Takze zajednak chci cely proces zakreslit v case do grafu abych videl jak moc a kdy presne se to rozbalancovava, to znamena logovani, a zadruhe chci cely proces zautomatizovat.
Od rana hledam vhodne rezistory, nasel jsem RR W20-15R - otazka par stovek (12 rezistoru), coz je prijatelne. 8 relatek pripojitelnych primo k arduinu mam (kontakty pro 10A max na 28V/30V/120V/250V), arduin tu mam nekolik, nemusim tedy dal nic kupovat krome rezistoru. Rezistory pro mereni v odporovem delici jsou otazka par korun. Dle mych propoctu, pokud se nemylim muzu srazet libovolnou vetev az 205W, zalezi na tom jake bude momentalni napeti. Pocital jsem to pro spicky do 16V, pokud by to letelo vyse nez 16V na 12V vetev baterii, pak uz bych to asi cele rozpojil a baterky vyhodil do popelnice (vratil do sberny baterii).
Nize je schema jak by to mohlo vypadat. Jelikoz ma znalost elektrotechniky zacina u rezistoru, pres kondenzatory, civky a konci u rele, na tranzistory jsem uplne duty (ve skole jsem v te dobe chodil za skolu a ted se za to biju do hlavy

Ma to vubec smysl v tomhle pripade nahradit rele polovodicem? Je potreba brat v uvahu, ze v tomto zapojeni muze proud pres vykonove rezistory a rele tect v ruznych smerech, podle toho kterou vetev baterii zrovna balancujeme. Asi nema smysl balancovat obe soucasne (v tomto zapojeni by to problem nebyl ale bylo by to asi k nicemu), tudiz spodni rele budou bud zapojeny v jednom smeru na jednu vetev, nebo na druhou. Horni trojice rele budou bud vypnute, nebo se budou postupne pripinat podle toho jaky vykon potrebujeme na udrzeni nejakeho stabilniho stavu idealniho napeti na rozbalancovane vetvi.
Jeste teda prikladam to schema. Dokazal by mi nekdo poradit s nahradou rele za polovodice a zdali to ma vubec smysl to nahrazovat? Tranzistor? Tyrystor (jak ho odpinat) ?

Predem diky odbornikum za rady.