Stránka 14 z 22

Re: LF měniče úprava

PříspěvekNapsal: úte dub 07, 2015 10:36 am
od vlkazajac
hurvayz píše:Škoda ze dvě spiraly nemám.
.............. aby PJ nezesilel.
..............


V prílohe prikladám ukážku, ako pracuje regulátor so SSR so špirálou 500 W. Interval logovania je 0,25s, celkový čas záznamu 85 sekúnd. Všimnite si delta I medzi jednotlivými "skokmi", ktoré meniču nijako neubližujú.
Až je to nuda.......
85 sek.jpg

Re: LF měniče úprava

PříspěvekNapsal: úte dub 07, 2015 11:34 am
od hurvayz
Jj .
To kde sezenu? Nasel jsem hotove SSR regulatory snad za 5 tisíc.
O tom trafu jsem taky uvazoval ale rad bych mel možnost regulace.

Re: LF měniče úprava

PříspěvekNapsal: úte dub 07, 2015 12:54 pm
od vlkazajac

Re: LF měniče úprava

PříspěvekNapsal: úte dub 07, 2015 1:05 pm
od hurvayz
Ach jo..jsme tam kde sme už byly..

Re: LF měniče úprava

PříspěvekNapsal: úte dub 07, 2015 2:15 pm
od vlkazajac
Snáď nesledujem toto vlákno od A do Z, ale Vaša posledná otázka bola, kde zoženiete regulátor za menej ako 5 tisíc. Za tento nedáte ani tisícku, tak kde je chyba? A budete mať v systéme jeden z najlepších skvostov, aké toto fórum ponúka.
Je to už OT, ale som zvyknutý odpovedať na otázku.

Re: LF měniče úprava

PříspěvekNapsal: úte dub 07, 2015 3:03 pm
od dedo2
RadekS Přebytky FVE posílám do bojleru s klasickou AC spirálou 2kW přes trafo 220V/110V .Je to hlavně z toho důvodu,abych při souběhu ostatních spotřebičů nepřetížil měnič.To trafo pak do bojleru dává jen čtvrtinový výkon,tzn. 500W-toto riešenie sa mi Radku celkom páči,aké ma to trafo parametre a kde sa dá kupiť,ak by bola možná odpoved,ja s 2kw nemám problém,ale priklanam sa k tomuto riešeniu a rád by som ho vyskušal.

Re: LF měniče úprava

PříspěvekNapsal: úte dub 07, 2015 3:39 pm
od FRSO
dedo2 píše:RadekS Přebytky FVE posílám do bojleru s klasickou AC spirálou 2kW přes trafo 220V/110V .Je to hlavně z toho důvodu,abych při souběhu ostatních spotřebičů nepřetížil měnič.To trafo pak do bojleru dává jen čtvrtinový výkon,tzn. 500W-toto riešenie sa mi Radku celkom páči,aké ma to trafo parametre a kde sa dá kupiť,ak by bola možná odpoved,ja s 2kw nemám problém,ale priklanam sa k tomuto riešeniu a rád by som ho vyskušal.


Zdravím dedo, taky to mám vyzkoušené s trafem 380/220/24V, zapojené jako autotrafo, 0-380V k měniču, 0-220V do bojleru, výstupní napětí jsem měl cca 120V, Victron pracoval beze změny, trafa 230/115V se dají koupit levně třeba tady 600W, k tělesu 1600W stačí to 400W:

http://www.tme.eu/cz/details/atst600w/a ... ry/indel/#

http://www.tme.eu/cz/details/atst400w-u ... ry/indel/#

Re: LF měniče úprava

PříspěvekNapsal: čtv dub 09, 2015 12:09 pm
od RadekS
dedo2 píše:RadekS Přebytky FVE posílám do bojleru s klasickou AC spirálou 2kW přes trafo 220V/110V .Je to hlavně z toho důvodu,abych při souběhu ostatních spotřebičů nepřetížil měnič.To trafo pak do bojleru dává jen čtvrtinový výkon,tzn. 500W-toto riešenie sa mi Radku celkom páči,aké ma to trafo parametre a kde sa dá kupiť,ak by bola možná odpoved,ja s 2kw nemám problém,ale priklanam sa k tomuto riešeniu a rád by som ho vyskušal.


Též zdravím dedo.To trafo jsem koupil na http://www.menice-transformatory-110v.c ... V-toroidni Raději jsem koupil o něco dražší než stojí autotrafo,zato ale s galvanickým oddělením -sicher je sicher :)
Pochopitelně jsem jeden vývod na sekundáru rozdělil na P a N a vybavil proudovým chráničem.

Re: LF měniče úprava

PříspěvekNapsal: čtv dub 09, 2015 2:36 pm
od FRSO
RadekS píše:
dedo2 píše:RadekS Přebytky FVE posílám do bojleru s klasickou AC spirálou 2kW přes trafo 220V/110V .Je to hlavně z toho důvodu,abych při souběhu ostatních spotřebičů nepřetížil měnič.To trafo pak do bojleru dává jen čtvrtinový výkon,tzn. 500W-toto riešenie sa mi Radku celkom páči,aké ma to trafo parametre a kde sa dá kupiť,ak by bola možná odpoved,ja s 2kw nemám problém,ale priklanam sa k tomuto riešeniu a rád by som ho vyskušal.


Též zdravím dedo.To trafo jsem koupil na http://www.menice-transformatory-110v.c ... V-toroidni Raději jsem koupil o něco dražší než stojí autotrafo,zato ale s galvanickým oddělením -sicher je sicher :)
Pochopitelně jsem jeden vývod na sekundáru rozdělil na P a N a vybavil proudovým chráničem.


Zdravím RadekS, nechci šťourat, ale pokud máš to trafo z tvého odkazu, tak je taky autotrafo, akorád je o něco dražší než jsem posílál já ty odkazy z TME.

http://www.menice-transformatory-110v.c ... oidni-500W

Re: LF měniče úprava

PříspěvekNapsal: čtv dub 09, 2015 5:34 pm
od RadekS
Mají tam oba typy.ten autotransformátor má jen tři vývody,jeden je společný pro primár i sekundár.Kdežto já mám ten se čtyřmi vývody za 1490 Kč.Popis u něj:Tento transformátor galvanicky odděluje vaše zařízení na 110V od sítě 220V. Konstrukce transformátoru zaručuje vysokou účinost a minimální odběr v nezatíženém stavu (4W). Dodává se zalitým středem, ve kterém je otvor pro případné uchycení. Protože při zapnutí dochází ke špičkovému odběru, doporučuju vždy použít elektronický limiter.
http://www.menice-transformatory-110v.c ... ene-vinuti
:D

Re: LF měniče úprava

PříspěvekNapsal: čtv dub 09, 2015 5:46 pm
od FRSO
RadekS píše:Mají tam oba typy.ten autotransformátor má jen tři vývody,jeden je společný pro primár i sekundár.Kdežto já mám ten se čtyřmi vývody za 1490 Kč.Popis u něj:Tento transformátor galvanicky odděluje vaše zařízení na 110V od sítě 220V. Konstrukce transformátoru zaručuje vysokou účinost a minimální odběr v nezatíženém stavu (4W). Dodává se zalitým středem, ve kterém je otvor pro případné uchycení. Protože při zapnutí dochází ke špičkovému odběru, doporučuju vždy použít elektronický limiter.
http://www.menice-transformatory-110v.c ... ene-vinuti
:D


Tak to jo, ale pro ten bojler je to jedno, nevidím v tom problém ani v bezpečnosti používání bojleru. Hlavně že se tím sníží výkon tělesa a dá se použít i slabší měnič pro nahřívání. :yes:

Re: LF měniče úprava

PříspěvekNapsal: pát črc 24, 2015 2:24 pm
od olozx6r
Dotaz na úpravu PJ. Stále mi nevyhovuje rozsah provozního napětí. Protože mám jen NiCd aku, potřebuju se dostat na nějakých cca 30-31V. Provedl jsem zde popsanou úpravu s výměnou odporu, ale po prvotním nadšení jsem zjistil, že se měnič stejně pravidelně vypne při cca 28-29V. Dá se to nějak vyřešit třeba jiným odporem? Integrovanou nabíječku nepoužívám, nízké odpojovací napětí mě něterápí, protože slunce je teď naštěstí dost a až nebude, pojedu zase na jinej měnič. Díky za typy či rady. :geek:

Re: LF měniče úprava

PříspěvekNapsal: pát črc 24, 2015 5:29 pm
od gupa
Když jsem ještě přemýšlel o PJ a komunikoval s Matejem jak provést změnu, tak změna spočívá vtom, že by se vyměniy tranzistory za jiné s větším rozsahem a tu tlumivku na jedom pólu atp. Nakonec jsem pořízení PJ odložil na neurčito a mezi tím pořídil další malý měnič na 12V od Victrona, z kterého lze vyvést nastavené relé pro spínání dalšího relé do přebytku a to tak aby napětí nepřesáhlo, nevím teď přesně, ale při 16,5V připojit a odpojit pod 16V nejdříve za 5 minut.

Re: LF měniče úprava

PříspěvekNapsal: pát črc 24, 2015 5:55 pm
od olozx6r
Díky za postřehy, jenom jaksi netuším, co je tranzistor a tlumivka :-D

Re: LF měniče úprava

PříspěvekNapsal: pát črc 24, 2015 5:55 pm
od olozx6r
Díky za postřehy, jenom jaksi netuším, co je tranzistor a tlumivka :-D

Re: LF měniče úprava

PříspěvekNapsal: čtv srp 06, 2015 10:07 am
od Johnny.sk
Nieco konkretnejsie? Fakt ma to rozculuje kazdy den restartovat Xkrat invertor, ked bateriu taha do plneho nabitia a najprv zacne pipat, a ked napatie neklesne (napr ze nepridam dalsich 200W ako zataz) tak vypne a zostane piskat. Samozrejme ze mi vypne doma TV, PC, a ostatne drobnosti vratane chladnicky..)

Re: LF měniče úprava

PříspěvekNapsal: čtv srp 06, 2015 10:33 am
od olozx6r
Zjistil jsem, že na vypínání dle napětí má zásadní vliv okolní teplota. Když je chladno, vypne se až při 30V. Při současných vedrech se vypíná už i při 27V. Třeba někdo ví, jak to upravit, aby vydržel víc.

Re: LF měniče úprava

PříspěvekNapsal: čtv srp 06, 2015 11:05 am
od Pavel.Z.
Ahojte, skoro rok som mal odložený menič PJ LF 5000/24V a od včerajška už je zapojený, dočkal sa :lol: . Zatiaľ dojmy sú vynikajúce. Je trošíčku hlučnejší (brum na trafe). Vypínacie napätie som ešte nepostrehol, je napájaný z PB dnes poskúšam keď je pekne.
Jediná úprava čo som robil, bolo umiestnenie tlmivky na vývody transformátora. Použil som ,,Feritová kostra,, 22,5 x 15,2 x 43,8 (2x) plus pliešky ktoré to celé spájajú. http://www.gme.sk/b66365g-x127-epcos-p977-043
Vývody z Tr. boli dosť dlhé, zmestili sa 2 alebo 3 otočky. Vývod som preskrutkoval trošku bližšie na chladič. Na strany, ako izoláciu som dal cuprexit. Skúšal som spotrebu naprázdno s kliešťovým A-mpérmetrom Uni-T a ukazoval 0,7A, to ma veľmi prekvapilo cca 17W. :yes:

Re: LF měniče úprava

PříspěvekNapsal: čtv srp 06, 2015 11:28 am
od olozx6r
Já už mám poslední verzi od výrobce, kde je ferit z výroby. Řešíme, čím zvýšit rozsah vstupního napětí.

Re: LF měniče úprava

PříspěvekNapsal: čtv srp 06, 2015 6:17 pm
od kodl69
v mým byl taky jeden ferit, ale po přidání dalších několika různých sem se dostal z 1,7A na 0,5A, takže není dostatečný.
Na vyšší vstupní napětí bych to viděl na nějakej zásah do řídící desky, ale tuhle potřebu jsem neměl. Otátka je, co na to potom řeknou FETy, mám dojem, že v 24V verzi jsou jenom na 75V a napěťový špičky při spínání a hlavně rozpínání tam jistě jsou.