od vata » stř črc 01, 2015 9:49 pm
Taky provozuju dva TS, každý má jiné napětí panelů (cca 45 a 120Voc). Vedle nich měří napětí baterie i SDS, takže mám srovnání tří údajů o napětí. Všimla jsem si, že nepřesnost měření TS roste s kladnou odchylkou s výkonem TS, pokud je např. jeden z nich na poli s plným osvitem, je odchylka vůči druhému s polovičním výkonem klidně i 200mV, což vede k tomu, že se nedohodnou na absorpci, ten silnější končí s MPPT dřív. Je-li výkon každého z ních pod cca 300W, údaje o napětích ze všech tří zdrojů sedí na 10mV. Takže v mém případě jde o nepřesnost, která se korekcí (diodou třeba) spravit nedá. Skoro to vypadá, jako by tam ani batSense nebyl, a měřilo to na výkonovém vodiči, jenže tam budou úbytky daleko větší...
Je to sice nepříjemné, ale každý večer mám plně nabito a vroucí vodu v bojleru, nevím co s elektřinou, takže mě to zas tak netrápí.
Mimochodem, ani v případě poruchy batSense by to nemělo přestat pracovat - akorát budete mít plný log alarmů a TS bude omezeně pracovat podle napětí na silovém vodiči. To za mě vyzkoušely před časem myši, když překousaly batSense vodič.
Vládnete-li angličtinou, poptejte se Tristaru, taky by mě to zajímalo, zda se to nedá nějak seštelovat.
-

vata
-