od joseff » úte led 14, 2014 9:18 am
rob.brno: Myslim, ze by to nemuselo byt az tak uplne beze smyslu. Vim, ze tepelna kapacita vzduchu je mala, ale kdyz v kotli topim treba 10 - 15 h denne, tak se vzduch stale dohriva a je tam tech 30 stupnu. Tri steny kotelny jsou z plnych cihel a maji sirku 45 cm, ctvrta stena je pricka z plnych cihel sire 30 cm. Pod tim jsou betonove zaklady sire 65 cm a zdi sklepa jsou zhruba ze 2/3 pod terenem, takze si myslim, ze by v tom vsem mohlo byt naakumulovano dost tepla, ne?:) A pokud bych zrovna v kotli netopil, tak bych nechal pootevirane dvere z kotelny do ostatnich mistnosti sklepa - mame podsklepeny cely barak a v kotelne je i pruduch, kterym si kotel nasava vzduch pro horeni z venci, pripadne bych jeste mohl otevrit okno, takze si myslim, ze by to bylo pro TC stale lepsi, nez kdyby bylo nainstalovane venku, protoze pri instalaci ve sklepe by melo vzdy teplejsi vzduch a tedy i lepsi COP, uvazuju spravne?
Na kolik stupnu myslite, ze by mi teoreticky dokazalo kotelnu/sklep vychladit nale TC/klimatizace s uvazovanym prikonem do 1 000 W? Myslim, ze vychlazeni by skutecne vubec nevadilo, protoze dalsi den bych zatopil znovu a zase by bylo tepla vice nez dost. Stejne tak mi nevadi vychlazeni bojleru pres noc to radiatoru, protoze vim, ze jakmile dalsi den rano zatopim, tak je za pul hodiny opet teple vody dostatek. Spise to povazuju za vyhodu a nechavam bojlery otevrene, protoze mi o neco malo prodlouzi vychladnuti domu i po ukonceni topeni v kotli.
No ventilator me take napadl jako prvni, nebo jen pruduch do mistnosti nad kotelnou, ale to jsem taky hned zavrhl, protoze v kotelne je dost prasno a i kdyz se mi pri prikladani z kotle nekouri, tak clovek i se zavazanyma ocima by poznal, ze je v kotelne, proste to jde citit, navic ve dreve bydli i celkem dost brouku, takze takovy vzduch bych si do kuchyne/obyvaku foukat nechtel. Navic je potreba brat v uvahu, ze komin musi tahnout spaliny smerem nahoru ven a je otazkou, jestli by bylo pouziti ventilatoru, ktery by foukal vzduch jinam bezpecne, protoze by se s kominovym tahem "pretahoval". Dale aby to fungovalo, tak by musel byt zajisteny odvod vzduchu z kuchyne/obyvaku, aby tam mohl ventilator z kotelny teplejsi vzduch nafoukat a kam tedy vzduch z kuchyne/obyvaku odvadet? Nebo myslis, ze kdybych pouzil nejaky slaby ventilator, tak bych se nemusel bat, ze spaliny mi nepujdou do komina, ale do kotelny?
Proto je v tomto pripade potreba nejake neprime odebrani zbytecneho tepla z kotelny a jeho predani do obytnych mistnosti - ale jake?
-