Fórum | MyPower.CZ | Obnovitelné zdroje energie - energetická soběstačnost | Poslední návštěva: pát led 22, 2021 2:09 am
ResHacker píše:samozřejmě mužou přijít i rány, že se ti kus drátu odpaří no
ResHacker píše:to soooc ...mě to prásklo do hromosvodu kterej byl asi o metr vejš než jsem spalrána to byla solidní ale furt sem si nemyslel že to šlo do nás....no a ráno vidim opálenej ten hromosvod....samozřejmě mužou přijít i rány, že se ti kus drátu odpaří no, tahle ho jen uplně zrezatěla.....a taky mi zničila elektroniku za asi 10k
Ivo12s píše:Tuším, co mi asi odpovíte, ale přesto se zeptám na názory = třeba nebudou jednoznačné.
Provozuji ostrovní systém, nyní pouhé 2 solární panely na střeše staršího domu (100 a více let). Nejbližší elektřina tak 4 km. V tomto domě nikdy nebyla zavedena elektřina. Takže jsem postupně několik let roztahoval dráty po domě. Nejprve jedna žárovka, potom tři, potom jedna zásuvka, schodišťový vypínač, další zásuvka. Dnes je dům vice méně celý elektrifikovaný, byť v minimalistické verzi. Částečně i interní instalace na zdi a trámech v krabicích. Vše v souladu s požadavky norem co se rozvodu týče. Nicméně pár věcí jsem nikdy neřešil.
1. pojistky = měniče 12/220V mají vždy ochranu před přetížením, tem poslední měl myslím 800W, tak mi přišlo zbytečné zatěžovat systém pojistkami. To asi v rámci nové instalace změním - doplním o nějakou tu ochranu před zkratovým proudem, náhoda je blbec a i při nominálním proudu měniče 1500W se může jednat o chybu po trase.
2. ochrana, zemění = rozvod 2 drátový s nulákem, měl by tam tedy být proudový chránič. Protože ale celý systém není zeměný a jako ostrovní nikdy nebyl, tak jsem to nepovažoval za nutné. Na fakt, že něco by to asi chtělo mě přivedly až diskuse na tomto WEBu týkající se rozdílového napětí mezi jednotlivými částmi měniče DC/AC.
3. hromosvod = dům nikdy neměl hromosvod. Leží v údolíčku, kolem dokola lesy a voda, takže ohrožení bleskem je opravdu minimální. V posledních cca. 50 letech nedošlo k větší rekostrukci, takže hromosvod nikdy nebyl požadován v rámci stavebních úprav. Nicméně jsem si při počasí tohoto léta uvědomil, že hliníkové rámy solárních panelů na střeše jsou přece krásný vodič, který tam předtím nikdy nebyl! A tak se začínám bát. Netuším, jestli jsou propojené do el. okruhu, ale blesku je to asi jedno.
Domnívám se, že každá firma, která by můj systém navrhovala jako dodávku na klíč by body 1-3 musela řešit jako automatickou součást systému, já to neřešil, protože jsem budoval postupně z minisystému.
Nebo se bojím zbytečně???![]()
![]()
Zpět na Jističe, přepěťové ochrany, ochrana proti blesku
Uživatelé procházející toto fórum: CC [Bot] a 0 návštevníků