Fórum | MyPower.CZ | Obnovitelné zdroje energie - energetická soběstačnost | Poslední návštěva: pát kvě 20, 2022 5:23 pm


Nové měniče Epever IPower

Měniče stejnosměrného proudu na střídavý proud, porovnání účinnosti, ztráty, optimalizace použití měničů, střídače v UPS - záložní zdroje.
PředchozíDalší

Re: Nové měniče Epever IPower

Příspěvekod bol-St » stř lis 10, 2021 7:30 am

Co vím tak většina varných desek má zapojení každé fáze k nulovému vodiči a nepoužívá propojení mezi fázemi. Já mám doma indukční desku zapojenou 3 fázově a nyní je to tak, že 2 fáze krmím s FVE a jedna jde s DS. Výsledkem je, že 2 pravé plotýnky jedou z FVE a 2 levé s DS. Ovládaní desky je z FVE.
?
bol-St
 
Příspěvky: 208
Registrován: čtv bře 20, 2014 7:20 am
Bydliště: Hlučínsko

Re: Nové měniče Epever IPower

Příspěvekod kiksa » stř lis 10, 2021 8:49 am

bol-St píše:Co vím tak většina varných desek má zapojení každé fáze k nulovému vodiči a nepoužívá propojení mezi fázemi. Já mám doma indukční desku zapojenou 3 fázově a nyní je to tak, že 2 fáze krmím s FVE a jedna jde s DS. Výsledkem je, že 2 pravé plotýnky jedou z FVE a 2 levé s DS. Ovládaní desky je z FVE.


Tohle mě zajímá a zároveň mi to zapojení není jasný. K indukci jsou předpokládám přivedeny dvoje rozvody - 1 kabel FVE a druhý z DS, z indukce jde kabel L1,2,3 a 1 x N...Jak zpojíš zvlášť N pro indukci a zvlášť pro FVE ? Je kuchlá indukce nebo je N spojeno...?
?
kiksa
 
Příspěvky: 67
Registrován: ned říj 15, 2017 10:50 am

Re: Nové měniče Epever IPower

Příspěvekod Camel » stř lis 10, 2021 9:30 am

kiksa píše:
bol-St píše:Co vím tak většina varných desek má zapojení každé fáze k nulovému vodiči a nepoužívá propojení mezi fázemi. Já mám doma indukční desku zapojenou 3 fázově a nyní je to tak, že 2 fáze krmím s FVE a jedna jde s DS. Výsledkem je, že 2 pravé plotýnky jedou z FVE a 2 levé s DS. Ovládaní desky je z FVE.


Tohle mě zajímá a zároveň mi to zapojení není jasný. K indukci jsou předpokládám přivedeny dvoje rozvody - 1 kabel FVE a druhý z DS, z indukce jde kabel L1,2,3 a 1 x N...Jak zpojíš zvlášť N pro indukci a zvlášť pro FVE ? Je kuchlá indukce nebo je N spojeno...?


N vodič je podle mě normálně propojen jak sít tak FVE nevidím v tom zádnej problém. Osobně mam doma sít TN-C takže ja mam jen faze a PEN. PEN mam propojen jak sít tak FVE protože u mě to je prostě zem. A zem je zem
3030Wp: 1470Wp JV, 1560Wp JZ
EPsolar 150VDC/40A 4415N XTRA + EPsolar 150VDC/50A 5415AN
EPever IPower Plus 5000W 48V
7200Wh starší olovo + 4800Wh Li-ion
Uživatelský avatar
Camel
 
Příspěvky: 36
Registrován: čtv čer 11, 2020 5:40 am

Re: Nové měniče Epever IPower

Příspěvekod mgx » stř lis 10, 2021 11:25 am

mám doma indukční desku zapojenou 3 fázově

indukcna doska vacsinou nepotrebuje 3 fazove zapojenie, nie je to tocivy stroj. Je to bezna ohmicka zataz. Kludne mozes jednotlive platnicky zapojit na spolocnu fazu, ak to faza vydrzi. Ak nie, tak je mozne zapojit jednotlive platnicky na rozne fazy. Zapojenie L1 na solar a L2 na distribuciu je tiez mozne za tejto podmienky: N je prislusne dimenzovane a v pripade ze je spolocne pre Dis aj FVE, musia byt tieto dve siete synchronizovane.
Uživatelský avatar
mgx
 
Příspěvky: 246
Registrován: stř dub 15, 2015 12:14 pm
Bydliště: Tatranska Lomnica

Re: Nové měniče Epever IPower

Příspěvekod kiksa » stř lis 10, 2021 11:45 am

Já mám ostrov zálohovaný DS (indukce je jako jediná celá na DS) a přepínám při slabých bateriích L i N, takže pro mě je cesta navýšit výkon v měničích, což mě tak jako tak nemine.
?
kiksa
 
Příspěvky: 67
Registrován: ned říj 15, 2017 10:50 am

Re: Nové měniče Epever IPower

Příspěvekod Camel » stř lis 10, 2021 11:59 am

mgx píše:mám doma indukční desku zapojenou 3 fázově

indukcna doska vacsinou nepotrebuje 3 fazove zapojenie, nie je to tocivy stroj. Je to bezna ohmicka zataz. Kludne mozes jednotlive platnicky zapojit na spolocnu fazu, ak to faza vydrzi. Ak nie, tak je mozne zapojit jednotlive platnicky na rozne fazy. Zapojenie L1 na solar a L2 na distribuciu je tiez mozne za tejto podmienky: N je prislusne dimenzovane a v pripade ze je spolocne pre Dis aj FVE, musia byt tieto dve siete synchronizovane.


Mohu se zeptat z jakého důvodu by musely být tyto sítě synchronizované? Pokud se neplatu tak i v síti TN-S je ve výsledku N vodič spojen se zemnící svorkou PN v rozvaděči (v místě rozdělení). Takže v analogii s TN-C kdy já mám jen PEN jsou tyto vodiče spojeny a pouze fáze jsou z jiných zdrojů. Pokud se pletu rád se poučím.
3030Wp: 1470Wp JV, 1560Wp JZ
EPsolar 150VDC/40A 4415N XTRA + EPsolar 150VDC/50A 5415AN
EPever IPower Plus 5000W 48V
7200Wh starší olovo + 4800Wh Li-ion
Uživatelský avatar
Camel
 
Příspěvky: 36
Registrován: čtv čer 11, 2020 5:40 am

Re: Nové měniče Epever IPower

Příspěvekod cipis » stř lis 10, 2021 12:06 pm

No protože když se ty dvě různé "fáze" dobře trefí, tak společným vodičem teče 2x větší proud.
U 3f se používá jen 1x N, ne 3x, protože jsou ty fáze "fázově" posunuté, takže je to společné jednoNko dostačující.
A když máš tři fáze stejně zatížené, tak ti Nkem nic neteče.

Pro představu třeba 2 pole na střeše, co mají společné mínus, tak musí být to mínus tlusté jako oba plusy dohromady. Kdežto u střídaviny s fázovým posunem nemusí, právě kvůli tomu posunu.
4,29kWp: 1440Wp J 2040 Wp V 810Wp Z
SinusPro 2000 S, Epever 8420, 6420, 2x 4210, 1x 4415
15 912 Wh staré olovo
?
cipis
 
Příspěvky: 624
Registrován: pon srp 16, 2021 8:31 pm
Bydliště: blízko Brna

Re: Nové měniče Epever IPower

Příspěvekod mypower.cz » stř lis 10, 2021 12:09 pm

Se přidám do pranice, ale mám laický pocit, že když máme například 3fáze a nejsou synchronní přesně na třetiny, tak se může stát, že budou v souběhu a pak nulákem poteče trojnásobný proud. Muselo by se ho dostatečně dimenzovat 3x tolik.

Edit: cipis mě o pár sekund předběhl :))
Uživatelský avatar
mypower.cz
R.I.P.
 
Příspěvky: 4967
Registrován: pát bře 04, 2011 11:36 am

Re: Nové měniče Epever IPower

Příspěvekod TheCreezo » stř lis 10, 2021 12:11 pm

cipis píše:No protože když se ty dvě různé "fáze" dobře trefí, tak společným vodičem teče 2x větší proud.
U 3f se používá jen 1x N, ne 3x, protože jsou ty fáze "fázově" posunuté, takže je to společné jednoNko dostačující.
A když máš tři fáze stejně zatížené, tak ti Nkem nic neteče.


Tak řešením by bylo nadimenzovat N vodič na maximální možný proud, ale je otázka co na to např. 3f jistič. Ale zase kdo kdy použil všechny plotny na varné desce najednou na vysoký výkon ... .
2x500Wp MünchenEnerg.; MKSB 60A; 3kWh 24V LiFePO4 (mivvy); Carspa PX700-24; Čína 1600W měnič 110V na ohřev bojleru (přebytky); trvale napájí mrazák ve sklepě a v případě nouze domácí kancelář
?
TheCreezo
 
Příspěvky: 20
Registrován: pát čer 04, 2021 8:48 am
Bydliště: blízko Opavy

Re: Nové měniče Epever IPower

Příspěvekod mypower.cz » stř lis 10, 2021 12:15 pm

TheCreezo píše:Ale zase kdo kdy použil všechny plotny na varné desce najednou na vysoký výkon ... .


Typicky žena. Dámy prominou.
Uživatelský avatar
mypower.cz
R.I.P.
 
Příspěvky: 4967
Registrován: pát bře 04, 2011 11:36 am

Re: Nové měniče Epever IPower

Příspěvekod Camel » stř lis 10, 2021 12:17 pm

Ano s dimenzovanim N vodice to je mi jasné.
3030Wp: 1470Wp JV, 1560Wp JZ
EPsolar 150VDC/40A 4415N XTRA + EPsolar 150VDC/50A 5415AN
EPever IPower Plus 5000W 48V
7200Wh starší olovo + 4800Wh Li-ion
Uživatelský avatar
Camel
 
Příspěvky: 36
Registrován: čtv čer 11, 2020 5:40 am

Re: Nové měniče Epever IPower

Příspěvekod cipis » stř lis 10, 2021 12:19 pm

Z hlediska praktické instalace je jednodušší dotáhnout kabel 3x2,5 a ne tam tahat jeden fous.
Tím se jaksi to dimenzování vyřeší samo, myšleno dimenzování cesty k desce.

Camel, no, tak když je dimenzování jasné, tak je pak jasné, že kdo dimenzovat nechce, tak musí synchronizovat.

Osobně považuji za hloupost to tahat extra drátem, byť je měď drahá atd.
Leda v případě, že si tam někdo natáhl třeba 5x2,5, takže má jeden fázový vodič volný, zase ale ten se většinou používá pro troubu. Tj. dvě fáze do desky a jedna do trouby.
4,29kWp: 1440Wp J 2040 Wp V 810Wp Z
SinusPro 2000 S, Epever 8420, 6420, 2x 4210, 1x 4415
15 912 Wh staré olovo
?
cipis
 
Příspěvky: 624
Registrován: pon srp 16, 2021 8:31 pm
Bydliště: blízko Brna

Re: Nové měniče Epever IPower

Příspěvekod Camel » stř lis 10, 2021 12:33 pm

Camel, no, tak když je dimenzování jasné, tak je pak jasné, že kdo dimenzovat nechce, tak musí synchronizovat.

Jj moje chyba v rychlosti mi to nedocvaklo. :)
3030Wp: 1470Wp JV, 1560Wp JZ
EPsolar 150VDC/40A 4415N XTRA + EPsolar 150VDC/50A 5415AN
EPever IPower Plus 5000W 48V
7200Wh starší olovo + 4800Wh Li-ion
Uživatelský avatar
Camel
 
Příspěvky: 36
Registrován: čtv čer 11, 2020 5:40 am

Re: Nové měniče Epever IPower

Příspěvekod mypower.cz » stř lis 10, 2021 12:37 pm

Camel píše:Camel, no, tak když je dimenzování jasné, tak je pak jasné, že kdo dimenzovat nechce, tak musí synchronizovat.

Jj moje chyba v rychlosti mi to nedocvaklo. :)


To není o tom že kdo dimenzovat nechce, ale v tom šporáku vevnitř se s tímto asi počítat nebude. Takže tam to bude nadimenzované na synchronní fázově posunuté fáze.
Uživatelský avatar
mypower.cz
R.I.P.
 
Příspěvky: 4967
Registrován: pát bře 04, 2011 11:36 am

Re: Nové měniče Epever IPower

Příspěvekod Camel » stř lis 10, 2021 12:52 pm

mypower.cz píše:
Camel píše:Camel, no, tak když je dimenzování jasné, tak je pak jasné, že kdo dimenzovat nechce, tak musí synchronizovat.

Jj moje chyba v rychlosti mi to nedocvaklo. :)


To není o tom že kdo dimenzovat nechce, ale v tom šporáku vevnitř se s tímto asi počítat nebude. Takže tam to bude nadimenzované na synchronní fázově posunuté fáze.


jj určitě to tak bude máš pravdu že ve sporáku se s tím pravděpodobně nepočítalo. Zatím jsem toto neřešil a mám sporák s toroubou stále na DS. Přemýšlím zda to tedy budu někdy řešit.
3030Wp: 1470Wp JV, 1560Wp JZ
EPsolar 150VDC/40A 4415N XTRA + EPsolar 150VDC/50A 5415AN
EPever IPower Plus 5000W 48V
7200Wh starší olovo + 4800Wh Li-ion
Uživatelský avatar
Camel
 
Příspěvky: 36
Registrován: čtv čer 11, 2020 5:40 am

Re: Nové měniče Epever IPower

Příspěvekod PetrDubi » stř lis 10, 2021 12:54 pm

Na jaře jsem opravoval panímámě indukční desku Candy, 4 plotny, příkon max 7200W a připojení na dvě fáze. Pípalo ovládání a někdy nešla deska zapnout - klasická závada, kondenzátory ve spínaném zdroji ztratily kapacitu.
Ale proč to píšu. Když jsem desku rozdělal, tak uvntř byla jedna menší deska s ovládáním, řízením a ventilátory a dvě větší identické desky. Ty větší desky byly pro pravou a levou půlku desky, každá měla dva IGBT tranzistory a jeden usměrňovací můstek připevněné na hliníkový chladič který byl uprostřed. Ze vstupních svorek vedly vodiče z jedné fáze a nuly na jednu desku a z druhé fáze a nuly na druhou desku. Z jedné fáze a nuly potom bylo ještě napájení řídící desky. Z řídící desky vedlo několik tenkých vodičů na každou desku (ovládání IGBT a nějaká zpětná vazba, že je tam položený hrnec). Když jsem koukal letmo na zapojení, tak na každé velké desce vedl přívod přes filtry na usměrňovací můstek, z něj plus na cívky a přes IGBT zpátky na mínus.
Varná deska je cca z roku 2011. Pokud má někdo doma stejným způsobem dělanou desku, tak je podle mě úplně jedno, jaké fáze tam kdo připojí, protože ty silové desky jsou oddělené a každá jede solo na svých 230V. Jediný problém by mohl být u některých "lepších" desek, které kontrolují jestli jsou obě fáze různé a pokud jsou stejné, tak omezí výkon celé desky (třeba maximální výkon nejsilnější plotýnky nebo třeba fungují jenom 3 plotýnky a čtvrtá nejde zapnout). Ale tahle varná deska má ovládací desku jen na jedné fázi a výkonové desky jsou oddělené, takže u té by to bylo jedno.
Nejjednodušší je zkusit připojit desku jen na jednu fázi a pokud všechno pojede jak má, tak by s tím neměl být žádný problém.
mobilní elektrárna 3x Uni-solar PVL-68, 3x MPPT modul, vše řízené přes arduino
?
PetrDubi
podporuje fórum
 
Příspěvky: 207
Registrován: úte říj 12, 2021 9:43 am

Re: Nové měniče Epever IPower

Příspěvekod bol-St » stř lis 10, 2021 1:04 pm

kiksa píše:
bol-St píše:Co vím tak většina varných desek má zapojení každé fáze k nulovému vodiči a nepoužívá propojení mezi fázemi. Já mám doma indukční desku zapojenou 3 fázově a nyní je to tak, že 2 fáze krmím s FVE a jedna jde s DS. Výsledkem je, že 2 pravé plotýnky jedou z FVE a 2 levé s DS. Ovládaní desky je z FVE.


Tohle mě zajímá a zároveň mi to zapojení není jasný. K indukci jsou předpokládám přivedeny dvoje rozvody - 1 kabel FVE a druhý z DS, z indukce jde kabel L1,2,3 a 1 x N...Jak zpojíš zvlášť N pro indukci a zvlášť pro FVE ? Je kuchlá indukce nebo je N spojeno...?


Já mám FVE zapojenou TNC stejně jako přívod z DS, přepínám jen fázové vodiče, Byt má podružný rozvaděč a tam mám přivedené z FVE ty 2 fáze z přepínače sítí, do kterého vstupuje 1 fáze s FVE. K desce mi jde vodič 4x 4mm ke troubě 3x 2,5mm.
?
bol-St
 
Příspěvky: 208
Registrován: čtv bře 20, 2014 7:20 am
Bydliště: Hlučínsko

Re: Nové měniče Epever IPower

Příspěvekod TheCreezo » stř lis 10, 2021 1:05 pm

mypower.cz píše:To není o tom že kdo dimenzovat nechce, ale v tom šporáku vevnitř se s tímto asi počítat nebude. Takže tam to bude nadimenzované na synchronní fázově posunuté fáze.


Určitě souhlas, pokud ale je dovoleno připojení jen na 1f, tak určitě musí zvládnout i úplný chaos na 2f, protože to nejhorší co se může stát je právě situace, kdy nebudou vlny od sebe vůbec posunuté, tedy prakticky 1f. Pak už je jen otázka jak chytré zařízení to je a zda nebude dělat zbytečně problémy řídící elektronika.

K tomu jak bývají zapojené uvnitř. Měl jsem rozdělanou indukční varnou desku Beko (tuším něco přes 6kW) a zapojení bylo tak jak popisuje PetrDubi, z jedné fáze je řízená ovládací jednotka a 2 plotny, z druhé fáze další 2 plotny, oba systémy jsou prakticky nezávislé až na boost, kde je schopná jedna strana dodávat té druhé dodatečný výkon. Jinak funguje už asi 13 let a problém byl právě s tím, že nefungovala jedna polovina ploten, no asi po hodině a půl kontrolování a měření jsem došel k závěru, že tam nejde proud a fakt, byl shozený jistič na jedné fázi :D
2x500Wp MünchenEnerg.; MKSB 60A; 3kWh 24V LiFePO4 (mivvy); Carspa PX700-24; Čína 1600W měnič 110V na ohřev bojleru (přebytky); trvale napájí mrazák ve sklepě a v případě nouze domácí kancelář
?
TheCreezo
 
Příspěvky: 20
Registrován: pát čer 04, 2021 8:48 am
Bydliště: blízko Opavy

Re: Nové měniče Epever IPower

Příspěvekod PavlikT » stř lis 10, 2021 1:16 pm

Panove, me to taky zajimam. Aktualne to resim... Jak je to s pripadnou revizi (da se michani fazi z FVE a DS obhajit)? Kuprikladu kombinace 2 faze z DS a 1 faze z Axperta 5048MK. Nebude problem, ze ta N z Axperta je "plovouci"? Tusim se zkousi poruchova smycka a vim, ze u generatoru a UPSek je to trsoku orisek :-) https://www.in-el.cz/referat/102895/och ... ztah-k-ups
?
PavlikT
 
Příspěvky: 12
Registrován: pon lis 09, 2020 9:35 pm

Re: Nové měniče Epever IPower

Příspěvekod unicast » stř lis 10, 2021 1:34 pm

mypower.cz píše:
TheCreezo píše:Ale zase kdo kdy použil všechny plotny na varné desce najednou na vysoký výkon ... .


Typicky žena. Dámy prominou.


Nejen. Se stolitrovým hrncem tato potřeba vzniknout může. A pro stolitrový hrnec se občas najdou jisté formy využití i doma...
?
unicast
 
Příspěvky: 750
Registrován: sob bře 30, 2019 10:27 am

PředchozíDalší

Zpět na DC-AC měniče, střídače, invertory

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: CC [Bot] a 0 návštevníků

Reputation System ©'