Fórum | MyPower.CZ | Obnovitelné zdroje energie - energetická soběstačnost | Poslední návštěva: úte pro 06, 2022 3:05 pm


Jak zacit

Diskuze, rady, nápady, postřehy v oblasti alternativních zdrojů energie, elektrorozvodů, elektrozařízení, regulace, komponent a úsporných spotřebičů.
Další

Jak zacit

Příspěvekod avatar » ned kvě 08, 2011 7:32 pm

Ahoj chystam se udelat si doma malou FV zatim urcite ostrov. DOslo to tak daleko ze se plati dnes zalohy cca 2880 kc mesicne a ted se doplacelo na konci roku 5000 tis..... vzhledem ktomu ze mam dum a lze si hodit panely na terasu cca 6-8 panelu na vrchni balkon cca 4-6 panelu a na strechu cca 20-30 panelu. vse je na jih. spotreba za den je cca 18 kW za tyden sem napisi pristi nedeli.

Zatim uvazuji ve smyslu udelani zabradli a vypln na balkon bude panel ono je jedno tam dat nerez zabradli za 30 nebo panely vyde to na stejno dnes....

no ze zacatku to vypada na 4 panely na vrchni balkon neco jako je toto:

http://www.suntanzer.cz/suntanzer/eshop ... -235-P-29b

Ale ted nejak tapu a nechytam se mam 4 panely potrebuji menic z DC na AC tim chci napajet zatim treba televizi nevim jeslti to dokaze lednici utahnout hlavne rozbeh motoru.

ale ty menice stoji jako svina.

http://www.suntanzer.cz/suntanzer/eshop ... 3-0-OUTD-S

zda se mi ale ze to je menic ktery pak da vystup do hodin a pak na prodej el. do site.

proste nevim co koupit dal abych se pohnul. prozatim mi staci pripojit televizi 130W radio 175W a pocitac tady to je horsi UPS cyberfort 500 to neutahne (tak na 1 min nekdy to klekne uplne kys odpojim zdroj) na rozjez pouze na baterku to nema silu (preci jen LCD 125W PC tezko rici ale 250W to ma urcite pak nejake nabijecky a dalsi srandy

No a me ted zajima jak zacit. je jasne ze koupit 40 panelu je nerealne na to proste nemam zacit musim pomalu 4 panely zatim mensi spotrebice casem pripojit dalsich 6 panelu a dat i lednici (spotreba 0,92kW za den) pak strechu 30 panelu

myslim ale ze stejne bude problem s rozbehem motoru, PC a uchovani v bateriich elektriky holt sem zmlsanej .

taky nemam vubec predstavu jak panely funguji ve dne kdy je pod mrakem a nesviti kolik tak davaji 20% 10% 50% atd...
?
avatar
 
Příspěvky: 472
Registrován: ned kvě 08, 2011 9:16 am

Re: Jak zacit

Příspěvekod JiříK » ned kvě 08, 2011 8:23 pm

Bereš to dost hrr. Pokud chceš dělat ostrov, tak v prvé řadě mrkni na nás, co už to mají, především pána, co tyto stránky stvořil. Má tam schémata a spoustu zkušeností, co s tím lze utáhnout. Tebou vyhlédnuté panely jsou s napětím přes 50V, řekl bych. Takže k tomu potřebuješ MPPT regulátor, který ti-jednoduše řečeno-napětí zkonvertuje na napětí baterek. Měnič tebou vyhlédnutý je pro ostrovní zapojení k ničemu-je určen na přifázování k síti.
Nepsaná poučka říká, že na každý watt panelu je vhodné mít jednu ampérhodinu kapacity akumulátoru. Takže počítám- 940W a k tomu nejlíp 1000Ah baterky. Filip má 800Wp a 600Ah a panely mu za slunečna pořád visí v luftě. Takže čím větší kapacita, tím do jisté míry lépe. Další počty nám řeknou, že pokud je celý den vymetená obloha, dají ony čtyři panely o 235Wp zhruba 5,6kWh, kterou je třeba uložit a spotřebovat-je to cca.470Ah při 12V. A denně můžeme spotřebovat tak 85% z těch 5,6kWh, což je 4,7kWh. A to je maximální denní spotřeba, aby se baterie stíhaly průběžně dobít na plnou kapacitu, pokud třeba pár dní nesvítí. Proto jsem výše psal baterie 1000Ah, aby bylo z čeho brát, když bude pod mrakem.

Takže: nejdřív si změř, kolik žere to, co s tím chceš napájet. Kup si měřič spotřeby, šoupni na to spotřebič tak na týden a budeš v obraze, kolik to sežere. Dále si pořiď televizi s menší úhlopříčkou, na to nasrání se u zpráv to stačí. Vyhoď počítač a kup si notebook. Vyměň všechny žárovky za úsporky, nebo lineární zářivky. V lednici stáhni kolečko mezi jedničku -dvojku, stačí to. Až si toto všechno poměříš, což je tak na měsíc, budeš vidět, co by se s tím tak dalo napájet.
Pro představu: můj systém má 165Wp, baterky tak 160-200Ah. Od jara do podzimu to utáhne osvětlení v domě, NTB, různé nabíječky a když je občas přebytek (hlídám ostřížím zrakem), tak to pouštím do lednice.
P.S. Varta hobby 12V/110Ah stojí 2900Kč, potřebovat jich budeš hodně, minimálně osm. Tak si to spočítej. A ještě líp-kup si panel, nějaký obyčejný regulátor, jednu větší baterku a experimentuj. Co si sám osaháš, je k nezaplacení...
Pokud mě uvidíte tančit a nehraje hudba, vypněte, prosím, hlavní jistič...
?
JiříK
 
Příspěvky: 994
Registrován: pon bře 21, 2011 6:29 pm
Bydliště: 345m n.m. v Chřibech

Re: Jak zacit

Příspěvekod mypower.cz » ned kvě 08, 2011 10:17 pm

TV 130W radio 175W


My se s pritelkyni divame na filmecky na "TV nad posteli", coz je fyzicky 22" LCD klasicky pocitacovy monitor se spotrebou nechutnych 55W. Asi pujde pryc a dam tam misto neho 17W full HD LCD monitor (srovnejte 130W a 17W - to uz je docela kruta uspora pri prakticky totozne funkcnosti - tedy zobrazit "hýbající se obrázky") a na divani se z postele je ten obraz rekl bych na muj vkus dostatecne velky. Kdysi sem uvazoval o videoprojektoru, mozna pozdeji. Ted me totiz chytly karavany a cestovani, takze misto videoprojektoru koupim asi karavan a fotovoltaiku si vezmu sebou na cesty :D

Radio 175W? Ja mam tohle jako audio a jsem bezne tak na 1/10tine vykonu. 2 kanaly ve stereu (Rear) v loznici, 2 kanaly ve stereu (Front) + subwoofer v pracovne, a jeste jeden repracek v obyvaku na prizvuceni. Vyuzivam to tedy trosku jinak nez 5.1, spise jako 5ti kanalovy zesilovac (2+2+1) , a kdyz to okotlim tak tu je pomalu party ze clovek neslysi vlastniho slova a zapnout strobo tak je z toho mega party... V podstate system ozvuceni clenite mistnosti (nebo vice mistnosti) malym vykonem ale vice reproduktory (stredovysky) + 1 subwoofer nekde kdekoliv, protoze ta "vyzivna stava" ze subwooferu neni zavisla na smeru z kama prichazi, takze je na zemi pod polickou a dela velmi rychle zmeny tlaku vzduchu kdyz to poradne osolim :D. Rekl bych ze na bezny poslech tak do 10W odberu se vlezu s prehledem. Toho prizvucovaciho principu s mensim vykonem se vyuziva i na velkych koncertech cimz se eliminuje dozvuk obrovskeho prostoru, ale to uz jsem hodne odbocil :). To se ale v mistnosti samozrejme moc neprojevi..

Zdrojem audia a videa je notebook nebo miniPC. Pokud tedy potrebujete TV kanaly, tak TV karta, nebo nejaky externi tuner muze byt resenim. Ja osobne nejak TV radsi ani nesleduji , tudiz nemam, a delam tak v ramci setreni si nervove soustavy presne jak pise jiriK.

Dále si pořiď televizi s menší úhlopříčkou, na to nasrání se u zpráv to stačí.

:lol: :lol: :lol: +1 presne tak :)
Uživatelský avatar
mypower.cz
R.I.P.
 
Příspěvky: 4935
Registrován: pát bře 04, 2011 11:36 am

Re: Jak zacit

Příspěvekod avatar » pon kvě 09, 2011 7:15 am

No monitor pro praci mam 27 palcu :))). Je fakt ze tv kartu mam a televize muze jet na PC. no sound system mam jiz ale 10 let proto ta spotreba ono preci jen 200w repro 5,1 tenkrat to nikdo nemel )) dnes uz je to dost out ale hraje to naprosto krasne vyuzivam u toho optiku nebo koax kde pres PC tam rovnou posilam AC3 atd... kdyz koukam na filmek.

Radio mam celkove rad preci jen sem se tenkrat na to nadrel ))).

Celkove bych to ted chtel udelat tak ze radio tv a pc pojede ze slunka a casem pripojit dalsi
no a az mi pojede i boiler tak budu spokojen (ale ten bych casem vyresil pres teplene cerpadlo)

co se tyce regulatoru tak udelat 1 ci 2 vetve a pouzit neco takoveho i levnejsi ale co je mi divne tak vykon modulu je jen 370Wp to tech regulatoru musim mit temer na kazdej panel 1 ks coz je docela drahe

http://shop.conrad.cz/websale7/?shopid= ... ber=110498


jinak na kolk vam jedou ty panely při zataženem počasi ve dne ?
?
avatar
 
Příspěvky: 472
Registrován: ned kvě 08, 2011 9:16 am

Re: Jak zacit

Příspěvekod mypower.cz » pon kvě 09, 2011 8:46 am

jinak na kolk vam jedou ty panely při zataženem počasi ve dne ?


Ma osobni zkusenost ve stavu jak to lezi a bezi, tzn 800Wp na strese a 600Ah dole v baterkach = 4 dny vydrzim a pak by prisel na radu eko rezim (vypnout monitor v dualheadu, snizit jas na NTB, vypnout pres noc stridac), pokud by nasledujici den bylo hezky a pokud ne tak centrala +- na 3 hodkya jsem zas na 4 dny poreseny. Ozkouseno praxí, změřeno na grafech na mypower.cz.

Podnikam z domova v oboru IT, takze na elektrine a na internetu jsem zavisly. Presto pripojku z distribucni site nepotrebuji. Napajim s tim osvetleni, NTB + minipc, wifi, nabijecky. Lednicku ani mrazak jsem za cele 3 roky, z cehoz jeden rok jsem na ostrovni fotovoltaice, nepotreboval, nikdy se mi nic nezkazilo, pokud jsem na to tedy nezapomel, samozrejme a neprosla tomu lhuta :).
Uživatelský avatar
mypower.cz
R.I.P.
 
Příspěvky: 4935
Registrován: pát bře 04, 2011 11:36 am

Re: Jak zacit

Příspěvekod avatar » pon kvě 09, 2011 8:55 am

Tak panely sem upresnil na

1x SCG57- HV-RI 57 Wp
http://www.suntanzer.cz/suntanzer/eshop ... CG57-HV-RI

5x Polykrystalický panel YL185 P-23b 185 Wp
http://www.suntanzer.cz/suntanzer/eshop ... L185-P-23b

vykon celkem 982 Wp

balkon mam 5660 x cca 1310 (ten presah dolu nechci moc velkej pak by to vypadalo moc mohutne

nebo uvazuji pouze o 5660 na delku zabradli a na širku cca 1 metr (coz je stavajici zabradli)
coz je dva 2 metrove na metr panely a jeden 1,5 m na metr panel

treba

2x 270 WP
http://www.suntanzer.cz/suntanzer/eshop ... 270-24-V-d
1x 230Wp
http://www.suntanzer.cz/suntanzer/eshop ... l-BP-3230N

celkem 770 Wp

tato varianta je o neco levnejsi
?
avatar
 
Příspěvky: 472
Registrován: ned kvě 08, 2011 9:16 am

Re: Jak zacit

Příspěvekod avatar » pon kvě 09, 2011 3:25 pm

Po dohode s ostatnima clenama budou 4 stejne panely

http://www.suntanzer.cz/suntanzer/eshop ... L185-P-23b

vykon celkovy je 740Wp
cenove je to nejlevnejsi varianta

chci se zeptat na kvalitu jeslti neco vite nekde sem cetl ze jsou hodne dobre.

ted budu pokracovat dal co se tyce 12v systemu zde vidim problem v prevodu na 240V nevim ale ten odber musi bejt obrovsky takze asi je jednodusi to hodit na 24v nebo na 48 V v nejlepsim pripade (zde je to ale otazka baterii preci jen pak mit 48V a cca 740A bude v bateriich docela palka financne

ted ale nevim co k tomu za reduktor typuji ze musi byt MPPT panely davaji 23.5 naprazdno 29.5 V

co se tyce menice tam je to jednoduche bude sinus nebo modifikovanej podle odberu. stim mam praxi u PC takze tam docela vim co a jak. ( Tuhle mi jel v praci PC 2 dny na 2 bateriie z tatry ))))

takze potrebuji radu co za reduktor pri 12V 24 V 48 V kombinaci
?
avatar
 
Příspěvky: 472
Registrován: ned kvě 08, 2011 9:16 am

Re: Jak zacit

Příspěvekod avatar » úte kvě 10, 2011 12:22 pm

Vsim jsem si ze vsichni mate vecinou 12v osvetleni.

koukal sem na prurezi kabelu doma co mam ve svetlech vecinou 2,5-3 mm coz je hodne tenkrat to tak otec delal bo deda pracoval v draka kabely.

No pokud budu uvazovat o led osvetleni.

Tak me napada otazka proc delate 12v ? je to kvuli menici ktery musit mit ? kde je samozreme ztrata caa od 1% do 10% coz uz je hodne ?

me pride jednodusi jen premontovat zarovky na LED a celej okruh prepnout na FT a zaloha baterie plus menic

stim ze zustanou obimky a svetla nemusim to predelavat na jine patice

co vy na to ???
?
avatar
 
Příspěvky: 472
Registrován: ned kvě 08, 2011 9:16 am

Re: Jak zacit

Příspěvekod avatar » úte kvě 10, 2011 1:11 pm

samozrejme pak je otazka ze poustim do luftu pres měnič drahocenou energii....

ale na osvetleni by me stacil malinkej menic preci jen zarovky mejvaj kolem 10 W LED takze tak 100watt menic
?
avatar
 
Příspěvky: 472
Registrován: ned kvě 08, 2011 9:16 am

Re: Jak zacit

Příspěvekod camel1cz » úte kvě 10, 2011 8:03 pm

Sem zatím také teoretik a začínám hodně podobně jako ty... zatím plány, a až se přestěhuju do baráčku, tak koupím start-up kit hodně podobný tomu tvému a budu si hrát...

K těm otázkám - měniče mají celkem slušnou ztrátu - myslím, že těch 10% je spíš optimistické minimum, než max co uvádíš... a pak další nevýhoda - žere to i když nesvítíš.

Nicméně sdílím i přes to tvůj názor, že je snažší jet přes měnič úsporná světla - plánuju to stejně - ale jak říkám, je to teorie a na názory zdejších guru dej určitě víc... spíš sem ti chtěl vyjádřit podporu a říct, že se mi líbí tenhle přístup.
3,78 kWp [12 x AUO 315 W mono]
5 kVA Axpert King [PIP-5048MK]
18 kWh [5x Pylontech US3000]
?
camel1cz
 
Příspěvky: 733
Registrován: pon bře 21, 2011 11:12 pm

Re: Jak zacit

Příspěvekod JiříK » úte kvě 10, 2011 8:26 pm

Já mám měnič 150W a ten si vezme 0,3A, ať má zátěž, nebo ne. A kalkulačka říká: x24hod=7,2Ah. Nebo ve wattech: 86,4W za den! Což je půlhodinový plný výkon mé soustavy. Jenže mě to netrápí, když není ze slunka, přepnem na EON. Asi tak...
Pokud mě uvidíte tančit a nehraje hudba, vypněte, prosím, hlavní jistič...
?
JiříK
 
Příspěvky: 994
Registrován: pon bře 21, 2011 6:29 pm
Bydliště: 345m n.m. v Chřibech

Re: Jak zacit

Příspěvekod mypower.cz » úte kvě 10, 2011 8:41 pm

Takhle to vypada kdyz se to zmeri - spotreba stridace naprazdno

K tomu DC napajeni, co muzete napojte na DC napeti z FV. Mrknete sem, dneska jsem tu zrovna v te souvislosti psal i o ruseni, ktere se mi vyskytlo a zmizelo castecne po uzemeni a uplne az s prechodem na napajeni spotrebicu primo DC napetim bez stridace. Samozrejme i efektivita se zvedla a muj FV system az tehdy zacal zvladat celodenni spotrebu. Driv jsem tu mel UPSku, 600W stridac s cistym sinusem za 10ku, uplne na prd. Ted mam 300W laciny stridac z OBI a pouzivam ho uplne na minimum veci a na osvetleni, protoze jeste nemam 12V osvetleni, ale chci co nejdrive, protoze i timhle se efektivita zvedne a kazdy watt je k dobru.
Uživatelský avatar
mypower.cz
R.I.P.
 
Příspěvky: 4935
Registrován: pát bře 04, 2011 11:36 am

Re: Jak zacit

Příspěvekod avatar » stř kvě 11, 2011 6:31 am

Je pravda ze ten menic at je jakejkoli tak ta ztrata tech 10% tam je .

Ale uvazuji o minimalne 24V systemu nebo lepsi 48V system (kdyz budu mit menic napeti a pojedu na 220V)
na 12V a stridac to nema moc smysl je to moc hrrr na baterii

pri odberu 100W mi baterie 200Ah vydrzi 58 hodin (max spotreba baterii je 70%) system 48V
pri odberu 100W mi baterie 200Ah vydrzi 24hodin (max spotreba baterii je 70%) system 24V

(toto je pouze vzor mel bych mit na 740Wp cca 700 ah baterie pri 48v systemu docela ranec penez)

13% ztrata na menici

zde jsem nasel kalkulacku

http://www.menice-napeti.cz/menice-napeti-vypocty.php

Ale ruku na srdce u osvetleni do budoucna uvazuji o LED na 240V nikdy nesvitim svetlem dele nez 8 hodin v zime takze celej system by to mel sam utahnout.

Nemile na tom je ze svitime jen kdyz venku je tma :)))

jeste si musim spocitat za jak dlouho mi to ty panely dobiji 740Wp


Co se tyce regulatoru tak vse uz si dokazu spocitat holt 5 trida zakladka Watt Amper a Volt :)))) hledal sem vtom neco vic:))

Regulator bude MPPT co se tyce typu je ste pak upresnim vsim sem si ze u nas v CR mame silene malej vyber... ja musim pocitat s dalsima panelama co se tyce zabradli doma celkove pres 2 kwp je ale mozne ze i tak udelam jeste kompromis a dva oddelene systemy coz mi pride lepsi.





Nasel jsem forum v USA je tam 1000 informaci fotek tutorialu spocinani stidacu ci baterek atd. typuji ze ho znate ale dam to sem :
http://www.solarpowerforum.net/forumVB/ ... ergy-forum



mypower.cz
diky za graf je to tam docela pekne videt jak to druhej dne klesa a klesa
?
avatar
 
Příspěvky: 472
Registrován: ned kvě 08, 2011 9:16 am

Re: Jak zacit

Příspěvekod bSir » stř kvě 11, 2011 8:38 am

1/ 200Ah baterie pri 24V (i12V) stoji uplne jine penize nez pri 48V systemu.
2/ 12V je neco jako "standard" atak neni problem se spotrebici (cerpadla, chladnicky, svetla, ventilatory, switche, routery, monitory, nabijecky mobilu, nabijecky akusroubovaku...), trochu horsi je to s 24V systemem ale kdyztak jsou pomerne dostupne menice 24/12V, ale pro vyssi napeti uz nic moc neni.
3/ vetsina spotrebice dela z 220V zase 12V a strata "tam a zpet" opravdu neni jen onech 10%. Ono jedna vec je strata tim ze se z neceho dela neco jineho ale taky dalsi straty jsou na tom ze to co leze ze stridace ty spotrebice jaksi az tak moc nezerou. To uz by bylo spise lepsi delat z DC12V (resp z neceho co leze ze solaru) vyrabet trebas DC300V s cimz si valna vetsina spotrebicu poradi, pac ve vysledku maji v sobe stejne stridac...
?
bSir
 
Příspěvky: 101
Registrován: sob bře 12, 2011 9:26 pm

Re: Jak zacit

Příspěvekod avatar » stř kvě 11, 2011 11:03 am

U 12v systemu jsi ale omezen FV polema

cca 1000Wp maximalne a to musis mit uz 80amper regulator coz u nas nesezenes

ja budu mit 740WP to znamena musim mit aspon 60 amper na regulatoru coz u nas zase neni k sehnani.
(vse resi ebay to je jasne)

pak jedine rozdelit pole na 2 a 2 a mit dve 360Wp a 360Wp

ALE

ja uvazuji dobudoucna o techto polich 740Wp vrchni patro(start) a pak spodni kolem 1200Wp - 1500Wp (mam to tak dane a urcite tam ty pole budou radej dam o 10 tis vice za pole nez za nerez zabradli ktere mi vychazi dost draho. a nakonec strecha tam je to ale uz velka liga.


co takhle mit 24V baterie nebo 48V treba 4 kusy po 12v a z jedne brat tech 12v ??? (problem je ze ta baterka drive odejde)
?
avatar
 
Příspěvky: 472
Registrován: ned kvě 08, 2011 9:16 am

Re: Jak zacit

Příspěvekod avatar » stř kvě 11, 2011 11:13 am

jako nejveci problem vidim ztratu u 12v systemu

viz kalkulacka na to :

http://www.ekoproud.wz.cz/v_prurez.htm

10 metru u 740W je pri 2mm kabelu 22 % a to je sakra hodne. Ono staci mit slabej regulator a posilat z panelu jen 24v po 20 metru kabelu mejt malej prurez a ztrata je prilis velka.
?
avatar
 
Příspěvky: 472
Registrován: ned kvě 08, 2011 9:16 am

Re: Jak zacit

Příspěvekod bSir » stř kvě 11, 2011 12:35 pm

tos mel rict hned ze chces elektrarnu kdyz vidim ty kW. Obycejne je to spise o tom, ze prvnim krokem je eneregeticka optimalizace stavajicich spotrebicu a to neni je o tom jestli mas lednici A nebo A++
jinak 12V nema zadnou souvyslost s tim kolik toho vyrabi panely, pac MPPT. A jinak je opravdu nesmysl mit mezi panely, regulatorem a bateriemi dlouhe rozvody...

btw.: jako nechapu, pouzivat 2mm kabel
?
bSir
 
Příspěvky: 101
Registrován: sob bře 12, 2011 9:26 pm

Re: Jak zacit

Příspěvekod bSir » stř kvě 11, 2011 12:39 pm

Ale jinak se samozrejme tesim na Tve zkusenosti s nasazenim :-D

Univerzalni navod totiz asi hadam neni, spise je to o praktickych zkusenostech ruznych lidi s ruznymi resenimi.

PS.: zapomel jsme dodat, ze zapomen na 12V bateri zapojene v serii v 48V systemu ze bys bral 12V z jedne z nich - bude to delat desny bordel ze budou ruzne vybite. Pri paralelnim zapojeni to tak moc nevadi pokud jedna z baterii primo neumira ale pri seriovem to teda vadi fest...
?
bSir
 
Příspěvky: 101
Registrován: sob bře 12, 2011 9:26 pm

Re: Jak zacit

Příspěvekod avatar » stř kvě 11, 2011 2:20 pm

Ja sem si to myslel ze to z jedne baterie tahat nebudu moci :)) jiz sem to kdysi na necem zkousel a dochazelo k problemum.

JInak ze zacatku jedu jen tech 740Wp typuji pripojeni dalsich panelu az pristi rok nejdrive. Preci jen finance jsou finance.

Samozrejme bych casem chtel aby na solar a baterie jelo vse . casem ted se spokojim s osvetlenim a nebo s PC a televizi.

sadu 740Wp ktomu MPPT regulator (jeste vybiram ktery) a baterie bude start nejmene na rok abych si stim pohral. Tak i tak sem si dal od ted 2 mesice odklad nakupu komponentu abych vse prostudoval nechci jit dotoho hrr. Zkusenosti jsou k nezaplaceni.

jinak 12V osvetleni by me melo doma stacit s prurezem kabelu 2,5 mm ztraty budou ale sviti to bude taky. (na stavajici 240 kabelaz ve zdech) ale vse musim vyresit do nakupu komponentu a mit to rozhodnute jakym smerem se vydam

jeslti 12v nebo vse pres menic na 240 s potencialem dalsiho rusu panelu a (baterii :)))
?
avatar
 
Příspěvky: 472
Registrován: ned kvě 08, 2011 9:16 am

Re: Jak zacit

Příspěvekod bSir » stř kvě 11, 2011 3:58 pm

Mimochodem, jiz to zde nekolikrat zaznelo, pozor na zemneni!!! vetsina stridaco dela proti zemi nastridacku + a - 110V Zvlaste to muze cinit potiz ve spojeni se zemnenim panelu a nasledne uzemnenou kostrou pocitace.

A Napriklad Phocos CX regulatory vyslovne nesmis minus pol uzemnit pac bys regulator vyzkratoval - zemni se + pol. Pokud to nelze udelat jinak tamk muisis jit do phocos CXN ktery ma zemneny minus. Jak to maji MPPT jsem nestudoval, jen upozornuji na mozny zdroj problemu...
?
bSir
 
Příspěvky: 101
Registrován: sob bře 12, 2011 9:26 pm

Další

Zpět na Elektroporadna

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: CC [Bot] a 1 návštěvník

Reputation System ©'