Dotazy je možno pokládat klidně dál, kdo se na nic neptá, musí si to vyzkoumat sám. Jen není možné chtít jednoznačné odpovědi na nejednoznačné otázky.
1. Proudy ve vedení svodu.
Přiznám se, že mám také třífázový svod. Je to tak z toho důvodu, že to tak výrobce vymyslel a já jsem do toho nechtěl alespoň po dobu záruky zasahovat. Po záruce už to tak zůstalo, neboť jsem za těch třináct let provozu neměl jediný důvod gondolu sundavat. Pokud ale taková situace nastane, tak to pravděpodobně bude jedna ze změn, kterou provedu jako první. Vede mne k tomu několik důvodů:
a) Snížení ztrát ve svodu.
b) Možnost pasivního chlazení můstku proporcionálně podle zátěže při jeho přemístění na gondolu. V současné době mám můstek umístěný před regulátorem ve "velíně", kde bývají v létě vysoké teploty a je chlazený aktivně. Po třinácti letech je tam již třetí ventilátor.
c) Možnost brzdění rotoru zůstane zachována. Můstek jsem robustně předimenzoval. Je to součást, kterou za celou dobu životnosti nebylo nutno měnit.
d) Brzdění rotoru zajišťuje jednoduchý paralelní regulátor vlastní výroby. Regulátorů už se vystřídalo na VE několik a možná že ten aktuální není ještě ten poslední. Upřednostnil jsem v něm jednoduchost a bezpečnost před možností vydolovat z VE maximum výkonu. Nemá tedy MPPT a obsahuje jen pár robustních součástek.
e) Třížilový svod k patě stožáru stejně bude nutno jednoho dne z důvodu opotřebení vyměnit a od paty stožáru do "velína" mám položený kabel se čtyřmi žilami.
2. Moje elektrárna má dvojí jištění proti přetočení. Jednak ji brzdí paralelní regulátor a jako druhý bezpečnostní prvek je použito sklápění směrovky a tím odklon osy rotace ze směru větru.
Testy elektrárny probíhaly ve větrném tunelu do rychlosti větru 200 km/h. Že jsou takové testy nutností jsem se přesvědčíl již v několika vichřicích, kdy elektrárna ustála bez závad vítr v rychlostech nad 130 km/h. Byl jsem ji v té době s obavami také kontrolovat. Na stožár jsem ale v té době nelezl, jelikož mi dělala problémy i běžná chůze a při zemi jsem v nárazech naměřil přes 120 km/h, což je horní limit rozsahu mého anemometru. Jaká byla skutečná rychlost ve dvanácti metrech nad zemí, mohu jen odhadovat. Dvakrát kotvený příhradový stožár vibroval ve větru jako by byl ze silikonu a ne z oceli. Sázka na bezpečnost se tedy vyplatila.

- Předpověď

- Realita
7,5 kWp poly JJZ + 3x Tristar MPPT60 + 5 kWp mono JJZ + Victron 150/100 (>70 MWh) + 48V LiFePO 850 Ah + UPS 8kW (MPP-Solar 8048 LC) + 3F nabíječka 4,8kW (DELTA) Start: 2012