solárník píše:AJEB - komunikoval jsem s výrobcem před 2 lety a cena se odhadovala nejméně na 10 000,- s DPH. Pokud to vůbec dotáhli do konce. Stejně to neřeší zvyšování napětí v síti v domě v případě neodčerpané energie. A navíc má AJEB už z principu dlouhodobě značné ztráty, protože má účinnost směrem zvenku jen okolo tuším 95%. Tedy 5% sežrané energie z DS promrhá na teplo.
Tak to opravdu nemá cenu se zabývat touto variantou.
solárník píše:GB má další výstupy na další zařízení, ve kterých utopit přebytky, i kdyby to měla být jen sada 5 x 200W žárovek někde ve sklepě v případě přehřátého bojleru. Na druhou stranu - pokud se odpojí pravidelné nahřívání v noci a nechá se jen případný odpolední ohřev NT, tak ze zkušeností není s bojlerem, co se týče přehřátí, problém (tedy otázka jedněch spínacích hodin navíc). Nezaznamenal jsem nic takového a nikdy jsem to nepotřeboval. Běžně se bojler ohřeje na cca 60°C a spíš se ještě dohřívá na odpolední NT. I kdyby bylo super jasno a bojler z předchozího dne nepoužitý, tak se při vytočeném termostatu bojler ohřeje třeba na 78°C. Ale to pořád není problém. Pravda, nad 85 už bych nešel. Ale to jsou naprosté výjimky, kde není na druhé straně problém to třeba periodicky hlídat a v případě hrozícího problému prostě vypnout GTI relátkem. Když už bychom tedy opravdu nevěděli, kde přebytečné kW utopit. Čili stačí třeba k termostatu bojleru připojit i výstup z GTI, aby ho ten termostat, buď přímo, nebo přes další relátko, odpojoval. Stane se to třeba dvakrát za rok, ale budiž. Pořád je to lepší, než ostatní varianty.
Já mám dva bojlery na TUV zapojené za sebe, resp. je můžu libovolně kombinovat, ale základní stav je ten, že nejdříve je boler elektrický OKHE 160 Dražice s 4 kW tělěsem na 3f a za ním je OKH 160 ohřívaný z plynového kotle, v běžném provozu elektrický bojler nepoužívám, takže jej mohu nahřívat přebytky z FVE a tím snížit spotřebu plynu pro ohřev druhého bojleru. Asi by šel nastavit elektrický bojler dejme tomu na 70°C a přidat do něho termostat, který by v případě nahřátí bojleru na 65°C přepnul výstup z GB do žárovek nebo podobného mařiče energie, musím také myslet na to, že pokud nebudu pár dní doma, tak se nahřeje elektrický bojler a vzhledem k jeho malým ztrátám bude druhý den nahřátý třeba během dvou hodin a pak buď musím vypnout FVE nebo přesměrovat výstup ideálně řízený, jinam.