Fórum | MyPower.CZ | Obnovitelné zdroje energie - energetická soběstačnost | Poslední návštěva: sob pro 03, 2022 7:45 am


Problém Tristar MPPT 60A - nejde LAN

Diskuze na téma regulátorů TriStar Morningstar
PředchozíDalší

Re: Problém Tristar MPPT 60A - nejde LAN

Příspěvekod TyTycko » úte kvě 13, 2014 7:05 pm

Tak po týdnech dohadování s morningstarem,tu mám odpověď že pokud LAN funguje s notebookem tak je vlastně vše v pořádku.Morningstaru jsem sice psal že je "načatej" port ,ale nějak to nedokáže pochopit.Budu reklamovat přes českýho dodavatele,bude to zřejmě jednodušší.
Dík všem za rady
Polánka 2790W (24v),8 x MoserBaer 195w Jih,6 x 205W Sever :-( ,Midnite 150 Lite,NiCd 4x160Ah(life blackout)+18650 2,5kW+LiFePo 160Ah Winston+LiFePo 2x 120Ah by Mivvy, PowerJack LF 6kW by Matěj +5kW záložní by Matěj, HomeAssistant s komunikací BT BMS
?
TyTycko
 
Příspěvky: 108
Registrován: pon zář 03, 2012 7:47 pm

Re: Problém Tristar MPPT 60A - nejde LAN

Příspěvekod dracekvo » úte kvě 13, 2014 7:27 pm

Pokud je možnost, ještě bych zkusil tristar připojit nějaký jiný switch i když je dost divný, že by byl špatný jak router tak switch.
Jaký je tam momentálně měnič? Původní, nebo nějaká nouzovka?
Mě se dříve stávalo, že když jsem měl notebook na měniči a switch v síti, tak mi notebook nechtěl moc komunikovat, vypadávali pingy a spojení bylo naprd. Nepřišel jsem na to proč, ale po spojení země měniče se zemí sitě to přestalo. Jestli tam není nějaké rušení, protože je divný, že s ntb to napřímo funguje a přes switch ne.

Jinak já teď mám s tristarem pro změnu problém, že nechce poslouchat coil. Pokud tam něco pošlu, tak mi vrátí illegal function, ale raději si s tím nebudu lámat hlavu. Jsem rád, že je z reklamace doma a nabíjí.
Uživatelský avatar
dracekvo
 
Příspěvky: 1915
Registrován: čtv zář 13, 2012 3:35 pm

Re: Problém Tristar MPPT 60A - nejde LAN

Příspěvekod TyTycko » úte kvě 13, 2014 9:33 pm

Měnič je od Matěje. Powerjack 5kw.Momentálně opravený - výměna všech mosfetů a transilů na vyšší napětí, nějak se to proráželo.Jinak problémy byly i když menič nebyl nainstalovaný.Momentálně tristar je funkční s routrem od asusu ale jedině přes křížený kabel.Normální kabel nejede.Když bych chtěl ale mezi to dat ještě jeden switch (kde měl běhat uLog2)tak mam ale smůlu.Předtím to fungovalo normálně.Od routeru mám natazenej ještě jeden nekrizenej kabel kde běží uLog2.pokud kabely prohodim tristaru nejde komunikace.
Tristar byl jinak furt pripojenej ale komunikace nulová viz http://s2.mypower.cz/fve-tytycko je tam vypadek cca 2 měsíce.
Ty logy co se nabíjí jen baterie je zas měnič na výměně mosfetů.Zatím se tváří dobře a jede na něj všechno.
Polánka 2790W (24v),8 x MoserBaer 195w Jih,6 x 205W Sever :-( ,Midnite 150 Lite,NiCd 4x160Ah(life blackout)+18650 2,5kW+LiFePo 160Ah Winston+LiFePo 2x 120Ah by Mivvy, PowerJack LF 6kW by Matěj +5kW záložní by Matěj, HomeAssistant s komunikací BT BMS
?
TyTycko
 
Příspěvky: 108
Registrován: pon zář 03, 2012 7:47 pm

Re: Problém Tristar MPPT 60A - nejde LAN

Příspěvekod vata » úte kvě 13, 2014 9:41 pm

Hmm, možná nebyla náhoda, že mi odešel port switche, na kterém byl Tristar. TS sám je naštěstí v pohodě a na jiném portu komunikuje (resp. má teď extra switch), ale ten konkrétní port Mikrotiku je mrtvý a nic na něm nejede. Ještě jeden takový podobný případ a náhodu můžeme vyloučit...
Inteligentní ostrov - www.vati.cz
Uživatelský avatar
vata
 
Příspěvky: 1403
Registrován: pon zář 12, 2011 10:32 am

Re: Problém Tristar MPPT 60A - nejde LAN

Příspěvekod mopadzi » úte kvě 13, 2014 9:49 pm

a je to vše správně zemněné?
kdo si hraje nezlobí
9xRenesola 240W+9x Benq 265, 10xAvancis 125W, 6x Leapton 450W, 2xStuder VT65 1xVT 80, 2x XTM4000-48, 40kW Lifepo4..vše ve výstavbě, hotovo 99%. BMW i3 BEV
?
mopadzi
podporuje fórum
 
Příspěvky: 888
Registrován: úte led 24, 2012 8:55 am

Re: Problém Tristar MPPT 60A - nejde LAN

Příspěvekod TyTycko » úte kvě 13, 2014 9:51 pm

Souhas,vypadá to že lan port tristaru není zcela galvanicky oddělen. Jedu teď jen na nezbytný 2 páry RJ45.Jistota ze tam neprojde někde něco jinudy.Nechápu to co se stalo.Všechna zařízení mají přece trafíčko na lan portu!
Uzemnění tristaru a měniče - jsem zdvojnásobil průřez kabelů
Polánka 2790W (24v),8 x MoserBaer 195w Jih,6 x 205W Sever :-( ,Midnite 150 Lite,NiCd 4x160Ah(life blackout)+18650 2,5kW+LiFePo 160Ah Winston+LiFePo 2x 120Ah by Mivvy, PowerJack LF 6kW by Matěj +5kW záložní by Matěj, HomeAssistant s komunikací BT BMS
?
TyTycko
 
Příspěvky: 108
Registrován: pon zář 03, 2012 7:47 pm

Re: Problém Tristar MPPT 60A - nejde LAN

Příspěvekod vata » úte kvě 13, 2014 10:14 pm

no, já to teda zemněné nemám :( - kostry Tristarů visí v luftě, zato mám přepěťové ochrany všude na DC (před i za Tristarem). Síťová infrastruktura je napájená přímo z baterie FVE. Mohl by jste v krátkosti shrnout, jak by mělo správné zemnění vypadat?
Mimochodem TyTycko, já měla TS připojen taky jen přes 2 páry v UTP.
Inteligentní ostrov - www.vati.cz
Uživatelský avatar
vata
 
Příspěvky: 1403
Registrován: pon zář 12, 2011 10:32 am

Re: Problém Tristar MPPT 60A - nejde LAN

Příspěvekod mopadzi » stř kvě 14, 2014 7:26 am

vata píše:no, já to teda zemněné nemám :( - kostry Tristarů visí v luftě, zato mám přepěťové ochrany všude na DC (před i za Tristarem). Síťová infrastruktura je napájená přímo z baterie FVE. Mohl by jste v krátkosti shrnout, jak by mělo správné zemnění vypadat?
Mimochodem TyTycko, já měla TS připojen taky jen přes 2 páry v UTP.


Já se domnívám, že by se zemnit mělo pospojováním svorek k tomu určených. Něco ve stylu nejmenovaného půlčíka.."sešij červené s červeným, žluté se žlutým, bílé s bílým a bude to v pořádku"... :D

rozhodně zem měniče se zemí regulátoru, ale jak je to dál zatím nevím. Asi - pol baterie se zemní (dle doporučení výrobce). Pak minus pol panelu s minusem baterky (u studeru je to asi pospojovano uvnitř reglu)? U manuálu Studeru je zemnící vodič namalován až k panelům. Nechce se mi věřit že má zemnit kostru panelů.....Víte někdo?
kdo si hraje nezlobí
9xRenesola 240W+9x Benq 265, 10xAvancis 125W, 6x Leapton 450W, 2xStuder VT65 1xVT 80, 2x XTM4000-48, 40kW Lifepo4..vše ve výstavbě, hotovo 99%. BMW i3 BEV
?
mopadzi
podporuje fórum
 
Příspěvky: 888
Registrován: úte led 24, 2012 8:55 am

Re: Problém Tristar MPPT 60A - nejde LAN

Příspěvekod brumlaj » stř kvě 14, 2014 9:54 am

zlatá optika - již několikrát mi vyřešila problémy. Obvykle se jednalo o budovy s přívody od vícero trafostanic.....
Moudrost nepřichází vždy s věkem, někdy věk přichází sám.
?
brumlaj
 
Příspěvky: 2467
Registrován: ned kvě 12, 2013 1:24 pm

Re: Problém Tristar MPPT 60A - nejde LAN

Příspěvekod TyTycko » stř kvě 14, 2014 8:20 pm

to vata:
no já měl tristar taky v luftě,protože sem si nechtěl přitahovat blesky,po téhle příhodě jsem radši uzemnil.Teoreticky by jsme mohli mít podobný sled událostí s tím že mě to načalo port v tristaru a tobě jen ve switchi.Ale proboha proč,vždyť galvanicky by to mělo být oddělené.U lan transformátorků se přeci běžně uvádí izolační napětí 1500v po dobu 1min.
Jinak já mám přepěťovky jen u panelů-tuším 150v DC,za tristarem nemám nic,za měničem na AC straně transily na 275vac.
Nevím co by mělo být uplně blbě v zapojení.
Každopádně se vto stalo poté co odešel měnič.Bůh ví co tam kam prsknul :-(

to brumlaj:
až bude optika stát stovku,klidně si tam dám dvě :-)
Polánka 2790W (24v),8 x MoserBaer 195w Jih,6 x 205W Sever :-( ,Midnite 150 Lite,NiCd 4x160Ah(life blackout)+18650 2,5kW+LiFePo 160Ah Winston+LiFePo 2x 120Ah by Mivvy, PowerJack LF 6kW by Matěj +5kW záložní by Matěj, HomeAssistant s komunikací BT BMS
?
TyTycko
 
Příspěvky: 108
Registrován: pon zář 03, 2012 7:47 pm

Re: Problém Tristar MPPT 60A - nejde LAN

Příspěvekod vata » stř úno 11, 2015 8:39 pm

Pamatujete si tento příspěvek? viewtopic.php?f=16&t=1729&hilit=tristar+lan+port#p28373
Koupila jsem skoro po roce nový router, ten starý Mikrotik jsem poslala na reklamaci, a dnes mi ho vrátili - prý port odešel napěťovou špičkou, reklamaci neuznali kvůli nevhodnému použití routeru :) Asi je u servisáků Mikrotiku připojení LAN zařízení k routeru nevhodné :O
Píšu to pro zajímavost, ten port co odešel, byl připojen přes >10m dlouhý kabel přímo k Tristaru. Teď je mezi Tristarem a routerem navíc ještě switch, takže pokud byl zdroj problému skutečně u Tristaru, tak by to mělo odprásknout ten switch, a ne pracně konfigurovaný router.
Inteligentní ostrov - www.vati.cz
Uživatelský avatar
vata
 
Příspěvky: 1403
Registrován: pon zář 12, 2011 10:32 am

Re: Problém Tristar MPPT 60A - nejde LAN

Příspěvekod mypower.cz » stř úno 11, 2015 9:52 pm

To nemaji tyhle routery porty oddelene optoclenem ? Teda to jsou pekne sebevrazedne routery ...
Uživatelský avatar
mypower.cz
R.I.P.
 
Příspěvky: 4935
Registrován: pát bře 04, 2011 11:36 am

Re: Problém Tristar MPPT 60A - nejde LAN

Příspěvekod abrams » stř úno 11, 2015 10:28 pm

mypower.cz píše:To nemaji tyhle routery porty oddelene optoclenem ? Teda to jsou pekne sebevrazedne routery ...

Zdravím ,

... řekl bych , že se jen implementované kurvítko probudilo dříve než mělo :uh: .

Elektronům zdar *cloud*
3,96kWp monokrystalů + 2x regl PCM60X + 24kWh LiFePO4 + 6kW HF sínus měnič , celé na 52V systému .
Chibi v textu vyhrazeny :D
Uživatelský avatar
abrams
 
Příspěvky: 2766
Registrován: ned črc 17, 2011 11:19 am
Bydliště: Brno

Re: Problém Tristar MPPT 60A - nejde LAN

Příspěvekod kodl69 » stř úno 11, 2015 10:31 pm

pokud vím, tak standartní "kostka" na LAN nebo ve switchi jsou prostě 2 vf transformátorky. (pro 100M síť) Na výstupu nejsou nijak připojeny na žádný potenciál, na žádném konci. Potom získat 1500V třením utp kabelu liščím ohonem není problém, a jeden z nich odejde první, tj prorazí se a pošle krátkou likvidační špičku do mos čipu.... Ochrana je prostá, stačí ta nejobyčejnější přepěťovka s varistory pro LAN. http://www.i4wifi.cz/LAN-10-100-1G/Prepetove-ochrany/Ubiquiti-ethernetova-prepetova-ochrana.html nebo: http://www.lan-shop.cz/prepetova-ochrana-axon-net-protector-rj45-127386 Kdysi jsem provozoval metalickou síť v areálu cca 300x300m, kabely v zemi, připojeno z jednoho transformátoru, dost pospojovaný i uzemění budov a co chvilku byly porty switchů propojujícíh sousední budovy KO. Stačila bouřka někde v okolí. To jsou prostě fakta. Možná nějaký nekvalitní čínský oddělovací tr. s velkým svodem jsou vlastně lepší. Až budu mít něco s LAN k likvidaci, můžu provést test napětím až 1000V, pokud by někdo měl zájem o výsledky pokusu...
Naposledy upravil kodl69 dne stř úno 11, 2015 10:38 pm, celkově upraveno 1
ostrov 4600Wp neustále ve stádiu zrodu: midnite classic 150 lite+whizbang jr., 16S a různě P cca 300Ah Winston, Ex Powerjack 8kW (momentálně samodomo cca 6kW). 48V DC rozvody a spotřebiče.
?
kodl69
podporuje fórum
 
Příspěvky: 6525
Registrován: sob črc 19, 2014 7:56 pm

Re: Problém Tristar MPPT 60A - nejde LAN

Příspěvekod vata » stř úno 11, 2015 10:36 pm

Měla jsem pocit, že Mikrotik patří k těm lepším... Ale doba se mění :(
Inteligentní ostrov - www.vati.cz
Uživatelský avatar
vata
 
Příspěvky: 1403
Registrován: pon zář 12, 2011 10:32 am

Re: Problém Tristar MPPT 60A - nejde LAN

Příspěvekod gupa » stř úno 11, 2015 10:42 pm

Vliv má i blbé jiskření relé na pakety. Jsem konfiguroval nestíněným utp Victrona, ten jejich VS system ..., než se najde klikátko čím upravit prodloužení cyklu, tak mi to drásalo nervy, relé jak blbé co cyklicky po sekundě spínalo 600W, umí rozhodit komunikaci na 30cm vzdálenost od kabelu po průmyslovým sériovým portu.
Uživatelský avatar
gupa
 
Příspěvky: 1831
Registrován: sob pro 29, 2012 10:22 pm

Re: Problém Tristar MPPT 60A - nejde LAN

Příspěvekod gupa » stř úno 11, 2015 10:49 pm

Jinak od I4wifi bych asi ani reklamovat nezkoušel, to co prodávají je spotřební čínský brak a jestli si někdo myslí, že je něco od nich více kvalitní než jinde, podlehl reklamě. Stačí navštívit sběrný dvůr a Ubiquiti 5gHz tu rovnou hážou do drátěných košů, sám jsem jich vyhodil 3 ks plus dva napáječe.
Uživatelský avatar
gupa
 
Příspěvky: 1831
Registrován: sob pro 29, 2012 10:22 pm

Re: Problém Tristar MPPT 60A - nejde LAN

Příspěvekod solárník » čtv úno 12, 2015 12:20 am

Předpokládám, že to solární pole u toho zmiňovaného Tristaru nemělo uzemněný mínus? Tam se může při bouřce naindukovat bůhvíco.

Dřív, než se u antén dělaly koaxiální svody, které mají díky symetrizačnímu členu oba vodiče spojené se zemí, tak hořely anténní zesilovače jeden za druhým. Bouřka poblíž, pár jiskřiček v anténě a už to šlo do háje.
?
solárník
 
Příspěvky: 1526
Registrován: pát bře 15, 2013 7:53 pm

Re: Problém Tristar MPPT 60A - nejde LAN

Příspěvekod tomas » čtv úno 12, 2015 6:26 am

Proto zásadně používám stíněné UTP kabely = FTP kabely a stínění necvakávám jak někteří, ale spojuji s kostrou a zemí přístrojů.
Uživatelský avatar
tomas
 
Příspěvky: 2442
Registrován: pon bře 07, 2011 11:05 am
Bydliště: Třinec

Re: Problém Tristar MPPT 60A - nejde LAN

Příspěvekod brumlaj » čtv úno 12, 2015 5:25 pm

....... na straně racku ....... On doutnající kabel je také zajímavost.
Moudrost nepřichází vždy s věkem, někdy věk přichází sám.
?
brumlaj
 
Příspěvky: 2467
Registrován: ned kvě 12, 2013 1:24 pm

PředchozíDalší

Zpět na TriStar Morningstar

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: CC [Bot] a 0 návštevníků

Reputation System ©'