Fórum | MyPower.CZ | Obnovitelné zdroje energie - energetická soběstačnost | Poslední návštěva: stř bře 29, 2023 5:21 pm

ochrana FVE - starý dům

Zabezpečení systémů proti přepětí, úderu bleskem, svodiče napětí, hromosvody, proudové ochrany, jištění, pojistky, bezpečnost elektrických zařízení, zkušenosti, rady, doporučení.
Předchozí

Re: ochrana FVE - starý dům

Příspěvekod rottenkiwi » čtv bře 31, 2022 7:04 pm

No keby som nemal 100 % ostrov a mal vsetko vybehat po uradoch
a 75 % uradnikov by mi tvrdilo svoje, ale norma ine, tak .... nemam FVE.

Ja som meral odpor niekolkych tyci 2 m + 25 m Fe pasov a mal som 1.57 ohma,
to je ovela menej, ako maju stlpy tu na ulici, co vobec nie su zemnene,
a urcite lepsie ako kostol, kde zvody su vlastne droty iduce po stene pichnute v zemi.

Neviem ci by pripadny blesk neskoncil v mojich prepetovkach.

Ale ja som tu nechodil a toto som nasiel dnes na UT. :D Ja mam 1 kB pamat na par sec.
Drone CAMs DEHN Jeff Dahn K. DusekMAN Laser lightning rod
Prajem si, aby vsetci moji susedia, na celej ulici mali konecne BEVs. Toyota bZ brand.
rottenkiwi

Příspěvekod kodl69 » čtv bře 31, 2022 7:35 pm

Poul - to je pole mě etalon učitele elektrotechniky. Ano, v normě ČSN EN 33 2000-7-712/ed.2 čl. 530.3.101 je jasně uvedený, že pokud není výrobcem měniče uvedeno, že nemusí být fi typu B, tak prostě musí... V předchozí normě bylo uvedeno, že stačí AC, pokud měnič zabraňuje přenosu DC na AC stranu. Tj další zpřísnění podmínek. Tohoto jsem si nevšiml, ale revize novejch FVE nedělám.
V podstatě měniče Axpert s vysokonapěťovým vstupem jsou v evropě ilegální, protože podle mě nemají ani hlídač izolačního stavu na DC straně, ani jiný ochrany, běžný u síťovejch měničů.
Paradoxně by potom měl být hlídač izolace na vstupu sitonu... Všechno, co tady kdo dělá, je vlastně ilegální, počínaje 3s panely s Voc max nad 120V pře siton až po axperty...
Naposledy upravil kodl69 dne čtv bře 31, 2022 7:38 pm, celkově upraveno 1
ostrov 4600Wp neustále ve stádiu zrodu: midnite classic 150 lite+whizbang jr., 16S a různě P cca 300Ah Winston, Ex Powerjack 8kW (momentálně samodomo cca 6kW). 48V DC rozvody a spotřebiče.
?
kodl69
podporuje fórum

Příspěvekod bublich » čtv bře 31, 2022 7:36 pm

to kiwi
Já bych se nebál.Všichni v nových barácích co mají (musí mít) HOP kde je spojena nula sítě s hromosvodem (vývod v hop je připojen v zemi na tentýž pásek) a tudíž má odpor vůči zemi mnohem nišší (0,1...0,5ohm).To má tedy i hromosvod.Svody se musí měřit s rozpojeným HOP jinak se naměří paralelní kombinace odporu sítě a Vašeho zemnění.V čemž by to Vaše zemnění nebylo podstatné.Takže všichni v okolí s HOP mají +- stejný odpor hromosvodu (s propojeným HOP).To beru z hlediska "přitažení blesku - pokud takové riziko existuje",při zásahu už samozřejmě Vaše uzemnění (výborné) hraje zásadní roli.
bublich
podporuje fórum

Příspěvekod unicast » čtv bře 31, 2022 10:31 pm

rva píše:Zaujala mě z Ruska amatérská kontrola kvality uzemění. Amatérské uzemění realizují zatlučením 3 L profilů delších než 2 metry do trojúhelníku a jejich pospojování navařením pásoviny tak, aby pásovina byla alespoň 0,5 m pod zemí. Asi tu kontrolu někdy vyzkouším - ale budu stát na izolované podložce a nikdo nebude nablízku.
kontrola uzemění.jpg

Jenže v Rusku to má úplně jiný účel. U nás máme síť TN-C resp. TN-C-S, oni mají síť IT, tedy galvanicky oddělenou od země. Svítí-li žárovka, je to špatně, znamená to, že někde je svod a to je tam krajně nežádoucí. Proto mimochodem jejich zásuvky nemají ochranný kolík a stačí na všechno dvoudrátový rozvod. Rozlišovat tam L a N v jednofázovém rozvodu tam taky úplně nedává smysl, resp. může Tě v případě, že do země probíjí některá z fází, kopnout i N.
?
unicast

Příspěvekod rva » pát dub 01, 2022 5:28 am

Tuším, že IT mají v USA. V Rusku je to jako u nás, zásuvky mají ten německý typ "Schuko". https://internationalconfig.com/russia-plugs.asp
rva

Příspěvekod bublich » pát dub 01, 2022 7:41 am

V USA/CAN používají většinou 1F VN trafa se sekundárem 2 x 120V a uzemněným středem.Hot,hot,ground,To jde na okr,rozvaděč.V zásuvkách použijí pouze 1hot (fázi) N a Zem,které jdou samostatně z rozvaděče,tedy 120V.Je to klasická ochrana nulováním.Pak mají "high voltage" spotřebiče (ohřívač vody) které využívají oba hot vodiče tedy 240V opět s ochranou nulováním.
bublich
podporuje fórum

Příspěvekod unicast » pon dub 04, 2022 6:39 pm

Já jsem právě všude možně po bývalém Sojuzu potkával pouze zásuvky bez ochranného kolíku Obrázek

I když vlastně, v nově rekonstruovaném hotelu v Moskvě už měli Schuko, to je pravda...
?
unicast

Příspěvekod Fliacik » pon dub 04, 2022 6:46 pm

Riesim podobnu orazku ako zakladatel tohto vlakna. No mal by som doplnujucu otazku. Mozem sa uzemnit o susedny dom ?
Moj Krsny ma vedla nasho 100rocneho domu postaveny velky dvojposchodovy dom novostavba z uzemnenim priamo v zakladoch. Je mozne sa napojit na jeho vyvod pri zakladoch a pokracovat cca 20m do mojej rozvodnej skrine a tam to pouzit ako PE?
FVE 2,14kWp (4x Longi 535Wp Sériovo/Juh) | Growatt SPF 5000ES | 4kWh(Čína)+6kWh(Mivvy)
?
Fliacik

Příspěvekod glottis » stř dub 06, 2022 7:38 am

unicast píše:Já jsem právě všude možně po bývalém Sojuzu potkával pouze zásuvky bez ochranného kolíku Obrázek

I když vlastně, v nově rekonstruovaném hotelu v Moskvě už měli Schuko, to je pravda...

tak v rusku na ztratach na zivotech nezalezi :D
?
glottis

Příspěvekod vlkazajac » stř dub 06, 2022 7:58 am

Skús sa popýtať na NEMA 1 -15 v zasľúbenej krajine, kde je vraj ochrana ľudského života nadovšetko.

Zasa do fóra preniká idiócia ?
750 Wp, LS3024B, 18650 - 198P8S 30,4 V, Multiplus C 800 nonstop / všetky slabé spotrebiče
1950 Wp, 2 x LS3024B, VS2024N, olovo - 330 Ah / 24 V, Carspa 3000 sin deň / silné spotrebiče a ohrev TUV
5995 kWh za meničmi za posledné 2 roky.
vlkazajac

Příspěvekod bol-St » stř dub 06, 2022 9:11 am

Fliacik píše:Riesim podobnu orazku ako zakladatel tohto vlakna. No mal by som doplnujucu otazku. Mozem sa uzemnit o susedny dom ?
Moj Krsny ma vedla nasho 100rocneho domu postaveny velky dvojposchodovy dom novostavba z uzemnenim priamo v zakladoch. Je mozne sa napojit na jeho vyvod pri zakladoch a pokracovat cca 20m do mojej rozvodnej skrine a tam to pouzit ako PE?

Já v tom nevidím problém, vůbec když ten přívod k sobě zakopeš do země v zemnícím pásku.
?
bol-St
podporuje fórum

Předchozí

Zpět na Jističe, přepěťové ochrany, ochrana proti blesku