří

Re: Arduino Mega Gateway pro Home Assistant

Příspěvekod Mrcel » čtv dub 28, 2022 7:20 am

Ahoj všem, v návaznosti na téma Arduino jako Gateway bych chtěl poprosit o radu. Máme Axpert MPPT 3kW s rozhraním USB (RS485/232 není možnost dovybavit - nebo o možnosti nevím), rád bych do stávajícího systému z Arduina udělal bránu pro další zpracování dat. Se standardní sériovou linkou RS485 bych si díky tomuto vláknu snad poradil, ale nevím, jak přistoupit na USB v Arduinu, které se mi jeví pro účely brány jako nejjednodušší, Raspberry je v současné době nesehnatelné. Děkuji všem za jakoukoliv radu.
?
Mrcel
 
Příspěvky: 3
Registrován: stř dub 27, 2022 5:45 pm

Re: Arduino Mega Gateway pro Home Assistant

Příspěvekod proasnet » čtv dub 28, 2022 7:30 am

Mrcel píše:Ahoj všem, v návaznosti na téma Arduino jako Gateway bych chtěl poprosit o radu. Máme Axpert MPPT 3kW s rozhraním USB (RS485/232 není možnost dovybavit - nebo o možnosti nevím), rád bych do stávajícího systému z Arduina udělal bránu pro další zpracování dat. Se standardní sériovou linkou RS485 bych si díky tomuto vláknu snad poradil, ale nevím, jak přistoupit na USB v Arduinu, které se mi jeví pro účely brány jako nejjednodušší, Raspberry je v současné době nesehnatelné. Děkuji všem za jakoukoliv radu.

Ahoj, čistě teoreticky by se to dalo s Arduino ADK, které má i USB Host, má ho na sobě přímo a bez úprav k němu doplníš i Ethernet Shield, anebo Mega s 2 shieldy USB host MAX3421EE + ethernetshield W5100, ale tu upozorňuju na malou úpravu pro SPI, kterou jsem jen četl ale nerealizoval
https://forum.arduino.cc/t/using-both-usb-host-ver-2-0-and-ethernet-shield-on-uno/337280

Do USB-B portu na programování Arduina to 100% nepůjde.

A samozřejmě upravit program Axpertino
přidat knihovnu
https://www.arduino.cc/reference/en/libraries/usb-host-shield-library-2.0/
a vyzkoušet FTDI, což umožňuje do shieldu připojit USB jako serial, něco je v examplech té knihovny, tak si to vyzobat a doplnit do programu, ale nevím jestli ten USB port na měniči je kompatibilní s FTDI, vyzkoušej a uvidíš.

Ale mnohem jednodušší bude, když si na destičce v měniči, kde je ten USB, vytáhneš z převodníku serial/USB vodiče Rx a Tx, které jsou normální UART, a propojíš rovnou do Rx a Tx arduina bez RS232 převodníku.
JV 1,38kWp + 1,1kWp JZ 700Wp, iSolar SMV 3KW 24V Plus, MPP Solar PIP3024MSXE , panely Chaori, CanadianSolar, Lifepo4
?
proasnet
 
Příspěvky: 214
Registrován: čtv kvě 27, 2021 11:06 am
Bydliště: Je to neobvyklé, jsem Čech žijící na Slovensku..Rajecké T.

Re: Arduino Mega Gateway pro Home Assistant

Příspěvekod Mrcel » čtv dub 28, 2022 11:54 am

Ahoj, děkuji za reakci, nechtěl jsem do měniče zasahovat, samozřejmě poslední varianta je asi ta nejjednodušší. Nemáte, prosím, někdo pinout komunikační desky v Axpert 3kW (nechci jakkoliv zasahovat do desky a na IO je originální značení).
Předpokládám, že se jedná o PL2303, ale jistý si nejsem. Proasnet - děkuji :).
?
Mrcel
 
Příspěvky: 3
Registrován: stř dub 27, 2022 5:45 pm

Re: Arduino Mega Gateway pro Home Assistant

Příspěvekod proasnet » čtv dub 28, 2022 12:06 pm

Mrcel píše:Ahoj, děkuji za reakci, nechtěl jsem do měniče zasahovat, samozřejmě poslední varianta je asi ta nejjednodušší. Nemáte, prosím, někdo pinout komunikační desky v Axpert 3kW (nechci jakkoliv zasahovat do desky a na IO je originální značení).
Předpokládám, že se jedná o PL2303, ale jistý si nejsem. Proasnet - děkuji :).

Doma mám schému té desky, tak ti to sem dám.
Zkusil jsem upravit program na USB pro Arduino ADK, jedno mám, tak to v nejbližší době testnu, jestli to půjde na ftdi. No a pokud ne, tak bych si na tvém místě vyrobil plošák s layoutem jako je originální deska na komunikaci s vyvedeným uartem, případně podlé té schémy si tam dát MAX2323 a vyvézt ven RS232, a následně konvertorem zas do arduina, to pro bezpečnost měniče...
Na mojí komunikační desce v MPPSolaru je USB i RS232 ( RJ45 ), ale na axpertu to bude 100% stejný.
JV 1,38kWp + 1,1kWp JZ 700Wp, iSolar SMV 3KW 24V Plus, MPP Solar PIP3024MSXE , panely Chaori, CanadianSolar, Lifepo4
?
proasnet
 
Příspěvky: 214
Registrován: čtv kvě 27, 2021 11:06 am
Bydliště: Je to neobvyklé, jsem Čech žijící na Slovensku..Rajecké T.

Re: Arduino Mega Gateway pro Home Assistant

Příspěvekod proasnet » čtv dub 28, 2022 12:44 pm

Schéma RS232 desky v měniči voltronic

Comm Board.png
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.
JV 1,38kWp + 1,1kWp JZ 700Wp, iSolar SMV 3KW 24V Plus, MPP Solar PIP3024MSXE , panely Chaori, CanadianSolar, Lifepo4
?
proasnet
 
Příspěvky: 214
Registrován: čtv kvě 27, 2021 11:06 am
Bydliště: Je to neobvyklé, jsem Čech žijící na Slovensku..Rajecké T.

Re: Arduino Mega Gateway pro Home Assistant

Příspěvekod Mrcel » čtv dub 28, 2022 2:50 pm

Ahoj, moc děkuji, funguje to skvěle, ušetřil si mi mnoho času (piny jsou shodné s Tvým schématem), vložil jsem desku s MAX2323, která má 5V napájení + RX/TX a mám konečně rozhraní, na které jsem zvyklý.
Začnu se dívat na Tvoje příklady a udělám si bránu pro další zpracování. Ještě jednou DĚKUJI.
?
Mrcel
 
Příspěvky: 3
Registrován: stř dub 27, 2022 5:45 pm

Re: Arduino Mega Gateway pro Home Assistant

Příspěvekod proasnet » čtv dub 28, 2022 4:18 pm

Mrcel píše:Ahoj, moc děkuji, funguje to skvěle, ušetřil si mi mnoho času (piny jsou shodné s Tvým schématem), vložil jsem desku s MAX2323, která má 5V napájení + RX/TX a mám konečně rozhraní, na které jsem zvyklý.
Začnu se dívat na Tvoje příklady a udělám si bránu pro další zpracování. Ještě jednou DĚKUJI.

Nemáš zač. Jsem rád že ti to pomohlo. Já jsem zkusil i ten USB host a FTDI a nefachá to s měničem. Takže musím konstatovat, že Axpertino fachá jen na RS232 !!!
Hele ja nejsem zase takovy profik na programovani, jen samouk a experiment. Kdyby muj kod videl nejakej profik tak si bude myslet ze to psal nejaky bulhar amater :D
JV 1,38kWp + 1,1kWp JZ 700Wp, iSolar SMV 3KW 24V Plus, MPP Solar PIP3024MSXE , panely Chaori, CanadianSolar, Lifepo4
?
proasnet
 
Příspěvky: 214
Registrován: čtv kvě 27, 2021 11:06 am
Bydliště: Je to neobvyklé, jsem Čech žijící na Slovensku..Rajecké T.

Re: Arduino Mega Gateway pro Home Assistant

Příspěvekod proasnet » úte kvě 31, 2022 10:13 am

Projekt Axpertino jsem dotáhl do konce, má komplet webové rozhraní. Pro lepší podporu je zde:
https://axpertino.webnode.sk/
Je tam schéma, software, popis jak to rozchodit. Bude doplněný i manuál.
Nemá smysl dále pokračovat ve verzi Lite, kterou jsem tu zveřejňoval, protože plná verze obsahuje vše.
Ve webovém rozhraní:
Hlavní stránka má auto refresh, takže hodnoty se aktualizují
Nastavení parametrů sítě
Nastavení parametrů MQTT brokeru
Úprava hodnot energy metrů, jejich nulování
Posílání command do měniče, např QPIGS, vrátí odpověď z měniče, s automatickou kalkulací CRC
Úprava přihlašovacích údajů
JV 1,38kWp + 1,1kWp JZ 700Wp, iSolar SMV 3KW 24V Plus, MPP Solar PIP3024MSXE , panely Chaori, CanadianSolar, Lifepo4
?
proasnet
 
Příspěvky: 214
Registrován: čtv kvě 27, 2021 11:06 am
Bydliště: Je to neobvyklé, jsem Čech žijící na Slovensku..Rajecké T.

Předchozí

Zpět na Arduino

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: CC [Bot] a 0 návštevníků

Reputation System ©'