od kybos » pát srp 23, 2013 8:13 pm
Jedná se o chyby MSView. Tak například pokud nastavím loger na takovou periodu vzorkování, že stihnu dát požadavek na vykreslení historického grafu hodnot dříve, než se v logu zaznamenají alespoň dva vzorky, MSView definitivně a nevratně zamrzne a zablokuje jedno jádro procesoru v nekonečné smyčce. Jelikož nastavuji periodu vzorkování na 1 minutu, musím vždy po otevření logu alespoň dvě minuty počkat, než zadám zobrazení prvního grafu, protože jinak musím po restartu nastavovat všechno znovu. Další problém je, že MSView má relativně malý počet zobrazitelných bodů v grafu (nikde jsem tuto limitní hodnotu nenašel) a pokud se tento limit překročí, začnou se zobrazovat nesmysly. Další chybou je, že pokud mám více Tristarů na jedné síti a chci jejich hodnoty zobrazit v jednom grafu MSView nerozlišuje jednotlivé Tristary a legenda je pro daný typ proměnné vždy stejná (dají se odlišit pouze bavou a spoléhá se asi na to, že uživatel si někam poznačil, v jakém pořadí byly proměnné do grafu deklarovány). Nepodařilo se mi bez havárie provést "Open Workspace" uložený dříve příkazem "Save Workspace". A je tam i spousta dalších drobností, které nelze označit za chyby ale za určitý diskomfort, jako je např. popis časové osy, autokalibrace vycházející nikoliv ze zobrazovaných dat ale z celého datového souboru, nemožnost čitelného zobrazení řádově odlišných hodnot v ose Y (jediné jednotné měřítko pro všechny hodnoty). Nelze připojit další data k dříve uloženému logu, což je dost nepraktické vzhledem k častým výpadkům komunikace.
Hodnotím tento stav MSVIEW relativně negativně vzhledem k tomu že mám možnost srovnání například s programem DDEVIEW, který ač před lety stažen zdarma je o několik tříd výše a to jak z hlediska komfortu, tak i z hlediska spolehlivosti (tři roky uptime).
7,5 kWp poly JJZ + 3x Tristar MPPT60 (>66 MWh) + 5 kWp mono JJZ + Victron 150/100 + 48V VRLA 180 Ah + LiFePO 780 Ah + UPS 8kW (OPTI-Solar SP8000-SW) + 3F nabíječka 4,8kW (DELTA) Start: 2012
-

kybos
-