vata píše:kupuju u družstva pšenici a pšeničný šrot. Do toho šrotu občas přimíchám sušenou kopřivu. Jinak jim dávám spoustu zelené trávy (jsou jen ve výběhu kvůli liškám) a všechen odpad z kuchyně. Když mají sračku, dávám jim do vody ocet.
Tou chemickou stimulací mám na mysli ten šrot, co se dá koupit jako kompletní krmivo pro nosnice, který kromě pšenice obsahuje jakousi genetickou soju a vitamíny. To jsem jim dávala zpočátku, když byly ještě kuřata, a musím uznat, že to funguje, ale sedláci mě upozornili, že se takhle rychle vynesou. A kromě toho jim to tak chutnalo, že bojkotovaly trávu a měly bledé žloutky. No a je to podle mě předražené (10/kg oproti pšenici letos drahé sice ale pořád jenom 5/kg). Takhle mi snášejí sice méně (z 8 slepic denně v průměru 3 - 4 vajíčka), ale mám z toho lepší pocit.
To že se rychle vynesou, když budou mít vše co potřebují je blbost. Krmit slepice, které nenesou také není ekonomicky výhodné. Naopak staré sedlácké přísloví říká, že slepice nese přes zobák. Já momentálně krmím takto: pšeničné zrno ad libitum, a k tomu směs 75% pšeničný šrot a 25% doplněk pro nosnice od Mikrop Čebín. Samozřejmě s tím nejsem spokojen, ale dodat 15% dusíkatých látek a stopové prvky je pro tvorbu vajec nezbytné. Přes léto si to ještě trochu vylepšují červíky atp., ale v zimě je to naprosto nutné. Snáška mi kolísá od min. 50% do 100%, evidenci mám přesnou, ale chybí tam vnější vlivy (např. déšť, rozkvokání), které snášku výrazně ovlivňují. Naše slepice jsou takové outdoorové jsou venku v travnatém výběhu za každého počasí.