Fórum | MyPower.CZ | Obnovitelné zdroje energie - energetická soběstačnost | Poslední návštěva: ned čer 11, 2023 12:49 am
solárník píše: A proto nutně potřebujeme znát rychlost větru a otáčky rotoru, jinak to není možné.
solárník píše:optimální výkon znamená udržet konstantní optimální rychloběžnost rotoru za jakýchkoli podmínek.....
dokázali v každém okamžiku regulovat na optimální rychloběžnost
KUTIL píše:v celom rozsahu rýchlosti vetra pracovať s konštantnou účinnosťou a konštantnou rýchlobežnosťou
solárník píše:Vrtule s určitým sklonem lopatek má konstatńtní optimum rychloběžnosti, dejme tomu třeba 5 v jakékoli situaci. Proto konstantní optimální.
střídač píše: Výkon větru roste s jeho rychlosti na druhou.
solárník píše:A proto nutně potřebujeme znát rychlost větru a otáčky rotoru, jinak to není možné.
Zajímavá z toho vyplývající skutečnost je, že můžeme optimálně řídit MVE, aniž bychom vůbec znali aktuální proud do zátěže, nebo aktuální napětí do zátěže, tedy aktuální výkon.
solárník píše: Avšak při řízení na základě otáček a anemometru budeme "jen lehce rozmazaně vidět".
solárník píše:Bohužel taková přímá souvislost neexistuje. Jinak bych se nepřiklonil k nutnosti měřit rychlost větru.
solárník píše:>>prakticky nám otáčky rotoru řekne frekvence výstupního napětí z větrníku
Ano to je pravda. O jiném zjišťování jsem ani neuvažoval. Pokud známe počet pólů alternátoru, nebo jsme ho zjistili, můžeme přesně z frekvence přepočítat otáčky.
solárník píše::) pěkné přirovnání.
Ano, za turbínou je to zcela nevhodné, rychlost větru je tam zeslabena, většinou v poměru aktuální účinnosti Cp rotoru.
solárník píše:kybos: To se ale okruhem opět dostáváme na začátek. Nemůžu na cokoli používat graf rychloběžnosti, když neznám aktuální, tedy nevím, kde se v grafu nacházím.
solárník píše:Já to chápu. Šlo mi jen o to, že v reálu se podmínky mění tak rychle, že to, co bylo před pěti vteřinami, už bývá zcela jinak.
solárník píše:Tedy přeskakujeme z jedné křivky do druhé a ani nevíme, jestli v čase přeskoku už nebudeme zase zcela jinde (=mimo).
solárník píše:Aneb proč to dělat složitě, když to jde jednoduše (?).
Uživatelé procházející toto fórum: CC [Bot] a 0 návštevníků