vlkazajac píše:Úplne bez emócií by som rád zopakoval podstatu môjho príspevku. Dotácie podobného druhu sú jednoduchý biznis pre štát, nemôžu byť stratové. Ináč by sa zvýšila sadzba za dane, všeobecne.
Zadne emoce, naopak je dobre ze o tom diskutujeme. Ovsem uvedomme si kdo to je ten stat. Lidi. Stat neni On, a my Oni. Dotace je potreba nekde vzit, aby je bylo mozno vydat. A prave to brani vsem plosne mi prijde proti srsti, navic na necem, kde neni moc velice na vyber z toho uhnout a nepodporit, treba proto, ze prijmy nejsou tak vysoke, aby bylo mozno podporit.
Kdyz by banka bez statnich dotaci sama z prijmu uvolnila na nakup baterii, slozili se na to jen klienti banky, kteri maji moznost jit jinde. Firma XY venovala 10MCZK na vystavbu detskeho hriste v obci ABC. Perfektni chvalyhodny cin. Jediny kdo muze nesouhlasit je zakaznik dotycne firmy coz rozhodne nejsou "vsichni" a priste nakoupit jinde.
U platby dane, nebo dotace, nebo zdravotniho pojisteni jit jinde nemuzeme. U prispevku na OZE velice clovek moznosti nema jine nez jit na ostrov. Tudiz ja poplatky na OZE neplatim primo, platim je neprimo v jinych platbach, napriklad v cene potravin od pekare, ktery pouziva k vyrobe peciva el, kde ma prispevek na OZE. Jsou tam.
Ano i pekar muze prijmy vydat na podporu detskeho hriste, ale o tom je trh, protoze vedle muze byt pekar, ktery na detske hriste neprispeje a bude mit rohliky o korunu levnejsi.
Chapu ze je to slozite.. a ne jen tak jednoznacne jak pisu.
Pri vyberu penez plosne od lidi na to aby bylo z ceho platit dotace, mi to prijde podobne jako by kazdemu pekari bylo prikazano zakonem, ze musi (at na to ma nebo nema) poskytnout prostredky na zadotovani detskeho hriste. Nemusi. Nemusi na to mit. Muze mit na peceni rohliku ale ne uz na detska hriste. Stejne tak jako clovek muze mit na elektriku ale uz ne na prispevek na OZE.