Fórum | MyPower.CZ | Obnovitelné zdroje energie - energetická soběstačnost | Poslední návštěva: čtv bře 23, 2023 2:24 am
int value=analogRead(pot);
value=map(value,0,1023,65,170); //rozsah hodnot = potenciometr 0 až 100%, pwm 65 až 170
digitalWrite(min1,HIGH); //řízení směru otáček
digitalWrite(min2,LOW); //řízení směru otáček
analogWrite(control,value); //pošle hodnotu na řídící pin H-bridge
int value=analogRead(napeti); //cteni napeti na prevodniku
value=map(value,0,1023,170,65); //definice rozsahu cteni/zapis
analogWrite(control,value); //zapis rozsahu na pin pwm podle definice cteni/zapis
kodl69 píše:a k čemu je tam to arduino, když skoro na každým alternátoru už regulátor je? pokud je to kvůli zvýšení výstupního napětí, tak to se dá udělat i jinak, a asi spolehlivěj- mezi výstup pom. usměrňovače altíku a regulátor se přidá tolik+- diod, o kolik voltů má být vyšší výstupní napětí a je hotovo.
Rams píše:Dobrý den,
Jako Arduino začátečník naléhavě prosím o pomoc s kódem pro řízení budícího vinutí autoalternátoru. Věc se má tak, že z původní centrály mě zůstal pouze motor, který jsem osadil alternátorem z autobusu 24V 75A. Tento alternátor je s šesti-diodovým můstkem. Vzhledem k větší vzdálenosti od baterií, jsem oddělil usměrňovač a natáhl jen 3x fázi k bateriím a až tam usměrnil za pomocí původního diodového můstku. Zpět k alternátoru jsem natáhl 2x 4mm měděné lanko pro buzení. Regulátory jsem zkoušel dva a ani jeden mě nefungoval. Proto jsem se rozhodl sestrojit regulátor vlastní, za pomoci arduina a PWM. Cvičně jsem připojil na budící vinutí DC 10A PWM regulátor a fungovalo to. Nicméně za provozu se napětí na bateriích pomalu samo zvedá (očekávaný, ale nežádoucí jev). Napadlo mě použít, zde na fóru uvedený dělič se zenerkou pro arduino a plánku ze seedstudia s použitím mosfetu.
Jednoduše, podle napětí na bateriích by se automaticky upravovala šířka pulzní modulace.
Chtěl bych vědět jestli je tato kombinace životaschopná, protože musím toto oživit během víkendu a součástky nakoupit nejpozději zítra dopoledne.
Děkuji za vaše reakce.
Rams
Rams píše:Viděl jsem schémata na webu, kde bylo zapojené stálé mínus na uhlíku. Další schéma bylo se stálým plusem. Obě varianty pro 6ti diodu
Rams píše:http://alternatory.wz.cz/zdrojs.html
kodl69 píše:Jediný, co bych udělal já, tak dát přímo do altíku ty tři diody pomocnýho usměrňovače(stačí jenom nějaký 10A/100V) a regulátor, hlavní usměrňovač ať si je kde chce. Ale stejně nic na mědi neušetříš, jestli máš tři dráty na 28V AC nebo dva na 28V DC, tak mědi musí být stejně, přijde mi to jenom jako komplikace. A pokud za pomocný usměrňovač přidáš ještě jednu diodu, tak se ti zvýší napětí z altíku a můžeš tím kompenzovat úbytek na drátech.
Uživatelé procházející toto fórum: CC [Bot] a 0 návštevníků