od kyocera » úte úno 02, 2016 12:10 pm
Poslední poznámka xxtt se mě zdá málo srozumitelná a tak se pokusím o zjednodušující navazující
výklad. Základ všech měničů je spínač. Pokud je nějaký měnič dc-dc navrhovaný pro ss motor je
Zpravidla nosný kmitočet PWM 2 až 20kHz , pro případ pulsních stabilizátorů menších výkonů je
Kmitočet PWM až 200kHz. Z hlediska přenášení výkonu je užitečná pouze DC složka.
Vyšší spektrální složky způsobují ztráty vířivé a hysterezní.
Srřídače DC.AC na výstup je připojována asynchronní motor nebo nízkofrekvenční zátěž -
Transformátor nebo LC filtr jako dolní propust. Nebo kombinace těchto zátěží.
Obvykle pracují jako sinusové v režimu PWM. Pokud je na výstupu zapojený transformátor, tak
se navrhuje na 1 harmonickou do max kmitočtu 400Hz. Vyšší spektrální složky se podílí
na ztrátách v železe jako vířivé a hysterezní ztráty.
Filtr LC ve tvaru dolní propusti má význam, když je připojený motor.omezí se proudové
namáhání tranzistorů , vf kapacitními impulsy, které tečnou přes parazitní kapacity stroje.
Rozdělení pulsních měničů podle kvadrantu je se zpravidla ukazuje na stejnosměrných
měničích, ale platí i pro střídavé. Aktivní zátěž motor se může nacházet ve 4 režimech, odpovídajícím
4 Q. VA roviny. Aktivní zátěž je nejen reálný odpor ale indukčnost L a vnitřní zdroj indukovaného napětí.
Motor může pracovat v motorickém režimu 1Q a 3Q.Nebo v režimu generátorovém-brzdném
2Q a 4Q. Pak se jedná o úvahu, jak se zvolí svorkové napětí motoru. Vůči pevně označeným svorkám motoru. Kladnému napětí pak odpovídá kladný směr otáčení hřídele. Máli proud svorkového napětí
Motoru směr odpovídající spotřebiči, jedná se o motorický režim.Má-li proud vůči napětí směr
Odpovídající zdroji, jedná se o generátorový režim. Pasivní zátěž LC dolní režim se zatěžovacím odporem nemůže v generátorovém režimu pracovat.
V motorickém režimu je energie čerpána ze zdroje přes pulsní měnič do motoru. V generátorovém režimu je mechanická energie přes pulsní měnič čerpána zpět do zdroje.Pokud je zdrojem akumulátor je to v pořádku. Pokud se jedná o měnič v topologii, kdy se ukládá energie do
Kondenzátoru a usměrňovací diody se uzavřou, potom energie C neomezeně vzrůstá a je nutné
Připojit tzv.brzdný odpor. / Nebo energii vracet do sítě v případě sit. Napáječe /
Základem měniče je tedy spínač. Jako tranzistor. Pokud je tranzistor nahoře, je to horní spínač, pokud Je dole, je to dolní spínač. S tímto pojmem horní a dolní je možné sestavit všechny typy pulsních měničů.
Některé praktické aplikace se kterými se setkáváme velmi zjednodušený popis..
Pulsní měnič snižující Step Down pracující v 1Q
Pulsní měnič zvyšující Step Up pracující ve 2Q
Aktivní rekuperační usměrňovač v jednofázovém provedení musí být zapojený jako
Jako 4Q měnič.
Takže měniče se rozdělují podle schopnosti pracovat v různých kvadrantech na
1Q, 2Q a 4Q.
4Q m+niče se podle počtu větví dělí na jedna větev poloviční můstek pracující podle středu
Mezilehlých napětí jako na a) DC měnič, b) jednofázový střídač
Dvě větve celý můstek pracující jako a) DC měnič b) jednofázový střídač
Tři větve 3 fáz můstek pracující jako 3 fáz střídač
Další dělení podle algoritmu PWM podle polarity impulsů
Bipolární – střídají se pravidelně polarity obou impulsů
Unipolární . impulsy mají dlouhodobě pouze jednu polaritu
Částečně bipolární – vyskytuje se v 3 fáz systémech
Se spínači jako základní prvek měniče také souvisí rušení.
Vzájemnými kombinacemi může vzniknout až nečekaně hodně různých systémů
Snad jsem uvedenými informacemi trochu přispěl k částečnému vysvětlení některých pojmů
a souvislostí.
Měniče jsem začal studoval v loňském roce, protože se pokouším vyrobit DC – AC měnič 1f.
/ Moje cesta nevede přes LF, ale HF. Přes výběr topologie, spínacích aktivních prvků volbu
pracovních a modulačních kmitočtů a také složitý výběr pasivních prvků /
Měnič pro běžné domácí spotřebiče. Můj cíl- měnič s vyšší účinností než je běžné , větším
rozsahem vstupních napájecích napětí a mnohem nižšími ztrátami naprázdno , než je obvyklé..
Praktické realizaci jsem věnoval stovky hodin a pomalu se posouvám dál řešením dílčích
problémů. Přes dílčí výsledky u cíle ještě nejsem. A jak píše xxtt, napsat o něco víc než pár vět bere čas.
Ten jsem na tento příspěvek vyčerpal.
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
5300Wp panel , reg. Victron E. 150V/70A ,aku 50ks LTO 40Ah,to je 4kWh v LTO nap. 57,5V, BMS Sokol 400E ,řídící relé Leonardo 48V,
LF Victron E.P.1200VA a HF měnič 3kW Gepard 48V a LF Modrá trojka 3000VA
Příprava nová instalace panel 8kWp,reg.Harmonie12kW/360V,měnič AC-DC-AC 1f PECKA 22kW, BMS Sokol 400E , řídící relé Leonardo 360V,
modul HIS, modul chytré řízení ,Aku LIFE 360V/ 10kWh
-