Stránka 18 z 22

Re: LF měniče úprava

PříspěvekNapsal: pát pro 09, 2016 1:50 am
od kodl69
to stejný, mám za tím jednofáz elměr a ten ukazuje o třetinu míň než PJ. Nevrtal jsem se v tom, ale asi špatně měří proud a tomu odpovídá i ten "optimistický" naměřený výkon.

Re: LF měniče úprava

PříspěvekNapsal: pát pro 09, 2016 7:14 am
od marko250
Já tam mám taky za ním 1-f elektroměr,ale chtěl jsem to mít čisté na displeji PJ.Uvnitř je jeden bočník pro měření proudu,ale houby tomu rozumím,tak pátrat sám nemohu.Systém :"Tam tu věc vyměň za tu.", je to co hledám :-) a celkově by to i počítalo dobře.Mimochodem to nebude měřit stále blbě,protože jsem klešťákem měřil vstup(11A),baterka měla v tu chvíli 53,9VDC=591,8W a na displeji bylo 587W+nějaké ztráty převodu celkem odpovídá.

Re: LF měniče úprava

PříspěvekNapsal: pát pro 09, 2016 8:08 am
od abrams
Zdravím ,

Marko250 , to jako že Tvůj 10kW PJ při cca 600W výkonu na výstupu má účinnost 99,18891% ?????? :o ještě se směju :lol: zařízení s takovou účinností nemají ani na ISS ;) . Zase nadruhou stranu , tíky takovému "měření" výstupu Tvůj PJ "zvládá" 10kW výkon :yes: . Reálný výkon se do jisté míry dá změřit elektroměrem do zásuvky :arrow: PJ - elektroměr do zásuvky - různé spotřebiče max 3,5kW (omezení většiny obyč elektroměrů do zásuvky) a zmíněným klešťákem současně měřit DC vstup PJ :idea: .

Elektronům zdar *cloud*

Re: LF měniče úprava

PříspěvekNapsal: pát pro 09, 2016 10:10 am
od marko250
Tak není to jedna třetina mimo jak psal v předchozí stránce.Jestli bude PJ aspoň 90% tak budu rád,rači mě naveď na úpravu toho vnitřního měření :-) Změření reálného výstupu není problém,ale upravit něco,ať displej nelže.

Re: LF měniče úprava

PříspěvekNapsal: pát pro 09, 2016 10:19 am
od mobilik
Podls mna ten displej odpoj a budes spokojny... Uz na viacerych tychto menicoch ten displej odisiel nakomplet. Externe meranie je urcite lepsie. :wink:

Odoslané z Lenovo Vibe Z2 Pro.

Re: LF měniče úprava

PříspěvekNapsal: pát pro 09, 2016 10:38 am
od FRSO
marko250 píše:Tak není to jedna třetina mimo jak psal v předchozí stránce.Jestli bude PJ aspoň 90% tak budu rád,rači mě naveď na úpravu toho vnitřního měření :-) Změření reálného výstupu není problém,ale upravit něco,ať displej nelže.


Zdravím, tak tam dej něco jako je BMV a LCD AC měřidlo a je to. :yes:

Re: LF měniče úprava

PříspěvekNapsal: ned pro 11, 2016 4:19 pm
od marko250
Jen taková laická úvaha. Na desce bočníku je jen tráfko a tři odpory nad sebou,nešlo by to právě přez ně? Tak jak se šidí maximálka měniče na odporu vedle nápisu "ADJUST".
>kodl69 co kdybys sundal kryt po sezóně ,vyfoukal prach a pavouky a při té příležitosti juknul na tu desku a mou myšlenku :-) :-) ?
Nebudu tu kupovat a zapojovat další měřidlo se spotřebou,když už tu něco je a k mé orijentaci mi to stačí.
IMG_20161210_192222.jpg

IMG_20161210_192251.jpg

IMG_20161210_192328.jpg

IMG_20161210_192341.jpg

IMG_20161210_192358.jpg

Re: LF měniče úprava

PříspěvekNapsal: ned pro 11, 2016 5:14 pm
od abrams
Zdravím ,

tím tráfkem se třemi odpory nad ním je měřeno pouze napětí :arrow: jednak galvanicky odděluje AC od DC (měřák je napájen z DC části) a zadruhak určitým převodovým poměrem na nižší napětí jej upravuje k měření švábem.
K měření proudu slouží vychvalovaný a obdivovaný indukčtní proudový senzor :arrow: ta černá hranatá kobliha se stříbrnou samolepkou posypanou čajem z poloviny čitelně :lol: .

Když už to máš kuchnutý , tak vyfoť i desku přišroubovanou k disleji ;) . Nějaký čas se mi doma válela PJ zdechlina i s tímto měřením , ale moc bedlivě sem to nestudoval ... jen vím co k čemu je a že je to schopný fungovat i bez zbitku PJ :lol: . Možná sou tam někde trimry k ladění :idea: .

Elektronům zdar *cloud*

Re: LF měniče úprava

PříspěvekNapsal: ned pro 11, 2016 7:19 pm
od marko250
Ta černá hranatá kobliha s čajem(bočník/senzor) má dva svody do téhle desky právě,je to ten samostatný konektor s černými vodiči dole.Ty dva další konektory vedle sebe jdou na desku u displeje.Právě z toho vycházím,že tady začíná měření hodnoty a buď je nepřesný senzor,nebo účelově upravovaná hodnota z něho(ty tři odpory).

Re: LF měniče úprava

PříspěvekNapsal: ned pro 11, 2016 9:55 pm
od kodl69
pokud to měří správně napětí, tak je asi jasný, že výkon to počítá z vyššího proudu než je skutečnost. Tenhle proudovej transformátor je s převodem 25A/2.5mA, a na té desce je zatěžovací odpor, na kterým je úbytek napětí, co pak ten digitál měří. Odhaduju tak v řádu kiloohmů. Když se přidá další odpor paralelně, tak se sníží napětí, tímpádem naměřená hodnota proudu a i hodnota měřenýho výkonu. Ale kolik by to mělo být, netuším. možná zapojit z druhé strany přímo na konektor odpor 10k a zkusit proměřit, co se jako změnilo. Hlavně nezapínat s odpojeným konektorem, to by to proudový trafo shořelo plamenem. Přetížit se to trafo zkratem nebo malým odporem nedá.

Re: LF měniče úprava

PříspěvekNapsal: pon pro 12, 2016 9:18 pm
od marko250
Tak mě to nedalo a odšrouboval jsem desku s tráfkem a zjistil,že to tráfko nejspíš jen napájí LCD.Vývod z tráfka je spojen jen s jedním konektorem J2,přez odpor úplně nahoře R36(16R +-1%).Vstup senzoru L1 je přímo spojen s vývodem J3 na desku LCD přez dva odpory R33-2(47R+-1%) a paraelně s ním ještě jeden R33-1(6,8R+-1%) .Na samotné desce LCD je jen jeden trimr a na jeho jeden vývod se právě pájí onen odpor pro zviditelnění hodnot bez tlačítek,takže bude asi sloužit jen podsvětlení ? Každopádně jakou velikost doplňujicího odporu cca. zvolit k těm dvěma co tam jsou paraelně u vývodu senzoru,řekněme 10% zkreslení?
IMG_20161212_200133.jpg

IMG_20161212_200255.jpg

IMG_20161212_201048.jpg

IMG_20161212_201117.jpg

Re: LF měniče úprava

PříspěvekNapsal: pon pro 12, 2016 10:55 pm
od kybos
Problém by mohl nastat, pokud by se na základě napětí z tohoto snímacího odporu řídila i část obvodů, která zajišťuje reakci na přetížení měniče (pokud ji PowerJack vůbec má). Pak by se po úpravě snímače mohly posunout i meze bezpečnostního vypnutí střídače, což by mohlo mít za následek nevratné změny ve výkonovém můstku.

Re: LF měniče úprava

PříspěvekNapsal: pon pro 12, 2016 11:21 pm
od Pavel.Z.
Jack má to meranie úplne zvlášť riešené. Pre display je priamo ta mala pridavna dosticka plus prud. trafo. Ochrany ma na riadiacej doske extra.Už mám dlhodobo problém s Jackom 5000W/24V. Jediné čo na ňom fungovalo do posledka je display :-).

Re: LF měniče úprava

PříspěvekNapsal: pon pro 12, 2016 11:32 pm
od kodl69
ne, to je jinde, to už sem taky řešil, tohle je jenom měření, v podstatě samostatný. Výslednej odpor je teď 5.9 Ohm, potřebuješ o 10 procent míň, to je cca 5.3 Ohm toho dosáhneš paralelním připojením 51 Ohm. A nebo vytáhnout 47 Ohm a místo něj dát 27 nebo 22 Ohm a je výslednej odpor 5.3 Ohm. Určitě jsou to tak malý hodnoty? To druhý trafo má taky zatěžovací odpor, je použitý jako měřící trafo napětí, abrams píše že napájený je to z DC části. Napětí to měří dobře? Já se tímhle metrem moc nezabývám, považuju to za "čínský blikátko".
Pak je ještě možný, že to blbě měří čas, a kWh budou taky blbě naměřený.

Re: LF měniče úprava

PříspěvekNapsal: úte pro 13, 2016 8:06 am
od marko250
Tak to LCD s počítadlem je dobastlená věc na fungující měnič ,protože původně jej PJ neměly.Tak šikmoočka naroubovala zvláštní měření pro oko uživatele a měření stáhli odkaď to jen šlo.Samotné výkony se řeší tím druhým tráfkem na základní desce a již zmíněným odporem u nápisu ADJUST.Zhoření PJ snad nehrozí maximálky mám 7,5kW a dal více bez úprav.
Malinko nerozumím jak změřit správnost napětí(výstupu z toho tráfka LCD?),změřím napětí na vstupech do PJ z baterky a co mám měřit vůči tomu a jaká hodnota by měla být?
Co se týká hodnot odporů,tak to je věc rozpoznat ty barvy a směr výpočtu dle nich,naštěstí tam byly jasně dané ve většině pruhů tak to nešlo do kalkulačky ani jinak zadat.Máte nějaký typ na rozpoznání barev,když to nemůžu donést na denní světlo,led a zářivky je zkreslujou?
JInak tam připlácnu paraelně ten 51 Ohm a watmetrem odzkouším co se pohlo.Snad to pude takto jednoduše,když už tam to "čínský blikátko" je. :-)

Re: LF měniče úprava

PříspěvekNapsal: úte pro 13, 2016 11:15 am
od kodl69
odpojit proudový trafo a změřit ohmmetrem. A nebo fotit foťákem na makro, svítit halogen žárovkou.
Ale asi to bude pravda. S tím napětím jsem to myslel tak, jestli odpovídá údaj na displeji s napětím naměřeným voltmetrem.
Zkus ten odpor, nic tím nepokazíš.

Re: LF měniče úprava

PříspěvekNapsal: úte pro 13, 2016 6:29 pm
od marko250
Tak jsem se k PJ prokousal s měřákem a výsledky na DC straně jsou takovéto:
1.napětí na výstupu AC=LCD-231,2V/realita 233,2V takže rozdíl 2V
2.odběr do domu=LCD-241W /realita 312,5W na vstupu DC do měniče(5,6A/55,8VDC)
3.odběr do domu=LCD-1850W /realita 1884W na vstupu DC do měniče(34A/55,4VDC)
4.odběr do domu=LCD-4034W /realita 4010W na vstupu DC do měniče(73,3A/54,7VDC)tady se už měření rozchází!
5.odběr do domu(odpojeno)=LCD-0W /realita 44,5W na vstupu DC do měniče(0,8A/55,6VDC)

Nemohl jsem měřit reálný výstup na AC straně,protože jsem přijel pozdě a všichni tady už jsou a zužitkovávají dnešní výrobu z FVE.Drátovat zvlášť se mi to opravdu nechce,ale vychytám dobu ,kdy tu nikdo nebude a přez baubau watmetr orientačně porovnám vstup s výstupem.
Po přidání odporu na stranu vstupu senzoru(51 Ohm) se na displeji skutečně okamžitě sníží hodnota ukazovaného stavu odběru o 11%,takže tady lze libovolně doladit cokoli.Já ho nakonec nepoužil,protože se měření LCD ovlivňuje ještě výší odběru a do 4kW to celkem i odpovídá,kdy vstup je větší,než výstup na LCD,pak se to ale láme naopak což není možné :-).

Jak přesně měří tento el.měr?Kolik může být rozdíl v průchodu?
http://www.elima.cz/obchod/8810-edin-11 ... 25628.html

Re: LF měniče úprava

PříspěvekNapsal: úte pro 13, 2016 7:00 pm
od kybos

Re: LF měniče úprava

PříspěvekNapsal: stř pro 21, 2016 11:28 am
od marko250
Tak jsem nakonec přidal ten 51Ohm odpor na původní R33_1(na fotce),vycházel jsem z el.měru za PJ a v PJ,kde byl rozdíl 10%.Po několika dnech se tyto hodnoty už rovnají(elměr/PJ LCD),samozřejmě kromě toho celoročního skoku co se už vytvořil. Takže touto cestou lze LCD doladit.

Re: LF měniče úprava

PříspěvekNapsal: ned kvě 28, 2017 4:06 pm
od JonasPP
Mam PJ 6000W na 48v trocha som ho upravoval,lebo sa Mi nepačila jeho spotreba na prazdno 0,9A pri 57v teda cez 50W.
Po otvoreni som zistil,že ma 2trafa a 2 zelene kruhove jadra.Netušim z čoho su,ale taške su dosť a pri zapnutom meniči sa poriadne triasli. Namotane boli medzi trafami a na začiatku prveho.Zhruba 1,5 zavitu na každom.
Testoval som hocijake možnosti,ale najlepšie som sa dostal na 5,5 zavitu iba jedneho jadra.Spotreba klesla na 0,68A pri 57,3v teda 39W a je jedno či ho dam medzi trafa,alebo na ktorikoľvek koniec traf.Viacej zavitov malo za nasledok spotrebu nad 1A ,použitie druheho jadra iba z 1,5 zavitom bolo to iste a bez jadier to cucalo skoro 3A na prazdno. Ak napadne niekoho ešte niečo,tak sem z tym. Inak ako uchytavate PJ na stenu,lebo nema žiadne uchyty,ani otvory.