Fórum | MyPower.CZ | Obnovitelné zdroje energie - energetická soběstačnost | Poslední návštěva: čtv led 26, 2023 11:28 pm
a velice jím fandím ať se jim to povede protože ukáží cestu ostatním jak se nenechat okrádat teplárenským molochemi4wifi a.s. píše:Majitelé 24 bytů na sídlišti ve Slavíčkově ulici se chtějí jako první velký dům ve městě odpojit od centrálního zásobování teplem.
Zdroj: http://vary.idnes.cz/sokolovsky-panelak ... -zpravy_pl
Fandíme těmto průkopníkům!
mopadzi píše:opet PR pana Inženýra Svobody....jen nechápu proč se do toho montuje i4wifi
drama píše:Tepelná čerpadla mají perfektní návratnost leda tak na papíře, v praxi s nimi bývají často problémy a jen výjimečně dosahují deklarované účinnosti.
Centrální zásobování teplem je ve městech dle mého soudu bezvadná věc. Problém je ten, že systémy jsou zastaralé a tudíž málo účinné z důvodu ztrát. Města by měla investovat do oprav a pak není šance tomu konkurovat i z pohledu účinnosti.
Skutečný problém však leží jinde. Města často prodají teplárenské společnosti a ty pak samozřejmě vydělávají takřka bez omezení.
Jsem zvědav jak bude tento konkrétní systém fungovat. FV panely jim budou v zimě na nic, takže stejně budou topit v podstatě hnědým uhlím...
TČ vzduch-voda jsou možná nejrozšířenější, ale země-voda je určitě dražší. Myslím tím nákupní cenu. Na provoz jsou samozřejmě nejdražší vzduch-voda, právě kvůli menší účinnosti.Vláďa píše:U tepelných čerpadel vzduch-voda, které jsou nejrozšířenější a taky nejdražší
Vláďa píše:Já stavím v oblasti, kde je dostatek podzemní vody. Jsem na písku, voda v 1,5m. Proto tam dávám TČ systému voda-voda. Je to levné, při teplotě podzemní vody 7 st. a 35 st. v podlahovce vychází topný faktor okolo 5. Dům mám nízkoenergetický s vypočtenou tepelnou ztrátou cca 4 KW. http://vaelektronik.cz/dum/topeni.html
U těch paneláků by byl možná problém získat tolik vody, ale pro rodinné domy v příhodných podmínkách to považuju za ideální volbu.
jose píše:TČ vzduch-voda jsou možná nejrozšířenější, ale země-voda je určitě dražší. Myslím tím nákupní cenu. Na provoz jsou samozřejmě nejdražší vzduch-voda, právě kvůli menší účinnosti.
rob.brno píše:Pozor na ten COP u voda-voda, záleží kolik si vezme oběhovka primáru. Většinou jsou to stovky wattů, pak jde COP i pod 4. Plus jsou očekávatelné problémy s filtry, dost se zanášejí.
Edit: taky chladím voudou ze země do podlahovky:-). To chlazení v šikminách je zajímavá myšlenka. MYslím, že nejdůležitější prevencí před přehříváním domu je stínění oken.
rob.brno píše:taky chladím voudou ze země do podlahovky:-). To chlazení v šikminách je zajímavá myšlenka. MYslím, že nejdůležitější prevencí před přehříváním domu je stínění oken.
Vláďa píše:Chlazení do podlahovky se ale nesmí přehnat, aby na tom někde nekondenzovala voda. To chlazení šimmin - nevím, jestli budu mít odvahu to zapojit. Aby trubky mohly dilatovat, věšel jsem je na špagátky a měly by volně jezdit ve vatě. Teď se těch špagátků bojímNebyl čas vymyslet to líp, sádrokartonáři byli moc rychlí.
Uživatelé procházející toto fórum: CC [Bot] a 0 návštevníků