rob.brno píše:Mám jiný názor:
postupem času a vývojem dokonalejších se ze současných sofistikovaných stanou řešení běžná a jejich cena i díky masovosti bude klesat. Lze to pozorovat např. u ongrid střídačů, kdy se 5kW verze stejného výrobku před pár lety prodávala kolem 40t kč a dnes se nechá koupit za polovic.
Názor může mít přirozeně každý jaký kdo uzná za vhodný. Leč, a to je podstatné, realita je jiná. Asi bychom zašli do ekonomických podrobností, kde přirozeně vládne taky nějaký názor, ale ony firmy, jež ona řešení prodávají, jsou na té ceně vcelku obstojně existenčně odvislé. Nedovedu si představit, že Němeček řekne, "dáme to těm Čechům za polovic", a půjdeme s našim životním standardem taky na polovic. Bez boje se toho nevzdají. Čína toto řešit nedokáže.
Pokud vím a drobně sleduji, vedoucí firmy ongrid střídačů ceny dlouhodobě nemění. V současných stagnujících ekonomických podmínkách neslevní zcela určitě.
rob.brno píše:NA konkretně popsané řešení s OZ jsem taky nenarazil.
Řešení je zcela určitě dobře známé a jmenuje se "přístrojový operační zesilovač". Dokonce se vyrábí v IO podobě. Toto řešení pomocí onoho specializovaného IO je neschůdné ze dvou důvodů: buď je na malé napětí (+-6V), nebo je drahé(>250Kč). Aby se touto cestou změřilo i poslední napětí článku je třeba "vytvořit" o něco vyšší napájecí napětí pro komparátory, což je komplikace a zdroj poruch. Tomuto jsem se chtěl vyhnout. Za sebe, mám již rozhodnuto. Není to nic složitého.