Fórum | MyPower.CZ | Obnovitelné zdroje energie - energetická soběstačnost | Poslední návštěva: pon pro 05, 2022 5:56 pm


MorningStar TriStar MPPT controler 60A

Diskuze na téma regulátorů TriStar Morningstar
PředchozíDalší

Re: MorningStar TriStar MPPT controler 60A

Příspěvekod vata » pon kvě 19, 2014 7:43 pm

kybos píše:Tohle hlášení se objevuje když (podle manuálu) napětí pole přesahuje 140V. Reálně to nastává nejčastěji při vysokých výkonech za stavu, kdy mrak odkryje slunce. Kolektory jsou v tu chvíli studené a dají krátkodobě vyšší výkon (cca +15%) a mrak, který právě odkryl slunce způsobí lom světla a tento světelný tok se přičte k přímému oslunění kolektoru a vznikne tak výkonová špička, která je za hranicí omezení (uživatelský manuál: Figure 8-7. Battery Current vs. Array Voltage).

Díky kybosi, já to hledala v textu, ten obrázek mě nenapadl. Ten den (16.5.) tady bylo skutečně takové počasí (díry v mracích), nicméně teď jsem koukala do datasheetu panelů, a max. mohly dát 43x3=129V (Voc), v logu je 126V (valcLog - bere okamžité vzorky každou minutu, takže nějaká krátkodobá špička mu mohla utéct). Běžné Voc je něco přes 120V. Taky mě zmátlo to, že ta hláška byla stálá od prvního výskytu někdy kolem poledne až do páté zrána, kdy to zahlásilo was reset. Událost běžného current limit má daleko kratší životnost a nekončí resetem. No uvidíme, co to bude dělat dál. Jak říkám, kdybych neměla logger, ani bych si toho nevšimla, protože to jinak dělá to, co má.
Inteligentní ostrov - www.vati.cz
Uživatelský avatar
vata
 
Příspěvky: 1403
Registrován: pon zář 12, 2011 10:32 am

Re: MorningStar TriStar MPPT controler 60A

Příspěvekod dracekvo » pon kvě 19, 2014 7:55 pm

Nevíte někdo proč mi tristar nereaguje na odeslání coil? Vždy napíše "error writing coil to modbus address 1: Modbus device return an exception code 1 (illegal function)
Přitom normálně MSview připojím, mohu měnit nastavení, nebo monitorovat stav. Přeinstalace MSview nepomohla a odpojení tristaru od napájení také ne :(
Uživatelský avatar
dracekvo
 
Příspěvky: 1915
Registrován: čtv zář 13, 2012 3:35 pm

Re: MorningStar TriStar MPPT controler 60A

Příspěvekod 007ToMMaS » pon kvě 19, 2014 8:26 pm

Tato chyba vyskakuje aj mne. A neni som jediný. Aj keď to vyhodí chybu tristar sa bez problémov napríklad zreštartuje.
3,2kWp REC320NP - juh
2,88kWp - Phonosolar PS450M5GFH-24/TH- východ
IGridSV-IV5.6KW, 2x Li-ion - 48V / 156Ah =312Ah
EPsolar 200VDC/50A 5420AN
?
007ToMMaS
 
Příspěvky: 1043
Registrován: sob zář 15, 2012 7:53 pm

Re: MorningStar TriStar MPPT controler 60A

Příspěvekod dedo » pon kvě 19, 2014 9:14 pm

Aj keď to vyhodí chybu, tristar sa bez problémov napríklad zreštartuje.

Detto.
Uživatelský avatar
dedo
 
Příspěvky: 234
Registrován: čtv zář 22, 2011 9:33 pm
Bydliště: SK

Re: MorningStar TriStar MPPT controler 60A

Příspěvekod kybos » pon kvě 19, 2014 9:24 pm

vata píše:...bere okamžité vzorky každou minutu, takže nějaká krátkodobá špička mu mohla utéct...


Dnešní špičky v osvitu dosahovaly 1190W/m2 a byly velmi krátké. V minutovém logu je lze zachytit jen s velmi nízkou pravděpodobností, občas mi utečou i v pětivteřinovém logu.
špičky v osvitu.gif
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.
7,5 kWp poly JJZ + 3x Tristar MPPT60 (>55 MWh) + 5 kWp mono JJZ + Victron 150/100 + 48V VRLA 180 Ah + LiFePO 780 Ah + UPS 8kW (OPTI-Solar SP8000-SW) + 3F nabíječka 4,8kW (DELTA) Start: 2012
Uživatelský avatar
kybos
 
Příspěvky: 2554
Registrován: sob zář 08, 2012 9:40 pm

Re: MorningStar TriStar MPPT controler 60A

Příspěvekod vata » pon kvě 19, 2014 9:38 pm

teďka koukám na update firmware z dubna 2014 pro procesor A - zkoušel jej už někdo?
Inteligentní ostrov - www.vati.cz
Uživatelský avatar
vata
 
Příspěvky: 1403
Registrován: pon zář 12, 2011 10:32 am

Re: MorningStar TriStar MPPT controler 60A

Příspěvekod dracekvo » úte kvě 20, 2014 4:31 am

Právě že nereaguje. Když dám třeba odpojení nabíjení, tak si v klidu nabíjí dál, žádný reset nic nefunguje.
Uživatelský avatar
dracekvo
 
Příspěvky: 1915
Registrován: čtv zář 13, 2012 3:35 pm

Re: MorningStar TriStar MPPT controler 60A

Příspěvekod joseff » úte čer 17, 2014 8:03 am

Chci se zeptat majitelu Tristaru - kolik let na nej mate zaruku?
?
joseff
 
Příspěvky: 810
Registrován: pon srp 08, 2011 8:55 am

Re: MorningStar TriStar MPPT controler 60A

Příspěvekod pkougl » úte čer 17, 2014 8:18 am

No myslím že asi jako všichni co to koupily v ČR máme 2 roky, tedy končí mi to za půl roku a zatím žádný problém ani na jednom ze dvou kusů, jdu to zaklepat :-)
7,1kWp - 8x3 panely Renesola 240Wp, 2x3x235Wp lightway, 2xTristat TS60, trakční 48V 2x750Ah olovo, 2xměnič Studer XTM 4000, SDS Micro, solární dvouosý tracker se třemi panely
?
pkougl
 
Příspěvky: 306
Registrován: ned srp 05, 2012 9:41 am

Re: MorningStar TriStar MPPT controler 60A

Příspěvekod kybos » úte čer 17, 2014 8:35 am

Jeden kus zakoupený přímo v USA má 5 let, druhý kus zakoupený (v rámci podpory o 50% dražší) přes zdejší fórum má dle zkušeností jiných členů fóra stěží vymahatelnou záruku 2 roky.
7,5 kWp poly JJZ + 3x Tristar MPPT60 (>55 MWh) + 5 kWp mono JJZ + Victron 150/100 + 48V VRLA 180 Ah + LiFePO 780 Ah + UPS 8kW (OPTI-Solar SP8000-SW) + 3F nabíječka 4,8kW (DELTA) Start: 2012
Uživatelský avatar
kybos
 
Příspěvky: 2554
Registrován: sob zář 08, 2012 9:40 pm

Re: MorningStar TriStar MPPT controler 60A

Příspěvekod dracekvo » úte čer 17, 2014 8:41 am

Vata: procesor A je nějaký jiný druh. Myslím, že tu všichni máme procesor B.

Ohledně reakcí na coil. Zjistil sem, že nereaguje pokud mám vypnutý switch 8. Tj nelze ovládat přes síť. Zajímavé, že ten kus před reklamací reagoval na coil i v tomto stavu, kdy ten nový nereaguje :-D Asi něco mezi nebem a zemí co nemá cenu řešit.

kybos: mě reklamace přes zdejší forum proběhla bez problému.

Neví někdo, zda lze kus koupený v ČR reklamovat těch 5 let přímo v USA?
Naposledy upravil dracekvo dne úte čer 17, 2014 9:08 am, celkově upraveno 1
Uživatelský avatar
dracekvo
 
Příspěvky: 1915
Registrován: čtv zář 13, 2012 3:35 pm

Re: MorningStar TriStar MPPT controler 60A

Příspěvekod brin » úte čer 17, 2014 9:07 am

Lze, uživatelé zde na fóru to takto reklamovali.
?
brin
 
Příspěvky: 922
Registrován: sob úno 18, 2012 3:59 pm

Re: MorningStar TriStar MPPT controler 60A

Příspěvekod ixo » pát čer 20, 2014 7:26 pm

Mám čerstvú skúsenosť - po pol roku behu som musel Tristar odpojiť z napájania a znova zapojiť, lebo prestalo ísť web rozhranie. MS View fungovalo správne a takisto aj príkaz ping. Našťastie "reštart" pomohol. :roll: Doteraz občas web rozhranie vypadlo, vždy na pár minút. Pripisoval som to aj možnému scanovaniu jeho externej IP rôznymi scanovacími službami zvonka - intenzívnejšie scanovanie možno Tristar vykoľají...
940 Wp, LiFePo 8x200Ah + 123\SmartBMS, Tristar MPPT 60A, Meanwell 1 kW, PowerJack 5kW, Bratislava
Monitoring systému: http://panel.homeinfo.sk/?id_objekt=15& ... elektraren
(Ne)návratnosť systému: http://tinyurl.com/cx74hkv
Zdieľaná databáza meničov: http://tinyurl.com/mx6gvsj
Uživatelský avatar
ixo
 
Příspěvky: 478
Registrován: stř říj 10, 2012 5:11 pm
Bydliště: Bratislava

Re: MorningStar TriStar MPPT controler 60A

Příspěvekod TyTycko » pát čer 20, 2014 7:43 pm

Mě ve většině případů,pokud nejde webové rozhraní pomáhá reset přes MSview.Mám to docelka z ruky abych tam jel odpojit a připojit napájení :-)
Polánka 2790W (24v),8 x MoserBaer 195w Jih,6 x 205W Sever :-( ,Midnite 150 Lite,NiCd 4x160Ah(life blackout)+18650 2,5kW+LiFePo 160Ah Winston+LiFePo 2x 120Ah by Mivvy, PowerJack LF 6kW by Matěj +5kW záložní by Matěj, HomeAssistant s komunikací BT BMS
?
TyTycko
 
Příspěvky: 108
Registrován: pon zář 03, 2012 7:47 pm

Re: MorningStar TriStar MPPT controler 60A

Příspěvekod ixo » pát čer 20, 2014 7:52 pm

Pozerám to - ísť do Properties --> Control --> Reset communications server --> Force Coil On ?
940 Wp, LiFePo 8x200Ah + 123\SmartBMS, Tristar MPPT 60A, Meanwell 1 kW, PowerJack 5kW, Bratislava
Monitoring systému: http://panel.homeinfo.sk/?id_objekt=15& ... elektraren
(Ne)návratnosť systému: http://tinyurl.com/cx74hkv
Zdieľaná databáza meničov: http://tinyurl.com/mx6gvsj
Uživatelský avatar
ixo
 
Příspěvky: 478
Registrován: stř říj 10, 2012 5:11 pm
Bydliště: Bratislava

Re: MorningStar TriStar MPPT controler 60A

Příspěvekod dedo » pát čer 20, 2014 7:54 pm

po pol roku behu som musel Tristar odpojiť z napájania a znova zapojiť


Mal som podobné symptómy a z trucu som to nechal tak, zvedavý, čo sa udeje časom. Neposielal von dáta ani cez modbusový php-skript, ani cez MSView, ani na webové rozhranie. Jediné, čo som skúsil, bolo reštartnúť router & switch a fyzicky odpojiť & zapojiť TP kábel. Regulácia po celý čas bežala OK.
Po dvoch dňoch však prišiel k rozumu. Dáta sa rozbehli, MSView ho uvidel. Neverím, že má zabudovaný nejaký watch-dog. Tož, nemám predstavu... :sm1:
Inak - incident sa prihodil po ekvalizácii.
Uživatelský avatar
dedo
 
Příspěvky: 234
Registrován: čtv zář 22, 2011 9:33 pm
Bydliště: SK

Re: MorningStar TriStar MPPT controler 60A

Příspěvekod ixo » pát čer 20, 2014 8:24 pm

K tej equalizácii - to, že keď som raz na skúšku nechal z FVE prať práčku a vždy počas (iba počas) žmýkania mi nešlo webové rozhranie, to som ani nespomínal, ale pridávam to do znôšky zaujímavých pozorovaní. ;)
940 Wp, LiFePo 8x200Ah + 123\SmartBMS, Tristar MPPT 60A, Meanwell 1 kW, PowerJack 5kW, Bratislava
Monitoring systému: http://panel.homeinfo.sk/?id_objekt=15& ... elektraren
(Ne)návratnosť systému: http://tinyurl.com/cx74hkv
Zdieľaná databáza meničov: http://tinyurl.com/mx6gvsj
Uživatelský avatar
ixo
 
Příspěvky: 478
Registrován: stř říj 10, 2012 5:11 pm
Bydliště: Bratislava

Re: MorningStar TriStar MPPT controler 60A

Příspěvekod TyTycko » pát čer 20, 2014 10:32 pm

ixo píše:Pozerám to - ísť do Properties --> Control --> Reset communications server --> Force Coil On ?

Ano - tak to taky robim -pomáhá ti to?
Polánka 2790W (24v),8 x MoserBaer 195w Jih,6 x 205W Sever :-( ,Midnite 150 Lite,NiCd 4x160Ah(life blackout)+18650 2,5kW+LiFePo 160Ah Winston+LiFePo 2x 120Ah by Mivvy, PowerJack LF 6kW by Matěj +5kW záložní by Matěj, HomeAssistant s komunikací BT BMS
?
TyTycko
 
Příspěvky: 108
Registrován: pon zář 03, 2012 7:47 pm

Re: MorningStar TriStar MPPT controler 60A

Příspěvekod ixo » úte črc 15, 2014 12:05 pm

Nejde - skončí to chybou. Zrejme musím mať povolené nastavovanie cez sieť..? Medzičasom mi už webserver 2x zatuhol. Zaroven mi zatuhlo aj arduino na tej istej IP - tipujem, ze zvonka to mohol niekto pretazit nejakym scanningom IPciek.
940 Wp, LiFePo 8x200Ah + 123\SmartBMS, Tristar MPPT 60A, Meanwell 1 kW, PowerJack 5kW, Bratislava
Monitoring systému: http://panel.homeinfo.sk/?id_objekt=15& ... elektraren
(Ne)návratnosť systému: http://tinyurl.com/cx74hkv
Zdieľaná databáza meničov: http://tinyurl.com/mx6gvsj
Uživatelský avatar
ixo
 
Příspěvky: 478
Registrován: stř říj 10, 2012 5:11 pm
Bydliště: Bratislava

Re: MorningStar TriStar MPPT controler 60A

Příspěvekod ixo » stř črc 16, 2014 7:12 pm

Dnes webserver znova zatuhol. Povolil som aj konfigurovanie cez TCP/IP, avšak reštart cez MSView sa nedarí - končí to chybou "error writing coil 0x10ff to MODBUS address 1: Socket Error". Nemá niekto podobnú skúsenosť? Keďže je tristar preroutovaný von na internet, na routeri som nastavil DOS filter, na skúšku.
940 Wp, LiFePo 8x200Ah + 123\SmartBMS, Tristar MPPT 60A, Meanwell 1 kW, PowerJack 5kW, Bratislava
Monitoring systému: http://panel.homeinfo.sk/?id_objekt=15& ... elektraren
(Ne)návratnosť systému: http://tinyurl.com/cx74hkv
Zdieľaná databáza meničov: http://tinyurl.com/mx6gvsj
Uživatelský avatar
ixo
 
Příspěvky: 478
Registrován: stř říj 10, 2012 5:11 pm
Bydliště: Bratislava

PředchozíDalší

Zpět na TriStar Morningstar

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: CC [Bot] a 0 návštevníků

Reputation System ©'