Záludná otázka, na kterou tu mají lidé různé odpovědi

Já můžu mluvit ze svých zkušeností na 12V systému, který jsem kdysi spouštěla na "12V" panelech (něco kolem 18V voc) s PWM, což byla tehdy optimální situace. Po přechodu na MPPT jsem zaznamenala ihned nárůst zisku tak o 20%. Přesné měření ovšem nemám, protože z toho PWM ořezávátka lezla data jak z chlupaté deky. Dalšího zisku jsem pak docílila tak, že jsem panely jednoduše překáblovala do sérií, takže se odlehčilo na dlouhých drátech (byť slušně dimenzovaných) - to by ale nebyl Váš případ alespoň pro max voc 70V u toho mini Victronu. Na druhou stranu, pokud v budoucnu uvážíte vyměnit ten malý 60W panýlek za něco silnějšího (vsaďme se

), pak prostě vezmete téměř jakýkoliv a bude pasovat.
Konkrétní zisk je dán kvalitou toho mppt regulátoru a samozřejmě charakteristikou panelů. U mých amorfů vidím, že Vmp je cca o 10% níž než Voc, což je pro vybitou baterii o dost výš než Vmp. Když jsem o víkendu zkoušela ten mppt Victron na monokrystalu s Voc 19V, viděla jsem něco podobného, ale tvrdá data nemám. Je pravda, že u olova v absorpci a v zimě nemusí být ten zisk tak velký, ale pořád tam bude.
Závěr: s mppt neprohloupíte, a nemůžu si pomoct, ty ceny maličkých mppt modrásků jsou srovnatelné s čínskými šmejdy, ovšem kvalita je nesrovnatelná.