od vrb » stř dub 04, 2012 9:47 am
Je to celkem složitý problém. Jako jednotlivec to nemůže nikdo ovlivnit, ani president USA (naposled to zkoušel J.F. Kennedy) My už vůbec ne.
Můžeme se tomu zkusit trochu přizpůsobit - už dnes přejít na levné obnovitelné zdroje, snažit se o trochu lepší soběstačnost než ostatní. Odhadnout co přijde a zvážit další kroky. Já jezdím Felicií můžu si koupit klidně novou oktávku, ale radši jsem pořídil malotraktor, FVE, zvažuju vrt na zahradu a mám známé v Jižní Americe kdyby šlo fakt do tuhého. Nic z toho mi nezaručí jistotu přežití, ale zvýší pravděpodobnost. Bohužel mám komparativní nevýhodu proti chlápkovi z podnájmu v paneláku, co si tu novou oktávku koupil a ještě mu zbylo na kalby a drahej chlast a značkové hadry.
Proč to tu vůbec řešíme: Patentová ochrana měla sloužit pro ochranu a podporu výzkumníků a vynálezců. Zrušením autorských práv a patentové ochrany brzo tahouny pokroku vyhubíme a my budemem potom následovat. Je proto potřeba náklady výzkumu kompenzovat.
Viz Americký kontinent: Žili tam mamuti a lovili je šavlozubí tygři, jenže pak se šavlozubí tygři přemnožili a do toho přišel člověk přes Beringovu úžinu a nějaká přírodní katastrofa. Mamuti tam vyhynuli protože byli vyloveni. Lidi tak přišli o cennou kořist a šavlozubé šelmy na to doplatily fatálně a vymřely. Kdyby mamuti měli nějakou tu ochranu, a lidi s tygrama se dokázali domluvit, že nemůžou pobít všechny mamuty, tak by se měli všichni lépe.
My jsme dnes Ekonomicky v pozici šavlozubých tygrů. Nadměrně vysáváme výzkumníky a ostatní tahouny pokroku, to byla sranda dokud nepřišla Čína a světová ekonomická krize. Čína se dokáže přizpůsobit a bez našich technologií přežije, západní civilizace je na nich postavená a bez technologického rozvoje se zhroutí.
Nedá se to zvrátit, ale je lepší to neurychlovat. Dá se tomu přizpůsobit s předstihem. Být univerzální a soběstační. Když to tak porovnám. Chlápek v novém drahém autě, značkových hadrech a s penězma na rozhazování je jako šavlozubý tygr - dneska proti tomu nemám šanci. Jenže v Americe zůstali ponejvíce šakalové, kteří nejsou tak nápadní a jsou schopni pozřít cokoliv a přizpůsobit se. Šakal může dlouhou dobu žrát žáby a kobylky, ale nemá důvod pohrdnout mršinou mamuta a pořádně se nažrat, pokud nějakou najde. Když šavlozubý tygr dva týdny neuloví mamuta, tak chcípne.
Tedy: Využívat úplně všechny dostupné zdroje a technologie včetně fosilních bez nějakých výčitek a starostí, ale mít v záloze přechod na obnovitelné zdroje a výpadek dodávek supermarketů a energetických sítí.
Ad utajované patenty supertechnologií - to bych přirovnal k chovu užitkových zvířat v zabezpečené ohradě. Když by nebyla ohrada (utajení). Tak vám to ostatní vyberou a vám zůstanou jen neuhrazené náklady na univerzity, akademie, výzkumné ústavy, knihovny. Jako když hospodář se dře celý rok s krmením a senema nankonec vypustí ovce volně na louku kde je vlků víc než ovcí - to by byl blázen. Udělá si pevnou salaš a ovečky si chrání.
-