Fórum | MyPower.CZ | Obnovitelné zdroje energie - energetická soběstačnost | Poslední návštěva: ned kvě 28, 2023 8:04 am
87.40 %Roger píše: klidně sem linkni kotel na dřevo s výrazně lepší účinností
150-250 stupňů viz. obr. č.7 http://energetika.tzb-info.cz/8644-o-spalovani-tuhych-paliv-v-lokalnich-topenistich-2Roger píše: teplota do komína musí být okolo 200-300 stupňů,
Gmouse píše: ... Doma je krásně teplo, ve sklepě strávím denně asi 5 minut a podle toho jak to zatím vypadá, tak jednou ročně složím do sklepa 40 metráku hnědého uhlí ořech 2 za 290 Kč za metrák.
Takže na otázku topicu zda topit dřevem nebo plynem za sebe odpovídám, že kompromisní řešení, které je levné jako dřevo a zároveň komfortní jako plyn je uhlí v automatu.
abrams píše: uhlí ale nelze akceptovat jako ekoligicé palivo.
abrams píše: Ekonomické možná , ale to jen díky letitým dotacím do jeho těžby.
abrams píše:Mé představě ekologičnosti a komfortu odpovídají peletky![]()
Gmouse píše:Bohužel hoří jako papír a 5.50 Kč/Kg je děsivá cena
Bohužel, v Ostravě je cena nejdůležitější parametr. Výhřevnost je u dřevěných peletek a huhli přibližně stejná, cena je u peletek dvojnásobná. Ve městě se špatně shání "vlastní les", takže člověk musí vše koupit. A kotlíkové dotace jasně preferují huhlí - aspoň že účinnost brutálně stoupla a zplyní se podstatně menší množství onoho marasu. Co naplat, realita.abrams píše:uhlí ale nelze akceptovat jako ekoligicé palivo.
Ekonomické možná , ale to jen díky letitým dotacím do jeho těžby.
Mé představě ekologičnosti a komfortu odpovídají peletky.
brumlaj píše: Bohužel, v Ostravě je cena nejdůležitější parametr. výhřevnost je u dřevěných peletek a huhli přibližně stejná, cena je dvojnásobná. Ve městě se špatně shání "vlastní les", takže člověk musí vše koupit. Co naplat.
Gmouse píše:Takový zemní plyn je je kupříkladu úplně stejné fosilní palivo jako uhlí a nad jeho ekologičností se asi nikdo nepozastavuje (počítat se mi to nechce, ale sedláckým rozumem mi vychází že spálením jednoho molu zemního plynu dostanu stejné množství CO2 jako spálením jednoho molu uhlíku).
abrams píše:Je to brzy a možná unáhlené ... zrovna něco na peletky kutím... brzy budu referovat o výsledku
.
Elektronům zdar
Ondřej píše:Fakt nevím co vymýšlíte s drahýma peletama a trapně drahýma kotlema.
tomas píše:... I z tohoto důvodu beru plyn jako ekologické a čisté palivo.
PavelR píše: Ad pelety. .... nevim jak je mysleno ze hori jak papir jak tu bylo zmineno. Je to lisovane drevo tedy tezsi nez samotne drevo. Nevim v cem bylo spalovano.
Revizi na ten kotel Ti v roce 2016 zde někdo udělá? máš to zajištěno?Gmouse píše:[Když jsem viděl ceny u nás, tak se mi panenky pěkně protáčely, ale za necelých 5300 zlotých co jsem za něj dal, mi to jako trapně drahé nepřipadne.
Kouř smrdí? Co na to NOZ a zákaz vypouštění smradu na cizí pozemek?Gmouse píše:Na rozdíl od abramse mi spalovaní uhlí v retortovém hořáku, kde je dostatečný přístup vzduchu připadne docela ekologické.
Zapaluješ ručně? Jak často?Gmouse píše:Pelety jsem používal primárně za zapálení uhlí místo dřevěných třísek.
Uživatelé procházející toto fórum: CC [Bot] a 1 návštěvník