Fórum | MyPower.CZ | Obnovitelné zdroje energie - energetická soběstačnost | Poslední návštěva: pon pro 05, 2022 6:41 pm


MorningStar TriStar MPPT controler 60A

Diskuze na téma regulátorů TriStar Morningstar
PředchozíDalší

Re: MorningStar TriStar MPPT controler 60A

Příspěvekod joseff » čtv říj 25, 2012 7:35 pm

Diky.

Zkousel jsem prave nejprve dynamickou a pak jsem mu nastavil i statickou a nejde to ani pres ni - proto jsem psal svuj dotaz.

LAN porty routeru jsou vlaste jakoby switch, ze?, takze je spravne pouziti nekrizeneho kabelu pro pripojeni Tristaru do me LAN? Je mi prave divne, ze mi u prislusneho portu na routeru, do ktereho jsem pichl kabel od tristaru, sviti jen jedna ledka ze dvou?

P.S. vykani je zbytecne, pokud neni problem, nebo duvod, nemam problem s tykanim
?
joseff
 
Příspěvky: 810
Registrován: pon srp 08, 2011 8:55 am

Re: MorningStar TriStar MPPT controler 60A

Příspěvekod drama » čtv říj 25, 2012 7:53 pm

Postupujte od funkcniho k mene funkcnimu. Pripojte se pres PC na Tristar a nastavte statickou IP adresu. Mel by fungovat ping. Takto Vam to predpokladam fungovalo. Ted ponechte kabel v Tristaru a konec co byl v PC pichnete do routeru. PC spojte jinym kabelem s routerem. Na PC zkuste ping na router a ping na Tristar. Pokud to funguje nahradte funkcni kabel tim 17m kabelem atd. atp. Takto najdete slabe misto.
?
drama
 
Příspěvky: 993
Registrován: čtv črc 28, 2011 11:01 am

Re: MorningStar TriStar MPPT controler 60A

Příspěvekod atom » čtv říj 25, 2012 8:06 pm

že svítí jen jedna ledka ze 2 nemusí být divné, tristar má lan jen 10mbit, a switche to často signaluzují jinak než 100mbit spojení, ale o to nejde.

nastav pevnou IP vyzkoušej z PC, funguje - rozpoj, připoj PC do switche/routru a druhým kabelem tristar do switche/routru, a mělo by to jít úplně stejně. Šaškovat s kříženým a normálním kabelem není třeba, všechny moderní síťovky v pc a switche umí Auto-MDIX a kabel sami rozpoznají. Křížený kabel jsem nepotřeboval dobrých 10let snad už.

no a pokud to stejně nepůjde, tak je to divný a tipuju, že ten router nebude spolu s tristarem kompatibilní, nejspíš špatně rozpoznal 10mbit a někde na linkové vrstvě to nejede.

Pak nezbývá nic jiného než si půjčit nějaký jiný switch a zkusit to znovu.
Tristar / 11kWh v lithiu / 3,4kWp / Matrix 5000VA / arduino / >25MWh :o / start 05/2012 s 440Wp.
pro rok 2022 bude upgrade na XTH + asi další tristar s panely a nějaká baterka k tomu
?
atom
 
Příspěvky: 425
Registrován: sob čer 02, 2012 7:22 pm
Bydliště: 580m n.m. na Vysočině

Re: MorningStar TriStar MPPT controler 60A

Příspěvekod joseff » čtv říj 25, 2012 9:32 pm

Temer vyreseno!:)

Postupoval jsem tak jak pise drama ..., a protoze jsem mel link, tak jsem hledal chybu jinde, nez skutecne byla.

Router je kompatibilni, Tristar take funguje tak jak ma.

Nakonec jsem to otestoval jeste s jinym kratsim kabelem a zda se, ze prestoze jsem mel s puvodnim kabelem link, tak chyba bude nakonec v tom kabelu, bude tam nejaky spatny kontakt. S timto jinym kabelem sviti na routeru take jen jedna dioda, ale vse funguje. Takze jak se dostanu ke krimpovacim klestim, musim predelat koncovky a pak to snad uz bude v poradku.

Dekuju vsem za ochotu a omlouvam se!

P.S. Co mate porad vsichni s tim vykanim?

admin: jde tu na foru nejak globalne vypnout vykani? - tato funkce se mi vubec nelibi - asi dam pozadavek do tema "Navrhy a pripominky k MyPower.CZ:)!
?
joseff
 
Příspěvky: 810
Registrován: pon srp 08, 2011 8:55 am

Re: MorningStar TriStar MPPT controler 60A

Příspěvekod serfar30 » pát lis 02, 2012 1:29 pm

zdar má dotaz nebyl by tady někdo z VČ okolí Náchoda kde bych mohl onen TriStar omrknout a vyzpovídat majitele? Zatím se sraz nekoná.
8xLifepo4 tristar 60A Siemens logo Power Jack 3500w solar 1960Wp pro zatím
?
serfar30
 
Příspěvky: 75
Registrován: čtv úno 23, 2012 10:02 pm
Bydliště: Česká Skalice

Re: MorningStar TriStar MPPT controler 60A

Příspěvekod Gmouse » pát lis 09, 2012 11:51 am

Zdravím. Vím že už zde jednou otázka padla, ale nějak nejsem schopen dohledat odpověď. Má někdo odladěné custom nastavení pro kombinaci TS-60 a baterií LiFeYPO4?
?
Gmouse
 
Příspěvky: 97
Registrován: čtv zář 15, 2011 10:50 am

Re: MorningStar TriStar MPPT controler 60A

Příspěvekod Pan Taum » pát lis 09, 2012 12:46 pm

viewtopic.php?f=39&t=732

Já osobně mám velice opatrné nastavení pro co nejdelší životnost.

Mám 24V systém s Tristar-MPPT 60 a 16x 100Ah Lifeypo4 Winston (žluté) od eskutr.cz. Nemám a nechci 3,6V balancery.
Nastavení mám následovné - Absorbce 28,00V (3,5 na čl.) po dobu 5min!!! a poté float 27,20V (3,4 na čl.) po neomezenou dobu, žádná ekvalizace ani teplotní kompenzace ani nic podobného.

Po chvilce zkušebního provozu jsem jednotlivé články postupně vybil na 2,90V a poté jsou zapojeny 2P8S.
Měnič Voltcraft 1200W - odpojení při podpětí nastaveno na 23V (2,88 na čl.), vyšší už nejde.
?
Pan Taum
 
Příspěvky: 570
Registrován: sob úno 25, 2012 9:36 pm

Re: MorningStar TriStar MPPT controler 60A

Příspěvekod atom » pát lis 09, 2012 12:49 pm

Lidí s tristarem a lifepo4 tu pár je. Ale nastavení je individuální, dost záleží na poměru velikosti článků a nabíjecím výkonu. Dál jestli jsou to jen baterie, nebo články bez balancérů, nebo s balancéry, jedním, více ks na článek.
S dostatečným balancováním není problém nabíjet na 3,65V/čl. Bez nich bych asi nedával víc jak 3,4-3,5V max.
Tristar / 11kWh v lithiu / 3,4kWp / Matrix 5000VA / arduino / >25MWh :o / start 05/2012 s 440Wp.
pro rok 2022 bude upgrade na XTH + asi další tristar s panely a nějaká baterka k tomu
?
atom
 
Příspěvky: 425
Registrován: sob čer 02, 2012 7:22 pm
Bydliště: 580m n.m. na Vysočině

Re: MorningStar TriStar MPPT controler 60A

Příspěvekod Gmouse » pát lis 09, 2012 5:11 pm

Pan Taum píše:
Mám 24V systém s Tristar-MPPT 60 a 16x 100Ah Lifeypo4 Winston (žluté) od eskutr.cz. Nemám a nechci 3,6V balancery.
Nastavení mám následovné - Absorbce 28,00V (3,5 na čl.) po dobu 5min!!! a poté float 27,20V (3,4 na čl.) po neomezenou dobu, žádná ekvalizace ani teplotní kompenzace ani nic podobného.

Po chvilce zkušebního provozu jsem jednotlivé články postupně vybil na 2,90V a poté jsou zapojeny 2P8S.
Měnič Voltcraft 1200W - odpojení při podpětí nastaveno na 23V (2,88 na čl.), vyšší už nejde.


Dneska dorazilo 8 kousku "žluťásků" (bohužel pouze 100 Ah, protože na víc nezbyly penízky), takže konečně můžu něco smysluplného zapojit. Jak čtu manuál, tak nic nezkazím když nechám baterie typ 1, připadne 2 nebo 3. Není tam žádná úroveň napětí, která by článkům mohla ublížit.
?
Gmouse
 
Příspěvky: 97
Registrován: čtv zář 15, 2011 10:50 am

Re: MorningStar TriStar MPPT controler 60A

Příspěvekod luge » sob lis 10, 2012 9:43 pm

Možno bude zaujímať tých čo používajú MS a LiFeYPO4
http://solarbodge.blogspot.sk/2012/02/i ... stars.html
?
luge
 
Příspěvky: 725
Registrován: ned lis 13, 2011 5:52 pm
Bydliště: SK

Re: MorningStar TriStar MPPT controler 60A

Příspěvekod dedo » pon lis 12, 2012 10:53 am

Až dnes som si všimol update MSView. Je tam aj nový firmware: http://www.morningstarcorp.com/en/support/product.cfm?ProductId=19
Uživatelský avatar
dedo
 
Příspěvky: 234
Registrován: čtv zář 22, 2011 9:33 pm
Bydliště: SK

Re: MorningStar TriStar MPPT controler 60A

Příspěvekod mopadzi » pon lis 12, 2012 1:25 pm

To se flashuje 2x? jednou na A pak na B procesor?
kdo si hraje nezlobí
9xRenesola 240W+9x Benq 265, 10xAvancis 125W, 6x Leapton 450W, 2xStuder VT65 1xVT 80, 2x XTM4000-48, 40kW Lifepo4..vše ve výstavbě, hotovo 99%. BMW i3 BEV
?
mopadzi
podporuje fórum
 
Příspěvky: 888
Registrován: úte led 24, 2012 8:55 am

Re: MorningStar TriStar MPPT controler 60A

Příspěvekod Jardat » pon lis 12, 2012 4:59 pm

Podle toho co je napsáno v dokumentech, tak ano.
?
Jardat
 
Příspěvky: 119
Registrován: ned srp 12, 2012 1:40 pm

Re: MorningStar TriStar MPPT controler 60A

Příspěvekod kybos » pát lis 16, 2012 12:48 pm

Tristar.JPG
Už se vám někdy stalo, že Tristar MPPT60 dodává na ethernetové rozhraní mylné informace? Jsem teprve začátečník v použití tohoto modelu, ale hodnoty, které poskytuje se mi nejeví jako správné. Vstupní výkon podle načtených informací kolísá cca od 380 do 390W, vstupní proud cca od 3,6 do 3,9A ale výstupní výkon indikuje od 0 do 1W a proud baterie od -10 do +30 mA. Vstupní i výstupní napětí při kontrole voltmetrem přibližně souhlasí ale vstupní proud při kontrole ampérmetrem je téměř nulový (pod hodnotou přesnosti 400A kleští).
Také se mi nelíbí minimální hodnota napětí baterie -10mV. Pokoušel jsem se ji napravit restartem i resetem ale tristar stále trvá na svém.
Na vstupu jsou 2*3 panely po 250W, baterie AGM VRLA 80Ah 48V, zatím bez zátěže.
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.
7,5 kWp poly JJZ + 3x Tristar MPPT60 (>55 MWh) + 5 kWp mono JJZ + Victron 150/100 + 48V VRLA 180 Ah + LiFePO 780 Ah + UPS 8kW (OPTI-Solar SP8000-SW) + 3F nabíječka 4,8kW (DELTA) Start: 2012
Uživatelský avatar
kybos
 
Příspěvky: 2554
Registrován: sob zář 08, 2012 9:40 pm

Re: MorningStar TriStar MPPT controler 60A

Příspěvekod atom » pát lis 16, 2012 1:28 pm

Máš plně nabito - Absorbsion, dokonce o 0,02V více než je target, takže výstupní výkon bude nulový, když baterie už víc nevezme. Minimální hodnota baterie -0,01V tam skočila nejspíš při manipulaci s baterií připojování/odpojování a změní se až druhý den, ale i tak po resetu by se měla opravit...
Tristar / 11kWh v lithiu / 3,4kWp / Matrix 5000VA / arduino / >25MWh :o / start 05/2012 s 440Wp.
pro rok 2022 bude upgrade na XTH + asi další tristar s panely a nějaká baterka k tomu
?
atom
 
Příspěvky: 425
Registrován: sob čer 02, 2012 7:22 pm
Bydliště: 580m n.m. na Vysočině

Re: MorningStar TriStar MPPT controler 60A

Příspěvekod atom » pát lis 16, 2012 1:52 pm

Vstupní proud je jen orientační a měří se odporově přes (shunt) bočník, už jsem tu na fóru psal, že v manuálu píšou +/- 20% toleranci jestli si dobře vzpomínám.
Aha takže naměřil kleštěma 0 místo těch 3,6A, ale to zas neodpovídá ArrayPmax(last sweep) 0W, protože 0W tam určitě před nějakou dobou bylo.
Tristar / 11kWh v lithiu / 3,4kWp / Matrix 5000VA / arduino / >25MWh :o / start 05/2012 s 440Wp.
pro rok 2022 bude upgrade na XTH + asi další tristar s panely a nějaká baterka k tomu
?
atom
 
Příspěvky: 425
Registrován: sob čer 02, 2012 7:22 pm
Bydliště: 580m n.m. na Vysočině

Re: MorningStar TriStar MPPT controler 60A

Příspěvekod kybos » pát lis 16, 2012 4:34 pm

Tristar1.JPG
Ono to vypadá že měření na Tristaru je jen silně orientační, když se při určení vstupního výkonu generuje chyba 26% z maximálního výkonu. S takovou chybou lze pracovat i při čtyřbitovém snímači a to už jsme myslím poněkud dále....
Měření na výstupu je také značně nepřesné. Očekával jsem, že značkový výrobek bude lepší než nějaká garážová čína, ale skutečnost je bohužel jiná. Nyní vykazuje měření ve fázi float při 0,77W na vstupu 32W na výstupu. Perpetuum mobile je proti tomu nedokonalý stroj. Kdy už se těm technikům ve vývoji nedaří vyrobit přesný snímač, pak by to mohli korigovat alespoň programátoři ve firmware, aby to tak nebilo do očí. To jsem ale od značkového amerického vývoje očekával příliš. Když funguje měření se čtyřbitovou přesností tak jak je potom možné takovému nabíječi důvěřovat, že uhlídá napětí baterie na desetinu voltu?
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.
7,5 kWp poly JJZ + 3x Tristar MPPT60 (>55 MWh) + 5 kWp mono JJZ + Victron 150/100 + 48V VRLA 180 Ah + LiFePO 780 Ah + UPS 8kW (OPTI-Solar SP8000-SW) + 3F nabíječka 4,8kW (DELTA) Start: 2012
Uživatelský avatar
kybos
 
Příspěvky: 2554
Registrován: sob zář 08, 2012 9:40 pm

Re: MorningStar TriStar MPPT controler 60A

Příspěvekod drama » pát lis 16, 2012 10:28 pm

Já bych zas tak negeneralizoval. Ve Vašem případě je jistě něco špatně, nevím co. To je už jasné z toho, že technikům ve vývoji se daří, protože programátoři nic nemusí falšovat :).
?
drama
 
Příspěvky: 993
Registrován: čtv črc 28, 2011 11:01 am

Re: MorningStar TriStar MPPT controler 60A

Příspěvekod kybos » pát lis 16, 2012 11:21 pm

Docela by mne zajímalo, jak se povedly jiné kusy. Zkoušel někdo porovnat Tristarem interpretované hodnoty proudu a výkonu nějakým jiným dostatečně přesným měřidlem? Možná dělám něco chybně, je to teprve zkušební provoz. Tristar má za sebou pouze 24 hodin práce a byl zprovozněn tak, jak byl dodán bez jakýchkoliv úprav firmware.
Všiml jsem si, že správné hodnoty systémového napětí (i přesto, že bylo na DIP přepínači explicitně nastaveno 48V ) se načetly až na třetí pokus o start měniče. V prvních dvou případech prezentoval firmware poloviční hodnoty všech napětí a to i přes to, že měnič dostal pro první start k dispozici naformátované a plně nabité baterie. Nevím, jak probíhá vnitřně měření proudu, zda je měřen úbytek na bočnících nebo zda jsou použity halovy sondy (pak by počáteční offsety byly vysvětlitelné).
Zatím nemám použity přídavné vodiče pro snímání svorkového napětí baterie, jelikož se mi to zdálo v mé konfiguraci zbytečné (3m x 35mm2) vzhledem k maximálnímu úbytku napětí cca 130mV.
Ani po programové stránce se mi MSView nejeví zrovna stabilní, jelikož za prvních 24 hodin provozu se zhroutil hned dvakrát.
Tristar2.JPG
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.
7,5 kWp poly JJZ + 3x Tristar MPPT60 (>55 MWh) + 5 kWp mono JJZ + Victron 150/100 + 48V VRLA 180 Ah + LiFePO 780 Ah + UPS 8kW (OPTI-Solar SP8000-SW) + 3F nabíječka 4,8kW (DELTA) Start: 2012
Uživatelský avatar
kybos
 
Příspěvky: 2554
Registrován: sob zář 08, 2012 9:40 pm

Re: MorningStar TriStar MPPT controler 60A

Příspěvekod dedo » pát lis 16, 2012 11:35 pm

Áno, MSView mi to robí dosť často - aj novšia verzia, pod XP aj pod W7. V supporte Morningstaru sľubujú; už malo byť na svete aj nastavenie miestneho času na grafoch, aj odstránený bug pri zobrazovaní výkonu (o nulu viac na ypsilonovej osi) - lenže akosi skutek utek :-(
Uživatelský avatar
dedo
 
Příspěvky: 234
Registrován: čtv zář 22, 2011 9:33 pm
Bydliště: SK

PředchozíDalší

Zpět na TriStar Morningstar

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: CC [Bot] a 0 návštevníků

Reputation System ©'