Stránka 1 z 1

Eybond Modbus RTU - invertor GridFree SUN-1(2)000 - E

PříspěvekNapsal: úte bře 17, 2020 1:26 pm
od zjk
Kdyby někdo hledal a potřeboval registry k Eybond Modbus RTU, je to částečně kompatibilní s "Modrásky" od GWL GF-SUN-1000 a GF-SUN-2000 (Střídavý střídač GridFree s omezovačem 1kW SUN-xxxx). Odzkoušeno na GF-SUN-1000, rozhraní je RS232. Tímto protokolem s měničem komunikuje Wifi modul prodávaný k měničům. V příloze originální čínský manuál a částečně přeložený do češtiny, možná se to bude někomu hodit.
Modbus RTU Protocol 宁波德业V100.pdf
CZ Eybond Modbus RTU Protocol Gridtee registry SUN.pdf

Re: Eybond Modbus RTU - invertor GridFree SUN-1(2)000 - E

PříspěvekNapsal: pát úno 18, 2022 11:35 am
od charlie2806
Zdravím
Je to komunikace 232 nebo 485?
Umí jeden plugin obsloužit více invertorů?
Neznáte obsazení pinů té DB9?

Re: Eybond Modbus RTU - invertor GridFree SUN-1(2)000 - E

PříspěvekNapsal: pát úno 18, 2022 1:00 pm
od zjk
Je to RS232, piny si nepamatuji, když to otevřete, poznáte co je zapojeno.

Re: Eybond Modbus RTU - invertor GridFree SUN-1(2)000 - E

PříspěvekNapsal: sob úno 19, 2022 9:14 am
od charlie2806
To je škoda, vsude psali ze je to 485. Tak to asi kontrolovat více modráků na jeden Plug nepůjde.
Hlavně že v aplikaci hledá sériové číslo toho invertoru

Re: Eybond Modbus RTU - invertor GridFree SUN-1(2)000 - E

PříspěvekNapsal: ned úno 20, 2022 8:56 am
od charlie2806
Pokud to má však být Modbus, tak by to nějak jít mělo, nebo se pletu?

Co tohle?
http://cool-emerald.blogspot.com/2009/10/multidrop-network-for-rs232.html

Re: Eybond Modbus RTU - invertor GridFree SUN-1(2)000 - E

PříspěvekNapsal: úte bře 15, 2022 8:35 am
od glottis
fyzicka vrstva je rs232 s klasickym max2323 a nad tim bezi opravdu modbus. Pri dotazu na data se musi poslat ID stroje, ktere jde v nastaveni menice nastavit. takze to asi vycitat jednim zarizenim opravdu pujde. Jestli to je ale dobrej napad udelat bez galvanickeho oddeleni si uplne nejsem jistej a ja bych to neriskoval. Pravdepodobne to pujde ale ...

Ja si ted stavim nahradu toho wifi prevodniku, co se prodava. Prototyp mam na breadboardu s ESP32, max2323 a cele nad ESPHOME a napojene do home assistanta. Funguje to celkem pekne. Na druhem prototypu pak chci mit jeste dalsi veci jako mereni teploty chladice, elektronicky potenciometr pro rozeni vykonu (nevim jestli k necemu bude, jsou zkazky ze to neco dela ale kdo vi), moznost odpojit nebo prepolovat proudovy transformator (odpojenim se stopne vyroba, ze takze pujde lip ridit, ze ma vyrabet treba jen od spotreby domu 120W+), spinani dvou ventilatoru (u jednoho menice jsem je vymenil a testuju, jak se to bude hrat) a po mqtt muze prijimat spotreby domu z shelly nebo home assistanta

Re: Eybond Modbus RTU - invertor GridFree SUN-1(2)000 - E

PříspěvekNapsal: úte bře 15, 2022 4:29 pm
od charlie2806
a podělíte se o řešení s tím ESP?

Re: Eybond Modbus RTU - invertor GridFree SUN-1(2)000 - E

PříspěvekNapsal: úte bře 15, 2022 8:18 pm
od glottis
zatim jen schema a obrazek desky :) Ted mi to v jlcpcb osazujou tak uvidim co z toho bude. Software si pro to udelam pres esphome, kdo by to chtel zreplikovat a esphome nepouzit, nebyl by problem to prepsat v platformiu treba.

Re: Eybond Modbus RTU - invertor GridFree SUN-1(2)000 - E

PříspěvekNapsal: ned bře 27, 2022 1:18 pm
od Jarda H
Dnes jsem se dostal k otestování paralelního provozu Multiplus II s GWL SUN 2000.
Testoval jsem nejprve provoz s pevně nastaveným výst. výkonem SUN na 400W a postupně jsem zkoušel zvyšovat odběr na 1500 W .Nyní chci vyzkoušet plynulé řízení pomocí GBO (viz blok.schéma).
Máte někdo s tím zkušenosti?

Re: Eybond Modbus RTU - invertor GridFree SUN-1(2)000 - E

PříspěvekNapsal: úte bře 29, 2022 7:16 am
od glottis
a jak je chces ridit? pwm do externiho limiteru? Bohuzel menice s externim limiterem prestali delat. A nebylo to PWM. Je to jednoduchy signal, kdy (a ted jsem mozna otocil logiku) log 1 vykon snizuje a log 0 zvysuje. S nejakym gradientem. Treba 100W za 0,1s. Kdyz je se pak hodnoty dost rychle stridaji, vykon je stejny.

Pak je jeste nejaka moznost ridit to pres konektor na ridici desce. Je tam vstup pro dalsi teplotni cidlo a par lidi na netu tim vykon umi ridit. Spravna hodnota by mel byt potenciometr 5k

Re: Eybond Modbus RTU - invertor GridFree SUN-1(2)000 - E

PříspěvekNapsal: pát dub 01, 2022 5:36 pm
od Jarda H
Ahoj,
mám měniče kupované v GWL v roce 2018 ,které mají ještě externí limiter. vstup vyvedeny. Co jsem viděl nové opravdu již nemají vstup pro ext. limiter , ale vnitřně jsou identické a je možno tento vstup dodatečně dodělat.
Řízení výkonu je možné přez oba vstupy limitérů.
Řízení potenciometrem mám odzkoušené ,ale chci to řídit převodníkem PWM/U (0-3V) v součinnosti z GBO.
Dobře to prezentuje zde:
https://www.youtube.com/watch?v=mxXveapYHX0
https://www.youtube.com/watch?v=t0HRb9OdFb4

Re: Eybond Modbus RTU - invertor GridFree SUN-1(2)000 - E

PříspěvekNapsal: sob dub 02, 2022 7:38 pm
od glottis
Jarda H píše:Ahoj,
mám měniče kupované v GWL v roce 2018 ,které mají ještě externí limiter. vstup vyvedeny. Co jsem viděl nové opravdu již nemají vstup pro ext. limiter , ale vnitřně jsou identické a je možno tento vstup dodatečně dodělat.
Řízení výkonu je možné přez oba vstupy limitérů.
Řízení potenciometrem mám odzkoušené ,ale chci to řídit převodníkem PWM/U (0-3V) v součinnosti z GBO.
Dobře to prezentuje zde:
https://www.youtube.com/watch?v=mxXveapYHX0
https://www.youtube.com/watch?v=t0HRb9OdFb4


konektor pro externi limiter tam je ale v menu chybi checkbox zapnuti externiho limiteru. Nebyl bych si jistej, ze to pak funguje.

Ten pontenciometr funguje soucasne s limitacina pretok? to mas Vyzkousene? Me by se libilo, aby to fungovalo tak jak to je, jen bych nejak dokazal vykon snizit. S tim potenciometrem mi prijde ze pak nefunguje interni limiter, ale mozna jsem to blbe testoval. A ridit vykon jen tim potenciometrem a brat prikon baraku treba z toho shelly, ktere i mam, a spolehat an to, ze neudelam pretok mi prijde dost nebezpecne.

Re: Eybond Modbus RTU - invertor GridFree SUN-1(2)000 - E

PříspěvekNapsal: čtv dub 14, 2022 11:44 am
od Jarda H
Ahoj,
to ->Glottis
odpovědi dle mých poznatků :
konektor pro externi limiter tam je ale v menu chybi checkbox zapnuti externiho limiteru->možno dodat v servisním menu

Ten pontenciometr funguje soucasne s limitacina pretok?->ne takto nelze

Me by se libilo, aby to fungovalo tak jak to je, jen bych nejak dokazal vykon snizit->snížit trvale nebo plynule regulovat? ,trvale můžeš nastavit omezení v menu ,skokově 0%/100% odpojením limitéru

Mám teď odzkoušené plynulé řízení převodníkem PWM/U funguje to ale musím ještě upravit rozsah převodníku.
W součinnosti s GBO AKU při použití řízení přez ovládání TČ to funguje plynule .

Přetoky do DS nemám ,mám ten SUN 2000 zapojený na výstup Multiplus II .

Re: Eybond Modbus RTU - invertor GridFree SUN-1(2)000 - E

PříspěvekNapsal: pát dub 15, 2022 7:25 am
od glottis
Jarda H píše:Ahoj,
to ->Glottis
odpovědi dle mých poznatků :
konektor pro externi limiter tam je ale v menu chybi checkbox zapnuti externiho limiteru->možno dodat v servisním menu

Ten pontenciometr funguje soucasne s limitacina pretok?->ne takto nelze

Me by se libilo, aby to fungovalo tak jak to je, jen bych nejak dokazal vykon snizit->snížit trvale nebo plynule regulovat? ,trvale můžeš nastavit omezení v menu ,skokově 0%/100% odpojením limitéru

Mám teď odzkoušené plynulé řízení převodníkem PWM/U funguje to ale musím ještě upravit rozsah převodníku.
W součinnosti s GBO AKU při použití řízení přez ovládání TČ to funguje plynule .

Přetoky do DS nemám ,mám ten SUN 2000 zapojený na výstup Multiplus II .


- a jak se dostanu do servisniho menu? Ani nevim ze tam nejake je :))
- omezeni vykonu ... chtel jsem plynule ... jako kdyz se nastavuje omezeni vykonu v nastaveni. Myslel jsem ze to pujde potenciometrem ale to nejde. Mozna to nejak sladit s tim externim limiterem, pokud by se mi ho povedlo zapnout. Ted aspon mi ty moje desky umi menic vypnout prave odpojenim sondy. To mi funguje.

Mas ozkousene jak se to chova, kdyz mas zaple oba limitery? Interni i externi? Pokud to teda vubec jde? Pak by to asi mozna resilo muj pozadavek. Mozna by to vykon nepustilo pres interni limiter a naopak bych mohl pres externi limiter vykon stahnout. Chtel jsem mit moznost treba na zimu stahnout vykon menicu aniz bych k nim musel a neco na nich nastavoval. Taky jsem chtel lip limitovat pretok ale ted uz mam fve legalne pripojenou tak me tahle cast problemu netrapi. Jen to stazeni vykonu by bylo fajn. Ale mozn ai na to se vykaslu protoze jsem si v menicich vymenil vetraky a podle teplot je ted strop tak 1000-1200W. Vys se bojim jit. Nevim co ty tranzistory a diody snesou.

Ty youtube videa jsem taky nasel ale bohuzel jsou pro me nesrozumitelna. 10 let nemciny na zakladce a stredni ale nezustalo nic. Ale kouknu jeste jendou, jestli tam nejdou zapnout aspon titulky s auto prekladem do en :)

Re: Eybond Modbus RTU - invertor GridFree SUN-1(2)000 - E

PříspěvekNapsal: pát dub 29, 2022 10:01 am
od glottis
Jarda H píše:Ahoj,
to ->Glottis
odpovědi dle mých poznatků :
konektor pro externi limiter tam je ale v menu chybi checkbox zapnuti externiho limiteru->možno dodat v servisním menu

Ten pontenciometr funguje soucasne s limitacina pretok?->ne takto nelze

Me by se libilo, aby to fungovalo tak jak to je, jen bych nejak dokazal vykon snizit->snížit trvale nebo plynule regulovat? ,trvale můžeš nastavit omezení v menu ,skokově 0%/100% odpojením limitéru

Mám teď odzkoušené plynulé řízení převodníkem PWM/U funguje to ale musím ještě upravit rozsah převodníku.
W součinnosti s GBO AKU při použití řízení přez ovládání TČ to funguje plynule .

Přetoky do DS nemám ,mám ten SUN 2000 zapojený na výstup Multiplus II .


Zkusenost pro ostatni :) odpojeni limiteru neni zaruka vypnuti menice. Vcera to nezafungovalo a naopak menic zacal jet na plno. Pred dalsim zkousenim si musim udelat druhou vrstvu ochrany a menice odpojit fyzicky pokud se to stane.

Re: Eybond Modbus RTU - invertor GridFree SUN-1(2)000 - E

PříspěvekNapsal: úte čer 07, 2022 12:25 pm
od Mel79
Jarda H píše:Ahoj,
to ->Glottis
odpovědi dle mých poznatků :
konektor pro externi limiter tam je ale v menu chybi checkbox zapnuti externiho limiteru->možno dodat v servisním menu

Ten pontenciometr funguje soucasne s limitacina pretok?->ne takto nelze

Me by se libilo, aby to fungovalo tak jak to je, jen bych nejak dokazal vykon snizit->snížit trvale nebo plynule regulovat? ,trvale můžeš nastavit omezení v menu ,skokově 0%/100% odpojením limitéru

Mám teď odzkoušené plynulé řízení převodníkem PWM/U funguje to ale musím ještě upravit rozsah převodníku.
W součinnosti s GBO AKU při použití řízení přez ovládání TČ to funguje plynule .

Přetoky do DS nemám ,mám ten SUN 2000 zapojený na výstup Multiplus II .



Mohu se zeptat jestli v tom servisním menu, když přepnu na BAT se něco změní? Mám tento měnič za EPsolar TRACER8415AN, tak jen jestli by se nějak nezměnilo jeho chování. A asi netušíte co tam znamenají ty přednastavené profily?

Re: Eybond Modbus RTU - invertor GridFree SUN-1(2)000 - E

PříspěvekNapsal: pon čer 20, 2022 3:40 pm
od glottis
glottis píše:
Jarda H píše:Ahoj,
to ->Glottis
odpovědi dle mých poznatků :
konektor pro externi limiter tam je ale v menu chybi checkbox zapnuti externiho limiteru->možno dodat v servisním menu

Ten pontenciometr funguje soucasne s limitacina pretok?->ne takto nelze

Me by se libilo, aby to fungovalo tak jak to je, jen bych nejak dokazal vykon snizit->snížit trvale nebo plynule regulovat? ,trvale můžeš nastavit omezení v menu ,skokově 0%/100% odpojením limitéru

Mám teď odzkoušené plynulé řízení převodníkem PWM/U funguje to ale musím ještě upravit rozsah převodníku.
W součinnosti s GBO AKU při použití řízení přez ovládání TČ to funguje plynule .

Přetoky do DS nemám ,mám ten SUN 2000 zapojený na výstup Multiplus II .


Zkusenost pro ostatni :) odpojeni limiteru neni zaruka vypnuti menice. Vcera to nezafungovalo a naopak menic zacal jet na plno. Pred dalsim zkousenim si musim udelat druhou vrstvu ochrany a menice odpojit fyzicky pokud se to stane.


Dneska jsem dostal vyuctovani a kdyby nekoho zajimalo jak dopadl experiment s pretokem tak za dany mesic duben (stalo se to asi 28 dubna) napocitali 0,7kwh a stalo to 1000korun :) Navalil jsem to tam fakt behem snad 20 minut. Za kveten to pak bylo uz jen 0,12kwh a stalo to 5 korun. To byli jen nejake kratke spicky. To jsem se na experimenty s rizenim menucu vykaslal :) Ted mam menice radsi pripojene pres rele a z shelly vycitam prumer prikonu domu a kdyz se dostanu za nejakou mez pretoku, menic odpojim.