Fórum | MyPower.CZ | Obnovitelné zdroje energie - energetická soběstačnost | Poslední návštěva: čtv pro 08, 2022 1:08 am


Jak zacit

Diskuze, rady, nápady, postřehy v oblasti alternativních zdrojů energie, elektrorozvodů, elektrozařízení, regulace, komponent a úsporných spotřebičů.
Předchozí

Re: Jak zacit

Příspěvekod avatar » stř kvě 11, 2011 4:03 pm

jj diky uz sem o tom cet ze tu nekdo schytal vyboj
?
avatar
 
Příspěvky: 472
Registrován: ned kvě 08, 2011 9:16 am

Re: Jak zacit

Příspěvekod bSir » stř kvě 11, 2011 4:05 pm

Omlouvam se ze pisu namilionkrat, jen jsme chtel dodat ze se dela uz i Phocos CX48 ... ale tusim bez mppt technologie...
?
bSir
 
Příspěvky: 101
Registrován: sob bře 12, 2011 9:26 pm

Re: Jak zacit

Příspěvekod JiříK » stř kvě 11, 2011 8:29 pm

Tak na 2mm kabely honem zapomeň! Aby se ti ty dráty nerozsvítily, až skrz ně poteče cca. 30A. Podívej se do auta, jak tlustý drát ti vede od alternátoru a takový nejmíň tam musí být. Já mám svod od panelů jen 5 metrů a průřez kabelů je 6mm2. To je tak akorát na 10 ampér. Pokud pojedeš ve 12V systému, budeš to muset rozdělit na dvě sestavy a použít nejmíň těch 6mm2.
Ohledně tvé zmínky, brát 12V odbočkou z baterie o vyšším napětí, je to nemožné! Zničíš nejen onu baterii, z které si to vyvedeš, ale i ty, které odběr mít nebudou. Prostě ti vyvřou, přebiješ je, v krajním případě hrozí i exploze.
A můj osobní názor nakonec: Myslím si, že dělat ostrovní systém o výkonu vyšším, než zhruba 1000Wp, je zbytečné mrhání penězi, pokud mám doma proud ze sítě. Ty náklady se NIKDY nevrátí. Jsem nadšenec, ale nikoli cvok-milionář. Až bude kilowatt stát 25korun, dá se o návratnosti uvažovat. Ale pokud je za 5 kaček, tak v žádném případě. Spíš se zaměř na důkladnou revizi spotřebičů. Vypínat absolutně všechno, nejlíp vypinačem na prodlužce. PC, monitor, nabíječky, TV, DVD, modem, prostě úplně všechno. I ten displej na mikrovlnce žere. Vypínat, vypínat, vypínat. Stáhnout termostat na bojleru, v lednici. A časem zjistíš, že spotřeba šla rapidně dolů. U nás doma se mi povedlo těmito různými opatřeními snížit spotřebu o 60% v průběhu deseti let.
Pokud mě uvidíte tančit a nehraje hudba, vypněte, prosím, hlavní jistič...
?
JiříK
 
Příspěvky: 996
Registrován: pon bře 21, 2011 6:29 pm
Bydliště: 345m n.m. v Chřibech

Re: Jak zacit

Příspěvekod avatar » čtv kvě 12, 2011 7:05 am

No ja ty panely mam jako vypln zabradli jak sem psal je to skoro stejne jako nove nerez zabradli ktere tam melo byt.

proto ten vykon 740 Wp horni a cca 1500 Wp spodni. Po propocitani to fakt vychazi temer stejne (na to spodni do te doby cca 1-2 roky to bude uplne stejne mozna jeste levneji :mrgreen: ).

Strecha dalsi cca 3-4 kWp ale to je velmi vzdalena vize budoucnosti o ktere neuvazuji.


stema 12v sem si to rikal ze by to shorelo. prurez 6mm a vice a protahovat celej barak je totalne neefektivni a strasne drahe. to radeji mit 48V bat. system a stridac na 220 a poustet to do stavajiciho okruhu. Na svetla to musi stacit.

tim padem je lepsi mit poradnej reduktor MppT (40-60 a podle systemu 24-48v) a od solarnich panelu vest take vyssi volataz aby nedoslo ke ztratam.

je mi jasne ze to vidim lajcky ale musim se proste smirit stim ze nikdy na solar celej dum neutahnu (pračka boiler atd...) no a kdyz nebude slunecko prepinam na EON


Jeste sem se chtel zeptat jak ty panely mate chycene ? nikde sem nic nevidel zadnou fotku. (podle meho za ten ram okolo nej)
?
avatar
 
Příspěvky: 472
Registrován: ned kvě 08, 2011 9:16 am

Re: Jak zacit

Příspěvekod mypower.cz » čtv kvě 12, 2011 12:37 pm

prurez 6mm a vice a protahovat celej barak je totalne neefektivni a strasne drahe


Vsadim se o tricko mypower, ze silove 12V rozvody budete potrebovat v baraku tak na 2 - 3 mistech max, a kabelaz pro velky vykon bude max 2x 5-10M od baterii, jeden pro plus a druhy pro minus. Napriklad k led osvetleni samozrejme neni nutny kabel 6mm2, protoze do LED zarovky nikdy 30A nepotece, pokud tim tedy neosvetlujete treba stadion :)

Udelejte si planek domacnosti, s pripojenymi spotrebici, klidne ho sem postnete a myslim ze s kolegy vam urcite budeme schopni poradit co a jak, jake kabely kam, kde na co pouzit jake napajeni, jestli 220, nebo 12, i ja samozrejme taky mam 220 a nemam uplne vse na 12, ale silovy 12V rozvod mam jen jeden vedeny na vysku skrz 2 patra a co nejkratsi cestou

Schematko muze slouzit jako inspirace. Takto ted jedu ja. (kliknete na obrazek pro zvetseni)
Obrázek
Uživatelský avatar
mypower.cz
R.I.P.
 
Příspěvky: 4935
Registrován: pát bře 04, 2011 11:36 am

Re: Jak zacit

Příspěvekod avatar » čtv kvě 12, 2011 2:21 pm

No ja mam barak rozdelen na 6 okruhu

1,2 3 patro svetla kazdej ma svuj jistic
a
1,2,3 patra zasuvky

vsude je natazen 3-4 kabelu prurez 2,5mm

zvlast je boiler a zvlast je sporak na jinej okruh

planek zkusim udelat

puvodne sem si myslel ze svetla by jely pri pripojeni na 12v kde budou vsude LED svetla

nebo to udelat pres menic vse na 220V a take led svetla kde je vyhoda patic a ponechani rozvodu
?
avatar
 
Příspěvky: 472
Registrován: ned kvě 08, 2011 9:16 am

Re: Jak zacit

Příspěvekod bSir » čtv kvě 12, 2011 4:57 pm

nebo to udelat pres menic vse na 220V a take led svetla kde je vyhoda patic a ponechani rozvodu

- 12V zarovky maji stejnou patici jako ty na 220V
?
bSir
 
Příspěvky: 101
Registrován: sob bře 12, 2011 9:26 pm

Re: Jak zacit

Příspěvekod avatar » čtv kvě 12, 2011 8:17 pm

mypower.cz

v cem mas nakreslene to schema ? nejakej programek nebo ty sam ))
?
avatar
 
Příspěvky: 472
Registrován: ned kvě 08, 2011 9:16 am


Předchozí

Zpět na Elektroporadna

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: CC [Bot] a 0 návštevníků

Reputation System ©'