Fórum | MyPower.CZ | Obnovitelné zdroje energie - energetická soběstačnost | Poslední návštěva: stř pro 07, 2022 11:59 pm


LF měniče úprava

Měniče stejnosměrného proudu na střídavý proud, porovnání účinnosti, ztráty, optimalizace použití měničů, střídače v UPS - záložní zdroje.
PředchozíDalší

Re: LF měniče úprava

Příspěvekod olozx6r » pát čer 27, 2014 9:28 am

Tak už odpověď:
hi sir,
Of course,we have a warehouse in Ireland.
But what kind of inverter do you want to buy ?
I should check the stock first.

Thanks.

Melissa

:-D
::fv:: 45x 225Wp, 10x 200Wp, 2x120Wp = 12365Wp ::pv:: , *batt* LIFEPO4 v přípravě *cloud* *sun* 6x MPPT střídače, vše jde do TUV a do podlahového topení :wood:.
Uživatelský avatar
olozx6r
 
Příspěvky: 480
Registrován: pát dub 11, 2014 7:58 pm
Bydliště: České Budějovice

Re: LF měniče úprava

Příspěvekod emsi88 » pát čer 27, 2014 5:39 pm

By ma zaujimalo ci dan sa doplaca stale - teda aj z irska alebo nie? (sorry za blbu otazku, ale take drahe veci z ebay som este neobjednaval)
Uživatelský avatar
emsi88
 
Příspěvky: 124
Registrován: pon čer 23, 2014 5:05 pm
Bydliště: SK-Vychod

Re: LF měniče úprava

Příspěvekod Chose » pát čer 27, 2014 5:39 pm

Teda lanyho to je nářez. Ja šetřím na 6kW jacka a teď koukám že si můžu koupit 8kW za nějakých 17.800,-
Asi tě matej nebude mít rád. S tou spotřebou naprázdno se asi níž nedostaneš, když matej píše, že po
úpravách je na 20w a ty už jsi na 19w. Díky že jsi to o tom nákupu sem napsal.
?
Chose
 
Příspěvky: 33
Registrován: stř zář 21, 2011 9:41 pm

Re: LF měniče úprava

Příspěvekod lanyho » pát čer 27, 2014 6:02 pm

Tak koupě od mateje je zase něco jiného. Koupíš měnič s úpravou a zárukou. Což se o ebay říct nedá. Případná pošta zpět by stála víc než oprava. ebay je pro dobrodruhy ;)

a pro emsi88: cokoliv koupíš kdekoliv členském státě EU už je zdaněno a procleno. Neplatíš nic.
On grid 8kwp (35 x renesola 235W + Sunny TRIPOWER 8000TL) PV-log
off grid chata 3 x 240w Epsolar + 10 x 220w Victron Energy SmartSolar 250/60 PJ 5000W LF 24V
?
lanyho
 
Příspěvky: 59
Registrován: pon čer 09, 2014 9:09 am

Re: LF měniče úprava

Příspěvekod burda » pát čer 27, 2014 6:19 pm

lanyho píše:Tak koupě od mateje je zase něco jiného. Koupíš měnič s úpravou a zárukou. Což se o ebay říct nedá. Případná pošta zpět by stála víc než oprava. ebay je pro dobrodruhy ;)

a pro emsi88: cokoliv koupíš kdekoliv členském státě EU už je zdaněno a procleno. Neplatíš nic.

Prosím dalo by se změřit, zda je galvanicky oddělen vstup od výstupu? (lidově řečeno zda se k baterkám nevrací "nějaký bordel"?)
Mám se svým měničem problém, že mi ruší měření na arduinu.
Jak je to se zapojením třívodičové je v pohodě, nebo na kostru měniče vytváří nějaké napětí vůči výstupním svorkám ?
?
burda
 
Příspěvky: 207
Registrován: pát kvě 25, 2012 10:15 pm

Re: LF měniče úprava

Příspěvekod tomas » pát čer 27, 2014 6:27 pm

Galvanické (ne)oddělení měniče se stejnými střevy je řešeno zde:
viewtopic.php?f=44&t=1717#p32038

Hodnota odporu mezi výstupem a záporným pólem baterie bude dle schématu zapojení zřejmě nižší než
R = 1/(1/(16⋅476000)+1/(16⋅496000)+1/(16⋅476000)+1/(16⋅476000)) = 1,9Mohm
Může se to zdát jako vysoká hodnota, ale je nutné přičíst ještě izolační odpor traf a protože je rušení pravděpodobně střídavé nebo pulzní tak ještě připočíst kapacity a indukčnosti, takže z toho bude nakonec impedance. A ta je různá dle měřené frekvence. Na jaké frekvenci je rušení? :P
Uživatelský avatar
tomas
 
Příspěvky: 2442
Registrován: pon bře 07, 2011 11:05 am
Bydliště: Třinec

Re: LF měniče úprava

Příspěvekod PavelR » pát čer 27, 2014 6:41 pm

burda: neni ten bordel spise zpusobovan primarni casti menice? to se mi zda pravdepodobnejsi, nez ze by neco lezlo zpet.

Powerjack mam taky. V menici jsem kolik nevyuzil a zapojil vystup stejne jako privod z DS tedy jako sit TNC tedy L a PEN. Tyto dva vodice jsem privedl do hlavniho rozvadece, kde jsem teprve provedl rozdeleni na N a PE. Toto reseni jsem zvolil z duvodu ze dle norem musi byt misto rozdeleni N a PE prizemneno. Coz ja chapu jako domovni uzemneni - ktere me vede do hlavniho rozvadece. Myslim ze to je sichr proti pri preruseni PEN nekde pred rozdelenim, coz by melo za nasledek ostrou fazi na sasi spotrebicu.
Mezi DS a FVE prepinam pouze jednu fazi az za proudovyma chranicema. Cely barak je jiz jednofazovy :-)

Z duvodu nedostatku kabelu jsem musel automatiku prepinani ponechat na TNC ale to me nejak netrapi. Akorat mi chybi nejaky malinky jistic. Tusim ze nejmensi se dela 2A na odjisteni automatiky.

Od vcerejska kdy jsem vyresil problem s fickem viz jine vlakno system funguje skvostne. K dokonalosti chybi pouze bistabilni stykace aby spotreba automatiky byla 0W.
?
PavelR
 
Příspěvky: 2735
Registrován: ned led 29, 2012 3:59 pm

Re: LF měniče úprava

Příspěvekod matej » pát čer 27, 2014 8:37 pm

PowerJack PSW bez úpravy ruší hodně, s úpravou vůbec.
LF maličko ruší na výstupu, s cívkou se to ale spraví.
Mne nevadí že si někdo podomácku upravuje cokoli .. nenesu za to odpovědnost ani záruku.
PowerJacky upravuji protože je poptávka. Pokud nebude, využiju čas a znalosti jinak, neméně efektivně. ;)
Pravda a Láska zvítězí!.
?
matej
 
Příspěvky: 823
Registrován: čtv zář 01, 2011 5:30 pm

Re: LF měniče úprava

Příspěvekod matej » pát čer 27, 2014 10:19 pm

tomas píše:Galvanické (ne)oddělení...


http://www.cni-normy.cz/opravy/78721.pdf
Pravda a Láska zvítězí!.
?
matej
 
Příspěvky: 823
Registrován: čtv zář 01, 2011 5:30 pm

Re: LF měniče úprava

Příspěvekod tomas » sob čer 28, 2014 7:28 am

Díky Matěji za informaci,
nemám problém s bezpečností kterou ta norma řeší, ale spíše mi vadí vazby které se tímto řešením mezi obvody uzavírají a které se snažíme co nejvíc potlačit a ne je záměrně vytvářet.
Uživatelský avatar
tomas
 
Příspěvky: 2442
Registrován: pon bře 07, 2011 11:05 am
Bydliště: Třinec

Re: LF měniče úprava

Příspěvekod matej » sob čer 28, 2014 9:13 am

Já teda vždy mínus pól baterek uzemňuji, stejně jako šasi měniče. Aby se nemohlo např. při poruše měniče objevit na baterkách oproti zemi nebezpečné napětí. Myslím si, že vazby přes ty odpory jsou stejně zanedbatelné, u PowerJacku ani u Studeru se mi ani při neuzemněných baterkách nikdy nestalo že bych na baterkách naměřil nějaké nebezpečné napětí proti zemi. Odpory jsou kvůli přesnému snímání napětí na AC In a AC OUT, protože sinus tvoří procesor který je galvanicky jinde než výstup měniče. Pokud by se použil optočlen, musel by být lineární a ten potřebuje napájení na obou stranách, takže musel by se řešit pomocný zdroj atd. Není to jako u HF měničů, kde celá sinusotvorba je na stejném potenciálu (za DC/DC měničem a HF trafama).
Pravda a Láska zvítězí!.
?
matej
 
Příspěvky: 823
Registrován: čtv zář 01, 2011 5:30 pm

Re: LF měniče úprava

Příspěvekod tomas » sob čer 28, 2014 10:08 am

Pomocný zdroj tam stejně je +12V a -12V střed je - pól akumulátoru a napájí ten snímací operační zesilovač. Mohly použít izolační zesilovač.
http://pandatron.cz/?3530&izolacni_zesilovac_s_vysokym_cmr
Uživatelský avatar
tomas
 
Příspěvky: 2442
Registrován: pon bře 07, 2011 11:05 am
Bydliště: Třinec

Re: LF měniče úprava

Příspěvekod brumlaj » sob čer 28, 2014 5:27 pm

PavelR píše:......K dokonalosti chybi pouze bistabilni stykace aby spotreba automatiky byla 0W.
A co Ti vadí na zdejších bistabilních relé? Pravda, ovládání je 12, nebo 48V, ale kontakty snesou 120A při 250V.....
matej píše:Já teda vždy mínus pól baterek uzemňuji, stejně jako šasi měniče. ......
No to já zase kvůli korozi bych rád uzemňoval kladný pól baterií, tak jak to kdysi vymyslely telekomunikace. Bohužel asi nenajdu zařízení dodržující tuto filozofii.
Moudrost nepřichází vždy s věkem, někdy věk přichází sám.
?
brumlaj
 
Příspěvky: 2467
Registrován: ned kvě 12, 2013 1:24 pm

Re: LF měniče úprava

Příspěvekod tomas » sob čer 28, 2014 5:49 pm

Někde jsem četl že záporný pól u aut, strojů atd... se ukostřuje (uzemňuje) z toho důvodu, že při zkratu na kostru se tak v místě zkratu snáze přepálí vodič. Pokud je to naopak, tak se vodič přivaří a zkrat se nepřeruší. Je to asi podobné jako při obloukovém svařování stejnosměrným proudem, také se musí dávat pozor na polaritu dle použitých elektrod.
Uživatelský avatar
tomas
 
Příspěvky: 2442
Registrován: pon bře 07, 2011 11:05 am
Bydliště: Třinec

Re: LF měniče úprava

Příspěvekod mopadzi » sob čer 28, 2014 7:24 pm

brumlaj píše:
PavelR píše:......K dokonalosti chybi pouze bistabilni stykace aby spotreba automatiky byla 0W.
A co Ti vadí na zdejších bistabilních relé? Pravda, ovládání je 12, nebo 48V, ale kontakty snesou 120A při 250V.....
matej píše:Já teda vždy mínus pól baterek uzemňuji, stejně jako šasi měniče. ......
No to já zase kvůli korozi bych rád uzemňoval kladný pól baterií, tak jak to kdysi vymyslely telekomunikace. Bohužel asi nenajdu zařízení dodržující tuto filozofii.


Já měl Octavku z roku 1964....hnila uplně stejně, nakonec jsem ji kvůli audiu předelal na ukostreny minus.
kdo si hraje nezlobí
9xRenesola 240W+9x Benq 265, 10xAvancis 125W, 6x Leapton 450W, 2xStuder VT65 1xVT 80, 2x XTM4000-48, 40kW Lifepo4..vše ve výstavbě, hotovo 99%. BMW i3 BEV
?
mopadzi
podporuje fórum
 
Příspěvky: 889
Registrován: úte led 24, 2012 8:55 am

Re: LF měniče úprava

Příspěvekod mopadzi » sob čer 28, 2014 7:47 pm

jen tak obecně by mě zajímalo. Kostru panelů spojit s PE, minus pol accu spojit s PE. Kolem panelů udělat svodiče blesků a uzemnit mimo PE...Je to tak správně?
kdo si hraje nezlobí
9xRenesola 240W+9x Benq 265, 10xAvancis 125W, 6x Leapton 450W, 2xStuder VT65 1xVT 80, 2x XTM4000-48, 40kW Lifepo4..vše ve výstavbě, hotovo 99%. BMW i3 BEV
?
mopadzi
podporuje fórum
 
Příspěvky: 889
Registrován: úte led 24, 2012 8:55 am

Re: LF měniče úprava

Příspěvekod brumlaj » sob čer 28, 2014 8:21 pm

rezavění karoserie není tím důvodem na který jsem narážel. Pokud by při povodních auta měla uzemněný kladný pól baterie(uzemněný k zemi, ne pouze ukostřený ke kostře automobilu jak argumentuješ), pak by vodiče ve voze elektrochemicky nezkorodovaly v celém svém objemu vystaveném zaplavení.
Moudrost nepřichází vždy s věkem, někdy věk přichází sám.
?
brumlaj
 
Příspěvky: 2467
Registrován: ned kvě 12, 2013 1:24 pm

Re: LF měniče úprava

Příspěvekod PavelR » sob čer 28, 2014 11:14 pm

brumlaj píše:
PavelR píše:......K dokonalosti chybi pouze bistabilni stykace aby spotreba automatiky byla 0W.
A co Ti vadí na zdejších bistabilních relé? Pravda, ovládání je 12, nebo 48V, ale kontakty snesou 120A při 250V.....


No proc ne ale nevim jestli je uplne vhodne. Proud je impozantni. Ale jen 250V AC tedy max cca 320V mezi kontakty. Ale pokud na jednom kontaktu je +320V z DS a na druhym kontaktu je -320V z FVE tak to mame 640V a pokud by se to potkalo pri prepnuti coz se sem tam stane a lednicka mi to dava hlasite najevo .... pri prepnuti pod zatezi coz se taky stava tak je pak otazka co se stane. Rele povetsinou miva mensi vzdalenost kontaktu. Mohla by z toho vzniknout pekna obloukova lampa.

Premyslel jsem o prepinani pomoci SSR to by mohlo byt uplne koser. Zadnych oblouku. Pouzit rele na 600V AC.Je to jen uvaha na dlouhe zimni vecery kdy si to budu moct odsimulovat na stole a dat tomu par tisic prepnuti na indukcni zatezi... Pokud by to spinalo v nule, tak vypadek by mohla byt jedna pulvlna. Kolik to je ms?
Nebo nejaky triak ci antiparalelne tyrystory z trolejbusu :-)
?
PavelR
 
Příspěvky: 2735
Registrován: ned led 29, 2012 3:59 pm

Re: LF měniče úprava

Příspěvekod hurvayz » stř črc 23, 2014 8:11 pm

No nevím jestli má cenu tahle hračka upravovat..Mám PJ 5kw LF24V dva týdny a nadšen nejsem, je fakt že za ty prachy co bych chtěl že?Klidový odběr 2.45 A, klima 2Kw zaplá 15minut a už piští že je mu hic, pak se raději odpojí.Pračka 3 Kw píská přetížení..To že už nejde podsvětlení takový detailíček..Nevím jestli vadný kus nebo je to normál.Co tady čtu tak slabší zvládají teda víc.UPS radši nepoužívat to víme taky.Takže budu muset se pokusit upravit, nebo se ho zbavit a pořídit opravdu měnič třeba Victron v jiné cen. relaci ale určitě pojede.
Okolo 11kWp, soustava několika měničů krmící soustavu několik bojlerů.
Uživatelský avatar
hurvayz
 
Příspěvky: 952
Registrován: čtv bře 20, 2014 9:17 pm
Bydliště: Skoro u SK

Re: LF měniče úprava

Příspěvekod mobilik » stř črc 23, 2014 8:37 pm

Skor typujem ze vadny kus... Ja take problemy nemam vobec a po uprave to berie napradno 0,6A. Ale nebudem ti tlacit svoje skusenosti, ked ty mas svoje a zrejme ta aj tak nepresvedcim...
Inak toto je bazar, ma to zmysel tu takto polemizovat?
Čo bolo bolo, bude len horšie...
?
mobilik
 
Příspěvky: 2588
Registrován: úte úno 04, 2014 9:06 am
Bydliště: Neďaleko Košic (SR)

PředchozíDalší

Zpět na DC-AC měniče, střídače, invertory

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: CC [Bot] a 0 návštevníků

Reputation System ©'